Jak co roku przyjmuję "dziadków" na kolacji z okazji dnia babci i dziadka. Zawsze staram się podać coś wyjątkowego, choć jednocześnie swojskiego. Dziadkowie lubią polską kuchnię, więc szukam w tych rejonach. W tamtym roku zrobiłam kiełbasę białą pieczoną w piwie jako główne danie kolacyjne. W tym roku nie wiem co podać. Może macie sprawdzone pomysły na fajne kolacyjne danie. Pozdrawiam
Nie taka łatwa odpowiedż.Pod hasłem "polska kuchnia" kryje się wiele niespodzianek.Tak sadzę,że powinno to być danie obfite,smaczne oczywiście i lekkostrawne.Może skuś się na 2 dania,bo zawsze może się zdarzyć,że coś komuś nie podpasuje? Może,jako jedną z propozycji,podam gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami,we włoskiej kapuście?Do tego sos grzybowy( z leśnych świeżych lub suszonych) lub pieczarkowy.. Jeszcze też,wg starego przepisu,kulebiak lub kapuśniaczki,krokiety,do tego barszczyk. Pewnie jeszcze coś dopiszę.
A ja uważam, że koniecznie warto zwrócić szczególną uwagę na filet z piersi kurczaka, który daje szerokie możliwości przygotowania nie tylko smacznej przystawki czy obiadu, ale też kolacji w rodzinnym gronie.
Oj tam .. wnusia .. poszalej z dziadkami . Zamiast siedzieć w papciach przy stole zamów stolik w eleganckiej restauracji (ja jako babcia tak chciałabym ). Jak świętować to świętować , zawsze coś ciekawego w menu znajdą ...a w domu na zaserwuj dobrą kawusię lub tee z szarlotka na ciepło lub dobrym pralinowym torcikiem + kieliszek nalewki czy innego szlachetnego trunku )). Taki wypad zostanie i w Twojej i Dziadkach pamięci na zawsze ))
Meguś, popieram , w domu zawsze można się ugościć , ale ja tez bym chciała byc zaproszona gdzieś , a może i jakis wypad zrobić w fajne miejsce.Wszystko zalezy w jakim wieku są dziadkowie i jakie maja zainteresowania a moze do teatru wyjscie .
Gabi .. skoro dziadkowie wcinają białą kiełbachę na piffku to wnioskuję ,że są na ''fleku'' ...A niech raz z wnukami zaszaleją w dobrym, smacznym lokalu. ''Papciom'' mówimy nie ...
Ja upiekłabym schab np. nadziewany kiełbasą ('Po sztygarsku' - z WZ), albo roladki (schabowe lub wołowe) z pieczarkami, boczkiem itp., kasza gryczana lub pęczak i surówka/buraczki.
A dlaczego nie postawisz na coś nowocześniejszego? Wprowadzenie dziadków w świat nowych smaków i doznań to jest coś :) Proponuję tutaj różnego typu dania z makaronami, np makaron ze szpinakiem i kurczakiem, ale możesz się też pokusić o prezentację jakichś owoców morza - jeśli pokażesz, jak je jeść, może posmakować :)
Jak co roku przyjmuję "dziadków" na kolacji z okazji dnia babci i dziadka. Zawsze staram się podać coś wyjątkowego, choć jednocześnie swojskiego. Dziadkowie lubią polską kuchnię, więc szukam w tych rejonach. W tamtym roku zrobiłam kiełbasę białą pieczoną w piwie jako główne danie kolacyjne. W tym roku nie wiem co podać. Może macie sprawdzone pomysły na fajne kolacyjne danie. Pozdrawiam
Nie taka łatwa odpowiedż.Pod hasłem "polska kuchnia" kryje się wiele niespodzianek.Tak sadzę,że powinno to być danie obfite,smaczne oczywiście i lekkostrawne.Może skuś się na 2 dania,bo zawsze może się zdarzyć,że coś komuś nie podpasuje?
Może,jako jedną z propozycji,podam gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami,we włoskiej kapuście?Do tego sos grzybowy( z leśnych świeżych lub suszonych) lub pieczarkowy..
Jeszcze też,wg starego przepisu,kulebiak lub kapuśniaczki,krokiety,do tego barszczyk.
Pewnie jeszcze coś dopiszę.
A ja uważam, że koniecznie warto zwrócić szczególną uwagę na filet z piersi kurczaka, który daje szerokie możliwości przygotowania nie tylko smacznej przystawki czy obiadu, ale też kolacji w rodzinnym gronie.
To prawda,ale z pewnością już jest po kolacji.
Jeszcze jedno,to porada,czy reklama/
Oj tam .. wnusia .. poszalej z dziadkami . Zamiast siedzieć w papciach przy stole zamów stolik w eleganckiej restauracji (ja jako babcia tak chciałabym ).
Jak świętować to świętować , zawsze coś ciekawego w menu znajdą ...a w domu na zaserwuj dobrą kawusię lub tee z szarlotka na ciepło lub dobrym pralinowym torcikiem + kieliszek nalewki czy innego szlachetnego trunku )).
Taki wypad zostanie i w Twojej i Dziadkach pamięci na zawsze ))
Meguś, popieram , w domu zawsze można się ugościć , ale ja tez bym chciała byc zaproszona gdzieś , a może i jakis wypad zrobić w fajne miejsce.Wszystko zalezy w jakim wieku są dziadkowie i jakie maja zainteresowania a moze do teatru wyjscie .
Gabi .. skoro dziadkowie wcinają białą kiełbachę na piffku to wnioskuję ,że są na ''fleku'' ...A niech raz z wnukami zaszaleją w dobrym, smacznym lokalu. ''Papciom'' mówimy nie ...
Ja upiekłabym schab np. nadziewany kiełbasą ('Po sztygarsku' - z WZ),
albo roladki (schabowe lub wołowe) z pieczarkami, boczkiem itp.,
kasza gryczana lub pęczak i surówka/buraczki.
A dlaczego nie postawisz na coś nowocześniejszego? Wprowadzenie dziadków w świat nowych smaków i doznań to jest coś :) Proponuję tutaj różnego typu dania z makaronami, np makaron ze szpinakiem i kurczakiem, ale możesz się też pokusić o prezentację jakichś owoców morza - jeśli pokażesz, jak je jeść, może posmakować :)
Jako niedoszła babcia ... jestem za
A ja jako niedoszła babcia jestem przeciw:)
Ugość ich tym co zawsze Nam się kojarzy z dziadkami: pierogami ruskimi, a na deser szarlotkę z lodami :D