Forum

Kuchenne porady

Menu na dziecięce urodziny - co najmłodsi najchętniej jedzą?

• Autor: Wkn Data: 2016-05-18 12:39:48

Mamy do Was pytanie dotyczące dziecięcych urodzin, a dokładniej menu. Mnie więcej wiadomo, co przygotować, gdy impreza odbywa się w domu lub na działce, ale moje pytanie brzmi, co najchętniej jest zjadane przez dzieciaki w wieku od 8 do 12 lat, gdy impreza ma miejsce w miejscu publicznym (np. jakimś placu zabaw z opiekunami), ale gdzie trzeba wnieść własne jedzonko.
    Zresztą ciekawa też jestem, co na imprezach domowych dziecięcych najlepiej schodzi z żarełka :)

Na pewno nie raz organizowaliście urodziny i możecie wypowiedzieć się w tej kwestii.
    Czy jakieś paszteciki z parówką i keczupem, czy rogaliki, czy paluszki, orzeszki i żelki, czy może jednak kanapki lub koreczki  :)

Z góry dziękuję :)

• Autor: Izma73 Data: 2016-05-18 13:51:54

Rogaliki zdecydowanie i coś co można chwycić do ręki, na jeden kęs i ....bawić się dalej.

• Autor: mariolan76 Data: 2016-05-18 14:27:17

U nas zawsze popularnością cieszy sie pizza . Można zrobic takie mini pizzę lub właśnie mini bułeczki z parówka . Rogaliki , mufinki lub inne ciasteczka ktore można chwycić w rękę raczej bez kremów i czekolady bo to raczej mało bezpieczne . 

• Autor: Wkn Data: 2016-05-18 14:35:22

Myślę, że jak dzieci w wieku około lat 10, to i czekoladę mogą wcinać :)

Najpierw myślałam o rogalikach, kanapeczko-koreczkach i warstwowych galaretkach w przezroczystych plastikowych kubeczkach, ale ponieważ zabawa będzie z mootywem przewodnim dinozaurów, zaczęłam jednak iść w stronę dino-pczęstunku. Co z tego, wyjdzie zobaczymy, na razie zastanawiam się, czy chwycą:
    - długaśne zęby dinozaura, czyli mówiąc po ludzku trójkątne kawałki pizzy margerity
    - dinozaury w błocie i kamieniach, czyli żelkowe harribo w kształtach dinozaurów wsadzone na wierzch kubeczków z czymś w rodzaju budyniu kakaowego i pokruszonych oreo, plus kamyczki i rodzynki na górę
    - stare kości archeologa, czyli ciasteczka w kształcie kości z jakiegoś ciasta albo kości bezowe :D
    - może jeszcze jakieś bursztynowe znaleziska, czyli brzoskwiniowa galaretka z zatopionymi rodzynkami czy czymś podobnym - nie wiem tylko w co wlać, żeby kształty były fajne, nieregularne, bursztynowe (chyba w foremkach do mrożenia lodu do napojów i potem byle jak wyskubać)
    - a może jakieś jaja dinozaura w postaci mini bajaderek
    - albo ciasteczka z masła orzechowego z odciskiem łapy kaczkozaura ;)

Zobaczymy, na co starczy czasu i inwencji.

inne pomysły Wasze wciąż mile widziane!

• Autor: Smosia Data: 2016-05-19 10:29:59

Wszelkie drożdżówki 'do odrywania':kromeczki, bułeczki itp.

Albo może krówki domowe wg Iwci? Krojone 'fantazyjnie' jak odłamki skał lub foremkowe - misie/dinusie ...

http://wielkiezarcie.com/przepisy/krowki-domowe-30084984

Przejdź do pełnej wersji serwisu