Doradzcie co slodkiego upiec, zeby bylo typowo Polskie, cos co latwo jesc palcami. Mam upiec okolo 50 sztuk. Moze jakies ciasto, ktore mozna pokroic na porcje...? Myslalam o faworkach albo rurkach z kremem, moze macie inne propozycje? Dziekuje z gory
Może jedno z nich: - pierniki lub pierniczki, - keksy, babki lub babeczki, - drożdżowe ciasta lub drożdżówki, pączki, - miodowniki przekładane (masa grysikowa lub serowa).
Ja najchętniej zjadłabym pleśniaka/skubańca lub miodownik z masą serową gotowaną.
Furki z kremem faktycznie będę podzielne i w miarę nieskomplikowane. Jednak nie wiem na ile będą typowo polskie. Może lepiej jakiś tort, który można pokroić na odpowiednia ilość kawałków.
Ale dlaczego akurat polskie ? Trudno znaleźć typowo polski deser. Może wuzetka ? Ewentualnie drożdżowe ciastka z makiem ? Chyba mak to polska tradycja?
Dzieki za propozycje Dlaczego polskie? Mieszkam w UK. Organizujemy wystawna kolacje na okolo 40-50 osob pod tytulem podroze po swieciel. Starter/zupa, danie glowne i deser, do wyboru kilka opcji z roznych zakatkow swiata. Ja mam przygotowac cos slodkiego do kawy, po kolacji. Myslalam o W-Zetce ale to raczej na deser. Dlatego to ma byc cos na raz do ust. Cos co bedzie serwowane na stol na jednym polmisku a nie osobnych talerzykach. Drozdzowki to dobry pomysl, ale mysle ze zbyt syte. Troche to skomplikowane, ale licze na Wasza pomoc.
Mazurki ! - duży porcjowany lub mini mazurki, oblane (lukier,polewa, czekolada) i dekorowane bakaliami. Wielkanoc blisko, to będą nawet 'na czasie... :D
Polecam też delikatne rogaliki (ja żaba) nadziewane np. suszonymi śliwkami z marcepanem (do ciasta warto dodać masło, będzie lżejsze).
Jagodzianki. Albo drożdżówki z owocami czy z serem - ale nie zamykane, tylko kółka z gniazdkiem w środku, w tym nadzienie, potem polane lukrem. Możesz zrobić małe
Rogaliki kruche- małe - z dżemem, masą orzechową i makową.
Witajcie Dziękuję za propozycje, wydrukowałam kilka przepisów, zobaczymy co reszta na to! Wybrałam Pychotkę (oryginalnie Pani Walewska) i Marysieńkę (Siostry Anastazji). Mam też makowiec i oczywiście faworki. Kruche rogaliki też zaproponuję Pozdrawiam wszystkich
Doradzcie co slodkiego upiec, zeby bylo typowo Polskie, cos co latwo jesc palcami. Mam upiec okolo 50 sztuk. Moze jakies ciasto, ktore mozna pokroic na porcje...? Myslalam o faworkach albo rurkach z kremem, moze macie inne propozycje? Dziekuje z gory
Może jedno z nich:
- pierniki lub pierniczki,
- keksy, babki lub babeczki,
- drożdżowe ciasta lub drożdżówki, pączki,
- miodowniki przekładane (masa grysikowa lub serowa).
Ja najchętniej zjadłabym pleśniaka/skubańca lub miodownik z masą serową gotowaną.
Powodzenia :)
Furki z kremem faktycznie będę podzielne i w miarę nieskomplikowane. Jednak nie wiem na ile będą typowo polskie. Może lepiej jakiś tort, który można pokroić na odpowiednia ilość kawałków.
Ale dlaczego akurat polskie ? Trudno znaleźć typowo polski deser. Może wuzetka ? Ewentualnie drożdżowe ciastka z makiem ? Chyba mak to polska tradycja?
Dzieki za propozycje
Dlaczego polskie? Mieszkam w UK. Organizujemy wystawna kolacje na okolo 40-50 osob pod tytulem podroze po swieciel. Starter/zupa, danie glowne i deser, do wyboru kilka opcji z roznych zakatkow swiata. Ja mam przygotowac cos slodkiego do kawy, po kolacji. Myslalam o W-Zetce ale to raczej na deser. Dlatego to ma byc cos na raz do ust. Cos co bedzie serwowane na stol na jednym polmisku a nie osobnych talerzykach. Drozdzowki to dobry pomysl, ale mysle ze zbyt syte.
Troche to skomplikowane, ale licze na Wasza pomoc.
Ciasteczka krakowskie lub warszawskie?
Mazurki ! - duży porcjowany lub mini mazurki, oblane (lukier,polewa, czekolada) i dekorowane bakaliami. Wielkanoc blisko, to będą nawet 'na czasie... :D
Polecam też delikatne rogaliki (ja żaba) nadziewane np. suszonymi śliwkami z marcepanem (do ciasta warto dodać masło, będzie lżejsze).
śledzie
, na słodko :P
albo bigosik ...
Jagodzianki.
Albo drożdżówki z owocami czy z serem - ale nie zamykane, tylko kółka z gniazdkiem w środku, w tym nadzienie, potem polane lukrem. Możesz zrobić małe
Rogaliki kruche- małe - z dżemem, masą orzechową i makową.
Witajcie
Dziękuję za propozycje, wydrukowałam kilka przepisów, zobaczymy co reszta na to!
Wybrałam Pychotkę (oryginalnie Pani Walewska) i Marysieńkę (Siostry Anastazji).
Mam też makowiec i oczywiście faworki.
Kruche rogaliki też zaproponuję
Pozdrawiam wszystkich