Forum

Gawędy o jedzeniu

placki ziemniaczane po włosku

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-07-18 15:03:28

    Witam i zwracam się z prośbą serdeczną, szczególnie do mieszkanek Zamościa.

    Wczoraj ktoś z rodziny przejeżdżał przez Zamość i w jednej "jadłodajni" /nie wiem, czy to była restauracja, czy coś na podobieństwo/ zjadł jakieś pyszne placki ziemniaczane po włosku.

    Z opisu wynika - duży, grubszy usmażony placek ziemniaczany /z tartych ziemniaków/ pod pierzynką jakiegoś sera, a pod nią jeszcze krążki papryki, pomidora, cebuli ...

    Może ktoś wie co i jak to stworzyć? Podobno pyszności.

  • Autor: Bahati Data: 2015-07-18 17:49:24

    Jak to ma być wyobrażenie o włoskich smakach to pewnie pomidorowy sos i mozzarella. :D 

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-18 22:00:02

    Zuziu!

    Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie i ''zrekonstrułowałaś'' przepis ..
    Teraz tylko do dzieła .. sama sobie po swojemu dosmaczysz i to będą Twoje po włosku placki ziemniaczane a'la Zuzanna wink2.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-07-18 22:09:37

    2thumbsup

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-07-19 07:58:02

    No widzisz, nigdy bym nie wpadła na to... sorry, nie chciałam być złośliwa... ale widzisz, osobą konsumującą był facet, zatem wcale nie jestem pewna czy i jaki ser był na wierzchu, jak też co było pod nim, zwłaszcza, że chłop głodny, w podróży, zapewne rzuca się na jedzenia i pożera, a potem dopiero stwierdza, że ooo, dobre było i zaczyna odtwarzać /improwizować/ co tam było.

    Ale teraz chodzi i marudzi.... placki ziemniaczane po włosku chcę.
    Miłego dnia życzę i liczę, że odezwie się ktoś... może z Zamościa lub okolic.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-07-19 11:23:19

    A wiesz, że  ja chętnie z twojej "improwizacji" z pierwszego wpisu skorzystam. :)))


  • Autor: iwett Data: 2015-07-19 09:08:41

    I to http://www.padwa.pl/i1-menu-5.php A tak swoją drogą fajna knajpa:) I niedrogo :))

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-07-19 16:08:57

    A wiesz, że podobno w karcie był dopisek "z warzywami"... jadłaś? rozebrałaś na czynniki pierwsze? może wspólnymi siłami stworzymy to ponoć smaczne bardzo danie.

  • Autor: iwett Data: 2015-07-19 16:55:06

    W zyciu nie jadłam ..............dla mnie placki ziemniaczane to tylko z cukrem i śmietaną !  Dawno temu jadłam po węgiersku ale mi nie podeszły.  Masz przepis dodaj sera żółtego, zapiecz   a mąż będzie Twoim królikiem...........:)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-07-19 18:39:46

    Zuzanko, usmaż placka na to połóż podduszone warzywka a teraz możliwości jest wiele i koniecznie papryka tylko nie taka rozmemłana tylkchrupka na to lekko podduszone pomidorki to wszystko przyprawione ziołami prowansalskimi jak tolerujecie i na koniec ser żółty sypnij,chwilę zapiecz,polej ketchupem i można majonezem albo sosem czosnkowym i mniammm smiley2

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-07-19 19:32:06

    Dzięki wszystkim, będę eksperymentować, na początek mam plan taki - placek usmażyć z jednej strony, odwrócić, kiedy druga strona będzie się smażyć, na tej już usmażonej położę paski papryki, pomidora /bez miąższu/, cebulki może, na to ser żółty, przykryję patelnię i będę smażyć.

    Co o tym myślicie? czy warzywa mają szansę zmięknąć? nie chce mi się ich wcześniej dusić, ale może będzie to niezbędne, wtedy zrobię drugie podejście. Pozdrowienia.

  • Autor: as Data: 2015-07-19 19:39:20


    "o o tym myślicie? czy warzywa mają szansę zmięknąćotlecie schabowym i jest bardzo dobre.

  • Autor: Beata500 Data: 2015-07-19 19:45:52

    as, przetłumacz na polski. Bo nie wiem, czy robiłaś tak schabowego, czy pytasz ? Jeżeli robiłaś , to jakie warzywa dawałaś?

  • Autor: as Data: 2015-07-19 19:52:22

    sposób wykonania taki sam tylko nie na placku ziemniaczanym tylko na kotlecie schabowym i jest bardzo dobre. koleżanka pytała czy warzywa będą w ten sposób dobre. Czas smażenia jest chyba podobny.

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-19 19:44:01

    Nie duś warzyw ... poszatkuj w cienkie plasterki z odrobiną soli ( trochę zmiękną )i .. dalej tak jak pisałaś ,przykryj patelnią .. )) Powodzenia .. Jakby co to melduj nam i fotkę machnij thumbsup

  • Autor: mggi63 Data: 2015-07-19 19:47:27

    Myślę,że takie warzywka jak napisałaś to spokojnie wink2

  • Autor: Smosia Data: 2015-07-19 20:17:35

    Trzymam kciuki za powodzenie eksperymentu. Na samą myśl mam ślinotok i jak miną upały pokombinuję z zapiekaniem w piekarniku. A może kuchenka mikrofalowa sprawdziłaby się? Kiedyś spróbuję.

  • Autor: megi65 Data: 2015-07-20 09:14:28

    Smosiu ...
    O mikro zapomnij ..chyba ,ze lubisz placuszki ''gumiaki'' ..

  • Autor: Smosia Data: 2015-07-20 09:39:47

    Tak myślałam - 'gumniane', albo i jeszcze gorsze, też na 'gie' ...
    Pozostaje czekać na ochłodzenie i wyniki 'badań nad plackami' Autorki wątku - mam nadzieję, że podzieli się z nami swoim sukcesem, choćby wirtualnie :P

Przejdź do pełnej wersji serwisu