Witam wszystkich ;-) Kochani, kiedyś robiłam karkówkę i była pyszna ale przepisu nie mogę znaleźć...Pamiętam tylko ,że zapiekałam w naczyniu żaroodpornym, i że ta karkówka była smarowana powidłami śliwkowymi... Jeśli coś podeślecie będę baaaardzo wdzięczna;-) dziękuję
Przepis znalazłam na Cincinie i jest przepyszny. Zamiast śliwek można dać powidła, chociaż ja wolę jednak śliwki. Polecam.
PRZEPIS NA KARKÓWKĘ LUB SCHAB po Łęczycku>
> Składniki: 70 dkg. karkówki lub schabu bez kości 6 pieczarek 25 dkg. żołtego sera ( dowolny gatunek) 6 suszonych śliwek 3 ząbki czosnku majonez , keczup ( najlepiej pikantny ) przyprawy ( według uznania)
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1cm. Tak pokrojone plastry natrzeć z dwóch stron ziołami, posypać wegettą, posolić i popieprzyć a następnie nasmarować (też z dwóch stron) pikantnym keczupem i położyć w brytfannie. Brytfannę oczywiście nasmarować wcześniej olejem do pieczenia (około 1łyżki). Na tak położone plastry karkówki położyć pokrojone w cienkie paski suszone śliwki a następnie posypać granulowanym czosnkiem. Na to położyć plastry cebuli. Plastry cebuli posypać wegettą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki posypać wegettą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać wegettą i posmarować majonezem. Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika (170 – 200 stopni) na około 40 -60 minut (do miękkości). Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos. UWAGI : 1)Do nacierania mięsa można stosować taką mieszaninę ziół : estragon + tymianek + cząber + majeranek. Dobrze jest też zmielić kilka liści laurowych ( na proszek) i dodać do tych ziół. Można też położyć kawałek liścia laurowego luzem. Można też zastosować inny zestaw ziół według uznania. 2)Na każdy plaster karkówki ( wielkości dłoni) – dawać około 2 łyżeczki pikantnego keczupu na każdą ze stron ! 3)Śliwek suszonych nie trzeba wcześniej moczyć. Paski powinny być szerokości około 0,5 centymetra. Na jeden plaster karkówki powinno przypaść pół suszonej pokrojonej w paski śliwki. Najlepiej niekalifornijskie. 4)Zamiast granulowanego czosnku można dać świeży czosnek drobno posiekany lub zmiażdżony. Na plaster karkówki dawać około 1/3 -1/4 ząbka małego czosnku, nie więcej. 5)Plastry pieczarek, cebuli i żółtego sera powinny mieć grubość zapałki (około 2mm). 6)Na każdy plaster karkówki pokrytej żółtym serem dawać 2-3 łyżeczki majonezu.
Witam wszystkich ;-) Kochani, kiedyś robiłam karkówkę i była pyszna ale przepisu nie mogę znaleźć...Pamiętam tylko ,że zapiekałam w naczyniu żaroodpornym, i że ta karkówka była smarowana powidłami śliwkowymi...
Jeśli coś podeślecie będę baaaardzo wdzięczna;-)
dziękuję
Może ten (ja jeszcze nie wypróbowałam):
http://wielkiezarcie.com/recipes/30041151
Smacznego
to właśnie ten przepis ;-))) dziękuję bardzo ;-))
http://wielkiezarcie.com/recipes/30031374
As...po pierwsze ten przepis nie zawiera powideł a co najważniejsze to autorem jest viva,która zamieściła powyższy post
Przepis znalazłam na Cincinie i jest przepyszny. Zamiast śliwek można dać powidła, chociaż ja wolę jednak śliwki. Polecam.
PRZEPIS NA KARKÓWKĘ LUB SCHAB po Łęczycku>
>
Składniki:
70 dkg. karkówki lub schabu bez kości
6 pieczarek 25 dkg. żołtego sera ( dowolny gatunek)
6 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
majonez , keczup ( najlepiej pikantny )
przyprawy ( według uznania)
Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1cm. Tak pokrojone plastry natrzeć z dwóch stron ziołami, posypać wegettą, posolić i popieprzyć a następnie nasmarować (też z dwóch stron) pikantnym keczupem i położyć w brytfannie. Brytfannę oczywiście nasmarować wcześniej olejem do pieczenia (około 1łyżki). Na tak położone plastry karkówki położyć pokrojone w cienkie paski suszone śliwki a następnie posypać granulowanym czosnkiem. Na to położyć plastry cebuli. Plastry cebuli posypać wegettą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki posypać wegettą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać wegettą i posmarować majonezem. Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika (170 – 200 stopni) na około 40 -60 minut (do miękkości). Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos.
UWAGI :
1)Do nacierania mięsa można stosować taką mieszaninę ziół :
estragon + tymianek + cząber + majeranek. Dobrze jest też zmielić kilka liści laurowych ( na proszek) i dodać do tych ziół. Można też położyć kawałek liścia laurowego luzem. Można też zastosować inny zestaw ziół według uznania.
2)Na każdy plaster karkówki ( wielkości dłoni) – dawać około 2 łyżeczki pikantnego keczupu na każdą ze stron !
3)Śliwek suszonych nie trzeba wcześniej moczyć. Paski powinny być szerokości około 0,5 centymetra. Na jeden plaster karkówki powinno przypaść pół suszonej pokrojonej w paski śliwki. Najlepiej niekalifornijskie.
4)Zamiast granulowanego czosnku można dać świeży czosnek drobno posiekany lub zmiażdżony. Na plaster karkówki dawać około 1/3 -1/4 ząbka małego czosnku, nie więcej.
5)Plastry pieczarek, cebuli i żółtego sera powinny mieć grubość zapałki (około 2mm).
6)Na każdy plaster karkówki pokrytej żółtym serem dawać 2-3 łyżeczki majonezu.
też muszę wypróbować bo fajny przepisik ;-)
Dziękuję ;-)
Też podkradłam