Forum

Gawędy o jedzeniu

zaginiony przepis

  • Autor: viva Data: 2015-04-26 21:06:24

    Witam wszystkich ;-) Kochani, kiedyś robiłam karkówkę i była pyszna ale przepisu nie mogę znaleźć...Pamiętam tylko ,że zapiekałam w naczyniu żaroodpornym, i że ta karkówka była smarowana powidłami śliwkowymi...
    Jeśli coś podeślecie będę baaaardzo wdzięczna;-)
    dziękuję

  • Autor: Smosia Data: 2015-04-26 21:39:36

    Może ten (ja jeszcze nie wypróbowałam):
    http://wielkiezarcie.com/recipes/30041151

    Smacznego

  • Autor: viva Data: 2015-04-28 09:53:21

    to właśnie ten przepis ;-))) dziękuję bardzo ;-))

  • Autor: as Data: 2015-04-26 22:09:46

    http://wielkiezarcie.com/recipes/30031374

  • Autor: mggi63 Data: 2015-04-27 09:45:30

    As...po pierwsze ten przepis nie zawiera powideł a co najważniejsze to autorem jest viva,która zamieściła powyższy post wink2

  • Autor: Alll Data: 2015-04-27 12:22:46

    Przepis znalazłam na Cincinie i jest przepyszny. Zamiast śliwek można dać powidła, chociaż ja wolę jednak śliwki. Polecam.



    PRZEPIS NA KARKÓWKĘ LUB SCHAB po Łęczycku>


    >
    Składniki:
    70 dkg. karkówki lub schabu bez kości
    6 pieczarek 25 dkg. żołtego sera ( dowolny gatunek)
    6 suszonych śliwek
    3 ząbki czosnku
    majonez , keczup ( najlepiej pikantny ) 
    przyprawy ( według uznania)

    Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1cm. Tak pokrojone plastry natrzeć z dwóch stron ziołami, posypać wegettą, posolić i popieprzyć a następnie nasmarować (też z dwóch stron) pikantnym keczupem i położyć w brytfannie. Brytfannę oczywiście nasmarować wcześniej olejem do pieczenia (około 1łyżki). Na tak położone plastry karkówki położyć pokrojone w cienkie paski suszone śliwki a następnie posypać granulowanym czosnkiem. Na to położyć plastry cebuli. Plastry cebuli posypać wegettą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone w plastry. Pieczarki posypać wegettą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać wegettą i posmarować majonezem. Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika (170 – 200 stopni) na około 40 -60 minut (do miękkości). Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos.
    UWAGI :
    1)Do nacierania mięsa można stosować taką mieszaninę ziół : 
    estragon + tymianek + cząber + majeranek. Dobrze jest też zmielić kilka liści laurowych ( na proszek) i dodać do tych ziół. Można też położyć kawałek liścia laurowego luzem. Można też zastosować inny zestaw ziół według uznania.
    2)Na każdy plaster karkówki ( wielkości dłoni) – dawać około 2 łyżeczki pikantnego keczupu na każdą ze stron !
    3)Śliwek suszonych nie trzeba wcześniej moczyć. Paski powinny być szerokości około 0,5 centymetra. Na jeden plaster karkówki powinno przypaść pół suszonej pokrojonej w paski śliwki. Najlepiej niekalifornijskie.
    4)Zamiast granulowanego czosnku można dać świeży czosnek drobno posiekany lub zmiażdżony. Na plaster karkówki dawać około 1/3 -1/4 ząbka małego czosnku, nie więcej.
    5)Plastry pieczarek, cebuli i żółtego sera powinny mieć grubość zapałki (około 2mm).
    6)Na każdy plaster karkówki pokrytej żółtym serem dawać 2-3 łyżeczki majonezu.

  • Autor: viva Data: 2015-04-28 09:54:08

    też muszę wypróbować bo fajny przepisik ;-)
    Dziękuję ;-)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-04-28 11:30:01

    Też podkradłam wink3

Przejdź do pełnej wersji serwisu