Wpisz w wyszukiwarke "pulpety w sosie pomidorowym" jest sporo przepisow sprawdzonych i smacznych :-) Polecam rowniez bigos cyganski autor lexi.Robie podobnie i jest pyszny a skladniki mozna modyfikowac.
Robię tak samo jak mielone tylko w postaci małych kuleczek, odtaczam w mące i smażę. Do tego sos np. pomidorowy. Przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) Ok 0,75 ml do tego mała cebulka i bulion z rosołu może być kostka. Trochę soli pieprzu na koniec zagęszczam Sos pieczarkowy Smażę cebulkę na maśle do tego daję pokrojone pieczarki, zagęszczam śmietanka 18% do tego na koniec sól pieprz i pietruszka.
Mielone robię tak: 0,5 kg mielonego, 1 bułka czerstwa namoczona w wodzie wcześniej (później ją odciskam i daje do mięsa), 1 jako, sól pieprz, cebula usmażona + 1 czosnek zmiażdżony dodany na koniec do cebulki. Chwilkę to smażę dodaję do mięsa. Wszystko razem wymieszać. Deskę naoliwiam i dłonie i formuję małe kuleczki lub średnie jak do pulpetów to średniej wielkości. Obtaczam w mące i smażę i gotowe.
jeszcze mi przyszło do głowy że gołąbki możesz zrobić tez z sosem pomidorowym dla odmiany z kapusty włoskiej lub pekińskiej, Pieczeń rzymską. Tak samo robisz jak mięso mielone tylko dajesz do foremki wysmarowanej tłuszczem dla odmiany możesz dodać suszone pomidory do mięsa jak masz i pieczeń możesz posypać np. migdałami.
Witam ! Mielone kotlety Wam się przejadły, ale między mielonym a mielonym jest wielka różnica. To co proponuje Agusia wyżej - jaknajbardziej, ale jeśli zechcesz to zerknij na moje "Mielony omlet" - jego gabaryty robią wrażenie, lub "Mielone wałeczki w szynce " - szczególnie "omlet " ma bardzo dokładnie opisane wykonanie.
Dodatek do mielonego czyni też smak zupełnie innym - np. z kawałeczkami papryki (3 kolory) z pieczarkami, grzybami leśnymi ( wcześniej namoczonymi ) z warzywami, resztkami szynki....i co tam w lodówce znajdziesz i do głowy przyjdzie.
Pozdrawiam, smacznego !
Jest jeszcze pieczeń w całości w keksówce - ale..... (ja) raczej wolę zimną.
Mielone owijane cukinia, w mojej wersji jeszcze dodatkowo boczkiem i góra i dół kotleta opanirowana parmezanem
Zerknij do moich przepisów. Znajdziesz pulpety z karczochami, faszerowana cukinie, nie wiem czy nie wolowym, ale robiłam z indyka też, faszerowane muszle makaronowe.
Linków nie wstawie, bo na telefonie nie mam ulubionych, a gdy chce wejść w swoje to mi się wszystko wiesza.
Jeszcze jedno z mielonego - skupiamy się na obiadach, a przecież są jeszcze śniadania - w domu, kanapki do szkoły / pracy i kolacje - a może tak kiełbasa słoikowa drobnomielona ? Mielonka z cudowną galaretką wkoło - paluszki lizać ! To wcale nie jest katorżnicza praca, a masz na długo - smacznie i zdrowo ! ( ale 0,5 kg. mięsa to mało)
sorry za jakoś fotek - zrobiłam zdjęcie od zdjęcia - to nie moje słoiki
Nie mam linka Aggusiu. To są zdjęcia od zdjęcia Myślałam, co by tu jeszcze dziewczynie doradzić z tego mielonego i przyszło mi do głowy coś zimnego na chleb
- jadłam tego lata u rodzinki pychotki ze słoika (właśnie drobnomielone) jedna w smaku a'la biała - tak jak na zdjęciu z tym smalczykiem, a druga to mielonka z galaretką. Zadzwoniłam teraz do kuzynki po przepis - więc robiła je z youtube - Skutecznie.tv (słoikowa) Magda na filmiku b. dokładnie pokazuje i wyjaśnia, a słoiki pasteryzowała w piekarniku na blasze z wodą i też na youtube wpisz " Mielonka pyszna i aromatyczna" - to chyba było to
Dziękuję wszystkim Wam za porady, ale stanęło w końcu na pulpetach w sosie pomidorowym, bo już i czasu trochę brak i sił też już troszkę :-) Ale w przyszłości pewnie skorzystam z Waszych rad, bo coś ostatnio wzięło mnie na gotowanie :-)
Witam Kuchareczki i Kucharzy,
mam 0,5kg mięsa mielonego indyczego, co zrobić z niego na obiad? Mielone odpadają, bo już się nam przejadły ;-)
Spaghetti, lasania, zapiekankę jakaś z makaronem lub ryżem, pulpety z sosem i np. mogą być z makaronem. Co tylko wyobraźnia podpowie :)
aggusia35, a masz jakiś dobry sprawdzony przepis na pulpety np.?
Wpisz w wyszukiwarke "pulpety w sosie pomidorowym" jest sporo przepisow sprawdzonych i smacznych :-) Polecam rowniez bigos cyganski autor lexi.Robie podobnie i jest pyszny a skladniki mozna modyfikowac.
O tak ten bigosik tez polecam :)
Robię tak samo jak mielone tylko w postaci małych kuleczek, odtaczam w mące i smażę.
Do tego sos np. pomidorowy.
Przecier pomidorowy ( u mnie własnej roboty) Ok 0,75 ml do tego mała cebulka i bulion z rosołu może być kostka. Trochę soli pieprzu na koniec zagęszczam
Sos pieczarkowy
Smażę cebulkę na maśle do tego daję pokrojone pieczarki, zagęszczam śmietanka 18% do tego na koniec sól pieprz i pietruszka.
Mielone robię tak:
0,5 kg mielonego, 1 bułka czerstwa namoczona w wodzie wcześniej (później ją odciskam i daje do mięsa), 1 jako, sól pieprz, cebula usmażona + 1 czosnek zmiażdżony dodany na koniec do cebulki. Chwilkę to smażę dodaję do mięsa. Wszystko razem wymieszać. Deskę naoliwiam i dłonie i formuję małe kuleczki lub średnie jak do pulpetów to średniej wielkości. Obtaczam w mące i smażę i gotowe.
jeszcze mi przyszło do głowy że gołąbki możesz zrobić tez z sosem pomidorowym dla odmiany z kapusty włoskiej lub pekińskiej, Pieczeń rzymską. Tak samo robisz jak mięso mielone tylko dajesz do foremki wysmarowanej tłuszczem dla odmiany możesz dodać suszone pomidory do mięsa jak masz i pieczeń możesz posypać np. migdałami.
Dzięki kobietki, coś zapewne wybiorę z Waszych propozycji, bo dzisiaj mimo niedzieli średnio mam czas na przeszukiwanie całej bazy WŻ :-)
Witam ! Mielone kotlety Wam się przejadły, ale między mielonym a mielonym jest wielka różnica. To co proponuje Agusia wyżej - jak najbardziej, ale jeśli zechcesz to zerknij na moje
"Mielony omlet" - jego gabaryty robią wrażenie, lub "Mielone wałeczki w szynce "
- szczególnie "omlet " ma bardzo dokładnie opisane wykonanie.
Dodatek do mielonego czyni też smak zupełnie innym - np. z kawałeczkami papryki (3 kolory) z pieczarkami, grzybami leśnymi ( wcześniej namoczonymi ) z warzywami, resztkami szynki....i co tam w lodówce znajdziesz i do głowy przyjdzie.
Pozdrawiam, smacznego !
Jest jeszcze pieczeń w całości w keksówce - ale..... (ja) raczej wolę zimną.
( a za ten " omlet " Tingra mnie zabije ... )
Omlet robi wrazenie Nazewnictwo jak ta lala !
No pewnie, ze ukatrupie Ciebie , albo zmiele i zrobie ten omlet
Pulputy bahusa z ogorkami kiszonymi i ryżem.
Mielone owijane cukinia, w mojej wersji jeszcze dodatkowo boczkiem i góra i dół kotleta opanirowana parmezanem
Zerknij do moich przepisów.
Znajdziesz pulpety z karczochami, faszerowana cukinie, nie wiem czy nie wolowym, ale robiłam z indyka też, faszerowane muszle makaronowe.
Linków nie wstawie, bo na telefonie nie mam ulubionych, a gdy chce wejść w swoje to mi się wszystko wiesza.
No i sama na siebie ukręciłam bata, tyle propozycji daliście, że dalej nie wiem, co mam wyczarować z tego mięsa
Zrób cokolwiek na pewno będzie smacznie :)
Spoko supermonica - od przybytku głowa nie boli ! a czy to Twoje ostatnie 0,5 kg mięsa ?
Masz na przyszłość .....
Jeszcze jedno z mielonego
- skupiamy się na obiadach, a przecież są jeszcze śniadania - w domu, kanapki do szkoły / pracy i kolacje - a może tak kiełbasa słoikowa drobnomielona ? Mielonka z cudowną galaretką wkoło - paluszki lizać ! To wcale nie jest katorżnicza praca, a masz na długo - smacznie i zdrowo ! ( ale 0,5 kg. mięsa to mało)
sorry za jakoś fotek - zrobiłam zdjęcie od zdjęcia - to nie moje słoiki
Poproszę linka do przepisów
Nie mam linka Aggusiu. To są zdjęcia od zdjęcia
Myślałam, co by tu jeszcze dziewczynie doradzić z tego mielonego i przyszło mi do głowy coś zimnego na chleb
- jadłam tego lata u rodzinki pychotki ze słoika (właśnie drobnomielone) jedna w smaku a'la biała - tak jak na zdjęciu z tym smalczykiem, a druga to mielonka z galaretką.
Zadzwoniłam teraz do kuzynki po przepis - więc robiła je z youtube - Skutecznie.tv (słoikowa) Magda na filmiku b. dokładnie pokazuje i wyjaśnia, a słoiki pasteryzowała w piekarniku na blasze z wodą i też na youtube wpisz " Mielonka pyszna i aromatyczna" - to chyba było to
Przepraszam że dokładniej nie pomogę
i sama sobie narobiłam apetytu.... Pozdrawiam !
Dziękuję wszystkim Wam za porady, ale stanęło w końcu na pulpetach w sosie pomidorowym, bo już i czasu trochę brak i sił też już troszkę :-) Ale w przyszłości pewnie skorzystam z Waszych rad, bo coś ostatnio wzięło mnie na gotowanie :-)
Dziękuje i tak mi dużo pomogłaś :) Pędzę szukać :)