Zakupiłam mąkę kokosową i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Podobno nie można jej użyć jak pszennej, a tak właśnie myślałam... Co wy na to? Co z niej robicie? Używacie jeszcze jakiś mąk? Ja gryczanej - "Bliny gryczane" w moich przepisach - polecam! Mam jeszcze kukurydzianą i będę szukać przepisów również na nią...
Mąkę kukurydzianą dodaję do ciasta ucieranego z owocami, zmniejszam ilość mąki pszennej i dodaję kukurydzianą. Mąkę sojową można dodać do ciasta na makaron , podobno zastępuje jajka.
O nie , maka kokosowa ma specyficzny, slodkawy smak i aromat i nie nadaje sie do zageszczania wszystkich zup i sosow. Bardzo lubie smak kokosowy, ale nie do wszystkiego:)
Ha, ale dla mnie jak pisze zupy i sosy bez wyszczegolnienia, znaczy , ze do kazdej/kazdego :) No ale ja jestem na bakier ze znajomoscia jezyka polskiego jak wiadomo:DDD
Mąkę kokosową używa się tak samo jak inne rodzaje mąk zbożowych czyli do wypieków. Można też jeść ją na surowo dosypując do koktajli owocowych lub płatków śniadaniowych albo do nadzienia, do deserów, kremów, zup, zapiekanek, itp. Z mąki kokosowej można wyczarować wiele smacznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, babeczki, bułeczki, naleśniki, placki, bezglutenowe biszkopty i chleby, itp. Należy też pamiętać o tym, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego różne potrawy czy też wypieki z jej użyciem będą wymagały dodania większej ilości płynu. A jeżeli chcemy zamienić w całości mąkę pszenną na kokosową, to wtedy powinniśmy też zwiększyć liczbę jajek i ilość płynu. Przyjmuje się, że na 1 szklankę mąki kokosowej potrzeba 6 jajek i 1 szklanki płynu ( może to być woda, ale najlepiej dodać mleka kokosowego). W takich proporcjach ciasto powinno wyjść podobnych rozmiarów co zrobione z mąki pszennej. Najlepiej eksperyment z ciastem zacząć od wymieszania mąki pszennej z kokosową, ale tak żeby mąką kokosowa stanowiła 25 % całej ilości. Mąkę kokosową należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniała wilgoci z otoczenia i nie zepsuła się. Używam też sporo mąki kukurydzianej i dodaję ją praktycznie do wszystkiego. A także używam mąkę z amarantusa, to podobnie jak mąkę kokosową. Dodaję do różnych wypieków, przeważnie robię ciasteczka, ciasta, dodaję do chleba, kluseczek. Mąkę z ciecierzycy dodaję do placków, gofrów, zagęszczam sosy i zupy, do pieczenia, a także jest jako zamiennik bułki tartej. Mąki ryżowej używam jako zamiennik mąki pszennej. Nadaje się do ciast, wypieku pieczywa, naleśników, placków, pierogów i dobra jest też jako zagęstnik sosów i zup. Ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu, to trzeba dodawać (szczególnie do wypieków) większą liczbę jajek lub ich zamiennika, tj. banana, nasiona lnu, chia, mus jabłkowy, awokado, dynię, lub jedną z mąk: kukurydzianą, sojową, z ciecierzycy albo ziemniaczaną. I jeszcze używam mąki jaglanej, którą łączę z innymi mąkami i używam do wypieku pieczywa, a także do ciast, ciasteczek i naleśników oraz różnych kluseczek. Podobnie też używam mąki gryczanej, owsianej i sojowej. :)
Lea, sa rozne maki kokosowe:) Roznica jest w zawartosci weglowodanow. Na 100 g maki kokosowej nie ma byc wiecej zawartosci weglodowanow niz 10 gramow. Najlepsze maki kokosowe maja zawartosc 4 gramy weglowodanow na 100 gramow maki kokosowej i cena jest odpowiednia do skladu:) Tanie maki kokosowe rozczaruja uzytkownika wlasciwosciami w uzyciu do wypiekow:)
Ja uzywam tyle roznych mak zastepczych zbozowym, ze bym musiala napisac artykul na temat...jak znajde czas kiedys i bede znala polskie nazwy:)))
Maka kukurydziana nie jest "zdrowa" maka , bo zawiera wysokie GI -indeks glikemiczny- co moze powodowac zagrozenie nie tylko osobom majacym cukrzyce.
Zakupiłam mąkę kokosową i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Podobno nie można jej użyć jak pszennej, a tak właśnie myślałam... Co wy na to? Co z niej robicie?
Używacie jeszcze jakiś mąk? Ja gryczanej - "Bliny gryczane" w moich przepisach - polecam!
Mam jeszcze kukurydzianą i będę szukać przepisów również na nią...
Mąkę kukurydzianą dodaję do ciasta ucieranego z owocami, zmniejszam ilość mąki pszennej i dodaję kukurydzianą.
Mąkę sojową można dodać do ciasta na makaron , podobno zastępuje jajka.
Ja z mąki gryczanej robię placuszki z pieczarkami i warzywami
Madziu, mieszaj z pszenną, lub inną. Piecz, lub zagęszczaj zupy czy sosy:)
O nie , maka kokosowa ma specyficzny, slodkawy smak i aromat i nie nadaje sie do zageszczania wszystkich zup i sosow. Bardzo lubie smak kokosowy, ale nie do wszystkiego:)
Nie napisałam że do wszystkich :)
Ha, ale dla mnie jak pisze zupy i sosy bez wyszczegolnienia, znaczy , ze do kazdej/kazdego :) No ale ja jestem na bakier ze znajomoscia jezyka polskiego jak wiadomo:DDD
Mąkę kokosową używa się tak samo jak inne rodzaje mąk zbożowych czyli do wypieków. Można też jeść ją na surowo dosypując do koktajli owocowych lub płatków śniadaniowych albo do nadzienia, do deserów, kremów, zup, zapiekanek, itp. Z mąki kokosowej można wyczarować wiele smacznych przepisów, np. ciasta, ciasteczka, babeczki, bułeczki, naleśniki, placki, bezglutenowe biszkopty i chleby, itp. Należy też pamiętać o tym, że mąka kokosowa jest o wiele bardziej chłonna niż inne mąki przetworzone, dlatego różne potrawy czy też wypieki z jej użyciem będą wymagały dodania większej ilości płynu. A jeżeli chcemy zamienić w całości mąkę pszenną na kokosową, to wtedy powinniśmy też zwiększyć liczbę jajek i ilość płynu. Przyjmuje się, że na 1 szklankę mąki kokosowej potrzeba 6 jajek i 1 szklanki płynu ( może to być woda, ale najlepiej dodać mleka kokosowego). W takich proporcjach ciasto powinno wyjść podobnych rozmiarów co zrobione z mąki pszennej. Najlepiej eksperyment z ciastem zacząć od wymieszania mąki pszennej z kokosową, ale tak żeby mąką kokosowa stanowiła 25 % całej ilości. Mąkę kokosową należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniała wilgoci z otoczenia i nie zepsuła się.
Używam też sporo mąki kukurydzianej i dodaję ją praktycznie do wszystkiego.
A także używam mąkę z amarantusa, to podobnie jak mąkę kokosową. Dodaję do różnych wypieków, przeważnie robię ciasteczka, ciasta, dodaję do chleba, kluseczek.
Mąkę z ciecierzycy dodaję do placków, gofrów, zagęszczam sosy i zupy, do pieczenia, a także jest jako zamiennik bułki tartej.
Mąki ryżowej używam jako zamiennik mąki pszennej. Nadaje się do ciast, wypieku pieczywa, naleśników, placków, pierogów i dobra jest też jako zagęstnik sosów i zup. Ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu, to trzeba dodawać (szczególnie do wypieków) większą liczbę jajek lub ich zamiennika, tj. banana, nasiona lnu, chia, mus jabłkowy, awokado, dynię, lub jedną z mąk: kukurydzianą, sojową, z ciecierzycy albo ziemniaczaną.
I jeszcze używam mąki jaglanej, którą łączę z innymi mąkami i używam do wypieku pieczywa, a także do ciast, ciasteczek i naleśników oraz różnych kluseczek.
Podobnie też używam mąki gryczanej, owsianej i sojowej. :)
Lea, sa rozne maki kokosowe:) Roznica jest w zawartosci weglowodanow. Na 100 g maki kokosowej nie ma byc wiecej zawartosci weglodowanow niz 10 gramow. Najlepsze maki kokosowe maja zawartosc 4 gramy weglowodanow na 100 gramow maki kokosowej i cena jest odpowiednia do skladu:) Tanie maki kokosowe rozczaruja uzytkownika wlasciwosciami w uzyciu do wypiekow:)
Ja uzywam tyle roznych mak zastepczych zbozowym, ze bym musiala napisac artykul na temat...jak znajde czas kiedys i bede znala polskie nazwy:)))
Maka kukurydziana nie jest "zdrowa" maka , bo zawiera wysokie GI -indeks glikemiczny- co moze powodowac zagrozenie nie tylko osobom majacym cukrzyce.