Jako wiecznie początkująca/poszukująca inspiracji, kucharka polecam internet itp. Mam wiele książek, ale do nich nie zaglądam zbyt często, nie chce mi się wertować kartek, poza tym nie ma w nich komentarzy ... W sieci szybciej znajduję i przepisy, i porady, i dokładne instrukcje (krok po kroku), bez skrótów myślowych autora. Wydaje mi się, że książki warto kupować, jak już posiadamy podstawowe umiejętności kucharskie i sami potrafimy ocenić ich zawartość/przydatność.
Też kiedyś myślałam o zakupie książki kucharskiej, ale zrezygnowałam, w internecie jest tyle wspaniałych przepisów, że nie warto wydawać pieniędzy na książkę, która po pewnym czasie (napewno w moim przypadku) będzie tylko stała w kuchni i się kurzyła
Uwielbiam WŻ i jestem też miłośniczką zbierania różnych książek kucharskich, chociaż są one dla mnie jedynie inspiracją, bo i tak wszystko modyfikuję i robię na swój sposób. Na początek proponuję Ci oprócz oczywiście ciekawych i niezliczonych przepisów z WŻ książkę, którą otrzymałam w prezencie, a jest to zwykła "Książka Kucharska" z Biedry "Najlepsze Przepisy Czytelników" w której jest ponad 210 przepisów. Ja mam tylko jedną jej część - Tom II. Pozdrawiam :)
Oczywiście korzystam z internetu, jak wszyscy, ale mam też BARDZO dużo książek papierowych. Niektóre z nich są naprawdę świetne. Za jedną z ciekawszych uważam opracowanie Łebkowskiego, które ma bardzo intuicyjny, zrozumiały układ i jest wybitnie inspirujące, z przyzwoitymi ilustracjami. Jej pełny tytuł: Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego: "DOSKONAŁA KUCHNIA POLSKA", wydawnictwo Publicat. Są też oczywiście liczne inne (np. niektóre opracowania Kuronia, z łatwymi, praktycznymi przepisami, choć pisane trochę na kolanie), ale może to na razie wystarczy - nie chcę się zbytnio rozpisywać. Pozdrawiam - M
Ja polecam książkę ,,Kuchnia Polska...przepisy dawne i nowe"Bardzo przejrzysta i dużo uproszczeń. Jest bezproblemowo dostępna:)) Dużo się nauczyłam z niej, a i teraz mając już jakąś ,,wiedzę" o gotowaniu nadal jest mi bliska i często z niej korzystam:))
Mam pytanie, jaką polecicie książkę kucharską dla początkujących:)
Jako wiecznie początkująca/poszukująca inspiracji, kucharka polecam internet itp.
Mam wiele książek, ale do nich nie zaglądam zbyt często, nie chce mi się wertować kartek, poza tym nie ma w nich komentarzy ...
W sieci szybciej znajduję i przepisy, i porady, i dokładne instrukcje (krok po kroku), bez skrótów myślowych autora.
Wydaje mi się, że książki warto kupować, jak już posiadamy podstawowe umiejętności kucharskie i sami potrafimy ocenić ich zawartość/przydatność.
Najlepsza książka to WIELKIE ŻARCIE
Głównie WŻ miałam na myśli, ale już nie chciałam tak wprost wazelinować i słodzić ...
To może małe co nieco:?
Lajan rozumiem Twój patriotyzm...ale już nie jest najlepsza...zaledwie dobra. Rozejrzyj się w internecie
Też kiedyś myślałam o zakupie książki kucharskiej, ale zrezygnowałam, w internecie jest tyle wspaniałych przepisów, że nie warto wydawać pieniędzy na książkę, która po pewnym czasie (napewno w moim przypadku) będzie tylko stała w kuchni i się kurzyła
Uwielbiam WŻ i jestem też miłośniczką zbierania różnych książek kucharskich, chociaż są one dla mnie jedynie inspiracją, bo i tak wszystko modyfikuję i robię na swój sposób. Na początek proponuję Ci oprócz oczywiście ciekawych i niezliczonych przepisów z WŻ książkę, którą otrzymałam w prezencie, a jest to zwykła "Książka Kucharska" z Biedry "Najlepsze Przepisy Czytelników" w której jest ponad 210 przepisów. Ja mam tylko jedną jej część - Tom II. Pozdrawiam :)
Oczywiście korzystam z internetu, jak wszyscy, ale mam też BARDZO dużo książek papierowych. Niektóre z nich są naprawdę świetne. Za jedną z ciekawszych uważam opracowanie Łebkowskiego, które ma bardzo intuicyjny, zrozumiały układ i jest wybitnie inspirujące, z przyzwoitymi ilustracjami. Jej pełny tytuł: Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego: "DOSKONAŁA KUCHNIA POLSKA", wydawnictwo Publicat. Są też oczywiście liczne inne (np. niektóre opracowania Kuronia, z łatwymi, praktycznymi przepisami, choć pisane trochę na kolanie), ale może to na razie wystarczy - nie chcę się zbytnio rozpisywać. Pozdrawiam - M
Ja polecam książkę ,,Kuchnia Polska...przepisy dawne i nowe" Bardzo przejrzysta i dużo uproszczeń. Jest bezproblemowo dostępna:)) Dużo się nauczyłam z niej, a i teraz mając już jakąś ,,wiedzę" o gotowaniu nadal jest mi bliska i często z niej korzystam:))
Trudno polecić jakiś konkretny tytuł, najlepiej udać się do księgarni pooglądać i sprawdzić, która z dostępnych będzie Tobie odpowiadać.