Witam, czy można zamrażać surowe mięso na tej samej półce na której stoją zamrożone warzywa , owoce itd. Czy te salmonelle czy co tam jest w surowym produkcie nie przejdą na owoce ?
Oczywiscie, ze mozesz:) Wloz do grubego worka do zamrazania, albo do pojemnika nadajacego sie do tego celu. Salmonella nie przejdzie , nie obawiaj sie:) Natomiast nigdy nie uzywaj deski, noza po miesie do krojenia owocow, salat, i innych produktow, nie poddanym obrobce termowej. Paleczki Salmonelli gina poddane obrobce termicznej na conajmniej 65 . Higiena w kuchni jest najwazniejsza, aby uniknac zatrucia nie tylko salmonella. Wyparzanie desek do krojenia, nozy itd:)))
Ja staram się zamrażać w osobnych szufladach i SANEPiD na pewno by tak nakazał. Jednak, jeśli mięso masz szczelnie zamknięte to raczej niebezpieczeństwa nie ma. Pamiętajcie, że salmonella to delikatna bakteria, choć nazywa fachowa choroby, która wywołuje to- dur brzuszny rzekomy(czyli to lekki tyfus)))) Salmonella w temperaturze gotowania i pieczenia ginie. Ginie też od mydła, od mycia rąk np. Wniosek, jeśli zachowasz zasady bezpieczeństwa to nie zachorujesz. Podstawa to czystość i częste mycie rak oraz niespożywanie surowego mięsa i jajek. Salmonella może być też w potrawach już gotowych, ugotowanych, jeśli dotknie jej ktoś brudnymi rekami, nosiciel salmonelli. W swoim domu, jesli nawet dojdzie do zakażenia "salcią" to nic się nie stanie, najwyżej biegunki wszyscy dostaną i można ja dość łatwo wyleczyć w porę. Jednak jeśli dojdzie do takiego zatrucia w żywieniu zbiorowym(zachoruje powyżej 10 osób) wkracza prokurator.
Witam, czy można zamrażać surowe mięso na tej samej półce na której stoją zamrożone warzywa , owoce itd. Czy te salmonelle czy co tam jest w surowym produkcie nie przejdą na owoce ?
mięso
kaszanka
Oczywiscie, ze mozesz:) Wloz do grubego worka do zamrazania, albo do pojemnika nadajacego sie do tego celu. Salmonella nie przejdzie , nie obawiaj sie:) Natomiast nigdy nie uzywaj deski, noza po miesie do krojenia owocow, salat, i innych produktow, nie poddanym obrobce termowej. Paleczki Salmonelli gina poddane obrobce termicznej na conajmniej 65 . Higiena w kuchni jest najwazniejsza, aby uniknac zatrucia nie tylko salmonella. Wyparzanie desek do krojenia, nozy itd:)))
Przepraszam ale też : :) A kaszanka to jakaś myśl ......
Tak to odmiana ... mięsa :)) aczkolwiek do kaszanki nie mam nic ...
A gdzie takie mięsiwo kaszaniaste podają/sprzedają ??
Ja staram się zamrażać w osobnych szufladach i SANEPiD na pewno by tak nakazał. Jednak, jeśli mięso masz szczelnie zamknięte to raczej niebezpieczeństwa nie ma. Pamiętajcie, że salmonella to delikatna bakteria, choć nazywa fachowa choroby, która wywołuje to- dur brzuszny rzekomy(czyli to lekki tyfus)))) Salmonella w temperaturze gotowania i pieczenia ginie. Ginie też od mydła, od mycia rąk np. Wniosek, jeśli zachowasz zasady bezpieczeństwa to nie zachorujesz. Podstawa to czystość i częste mycie rak oraz niespożywanie surowego mięsa i jajek. Salmonella może być też w potrawach już gotowych, ugotowanych, jeśli dotknie jej ktoś brudnymi rekami, nosiciel salmonelli. W swoim domu, jesli nawet dojdzie do zakażenia "salcią" to nic się nie stanie, najwyżej biegunki wszyscy dostaną i można ja dość łatwo wyleczyć w porę. Jednak jeśli dojdzie do takiego zatrucia w żywieniu zbiorowym(zachoruje powyżej 10 osób) wkracza prokurator.