Bardzo proszę pomóżcie wybrać patelnię do grilowania. Jestem za gruba. Dietetyk zalecił mi jeść, między innymi,dwa razy dziennie grilowaną pierś z kurczaka . Nie mam takiej patelni do grilowania. Chcę kupić, ale nie wiem jaką mam wybrać, jaka jest najlepsza, dzięki.
A nie lepiej kupić grilla elektrycznego? są duże i małe, ze zdejmowanymi płytkami które można myć w zmywarce i wieloma innymi róznymi opcjami. Jakoś nie mam zaufania do patelni grillowych
Ja mam kauflandową, z powłoką ceramiczną i sprawuje się od paru lat bardzo dobrze. Myję ją ręcznie, by przedłużyć jej żywot, a właściwie przecieram delikatnie. Czasami przypiekę zbyt mocno rybkę i wtedy zalewam patelnię wodą (po ostygnięciu) i chwilkę odmaczam. Polecam.
Hmmmm... z oczu ci bije rozpacz. :) Masz jeść dwa razy dziennie pierś z grilla... to ja powiem, że jest sztuką tak ją zgrillować, żeby była smaczna i nie przesuszona. Ja tego nie potrafię. A już dwa razy dziennie - to ci będzie w ustach rosła. Zamiast doradzać patelnię powiem ci tak: alternatywą jest mięsko usmażone metodą mggi (w papirusie, w papierze do pieczenia) albo w kopercie do smażenia mięsa (ja mam firmy Paclan). Wg. mnie jest to łatwiejsze, niż typowe zgrillowanie, mięso przyprawiasz czym chcesz, zamknięte w papierze lepiej przechodzi przyprawami i mniej odparowuje (czyli jest soczystsze). Alternatywnie (aby się nie znudziło) kroję na mniej więcej 1cm paski i robię na parze, a jeszcze lepiej - gotuję w malutkiej ilości filtrowanej wody z przyprawami. Dosłownie 2 min. od wrzucenia. Wydaje mi się, że wtedy masz większą różnorodność smaków (i "konsystencji"). Pamiętaj, że mięso z piersi traci około 15-20% masy przy obróbce i późniejszym odparowaniu. Musisz to wziąć pod uwagę, jeśli robisz pierś w całości i później sobie dzielisz(a pewnie masz określoną gramaturę). A z patelnia spokojnie, nie musisz kupować natychmiast, zastanów się i pooglądaj. Ja np. mam najzwyklejszą z Ikei i jestem bardzo zadowolona. I przypominam, że te rady, to moje osobiste odczucia i doświadczenia.
Cyt."I przypominam, że te rady, to moje osobiste odczucia i doświadczenia." - I takie są najcenniejsze. Ja griluję piersi kurczaka pocięte na drobne paski, bo takie lubimy. Wcześniej leżakują w lodówce, posypane przyprawami (np. do gyrosa). Smażę chwilkę z każdej strony, na jasny brąz i gotowe - są soczyste i aromatyczne. Większe porcje obsmażam i duszę pod przykryciem, na zwykłej (ceramicznej) patelni.
Bardzo dziękuję za wszystkie rady, rzeczywiście piersi kurczaka nie umiem dobrze zrobić, jeszcze bez tłuszczu albo z małą łyżeczką smalcu wieprzowego( raz dziennie). Ciągle to samo. Na zwykłej patelni mi się przypala. Tak trudno mieć dietę, może to, że szukam patelni grilowej, to taka ucieczka od podjęcia i realizowania "piersiowej" diety. Jestem wdzięczna za każde przyjazne i życzliwe słowo.
Kochana, od trzech miesięcy modzę własną dietę , opartą w dużej mierze na cycorkach i minimum przypraw. Jak będziesz chciała pytać, pożalić się, wypłakać czy otrzymać wsparcie duchowe, wal śmiało na PW. W nieszczęściu trzeba się trzymać razem.
Zgadzam się z wypowiedziami poprzedniczek, bowiem sam swoją również nabyłem dwa lata temu w markecie (mówiąc dokładnie, w Lidlu, być może nawet tę samą co bajaderkaa). Obeszło się bez rozbijania banku, a patelnia po dziś dzień służy mi z naprawdę znakomitym skutkiem.
Moje doświadczenia są zaś zgoła odmienne, nie raz zdarzyło mi się sparzyć na rozreklamowanych patelniach rodem z Biedronki czy innych marketów. Przed rokiem zdecydowałem się na zakup z dość pewnego internetowego źródła (nie obyło się bez solidnego rozpoznania terenu, zaraz poszukam linku) i absolutnie nie żałuję. Patelnia spisuje się wyśmienicie, ani myślę o wymianie, a konieczność taka też zbyt prędko pojawić się nie powinna, nic tego przynajmniej nie zapowiada.
Patelnia dość kompaktowa, nie przeczę. Oczywiście w ofercie były i pewnie wciąż są też większe, mnie jednak te dwadzieścia centymetrów dna w zupełności wystarcza.
Bardzo proszę pomóżcie wybrać patelnię do grilowania. Jestem za gruba.
Dietetyk zalecił mi jeść, między innymi,dwa razy dziennie grilowaną pierś z kurczaka .
Nie mam takiej patelni do grilowania. Chcę kupić, ale nie wiem jaką mam wybrać, jaka jest najlepsza, dzięki.
Ja kupiłam w Lidlu za 50zł...patelnia jak patelnia..dymi, kopci,śmierdzi...po dobrym rozgrzaniu.
A nie lepiej kupić grilla elektrycznego? są duże i małe, ze zdejmowanymi płytkami które można myć w zmywarce i wieloma innymi róznymi opcjami. Jakoś nie mam zaufania do patelni grillowych
Ja mam kauflandową, z powłoką ceramiczną i sprawuje się od paru lat bardzo dobrze. Myję ją ręcznie, by przedłużyć jej żywot, a właściwie przecieram delikatnie. Czasami przypiekę zbyt mocno rybkę i wtedy zalewam patelnię wodą (po ostygnięciu) i chwilkę odmaczam. Polecam.
Moze ten link pomoze Ci w wyborze:
http://kotlet.tv/jak-wybrac-patelnie/
Hmmmm... z oczu ci bije rozpacz. :) Masz jeść dwa razy dziennie pierś z grilla... to ja powiem, że jest sztuką tak ją zgrillować, żeby była smaczna i nie przesuszona. Ja tego nie potrafię. A już dwa razy dziennie - to ci będzie w ustach rosła. Zamiast doradzać patelnię powiem ci tak: alternatywą jest mięsko usmażone metodą mggi (w papirusie, w papierze do pieczenia) albo w kopercie do smażenia mięsa (ja mam firmy Paclan). Wg. mnie jest to łatwiejsze, niż typowe zgrillowanie, mięso przyprawiasz czym chcesz, zamknięte w papierze lepiej przechodzi przyprawami i mniej odparowuje (czyli jest soczystsze). Alternatywnie (aby się nie znudziło) kroję na mniej więcej 1cm paski i robię na parze, a jeszcze lepiej - gotuję w malutkiej ilości filtrowanej wody z przyprawami. Dosłownie 2 min. od wrzucenia. Wydaje mi się, że wtedy masz większą różnorodność smaków (i "konsystencji"). Pamiętaj, że mięso z piersi traci około 15-20% masy przy obróbce i późniejszym odparowaniu. Musisz to wziąć pod uwagę, jeśli robisz pierś w całości i później sobie dzielisz(a pewnie masz określoną gramaturę).
A z patelnia spokojnie, nie musisz kupować natychmiast, zastanów się i pooglądaj. Ja np. mam najzwyklejszą z Ikei i jestem bardzo zadowolona.
I przypominam, że te rady, to moje osobiste odczucia i doświadczenia.
Cyt."I przypominam, że te rady, to moje osobiste odczucia i doświadczenia." - I takie są najcenniejsze.
Ja griluję piersi kurczaka pocięte na drobne paski, bo takie lubimy. Wcześniej leżakują w lodówce, posypane przyprawami (np. do gyrosa). Smażę chwilkę z każdej strony, na jasny brąz i gotowe - są soczyste i aromatyczne.
Większe porcje obsmażam i duszę pod przykryciem, na zwykłej (ceramicznej) patelni.
Ten dodatek to na wszelki słuczaj, bo zaraz co najmniej pięć osób naskoczy, że "bzdury gadasz i nie masz racji". :D
Bardzo dziękuję za wszystkie rady, rzeczywiście piersi kurczaka nie umiem dobrze zrobić, jeszcze bez tłuszczu albo z małą łyżeczką smalcu wieprzowego( raz dziennie). Ciągle to samo. Na zwykłej patelni mi się przypala. Tak trudno mieć dietę, może to, że szukam patelni grilowej, to taka ucieczka od podjęcia i realizowania "piersiowej" diety.
Jestem wdzięczna za każde przyjazne i życzliwe słowo.
Kochana, od trzech miesięcy modzę własną dietę , opartą w dużej mierze na cycorkach i minimum przypraw. Jak będziesz chciała pytać, pożalić się, wypłakać czy otrzymać wsparcie duchowe, wal śmiało na PW. W nieszczęściu trzeba się trzymać razem.
Zgadzam się z wypowiedziami poprzedniczek, bowiem sam swoją również nabyłem dwa lata temu w markecie (mówiąc dokładnie, w Lidlu, być może nawet tę samą co bajaderkaa). Obeszło się bez rozbijania banku, a patelnia po dziś dzień służy mi z naprawdę znakomitym skutkiem.
Moje doświadczenia są zaś zgoła odmienne, nie raz zdarzyło mi się sparzyć na rozreklamowanych patelniach rodem z Biedronki czy innych marketów. Przed rokiem zdecydowałem się na zakup z dość pewnego internetowego źródła (nie obyło się bez solidnego rozpoznania terenu, zaraz poszukam linku) i absolutnie nie żałuję. Patelnia spisuje się wyśmienicie, ani myślę o wymianie, a konieczność taka też zbyt prędko pojawić się nie powinna, nic tego przynajmniej nie zapowiada.
Znalazłem, oto rzeczona patelnia:
https://mmgastro.pl/produkt/szczegoly/6097,patelnia-grillowa-okragla-carbone-plus
Ja mam taką
Współpracują z płytą indukcyjną, czy raczej nie?
Ta 'bajaderkowa' wygląda bardzo ciekawie, ale jest chyba tylko dla kuchenek gazowych i elektrycznych?
Mhm, współpracuje - sam często korzystam z tego połączenia!
Ha, mam wrażenie, że tu trochę mało miejsca na grillowanie rzeczy. 26cm średnicy zewnętrznej, a średnica dna? Bo mam wrażenie, że malutka.
Patelnia dość kompaktowa, nie przeczę. Oczywiście w ofercie były i pewnie wciąż są też większe, mnie jednak te dwadzieścia centymetrów dna w zupełności wystarcza.