Jejku ! Jakie fajniusie, mniam :) W sam raz nadają się do zagryzania przy piwku i nie tylko :) Iwciu, wyszły superowo :)) No i nabrałam chętki na zrobienie takowych. :)
Przygotowane do dań z grilla...bułeczki maślane z natką pietruszki i czosnkiem oraz bułeczki o smaku pizzy z sosem pomidorowym,serem żółtym,oregano i czosnkiem :)
Do miski wsypać 500g mąki pszennej typ 550,1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki chili i wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść ponownie.W rondelku roztopić 100 g masła,dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pół pęczka posiekanej natki pietruszki.Ciasto rozwałkować ciasto na prostokąt,posmarować masą maślaną,złożyć na 3 części w roladę,wykroić nożem paski,skręcić,poczekać aż troszkę podrosną.Piec 35 min.w 180 stopniach.
1 szt. gouda,1 szt. z ziołami każdy po 100g + 200 ml kremowej śmietanki bo sos był bardzo gesty. Następnym razem tylko czosnek, cebula zbędna gdyż czosnek dominuje w sosie. Goście z apetytem wcinali.
To charakterystyczne bułki, za smakiem których wręcz przepadam:) A że w piekarniach i marketach sprzedają, co sprzedają, zaczęłam sama piec. Wizualnie nie są tak piękne, równe i idealne jak w sklepie, ale smak rzeczonych wynagradza wszelakie niedociągnięcia manualne
Z serii nic nie może się zmarnować...zostało nadzienie do papryką(skład :pokrojone w kostkę filety z udźca kurczaka,cebula,pieczarki,papryka,wszystko dobrze doprawione i usmażone,do tego trochę startego sera) upiekłam bułki drożdżowe ...ciasto z dodatkiem oregano i chili :)
Dużo gości się przewija, to i sporo się robi i sporo zostaje:)) Ale teraz pasztet cieszy nas i dwa domy sąsiadów......co to z nimi tysz często grillujemy lub jemy pieczyste ;))
Iwett, po posmarowaniu nadzienia ciasto zwijam rolując. Potem ciasto smaruję żółtkiem z masłem, posypuję sezamem i dopiero wtedy nacinam, ale nie do samego końca. Nadzienie zrobiłam z masła, sera żółtego, suszonych pomidorów,świeżej papryczki chili, czosnku i dodałam mnóstwo różnych przypraw, a wierzch nadzienia posypałam jeszcze dodatkowo garścią zielonego szczypiorku. :)
O jeja, jaki cudny chlebuś i pewnie też musi być smaczny. Podziwiam i oczu nie mogę oderwać, bo ma tak intensywne kolory. No po prostu super. Pozdrawiam :))
Nooooo... szacun. Nadziubdziałaś się. Szczytem mojej pracowitości był kiedyś chlebuś w kształcie rolady szpinakowo-suszonopomidorowym. :) Ale nie był wart mojego czasu i roboty. :)
Dzięki :) Kosztowało mnie to trochę trudu, ale, ale wyszedł przedni i o dziwo smakowity, więc trud nie poszedł na marne. Ten był z puree z dyni i ze szpinaku baby. :)
Iwett, dziękuję :) Fakt, trochę pracy przy nim było, ale było warto. Smakowo też wyszedł bardzo dobry, bo od razu znalazło się kilkoro degustatorów i Ci orzekli, że bardzo smaczny. :)
Wianek buleczek z maslem czosnkowym i natka pietruszki, do odrywania i maczania w dipie serowym (serek kremowy, ricotta, mozzarella, fontal, czosnek, jakies zielone cos, czego nazwa mi w pamiec nie zapadla ale w podobne do szpinaku). Pyszne, ser ciagnacy, powtorka dzis wieczorem. :)
Nie. :) to wianek z buleczek obtoczonych w masle, na srodek na czas wyrastania wkladam miske, po wyrosnieciu bulek ja usuwam i w to miejsce nakladam sery.
Misia a ja przy okazji chcę się zapytać......przeglądalam teraz wpisy i tam wyżej zdaje się lipcowy wpis robiłaś takie zawijance drożdowe z masełkiem czosnkowym. Powiedz mi ,czy to masełko przy pieczeniu Ci nie wypłyneło? Bo ciasto ma nacięcia.
A ja sama sobie nie wierzę, że to robię po świątecznym obżarstwie, ale fakt faktem, skusiłam się dzisiaj na pizzę z tuńczykiem, oliwkami, fetą i kukurydzą, właśnie mi się pięknie że jest późno... Odchudzanie standardowo zacznę od nowego roku... Mam ogromne doświadczenie w odchudzaniu od nowego roku, poniedziałku, urodzin...
Chlebowo...... Moje Razowce 1) z orzechami włoskimi 2) z pestkami dyni....w obu dodatek siemienia i płatków owsianych ;)) Chlebek bez mąki Czystoziarnisty wg. Dżaniny......Pyszny i jakby dać więcej suszonych owoców mógłby uchodzić za słodki:)
Ciasto niby urosło ale za ciężkie i za wilgotne dla mnie. Pierwszy raz piekłam ciasto z tartym serem w środku i ten ser bardzo zmienia konsystencję drożdżowego. Poza tym daje się puree ziemniaczane do ciasta i okazało się, że nie gustuję w ziemniakach w drożdżowym. Młoda określiła, że to zakalec.... ale nie zakalec. Nie smakowało mi ani na ciepło, ani na zimno. Dziwne, ciężkie, za tłuste, za mokre.... bleeee Szkoda mi tylko dobrego salami i dobrego pecorino. :( A jak mam eksperymentować, żeby przepis ulepszyć, to po co? Tyle jest fajnych, innych do wypróbowania. :)
W ogole to ja postuluje o dodanie nowego punktu w regulaminie, a brzmialby tak:
"Uzytkowniczka Bahati, dodajac zdjecia lub opis wykonanych przez siebie potraw - zobowiazana jest do usuniecia brakow formalnych posta poprzez dodanie przepisu potrawy w nieprzekraczalnym terminie 3 dni pod rygorem zezloszczenia reszty uzytkownikow" !!!!!!!!!!!!!!
Wątek Bahusa się rozrósł, więc pozwoliłam sobie założyć nowy:)
U nas dzisiaj dwa rodzaje pizzy, jedna z tuńczykiem, druga z pieczarkami.
Aleś trafiła - u nas dziś na obiad właśnie pizza - planuję mini calzone :)
Pizzowe ślimaczki :)
Takie na jednego gryza, a papryczka na zagryza :D
Byłby ostry gryz... :D
Słone Ciacha Piwno-Serowe:))
Jejku ! Jakie fajniusie, mniam :) W sam raz nadają się do zagryzania przy piwku i nie tylko :) Iwciu, wyszły superowo :)) No i nabrałam chętki na zrobienie takowych. :)
Czekam na relacje
...im bardziej aromatyczny w smaku ser, tym fajniejsze ciacha
U nas pizza na zielonym cieście, z awokado i tuńczykiem, mega pyszna
Fajna, taka zielona :)
Dzięki, pyszniasta wyszła, do ciasta dodałam młodego jęczmienia ;)
Super ... skorzystam chętnie z pomysłu :)
Proszę bardzo :)
Pizza. :)
Przygotowane do dań z grilla...bułeczki maślane z natką pietruszki i czosnkiem oraz bułeczki o smaku pizzy z sosem pomidorowym,serem żółtym,oregano i czosnkiem :)
Rewelacja ! jak zwykle zreszta :P a moglbym niesmialo prosic o przepis :) ?
Do miski wsypać 500g mąki pszennej typ 550,1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki chili i wymieszać.Zrobić zaczyn z 1,5 szkl mleka,pół paczki drożdży szczypty cukru i łyżki mąki,poczekać jak podrośnie.Do suchych składników dodać zaczyn , 4 łyżki oleju i wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieść ponownie.W rondelku roztopić 100 g masła,dodać 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pół pęczka posiekanej natki pietruszki.Ciasto rozwałkować ciasto na prostokąt,posmarować masą maślaną,złożyć na 3 części w roladę,wykroić nożem paski,skręcić,poczekać aż troszkę podrosną.Piec 35 min.w 180 stopniach.
Dziękuję bardzo :)
Bardzo proszę.
Wspaniałości!
Fajniutkie i świetnie pasują do grilla. :)
Z jakich przepisów korzystalas?
Domowy chleb z serem camembert.
Ulla ........ te paluchy to czyje?
Swietego Mikolaja. :D
Tak myślałam..po pazurach
Ja tam widzialam tylko kawalek paznokcia u kciuka, ale jak tak bardzo ci przeszkadza to nie zmuszam do ogladania "pazurow".
No przecie nie Twoje......
moje są w moich majtkach
A gdzie Twój...........? Na Alasce?
wyszedł po chleb
No co Ty durna.......... Mowi się, że poszedł po papierosy
po papierosy wyszedł wczoraj
Ja cię....wygląda cudownie. Zrobiłam się głodna:)
Tarta brokułowo -drobiowo - serowa . O smaku na razie nic mi nie wiadomo .... za gorąca ))
Bardzo ładna :)
Skubnęłaś? Podziel się wrażeniami smakowymi!
Ja się zastanawiałam nad wielkością tych serków użytych do niby sosu... jakiej wielkości wzięłaś?
1 szt. gouda,1 szt. z ziołami każdy po 100g + 200 ml kremowej śmietanki bo sos był bardzo gesty.
Następnym razem tylko czosnek, cebula zbędna gdyż czosnek dominuje w sosie.
Goście z apetytem wcinali.
Na jutrzejsze śniadanie bułki ługowe (Laugenweckle).
Sama będziesz robić?
Tak, sama je robię. Nie ma w tym nic skomplikowanego, ot, najzwyklejsze pszenne bułki, zaparzone w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej:)
Muszę się przyznać, że jeszcze takich nie piekłam.
To charakterystyczne bułki, za smakiem których wręcz przepadam:) A że w piekarniach i marketach sprzedają, co sprzedają, zaczęłam sama piec. Wizualnie nie są tak piękne, równe i idealne jak w sklepie, ale smak rzeczonych wynagradza wszelakie niedociągnięcia manualne
Domowy chleb czosnkowy z sosem pomidorowym i mozzarella.
Maslane rogaliki
Supelki czosnkowe z parmezanem.
Już siedzą w piekarniku- bułki pszenno-żytnie:)
Buleczki czosnkowe nadziewane serem asiago.
Aż u mnie zapachniało, śliczne
Cholera, wyszło na to, że od ciebie ściągałam. :(
A nie sciagalas ?
Pizza na zielono,ciasto z młodym jęczmieniem, oliwki, zielona cebulka i tuńczyk :)
Widzę, że w cieście też zioła.
Dobrze widzisz, daję prowansalskie i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią:)
Pizza z tuńczykiem jest moją ulubioną, mniam. Twoja wygląda obłędnie:)
U nas znowu bułki ługowe......
Ciasto na bułki...ługowe sobie rośnie
Najzwyklejsze pszenne bulki.
Piekne bulki Bahati:)
Cudne. Chciałabym umieć takie upiec, ale niestety. Nie dała Bozia zdolnosci w tym kierunku ; )
Wspaniałe bułki, zupełnie jak z piekarni. :) Tylko taka Rasowa Wypiekaczka piecze tak idealne wszelakie bułeczki :)
Miekkie, serowe precle.
Z serii nic nie może się zmarnować...zostało nadzienie do papryką(skład :pokrojone w kostkę filety z udźca kurczaka,cebula,pieczarki,papryka,wszystko dobrze doprawione i usmażone,do tego trochę startego sera) upiekłam bułki drożdżowe ...ciasto z dodatkiem oregano i chili :)
Przepysznie!
U nas wczoraj była ni to pizza ni to flamkuchen z kurkami i cebulą, ale fotka jeszcze w aparacie siedzi ;)
Pasztet ,,ciułany" :DD
Ale mi narobiłaś smaka Iwciu...zaczynam ciułać.
Sporo naciułałaś mięsków
Dużo gości się przewija, to i sporo się robi i sporo zostaje:)) Ale teraz pasztet cieszy nas i dwa domy sąsiadów......co to z nimi tysz często grillujemy lub jemy pieczyste ;))
I dobrze to się nazywa współpraca międzysasiedzka :)
Bagietki spiralne odrywane :-)
Lea fajne! Posypalas czarnuszka?
Tingro dziękuję :) Posypałam białym i czarnym sezamem.
Lea fajne te Twoje bagietki. Wczesniej tez robiłaś.
Jakie dałaś tym razem nadzienie?
I powiedz mi.......rolujesz i nacinasz?
Iwett, po posmarowaniu nadzienia ciasto zwijam rolując. Potem ciasto smaruję żółtkiem z masłem, posypuję sezamem i dopiero wtedy nacinam, ale nie do samego końca. Nadzienie zrobiłam z masła, sera żółtego, suszonych pomidorów,świeżej papryczki chili, czosnku i dodałam mnóstwo różnych przypraw, a wierzch nadzienia posypałam jeszcze dodatkowo garścią zielonego szczypiorku. :)
O kurcze pycha. Moje smaki
Pasztet Z Cukinii....pyszny:)
Smakowicie się prezentuje i pewnie też tak smakuje :)
Iwciu czy jest tu na WŻ przepis na ten pasztecik? Wygląda na przepyszny.
Balbisiu jest oczywiście.....poniżej link:))
http://wielkiezarcie.com/przepisy/pasztet-z-cukinii-z-pieczarkami-30089608
Nadrabiam zaległości i wklejam pieczone w ostatnim czasie pizzopodobne przekąski :)
Focaccia z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i mozzarellą :-)
klasyka ... pizza diavola
Chlebek "Jesienny Optymistyk" :)
O jeja, jaki cudny chlebuś i pewnie też musi być smaczny. Podziwiam i oczu nie mogę oderwać, bo ma tak intensywne kolory. No po prostu super. Pozdrawiam :))
Dziękuję za te miłe słowa. :)) Chlebek wyszedł smakowity. Pozdrawiam :)
Nooooo... szacun. Nadziubdziałaś się. Szczytem mojej pracowitości był kiedyś chlebuś w kształcie rolady szpinakowo-suszonopomidorowym. :) Ale nie był wart mojego czasu i roboty. :)
Dzięki :) Kosztowało mnie to trochę trudu, ale, ale wyszedł przedni i o dziwo smakowity, więc trud nie poszedł na marne. Ten był z puree z dyni i ze szpinaku baby. :)
Lea kupa roboty ale efekt...super!
Mi brakuje jeszcze czerwonego i byłby rasta :)
A jak w smaku?
Iwett, dziękuję :) Fakt, trochę pracy przy nim było, ale było warto. Smakowo też wyszedł bardzo dobry, bo od razu znalazło się kilkoro degustatorów i Ci orzekli, że bardzo smaczny. :)
Bułki :)
No wiadomo że takie świeżutkie bułeczki to najlepsze co może być.
Dopisano 2016-12-1 0:11:5:
http://www.redstarescorts.comOj nieładnie wstawiać takie linki, bleee Administratorzy reagujcie i kasujcie takie badziewia
Wianek buleczek z maslem czosnkowym i natka pietruszki, do odrywania i maczania w dipie serowym (serek kremowy, ricotta, mozzarella, fontal, czosnek, jakies zielone cos, czego nazwa mi w pamiec nie zapadla ale w podobne do szpinaku). Pyszne, ser ciagnacy, powtorka dzis wieczorem. :)
Bahati świetne danie :)...mam pytanie, czy pod serem znajduje się też ciasto?
Nie. :) to wianek z buleczek obtoczonych w masle, na srodek na czas wyrastania wkladam miske, po wyrosnieciu bulek ja usuwam i w to miejsce nakladam sery.
Super...dzięki :)...na pewno skorzystam:)
Bahati, to ten dip sie piecze razem z bułkami?
Tak. :)
Łał...super !!!
Sadziłam, że po upieczeniu po prostu wlałaś ten sos do środka na talerz.
Fajne!
Bahati, a może zrobisz nam przyjemność i wrzucisz w przepisy....hmm???
...prosim ja:))
Dołączam się do prośby :)
Misia a ja przy okazji chcę się zapytać......przeglądalam teraz wpisy i tam wyżej zdaje się lipcowy wpis robiłaś takie zawijance drożdowe z masełkiem czosnkowym.
Powiedz mi ,czy to masełko przy pieczeniu Ci nie wypłyneło?
Bo ciasto ma nacięcia.
Iwett coś tam wypłynie,ale i tak wchłonie się w ciasto :)
Dzięki :)
Bahati ja nie bułkowa ale chętnie bym spałaszowała Twoje wypieki bo są mniamniaste !
Buły pszenno-żytnio-orkiszowe:)
Ładniusie:))
Dziękuję Iwciu
Ulubione buły ługowe:)
Oooo i znowu urodziwe buły.......:)))
Podzielisz się przepisem ze mną, ciekawską?
Podzieliłam się:)
A czy i ja mógłbym prosić :)
Poszło:)
Piękne dzięki:)))
ni to pizza ni foccacia
Zjadłabym taką " ni to pizzę ni foccacię";)
Zapraszam
To może ja też przyjdę?
Bułki pszenne i pierwsza, mało udolna, próba formowania kajzerek
Śliczne bułeczki Ci wyszły. Jaka mało udolna, wyglądają jak z rasowej piekarni :)
Szklanką wykrawać bułki a przy nacinaniu i tak sie rozpłaszczą :)
A ja sama sobie nie wierzę, że to robię po świątecznym obżarstwie, ale fakt faktem, skusiłam się dzisiaj na pizzę z tuńczykiem, oliwkami, fetą i kukurydzą, właśnie mi się pięknie że jest późno... Odchudzanie standardowo zacznę od nowego roku... Mam ogromne doświadczenie w odchudzaniu od nowego roku, poniedziałku, urodzin...
Scones. Przysmak Miski. :)
Bahati, daj spokoj o tej porze i nie wstawiaj takich fot bo sie rozmarzylam a tu trzrba spac :-D
parówki w cieście drożdżowym i bułki słone.
zamiast iść rano do piekarni ... jeszcze ciepłe, własne śniadaniowe jak ktoś ma ochotę ...
Cudne.....a na kolację jeszcze coś zostało? ja się pytam....
Piękniutkie bułeczki :)
Jesteś nieprzyzwoity! I po co ja tu wlazłam?
cały czas dążę do perfekcji
Chleby mieszane pełnoziarniste. Jeden ze słonecznikiem, drugi z dynią (pestkami)
To ja szybko, jako pierwsza, porywam wszystkie piętki :)
Wspaniałe chlebusie :))
Dzięki.....i pyszne zapewniam.....no dawno tak się rozsmakowałam w swoim chlebie, ale dawno już nie piekłam hihihi.
Bułki pszenno-żytnie z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Zostało mi trochę pieczarek, papryki i cukini z szaszłyków warzywnych więc zrobiłam ślimaczki drożdżowe:)
chałeczki drożdżowe ... rano było ich więcej ale się jakoś rozeszły szybko przy śniadaniu ... udanej soboty dla Wszystkich
Chlebowo...... Moje Razowce 1) z orzechami włoskimi 2) z pestkami dyni....w obu dodatek siemienia i płatków owsianych ;))
Chlebek bez mąki Czystoziarnisty wg. Dżaniny......Pyszny i jakby dać więcej suszonych owoców mógłby uchodzić za słodki:)
Wspaniałe chlebusie :)) Będzie pyszniutkie jedzonko z różnymi dodatkami, mniam... :)
Dzięki, że skorzystałaś z przepisu. Ja do ostatniego dałam rodzynki i dzisiaj w pracy miałam na śniadanie kromala + jogurt naturalny. Było słodko! :)
Pizza... :)
takie tam testy nowej mąki ...
Bułeczki odrywane z pieczonym camambertem :)
Pomysłowe ;))
I proste, a efekt całkiem fajny :)
No i już się zdenerwowałam. :)
Nie denerwuj się, tylko zrób i po sprawie :)
Zrobię, zrobię. :) Byle do weekendu.
Torta a pizzico czyli takie bułeczko-buchty rodem z Włoch. Powtórek nie będzie... :D
Łeeeł........no, no.........Francja -elegancja !!!
Pycha! Pewnie już nie ma
Iwett.... ano właśnie zupełnie "nie-pycha" jak dla mnie... i jeszcze 2/3 tortownicy zostało. A pomyśleć, że mogłam zrobić pizzę do tego barszczyku :(
No ale fajnie wyglądają......to co im brakuje?
Ciasto niby urosło ale za ciężkie i za wilgotne dla mnie. Pierwszy raz piekłam ciasto z tartym serem w środku i ten ser bardzo zmienia konsystencję drożdżowego. Poza tym daje się puree ziemniaczane do ciasta i okazało się, że nie gustuję w ziemniakach w drożdżowym. Młoda określiła, że to zakalec.... ale nie zakalec. Nie smakowało mi ani na ciepło, ani na zimno.
Dziwne, ciężkie, za tłuste, za mokre.... bleeee
Szkoda mi tylko dobrego salami i dobrego pecorino. :( A jak mam eksperymentować, żeby przepis ulepszyć, to po co? Tyle jest fajnych, innych do wypróbowania. :)
No prawda Dżani.......tyle przepisów.
Wielozbozowy chleb razowy. :)
Piękny!!!
A kolor ,,podprawiony" czy sama mąka tak zabarwiła?
Taka mieszanka mak. Przechodzilam kolo eko sklepu wczoraj. :)
No to ja seeee czestuje bo tylko takie pieczywko jadam :-)
Smacznego. :)
Dziekuje:-) Juz pozarlam i nikomu okruszka nie zostawilam:-D
Pizza z jarmużem... :)
Pizza :)
Jakis nowy przepis na ciasto ;>
W ogole to ja postuluje o dodanie nowego punktu w regulaminie, a brzmialby tak:
"Uzytkowniczka Bahati, dodajac zdjecia lub opis wykonanych przez siebie potraw - zobowiazana jest do usuniecia brakow formalnych posta poprzez dodanie przepisu potrawy w nieprzekraczalnym terminie 3 dni pod rygorem zezloszczenia reszty uzytkownikow" !!!!!!!!!!!!!!
Dziecka w kuchni rządziły i tartę upiekły...salami,ser,cukinia,papryka,pieczarki,kukurydza,sos.
Wczoraj bułki z przepisu kordaszki.
Bardzo ładne i smakowicie wyglądające buły:)
Dziękuje :)
Bułki pszenno-żytnie ma maślance:)
Bardzo mleczne buleczki
Drożdżowe bułeczki z serem owczym.