Witajcie! Trafiłam tutaj, po tym jak zobaczyłam, że są tutaj ludzie, którzy znają się na przepisach dotyczących ubezpieczeń w KRUS. Czy jako właścicielka gospodarstwa rolnego 1,22 ha fiz. (0,4 ha przeliczeniowego) mogę ubezpieczyć moją córkę, która aktualnie jest bezrobotna? Nie uprawiamy ziemi, która jest słabej jakości, z czasem porosła trawą i służy za pastwisko. A znajomy powiedział, że on w podobnej sytuacji musiał złożyć oświadczenie, że z uprawy tego kawałeczka ziemi jego dziecko jest w stanie się utrzymać, podpisywał pod rygorem odpowiedzialności karnej jakieś oświadczenie... czy jak tam to się zwie. Czy ktoś to kontroluje?
Ja sama mam rentę z ZUS. Czy, żeby opłacać składkę w KRUS, trzeba zaświadczyć, że córka z uprawy ziemi jest się w stanie utrzymać? Co w naszym przypadku byłoby poświadczeniem nieprawdy, ponieważ mamy inne źródło utrzymania, które jednak córce nie daje prawa do ubezpieczenia emerytalno-rentowego. Nie pobieramy tez żadnych unijnych dopłat.
Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją, bądź słyszeliście o takiej?
Basiu , po to zalogowałaś się na WŻ ? Nie prościej było zadzwonić do dowolnego oddziału KRUS ? Tu masz link , poczytaj sobie , ale moim zdaniem poświadczysz nieprawdę .
Specjalnie się zalogowałaś by tu zadać takiego typu pytanie ??? Dziwne...Myślę,że nikt Ci nie udzieli wskazówki jak postąpić nieuczciwie i wyrolować państwo.A jeżeli uważasz sprawę za jak najbardziej zgodną z prawem to pytaj w instytucji odpowiedzialnej czyli KRUS.
Nooo kochana......nie bedziemy głosno mowic (pisac) kto jest zlodziejem i oszustem.....!
Dlaczego uwazasz, ze rolnik ciężko tyrajacy od switu na polu to oszust? On nie wie co to darmowe wczasy z pracy , 13-ka, 14-ka, spotkania integracyjne itp.
Dlaczego prywaciarz nie ma prawa do urlopu płatnego od państwa - przecież co miesiąc placi i to grubo.... a jak idzie na zwolnienie lekarskie to kontrolowany jest 2x w tygodniu? Także zważ na swoje słowa.........proszę.....
Pdstawowa składka emerytalno-rentowa rolników wynosi 73 zł miesięcznie, a dla rolników-przedsiębiorców, którzy mają do 50 ha - 146 zł (do tego dochodzi 42 zł na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie). Wszyscy rolnicy ubezpieczeni w KRUS-ie dostają niemal jednakowe emerytury, około 800 zł, czyli tyle, ile wynosi minimalna emerytura z ZUS.
No a ja po 20 latach opłacania skladek ZUS (pewnie większość wie w jakiej wysokosci) otrzymalam wylicznie przyszlej emerytury w kwocie UWAGA! - 565 zł :) !!!! He, he .
Nie pracuje od 7 lat, zakupilam ziemie i przechodzę na KRUS - niech będzie jestem złodziejka.:)
Podziwiam takie osoby które z taką łatwością umieją oceniać innych nie znając ich i pracy na gospodarstwie.Od razu ZŁODZIEJE.Może warto najpierw pomyśleć a potem napisać.
Iwett, myślę, że koleżance nie chodziło o zapierniczającego od rana do wieczora rolnika. Ale wielu ludzi jest ubezpieczonych w ten sposób, płacą niskie składki a nie mają nic wspólnego z rolnictwem poza tym że posiadają ziemię. Ja też uważam, że państwo wreszcie powinno to kontrolować w jakiś sposób.
Jeśli tak to się zgadzam ale mogła to okreslić.......Ale wiadomo w tym kraju każdy orze jak może. Ja sie przeprowadziłam na wieś i kupiłam małe gospodarstwo ale myslę je uprawiać a nie kombinować. Nie ma się co oszukiwać na emeryture nie ma co liczyć a ziemia Cię nakarmi. Mam dosyć ZUS-ów, z filarów też nas okradli..........
No i sama widzisz........a tu sie oburzaja, że rolnik dostanie 800 zeta emerytury płacąc niewiele. Ja zapłaciłam dużo a emerytura nędzna........gdzie tu rozum, gdzie logika.
Nie wiem czy bajaderka ma rodzinę na wsi ale ja mam i mój mąż i niedawno widzieliśmy w jakich męczarniach umierali Ci rolnicy.....styrani, schorowani.........:(
A mnie się wydaje, że chodziło, bo nawet kwoty podała, tylko czy ona wie ile razy w życiu ten rolnik korzysta z bezpłatnej opieki medycznej i zwolnienia lekarskiego? Jest wielu, którzy nie skorzystali z tego nigdy w życiu. Z emerytury też korzystają po kilka lat lub w ogóle. Nie mówię o wczasach darmowych, bo tych wiadomo, że rolnik nie ma< nie ma żadnego dnia wolnego w całym roku>, ale nie korzysta nawet z sanatoriów i innych zabiegów "medycznych". Tylko nie wiem czy koleżanka wie, że za oszczerstwa można iść do więzienia?
Masz rację jest wielu, którzy nigdy nie skorzystali i również jest wielu którzy nigdy ziemi nie uprawiali. Z emerytury korzysta się do końca życia. Porównania do sanatoriów i innych przywilejów nie rozumiem bo jest wielu, którzy płacą normalne składki i też z tego typu przywieli nie korzystają. Ty mnie zadajesz to ostatnie pytanie? Konstytucji RP jeszcze na szczęście nie zmieniono i za własne zdanie i wyrażanie swoich poglądów nikt do więzienia nie idzie.
Zabierzmy rolnikom ziemie, zabierzmy ubezpieczenia. Zabierzmy emerytury. Przecież nic całe życie nie robią!!! Jedzmy kamienie i uzbierane korzonki. Praca w gospodarstwie to cholernie ciężka i głównie niewdzięczna praca!!!
Jeśli nie widzieli, to ewidentny wał, ale nie można odmówić PRAWDZIYM rolnikom, że wykonują cholernie ciężką pracę i ubezpieczenie z KRUS im się należy jak psu buda.
Bahati tylko nie wiem do czego ten sarkazm? Bo ja nie podważam pracy ciężkiej pracy rolników, a akurat piszę o patologi społecznej i wykorzystywaniu przywilejów danych rolnikom
A nie chce mi sie szukac, ale pisano o WSZYSTKICH rolnikach, nie o tych, ktorzy nimi sa tylko na papierze. A kto to napisal? Nie wiem, zamale litery na obecnym urzadrzeniu.
KRUS,ZUS JAKIE TO MA ZNACZENIE!!!!! JA PRACUJE NA UMOWĘ ZLECENIE PRACODAWCA OPŁACA SKŁADKI OD KWOTY 260ZŁ !!!! TO JEST DOPIERO OSZUSTWO I ZŁODZIEJSTWO ALE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ-CHYBA KUPIĘ SOBIE KILKA HEKTARÓW I LEPIEJ NA TYM WYJDĘ NIŻ NA CAŁODOBOWYM TYRANIU Z CHORYMI NA DEMENCJE!
No to razem kupimy .. ha przeliczeniowe i zakładamy wypasioną oberżę na bazie Króla Krusa . Już widzę naszą kadrę wyłonioną z WZ .. Wszelkie spotkania będą odbywać się na naszym klepisku .
A może powinien najpierw zająć się tymi, którzy ze zwykłym katarem biegną do lekarza i idą na zwolnienia lekarskie i wyłudzają odszkodowania i różne świadczenia, i idą do pracy, żeby tam plotkować i pić kawę?
Ja mam inne zdanie to dobrze, że ludzie ze zwykłym katarem idą do lekarza, bo czasem taki katar może być symptomem wielu poważnych chorób. To kto i po co idzie do pracy to chyba nie nasza sprawa, a pracownika i jego pracodawcy. Jeśli ktoś komuś za to płaci swoje pieniądze to jego sprawa. Akurat jeśli chodzi o wyłudzenie odszkodować i świadczeń to polskie prawo jest teraz tak skonstruowane, że raczej to się zwykłemu człowiekowi to nie udaje. Luki w prawie zawsze były i będą dlatego jeśli chodzi o ustawodawstwo jest jeszcze w tej sprawie wiele do zrobienia.
A Ty to masz taką pracę,że masz czas kawkę popijać i plotkować to gratuluję? Bo posiadasz taką wiedzę w tym temacie,że ja nie mogę się nadziwić i do tego zwolnienia wyłudzane,świadczenia itp.Mogę się założyć,że sama albo w ogóle nie skalałaś rąk swoich pracą albo było to tylko epizod w Twoim życiu...Owszem kiedyś byli wyłudzacze zwolnień,świadczeń i rent z pseudo rolnikami w roli głównej w tej chwili proceder jest ukrócony chociaż nadal "rolnicy'' ciężko pracujący'' i tacy nieszczęśliwi bo ich na tej roli siłą trzyma rząd cwaniakują i kombinują.Mam nadzieję,że to również zostanie skończone.
Przepraszam za ciekawość,ale mieszkasz na wsi czy w mieście?
Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?! A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów? Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).
Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?! A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów? Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).
A ile Twoja córka ma lat? Bo jesli jest pełnoletnia a nie uczy się ani nie pracuje to chyba musi się zgłosic do Urzędu pracy i tam ja ubezpieczą. Nie jestem pewna ale tak chyba jest bez względu czy masz gospodarke czy pracujesz na etacie. Ale nie chce sie wymądrzać......
Witajcie!
Trafiłam tutaj, po tym jak zobaczyłam, że są tutaj ludzie, którzy znają się na przepisach dotyczących ubezpieczeń w KRUS.
Czy jako właścicielka gospodarstwa rolnego 1,22 ha fiz. (0,4 ha przeliczeniowego) mogę ubezpieczyć moją córkę, która aktualnie jest bezrobotna? Nie uprawiamy ziemi, która jest słabej jakości, z czasem porosła trawą i służy za pastwisko. A znajomy powiedział, że on w podobnej sytuacji musiał złożyć oświadczenie, że z uprawy tego kawałeczka ziemi jego dziecko jest w stanie się utrzymać, podpisywał pod rygorem odpowiedzialności karnej jakieś oświadczenie... czy jak tam to się zwie.
Czy ktoś to kontroluje?
Ja sama mam rentę z ZUS.
Czy, żeby opłacać składkę w KRUS, trzeba zaświadczyć, że córka z uprawy ziemi jest się w stanie utrzymać? Co w naszym przypadku byłoby poświadczeniem nieprawdy, ponieważ mamy inne źródło utrzymania, które jednak córce nie daje prawa do ubezpieczenia emerytalno-rentowego.
Nie pobieramy tez żadnych unijnych dopłat.
Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją, bądź słyszeliście o takiej?
Pozdrawiam.
Basiu , po to zalogowałaś się na WŻ ? Nie prościej było zadzwonić do dowolnego oddziału KRUS ?
Tu masz link , poczytaj sobie , ale moim zdaniem poświadczysz nieprawdę .
http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/przepisy-o-ubezpieczeniu-spolecznym-rolnikow-cd-2/
Specjalnie się zalogowałaś by tu zadać takiego typu pytanie ??? Dziwne...Myślę,że nikt Ci nie udzieli wskazówki jak postąpić nieuczciwie i wyrolować państwo.A jeżeli uważasz sprawę za jak najbardziej zgodną z prawem to pytaj w instytucji odpowiedzialnej czyli KRUS.
Może w końcu NIK zajmie się tymi złodziejami i oszustami..co płacą tylko składkę KRUS!!
Nooo kochana......nie bedziemy głosno mowic (pisac) kto jest zlodziejem i oszustem.....!
Dlaczego uwazasz, ze rolnik ciężko tyrajacy od switu na polu to oszust?
On nie wie co to darmowe wczasy z pracy , 13-ka, 14-ka, spotkania integracyjne itp.
Dlaczego prywaciarz nie ma prawa do urlopu płatnego od państwa - przecież co miesiąc placi i to grubo.... a jak idzie na zwolnienie lekarskie to kontrolowany jest 2x w tygodniu?
Także zważ na swoje słowa.........proszę.....
Czytaj więcej: http://www.polskatimes.pl/artykul/549581,skladki-na-krus-sa-niskie-ale-uzyskanie-emerytury-nie-jest-latwe,id,t.html
No a ja po 20 latach opłacania skladek ZUS (pewnie większość wie w jakiej wysokosci) otrzymalam wylicznie przyszlej emerytury w kwocie UWAGA! - 565 zł :) !!!! He, he .
Nie pracuje od 7 lat, zakupilam ziemie i przechodzę na KRUS - niech będzie jestem złodziejka.:)
Podziwiam takie osoby które z taką łatwością umieją oceniać innych nie znając ich i pracy na gospodarstwie.Od razu ZŁODZIEJE.Może warto najpierw pomyśleć a potem napisać.
Iwett, myślę, że koleżance nie chodziło o zapierniczającego od rana do wieczora rolnika. Ale wielu ludzi jest ubezpieczonych w ten sposób, płacą niskie składki a nie mają nic wspólnego z rolnictwem poza tym że posiadają ziemię. Ja też uważam, że państwo wreszcie powinno to kontrolować w jakiś sposób.
Jeśli tak to się zgadzam ale mogła to okreslić.......Ale wiadomo w tym kraju każdy orze jak może.
Ja sie przeprowadziłam na wieś i kupiłam małe gospodarstwo ale myslę je uprawiać a nie kombinować.
Nie ma się co oszukiwać na emeryture nie ma co liczyć a ziemia Cię nakarmi.
Mam dosyć ZUS-ów, z filarów też nas okradli..........
Iwett masz rację. Tylko, cholera, ziemia nas nakarmi jak zdrowie będzie i siły do roboty, a co nie daj Boże ( nikomu tego nie życzę) jak go zabraknie.
No i sama widzisz........a tu sie oburzaja, że rolnik dostanie 800 zeta emerytury płacąc niewiele. Ja zapłaciłam dużo a emerytura nędzna........gdzie tu rozum, gdzie logika.
Nie wiem czy bajaderka ma rodzinę na wsi ale ja mam i mój mąż i niedawno widzieliśmy w jakich męczarniach umierali Ci rolnicy.....styrani, schorowani.........:(
Ja nie czepiam się rolników, bo wiem jaka to ciężka praca. Tylko tych co nimi nie są, a będą mieć emerytury rolnicze.
A mnie się wydaje, że chodziło, bo nawet kwoty podała, tylko czy ona wie ile razy w życiu ten rolnik korzysta z bezpłatnej opieki medycznej i zwolnienia lekarskiego? Jest wielu, którzy nie skorzystali z tego nigdy w życiu. Z emerytury też korzystają po kilka lat lub w ogóle. Nie mówię o wczasach darmowych, bo tych wiadomo, że rolnik nie ma< nie ma żadnego dnia wolnego w całym roku>, ale nie korzysta nawet z sanatoriów i innych zabiegów "medycznych". Tylko nie wiem czy koleżanka wie, że za oszczerstwa można iść do więzienia?
Masz rację jest wielu, którzy nigdy nie skorzystali i również jest wielu którzy nigdy ziemi nie uprawiali. Z emerytury korzysta się do końca życia. Porównania do sanatoriów i innych przywilejów nie rozumiem bo jest wielu, którzy płacą normalne składki i też z tego typu przywieli nie korzystają. Ty mnie zadajesz to ostatnie pytanie? Konstytucji RP jeszcze na szczęście nie zmieniono i za własne zdanie i wyrażanie swoich poglądów nikt do więzienia nie idzie.
Zabierzmy rolnikom ziemie, zabierzmy ubezpieczenia. Zabierzmy emerytury. Przecież nic całe życie nie robią!!!
Jedzmy kamienie i uzbierane korzonki.
Praca w gospodarstwie to cholernie ciężka i głównie niewdzięczna praca!!!
Bahati..po co ten głupkowaty apel?
Głupkowaty? A może sarkastyczny?
Mnie ch..j bierze jak płacę tysiąc zł co miesiąc na zus...i będę miała 800zł emerytury
a "szukam" takich krętów to płacą 70zł krusu i..ziemi na oczy nie widzieli:(
Jeśli nie widzieli, to ewidentny wał, ale nie można odmówić PRAWDZIYM rolnikom, że wykonują cholernie ciężką pracę i ubezpieczenie z KRUS im się należy jak psu buda.
Mam nadzieję że rząd zlikwiduje ten KRUS i wszyscy będziemy po równo płacić
Bahati tylko nie wiem do czego ten sarkazm? Bo ja nie podważam pracy ciężkiej pracy rolników, a akurat piszę o patologi społecznej i wykorzystywaniu przywilejów danych rolnikom
A nie chce mi sie szukac, ale pisano o WSZYSTKICH rolnikach, nie o tych, ktorzy nimi sa tylko na papierze. A kto to napisal? Nie wiem, zamale litery na obecnym urzadrzeniu.
KRUS,ZUS JAKIE TO MA ZNACZENIE!!!!!
JA PRACUJE NA UMOWĘ ZLECENIE PRACODAWCA OPŁACA SKŁADKI OD KWOTY 260ZŁ !!!!
TO JEST DOPIERO OSZUSTWO I ZŁODZIEJSTWO
ALE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ-CHYBA KUPIĘ SOBIE KILKA HEKTARÓW I LEPIEJ NA TYM WYJDĘ NIŻ NA CAŁODOBOWYM TYRANIU Z CHORYMI NA DEMENCJE!
No to razem kupimy .. ha przeliczeniowe i zakładamy wypasioną oberżę na bazie Króla Krusa .
Już widzę naszą kadrę wyłonioną z WZ ..
Wszelkie spotkania będą odbywać się na naszym klepisku .
Dokładnie zgadzam się :(
A może powinien najpierw zająć się tymi, którzy ze zwykłym katarem biegną do lekarza i idą na zwolnienia lekarskie i wyłudzają odszkodowania i różne świadczenia, i idą do pracy, żeby tam plotkować i pić kawę?
Ja mam inne zdanie to dobrze, że ludzie ze zwykłym katarem idą do lekarza, bo czasem taki katar może być symptomem wielu poważnych chorób. To kto i po co idzie do pracy to chyba nie nasza sprawa, a pracownika i jego pracodawcy. Jeśli ktoś komuś za to płaci swoje pieniądze to jego sprawa. Akurat jeśli chodzi o wyłudzenie odszkodować i świadczeń to polskie prawo jest teraz tak skonstruowane, że raczej to się zwykłemu człowiekowi to nie udaje. Luki w prawie zawsze były i będą dlatego jeśli chodzi o ustawodawstwo jest jeszcze w tej sprawie wiele do zrobienia.
Herbaciana wezmą się za takie jak ty ( raczej wezniemy)..czyli NIK
A ja myslałam, że NIK kontroluje instytucje a nie przeciętnego Kowalskiego..?
Czyżbyście rozszerzyli horyzonty?
A Ty to masz taką pracę,że masz czas kawkę popijać i plotkować to gratuluję? Bo posiadasz taką wiedzę w tym temacie,że ja nie mogę się nadziwić i do tego zwolnienia wyłudzane,świadczenia itp.Mogę się założyć,że sama albo w ogóle nie skalałaś rąk swoich pracą albo było to tylko epizod w Twoim życiu...Owszem kiedyś byli wyłudzacze zwolnień,świadczeń i rent z pseudo rolnikami w roli głównej w tej chwili proceder jest ukrócony chociaż nadal "rolnicy'' ciężko pracujący'' i tacy nieszczęśliwi bo ich na tej roli siłą trzyma rząd cwaniakują i kombinują.Mam nadzieję,że to również zostanie skończone.
Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?!
A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów?
Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).
p.s.czekam na konstruktywną opinię
Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?!
A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów?
Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).
p.s.czekam na konstruktywną opinię
A ile Twoja córka ma lat? Bo jesli jest pełnoletnia a nie uczy się ani nie pracuje to chyba musi się zgłosic do Urzędu pracy i tam ja ubezpieczą.
Nie jestem pewna ale tak chyba jest bez względu czy masz gospodarke czy pracujesz na etacie.
Ale nie chce sie wymądrzać......