Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Dobrowolne ubezpieczenie w KRUS a nieuprawianie ziemi?

• Autor: Basia6 Data: 2015-11-13 21:05:40

Witajcie!
    Trafiłam tutaj, po tym jak zobaczyłam, że są tutaj ludzie, którzy znają się na przepisach dotyczących ubezpieczeń w KRUS.
    Czy jako właścicielka gospodarstwa rolnego 1,22 ha fiz. (0,4 ha przeliczeniowego) mogę ubezpieczyć moją córkę, która aktualnie jest bezrobotna? Nie uprawiamy ziemi, która jest słabej jakości, z czasem porosła trawą i służy za pastwisko. A znajomy powiedział, że on w podobnej sytuacji musiał złożyć oświadczenie, że z uprawy tego kawałeczka ziemi jego dziecko jest w stanie się utrzymać, podpisywał pod rygorem odpowiedzialności karnej jakieś oświadczenie... czy jak tam to się zwie.
    Czy ktoś to kontroluje?

Ja sama mam rentę z ZUS.
    Czy, żeby opłacać składkę w KRUS, trzeba zaświadczyć, że córka z uprawy  ziemi jest się w stanie utrzymać? Co w naszym przypadku byłoby poświadczeniem nieprawdy, ponieważ mamy inne źródło utrzymania, które jednak córce nie daje prawa do ubezpieczenia emerytalno-rentowego.
    Nie pobieramy tez żadnych unijnych dopłat.

Spotkaliście się kiedyś z taką sytuacją, bądź słyszeliście o takiej?

Pozdrawiam.

• Autor: Beata500 Data: 2015-11-14 07:16:53

Basiu , po to zalogowałaś się na WŻ ? Nie prościej było zadzwonić do dowolnego oddziału KRUS ?
    Tu masz link , poczytaj sobie , ale moim zdaniem poświadczysz nieprawdę .

http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne-rolnikow/przepisy-o-ubezpieczeniu-spolecznym-rolnikow-cd-2/

• Autor: mggi63 Data: 2015-11-14 07:17:21

Specjalnie się zalogowałaś by tu zadać takiego typu pytanie ??? Dziwne...Myślę,że nikt Ci nie udzieli  wskazówki jak postąpić nieuczciwie i wyrolować państwo.A jeżeli uważasz sprawę za jak najbardziej zgodną z prawem to pytaj w instytucji odpowiedzialnej czyli KRUS.

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 13:28:13

Może w końcu NIK zajmie się tymi złodziejami i oszustami..co płacą tylko składkę KRUS!!

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 14:35:46

Nooo kochana......nie bedziemy głosno  mowic (pisac) kto jest zlodziejem i oszustem.....!

Dlaczego uwazasz, ze rolnik ciężko tyrajacy od switu na polu to oszust?
    On nie wie co to darmowe wczasy z pracy , 13-ka, 14-ka, spotkania integracyjne itp.

Dlaczego prywaciarz nie ma prawa do urlopu płatnego od państwa - przecież co miesiąc placi i to grubo.... a jak idzie na zwolnienie lekarskie to kontrolowany jest 2x w tygodniu?
    Także zważ na swoje słowa.........proszę.....

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 14:40:27

Pdstawowa składka emerytalno-rentowa rolników wynosi 73 zł miesięcznie, a dla rolników-przedsiębiorców, którzy mają do 50 ha - 146 zł (do tego dochodzi 42 zł na ubezpieczenie wypadkowe, chorobowe, macierzyńskie). Wszyscy rolnicy ubezpieczeni w KRUS-ie dostają niemal jednakowe emerytury, około 800 zł, czyli tyle, ile wynosi minimalna emerytura z ZUS.

Czytaj więcej: http://www.polskatimes.pl/artykul/549581,skladki-na-krus-sa-niskie-ale-uzyskanie-emerytury-nie-jest-latwe,id,t.html
    PODTRZYMUJE SWOJE ZDANIE ŻE TO ZŁODZIEJE!!!

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 15:19:57

No a ja po 20 latach opłacania skladek ZUS (pewnie większość wie w jakiej wysokosci) otrzymalam wylicznie przyszlej emerytury w kwocie UWAGA! - 565 zł :) !!!! He, he .

Nie pracuje od 7 lat, zakupilam ziemie i przechodzę na KRUS - niech będzie jestem złodziejka.:)

• Autor: Dorota115 Data: 2015-11-14 16:23:33

Podziwiam takie osoby które z taką łatwością umieją oceniać innych nie znając ich i pracy na gospodarstwie.Od razu ZŁODZIEJE.Może warto najpierw pomyśleć a potem napisać.

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 15:36:33

Iwett, myślę, że koleżance nie chodziło o zapierniczającego od rana do wieczora rolnika. Ale wielu ludzi jest ubezpieczonych w ten sposób, płacą niskie składki a nie mają nic wspólnego z rolnictwem poza tym że posiadają ziemię. Ja też uważam, że państwo wreszcie powinno to kontrolować w jakiś sposób.

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 15:42:47

Jeśli tak to się zgadzam ale mogła to okreslić.......Ale wiadomo w tym kraju każdy orze jak może.
    Ja sie przeprowadziłam na wieś i kupiłam małe gospodarstwo ale myslę je uprawiać a nie kombinować.
    Nie ma się co oszukiwać na emeryture nie ma co liczyć a ziemia Cię nakarmi.
    Mam dosyć ZUS-ów, z filarów też nas okradli..........

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 16:34:44

Iwett masz rację. Tylko, cholera, ziemia nas nakarmi jak zdrowie będzie i siły do roboty, a co nie daj Boże ( nikomu tego nie życzę) jak go zabraknie.

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 16:58:53

No i sama widzisz........a tu sie oburzaja, że rolnik dostanie 800 zeta emerytury płacąc niewiele. Ja zapłaciłam dużo a emerytura nędzna........gdzie tu rozum, gdzie logika.

Nie wiem czy bajaderka ma rodzinę na wsi ale ja mam i mój mąż i niedawno widzieliśmy w jakich męczarniach umierali Ci rolnicy.....styrani, schorowani.........:(

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 17:12:36

Ja nie czepiam się rolników, bo wiem jaka to ciężka praca. Tylko tych co nimi nie są, a będą mieć emerytury rolnicze.

• Autor: Herbaciana Data: 2015-11-14 16:35:09

A mnie się wydaje, że chodziło, bo nawet kwoty podała, tylko czy ona wie ile razy w życiu ten rolnik korzysta z bezpłatnej opieki medycznej i zwolnienia lekarskiego? Jest wielu, którzy nie skorzystali z tego nigdy w życiu. Z emerytury też korzystają po kilka lat lub w ogóle. Nie mówię o wczasach darmowych, bo tych wiadomo, że rolnik nie ma< nie ma żadnego dnia wolnego w całym roku>, ale nie korzysta nawet z sanatoriów i innych zabiegów "medycznych". Tylko nie wiem czy koleżanka wie, że za oszczerstwa można iść do więzienia?

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 16:47:21

Masz rację jest wielu, którzy nigdy nie skorzystali i również jest wielu którzy nigdy ziemi nie uprawiali. Z emerytury korzysta się do końca życia. Porównania do sanatoriów i innych przywilejów nie rozumiem bo jest wielu, którzy płacą normalne składki i też z tego typu przywieli nie korzystają. Ty mnie zadajesz to ostatnie pytanie?  Konstytucji RP jeszcze na szczęście nie zmieniono i za własne zdanie i wyrażanie swoich poglądów nikt do więzienia nie idzie.

• Autor: Bahati Data: 2015-11-14 17:45:06

Zabierzmy rolnikom ziemie, zabierzmy ubezpieczenia. Zabierzmy emerytury. Przecież nic całe życie nie robią!!!
    Jedzmy kamienie i uzbierane korzonki.
    Praca w gospodarstwie to cholernie ciężka i głównie niewdzięczna praca!!!

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 17:46:17

Bahati..po co ten głupkowaty apel?

• Autor: Bahati Data: 2015-11-14 17:48:47

Głupkowaty? A może sarkastyczny?

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 17:53:13

Mnie ch..j bierze jak płacę tysiąc zł co miesiąc na zus...i będę miała 800zł emerytury

a "szukam" takich krętów to płacą 70zł krusu i..ziemi na oczy nie widzieli:(

• Autor: Bahati Data: 2015-11-14 17:55:15

Jeśli nie widzieli, to ewidentny wał, ale nie można odmówić PRAWDZIYM rolnikom, że wykonują cholernie ciężką pracę i ubezpieczenie z KRUS im się należy jak psu buda.

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 17:59:42

Mam nadzieję że rząd zlikwiduje ten KRUS i wszyscy będziemy po równo płacić

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 18:08:28

Bahati tylko nie wiem do czego ten sarkazm? Bo ja nie podważam pracy ciężkiej pracy rolników, a akurat piszę o patologi społecznej i wykorzystywaniu przywilejów danych rolnikom

• Autor: Bahati Data: 2015-11-14 18:29:53

A nie chce mi sie szukac, ale pisano o WSZYSTKICH rolnikach, nie o tych, ktorzy nimi sa tylko na papierze. A kto to napisal? Nie wiem, zamale litery na obecnym urzadrzeniu.

• Autor: kasiachodziez Data: 2015-11-15 19:55:55

KRUS,ZUS JAKIE TO MA ZNACZENIE!!!!!
    JA PRACUJE NA UMOWĘ ZLECENIE PRACODAWCA OPŁACA SKŁADKI OD KWOTY 260ZŁ !!!!
    TO JEST DOPIERO OSZUSTWO I ZŁODZIEJSTWO
    ALE ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ-CHYBA KUPIĘ SOBIE KILKA HEKTARÓW I LEPIEJ NA TYM WYJDĘ NIŻ NA CAŁODOBOWYM TYRANIU Z CHORYMI NA DEMENCJE!

• Autor: megi65 Data: 2015-11-15 20:15:48

No to razem kupimy .. ha przeliczeniowe i zakładamy wypasioną oberżę na bazie Króla Krusa wink3.
    Już widzę naszą kadrę wyłonioną z WZ ..
    Wszelkie spotkania będą odbywać się na naszym klepisku .

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 15:34:16

Dokładnie zgadzam się :(

• Autor: Herbaciana Data: 2015-11-14 16:38:38

A może powinien najpierw zająć się tymi, którzy  ze zwykłym katarem biegną do lekarza i idą na zwolnienia lekarskie i  wyłudzają odszkodowania i różne świadczenia, i idą do pracy, żeby tam plotkować i pić kawę?

• Autor: aggusia35 Data: 2015-11-14 16:50:52

Ja mam inne zdanie to dobrze, że ludzie ze zwykłym katarem idą do lekarza, bo czasem taki katar może być symptomem wielu poważnych chorób. To kto i po co idzie do pracy to chyba nie nasza sprawa, a pracownika i jego pracodawcy. Jeśli ktoś komuś za to płaci swoje pieniądze to jego sprawa. Akurat jeśli chodzi o wyłudzenie odszkodować i świadczeń to polskie prawo jest teraz tak skonstruowane, że raczej to się zwykłemu człowiekowi to nie udaje. Luki w prawie zawsze były i będą dlatego jeśli chodzi o ustawodawstwo jest jeszcze w tej sprawie wiele do zrobienia.

• Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-14 17:03:34

Herbaciana wezmą się za takie jak ty ( raczej wezniemy)..czyli NIK

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 17:28:43

A ja myslałam, że NIK kontroluje instytucje a nie przeciętnego Kowalskiego..?
    Czyżbyście rozszerzyli horyzonty?

• Autor: mggi63 Data: 2015-11-16 09:01:12

A Ty to masz taką pracę,że masz czas kawkę popijać i plotkować to gratuluję? Bo posiadasz taką wiedzę w tym temacie,że ja nie mogę się nadziwić i do tego zwolnienia wyłudzane,świadczenia itp.Mogę się założyć,że sama albo w ogóle nie skalałaś rąk swoich pracą albo było to tylko epizod w Twoim życiu...Owszem kiedyś byli wyłudzacze zwolnień,świadczeń i rent z pseudo rolnikami w roli głównej w tej chwili proceder jest ukrócony chociaż nadal  "rolnicy'' ciężko pracujący'' i tacy nieszczęśliwi bo ich na tej roli siłą trzyma rząd cwaniakują i kombinują.Mam nadzieję,że to również zostanie skończone.

• Autor: jaska2503 Data: 2015-11-15 17:56:50

Przepraszam za ciekawość,ale mieszkasz na wsi czy w mieście?

Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?!
    A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów?
    Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).

p.s.czekam na konstruktywną opinię sneaky

• Autor: jaska2503 Data: 2015-11-15 18:00:14

Przepraszam za ciekawość,ale mieszkasz na wsi czy w mieście?

Ja jestem mieszkańcem wsi,ale pracuje i mam składki w ZUS.Mąż jest na KRUS.Czy mam złożyć petycję do Terenowego Oddziału KRUS by podnieśli składki,by mój mąż nie był złodziejem i oszustem?!
    A może masz inny ciekawy pomysł,by wyeliminować złodziei i oszustów?
    Ja tylko nieskromnie dodam,że system KRUS i ZUS należy gruntownie zmienić.Ale każda formacja rządząca odsuwa to "na potem".Ponadto najlepiej dla rządzących jak społeczeństwo tak myśli(jak post powyżej) i kłóci się się np mieszkańcy wsi i miast zarzucają sobie"cośtam"(czyli komu żyje się lepiej.łatwiej czy wygodniej itd...).

p.s.czekam na konstruktywną opinię sneaky

• Autor: iwett Data: 2015-11-14 17:47:52

A ile Twoja córka ma lat? Bo jesli jest pełnoletnia a nie uczy się ani nie pracuje to chyba musi się zgłosic do Urzędu pracy i tam ja ubezpieczą.
    Nie jestem pewna ale tak chyba jest bez względu czy masz gospodarke czy pracujesz na etacie.
    Ale nie chce sie wymądrzać......

Przejdź do pełnej wersji serwisu