Witam serdecznie, od kilku dni chodził za mną wolnowar, przeczytałam o nim na blogu i kurcze wpadłam,też chce go mieć:)no i zamówiłam, teraz muszę nauczyć się w takim garze gotować, tzn. wiedzieć jakie potrawy ile godzin gotować, w jakiej temperaturze?Tu jestem trochę zielona, bo są dwa sposoby gotowania w wyżej i niższej temperaturze i pewnie mięsa, bigosy, gulasze,wywary, warzywa - każdy typ pewnie ma przydzieloną odpowiednią temperaturę i przelicznik na ile godzin.Może ktoś podpowie,gdzie szukać takich informacji???Chętnie skorzystam z przepisów Waszych już sprawdzonych???Macie taki gadżet w kuchni???
Robię w nim przede wszystkim mięsa. Robisz zawsze tak, że mięso obsmażasz na patelni z każdej strony i siup do wolnowara, na dnie dobrze jest mieć rozłożone jakieś warzywa, np. marchewkę, cebulę. Zalewasz bulionem, albo wrzątkiem. Bardzo smakowała mi szynka w całości z warzywami i cydrem - pomysł własny ;) Wieprzowinę robię na wysokiej temp. przez ok. 6-8h, indykowi i kurczakowi wystarczą 4. Na małym ustawieniu nic jeszcze nie robiłam. Robiłam już też bigos, ale że u mnie bigos rzadko gości to nie pomnę szczegółów. Zrobiłam też policzki wieprzowe z przepisu na szybkowar - pyszności. Korzystam z przepisów angielskich (slowcooker), tam znalazłam przepis na kurczaka adobo (chicken adobo), smak dość specyficznie-egzotyczny :) Wrzuć mi maila na priv, to wyślę Ci co mam.
Wielkie dzięki za informację, wiesz bardzo mnie interesują poliki wieprzowe, uwielbiam je.Do tej pory je dusiłam w winie czerwonym, ciekawa jestem jak Ty je przyrządzasz???Proszę napisz mi przepis na te poliki, jaka temperatura i ile godzin,tak?I pięknie się uśmiecham o inne przepisy.Bardzo ci dziękuje a to mój amail: lidka@aria.pl
Gdzie kupujecie te poliki wieprzowe? Ja ,żeby spróbować choć raz to musiałam w sklepie kupić pół ryja.....:) .No chociaż psiory miały wyżerkę :) Ciężko dostać tak na wagę a rarytasio to jest :)
O ile dobrze pamiętam to "udało mi się" złapać je jak w biedrze był tydzień, czy co tam biedra ma, hiszpański/portugalski. Od tego czasu niestety :( A kupiłam tylko jedno opakowanie na "spróbowanie".
Poliki wołowe czasami kupuje w intermerche , kosztują nie dużo bo 19zł. Wieprzowe kiedyś dostałam od znajomego, jak dla mnie lepsze od wołowych, ale to kwestia gustu.
Mam wolnowar. Najczęściej robię w nim gołąbki. Naprawdę super sprawa! Ustawiam na wyższą temperaturę i czas ustawiam 7 godzin. Jak po kilku godzinach zaczynają pyrkać i pokrywka lekko drży ,wtedy ustawiam niższą temperaturę. Po całym czasie zostawiam wyłączone na noc i dochodzą w gorącym naczyniu (wkład kamionkowy) Robiłam jeszcze rosół z kurczaka z wolnego wybiegu. REWELACJA. Tez na wyższej temperaturze wstawiłam ok 7 rano i na 14 był gotowy.
Mój mąż jak jest w Anglii to zawsze gotuje sobie w wolnowarze i jest zadowolony.Jak o nim opowiadał,to ja też takie cudo chciałam.Kupił mi i się rozczarowałam.Mi nie smakuje jedzenie z wolnowaru,ma dla mnie dziwny posmak.Robiłam mięso z warzywami,bigos,zupę,ale to nie dla mnie.Tak więc mój wolnowar stoi w szafce,a mąż jak wyjeżdża to gotuje tylko w wolnowarze.Ja wolę tradycyjne gotowanie.
Witam serdecznie, od kilku dni chodził za mną wolnowar, przeczytałam o nim na blogu i kurcze wpadłam,też chce go mieć:)no i zamówiłam, teraz muszę nauczyć się w takim garze gotować, tzn. wiedzieć jakie potrawy ile godzin gotować, w jakiej temperaturze?Tu jestem trochę zielona, bo są dwa sposoby gotowania w wyżej i niższej temperaturze i pewnie mięsa, bigosy, gulasze,wywary, warzywa - każdy typ pewnie ma przydzieloną odpowiednią temperaturę i przelicznik na ile godzin.Może ktoś podpowie,gdzie szukać takich informacji???Chętnie skorzystam z przepisów Waszych już sprawdzonych???Macie taki gadżet w kuchni???
Ja mam, ja :) !!!
Robię w nim przede wszystkim mięsa. Robisz zawsze tak, że mięso obsmażasz na patelni z każdej strony i siup do wolnowara, na dnie dobrze jest mieć rozłożone jakieś warzywa, np. marchewkę, cebulę. Zalewasz bulionem, albo wrzątkiem.
Bardzo smakowała mi szynka w całości z warzywami i cydrem - pomysł własny ;)
Wieprzowinę robię na wysokiej temp. przez ok. 6-8h, indykowi i kurczakowi wystarczą 4. Na małym ustawieniu nic jeszcze nie robiłam. Robiłam już też bigos, ale że u mnie bigos rzadko gości to nie pomnę szczegółów. Zrobiłam też policzki wieprzowe z przepisu na szybkowar - pyszności. Korzystam z przepisów angielskich (slowcooker), tam znalazłam przepis na kurczaka adobo (chicken adobo), smak dość specyficznie-egzotyczny :) Wrzuć mi maila na priv, to wyślę Ci co mam.
Wielkie dzięki za informację, wiesz bardzo mnie interesują poliki wieprzowe, uwielbiam je.Do tej pory je dusiłam w winie czerwonym, ciekawa jestem jak Ty je przyrządzasz???Proszę napisz mi przepis na te poliki, jaka temperatura i ile godzin,tak?I pięknie się uśmiecham o inne przepisy.Bardzo ci dziękuje a to mój amail: lidka@aria.pl
Poszło :)
Gdzie kupujecie te poliki wieprzowe?
Ja ,żeby spróbować choć raz to musiałam w sklepie kupić pół ryja.....:) .No chociaż psiory miały wyżerkę :)
Ciężko dostać tak na wagę a rarytasio to jest :)
O ile dobrze pamiętam to "udało mi się" złapać je jak w biedrze był tydzień, czy co tam biedra ma, hiszpański/portugalski. Od tego czasu niestety :( A kupiłam tylko jedno opakowanie na "spróbowanie".
A pamiętasz ile kosztowało (no za kg jak wychodziło)?
Poliki wołowe czasami kupuje w intermerche , kosztują nie dużo bo 19zł.
Wieprzowe kiedyś dostałam od znajomego, jak dla mnie lepsze od wołowych, ale to kwestia gustu.
Wydaje mi się, że coś 20 zł
Nie mam wolnowaru ale "na moje oko" bardzo fajne przepisy ma reniek.
Dziękuje za rady, na pewno skorzystam:)
Mój mąż jak jest w Anglii to zawsze gotuje sobie w wolnowarze i jest zadowolony.Jak o nim opowiadał,to ja też takie cudo chciałam.Kupił mi i się rozczarowałam.Mi nie smakuje jedzenie z wolnowaru,ma dla mnie dziwny posmak.Robiłam mięso z warzywami,bigos,zupę,ale to nie dla mnie.Tak więc mój wolnowar stoi w szafce,a mąż jak wyjeżdża to gotuje tylko w wolnowarze.Ja wolę tradycyjne gotowanie.