Forum

Gawędy o jedzeniu

Krężałki wg alidab w nowej odsłonie { * ,, * } czyli...

  • Autor: Smosia Data: 2025-11-27 12:47:00

    fajne i pyszne, mam nadzieję, pomysły na ich podanie.

    Odważyłam się, w końcu, wyczarować takie różowiutkie, smaczne krężałki, dodając do nich wg porad Żarłoków:
    *wodę z kiszonek /ogórków lub cukinii?? - nie jestem pewna bo stała w lodówce długo i czekała na moje zlitowanie/
    ** plasterki buraczków
    *** ocet pigwowy - z ciekawości, ale nie jest konieczny
    dopełniłam słój wodą przegotowaną by przykryć kapustę /obgotowaną, ale nie na miękko, raczej 'al dente czyli na chrupko - by zachowała jędrność/.

    Słój stał na blacie kuchennym przez parę dni, około tygodnia.
    Zaglądałam do niego, odgazowałam wciskając długą łychę pomiędzy pływające krężałki i delikatnie mieszałam.
    Wyszły tak ładne i smaczne, że:

    1. odcedzone na sicie, drobno posiekałam, jak szatkownica, dodałam do duszonej wołowiny /straciły kolorek ale były smaczne/;
    2. parę poszatkowałam ręcznie i wymieszałam z majonezem, śliwkami suszonymi, oliwkami czarnymi i śledziami marynowanymi, ziemniakami gotowanymi w mundurkach i orzechami włoskimi - dobre, ale ...
    3. wędzonka byłaby lepsza - ryba, indyk, kurczak, gęsina lub kaczka.
    Polecam, zwłaszcza teraz, na stół powszedni lub świąteczny nawet chef

    Może ktoś, coś doda? Nową sałatkę, przystawkę lub farsz?
    Niebawem Święta więc każdy pomysł, przepis jest cenny elf

    Przepis bazowy jest tutaj:

    Krężałki-smak-dzieciństwa alidab

  • Autor: Smosia Data: 2025-11-27 12:54:41

    Dzisiaj już odcedziłam cały słój tych pyszności i:
    * kapusta będzie duszona lub trafi do sałatki ziemniaczanej
    ** zalewa przelana przez gęste sito stoi w lodówce i będzie napojem lub bazą do barszczu idea2 bo pachnie i smakuje jak soczek z kiszonych buraczków thumbsup

    Tyle moich wniosków z doskonałych krężałków wg alidab,
    dziękuję Autorce i odważnym, życzliwym Żarłokom za przepis, wskazówki i pomysły.

    Smacznego i zdrowego kiszenia 2thumbsup

  • Autor: Smosia Data: 2025-12-01 08:07:34

    Witam grudniowo elf

    Woda, sok po kiszeniu kapusty z buraczkami jest pyszna, popijam codziennie po szklance - żołądek nie fiksuje, jelita spokojne więc warto pić dla zdrowotności.
    To koktajl kapuściano-buraczkowy i ogórkowy lub cukiniowy /nie jestem pewna co kisiłam pod koniec sezonu laugh4/.
    Polecam niezdecydowanym, teraz każde naturalne wsparcie odporności jest bezcenne, a nasza odporność zaczyna się w brzuszku, naszych jelitach, podobno.
    Dojadamy nasze krężałki w sałatce i duszone z selerem, na ciepło - pyszne chef

    To do kuchni siooo, smacznie w garach mieszać ;DD

  • Autor: Smosia Data: 2025-11-27 19:15:05

    Moje fotki kuchenne:

Przejdź do pełnej wersji serwisu