Forum

Gawędy o jedzeniu

Rosół zez hej

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-29 19:02:21

    Co za przepis, język połamałam prawie czytając:)

    W sobotę sobie nagotuje i utunkne w garnku porządnie :P

  • Autor: as Data: 2016-12-29 21:33:55

    "plutymi kluskami"

  • Autor: pwyso Data: 2016-12-29 21:35:12

    lane ciasto ???

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-29 23:26:22

    Niezły przepis "...zez kury"... laugh4 "Trza bydzie se nagotwnić..." grin

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-30 12:09:59

    Aggusiu ino zapodoj nom rozpisku na te kluch plute to se zgotujem. wink3

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-12-30 12:18:26

    Znalazłam przepis na kluski plute. To coś jak lane kluski, tylko ciasto nieco twardsze, wykładane na deskę i z niej zrzucane łyżką do wody. :)

  • Autor: Alll Data: 2016-12-30 14:04:37

    Trochę przypomina mi gwarę poznańską. 
    Dla porównania
    ...

    • Jeden funt mąki, ale nie rżannej, ino normalnej do pieczenia
    • Śtyry łyżki faryny
    • Mniej niż kwotyrka mleka nieodciąganego
    • Tak ze dwa deko młodzi
    • Półtory kostki roślinnej (pół stopić i wystygnąć)
    • Jedno jojko od żywej kury, nie chłodnicze.
    To, co ma być w środyszku rogala, ale zez makiem pomojtane
    • Do funta maku obojętnie jakiego
    • Znowu trzydzieści deko faryny
    • Pińc deko okruchów ze starej chałki abo keksów
    • Tyle samo suszonych winogronów
    • Ździebko kandytatyzowanej skórki jak oskubiesz pomerańczo
    • Szczypa orzechów
    • Nie za dość smażonych na farynie gruszek
    • Ociupcio masła z lodówki
    • Dwa białka ale bez żółtek
    Części na lukier
    • Jedna szklanka cukru miałkiego umelonego na puder
    • Dwie łyżki orzechów pośrupanych do posypania po wierzchu

    Dopisano 2016-12-30 21:49:17:

    To jeszcze przetłumaczę.
    0,5kg mąki ale nie żytniej tylko normalnej czytaj pszennej :)
    4 łyżki cukru
    mniej niż 250ml mleka nieodtłuszczonego
    2dag drożdży
    1 1/2 kostki margaryny roślinnej
    1 świeże jajko

    Nadzienie rogala z makiem wymieszane

    0,5kg maku
    30dag cukru
    5 dag okruszków
    5 dag rodzynek
    bardzo mało kandyzowanej skórki pomarańczowej
    szczypta orzechów
    Nie dużo usmażonych w cukrze gruszek
    bardzo mało masła z lodówki
    2 białka

    Lukier
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżki grubo zmielonych orzechów

    Trochę miałam problemów z tłumaczeniem pośrupanych orzechów, ponieważ w mojej rodzinie pośrupane oznaczało obite, zniszczone. 

  • Autor: tingra Data: 2016-12-30 21:04:13

    Hahahaha:)))))) Cudne!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-30 15:09:03

    Hahahahahaha....:)))) laugh4

    A Wiecie co, to są Kluski Bryzgane? wink2

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-30 15:14:51

    Ha, ha ha powinni na balu sylwestrowej po 24 kazać czytać uczestnikom;)

  • Autor: makusia Data: 2016-12-31 01:58:52

    Znowu brakuje przycisku "lubię to" 2thumbsup  laugh4

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-30 16:23:21

    Iwciu cos wiem na ten temat. grin

  • Autor: tingra Data: 2016-12-30 21:05:43

    Iwcia ja nie wiem!!! ????

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-31 00:08:49

    ...ano sąsiadka moja niegdyś, kochana, ulubiona w wieku mojej (już wtedy nieżyjącej prababci) mawiała..... - że ona z kwiotkami dla ich urody postępuje tak, jak się robi kluski bryzgane -
    Ja zrobiłam wielkie oczy i pytam - czyli jak, jakie to kluski?
    - ano gołąbeczko jak się niegdyś podawało kluchy, to kładło się je na talerzach, a w usta nabierało słodkiej śmietany lub maślanki i się po tych kluskach dla całej rodzinki......BRYZGAŁO ;)))))
    ( a kwiaty tak nawilżała od zewnątrz ;)) pokazałam jej wtedy, że do tego wykorzystuję spryskiwacz hahaha, uznała to za dobry wynalazek, choć pewnikiem do klusek by się nie nadał wink3 )

  • Autor: makusia Data: 2016-12-31 02:00:14

    laugh4

  • Autor: aggusia35 Data: 2016-12-31 18:27:46

    :) Dobre

  • Autor: makusia Data: 2016-12-31 01:57:52

    Kapitalna gwara:) I te "farfocle" laugh4

  • Autor: ekkore Data: 2016-12-31 02:07:54

    U mnie w domu farfocle to było normalne słowo.

    I to właśnie były szumowiny w rosole, mocno rozgotowane warzywa, owoce z kompotu

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-31 09:27:55

    Ooo, u mnie tysz normalne, często używane słowo (pływają farfocle)....

    A od męża usłyszałam, że jak były małe regionalne browary, to w świeżym piffku pływały ,,Kormorany" wiseguy

  • Autor: ekkore Data: 2016-12-31 14:11:32

    ...czyli farfocle...

  • Autor: Lea2 Data: 2016-12-31 23:34:47

    U mnie też do tej pory na różne szumowiny z wywarów i zawiesiny mówi się farfocle. :)

  • Autor: aggusia35 Data: 2017-01-01 20:31:39

    U mnie zawsze mówiło się szumowiny. :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu