Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Na ustawe.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-03 19:56:57

Moja macica
    moje sumienie
    Moje decyzje
    prosze...sobie isc.

skoro nastala moda na wiersze...co sadzicie o projekcie ustawy, o ktorej glosno i coraz glosniej z kazda chwila? Aaaa po "prosze" powinno byc slowo na S, ale nie chcialam tak brzydko pisac.

• Autor: misia123 Data: 2016-04-03 20:01:39

Oto moja odpowiedź. Dodam,że ciąży bym nie usunęła,ale to moja macica.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-03 20:02:59

Wyraza wiecej niz tysiac slow.

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-04 07:38:18

thumbsup

• Autor: patrycja1 Data: 2016-04-04 13:23:53

Tak, ten obrazek wyraża to co i ja myślę.. Okropne jest to, że politycy decydują o naszym sumieniu. Również nie wyrażam zgody na takie uprzedmiotowienie i decydowanie za nas!!!

• Autor: Smosia Data: 2016-04-03 20:06:30

Święte słowa 2thumbsup - tylko jak oszołomom wbić je do łbów?
    Dodam cytat : 'autorzy takich pomysłów są dowodami na to, że aborcja powinna być dopuszczalna' lipsrsealed2 Kolejne zakazy tylko pogorszą sytuację, zwłaszcza kobiet 'mniej zaradnych' ...

• Autor: Wkn Data: 2016-04-03 20:18:23

Nie będę nic pisać, bo brzydko bym napisała o tej ustawie, która każe kobietom zgwałconym lub z zagrożeniem życia lub z deformacjami genetycznymi płodu - rodzić :( Brzydko bym też napisała o pseudo etyce wymyślających takie ustawy :( Ustawa tylko otworzy podziemie aborcyjne, a co za tym idzie to już wiadomo. Usługi dalej będą świadczone, ale o jakości na antypodach leżącej - na jednym końcu dla bogatych, na drugim lub wcale dla biednych. A o etyce nie będzie wówczas co nawet wspominać. Czasów dożyliśmy ciekawych, naprawdę - ale chyba dla kabareciarzy lub socjologów :(

• Autor: Figutka Data: 2016-04-03 20:20:09

Chcą sprowadzić kobietę do roli przedmiotu.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-03 20:55:34

No właśnie przez tą  ustawę dziś założyłam konto na Fb , bo w grupie jednak głośniej się protestuje. Co o tym sądzę napisałam na swoim blogu.
    http://zapiskizamiast.blox.pl/html

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-04 17:27:00

Ciekawe spostrzeżenia z którymi się utożsamiam.

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-04 07:37:49

Nigdy nie usunęłabym ciąży, ale nie zgadzam się z takimi założeniami. Ta ustawa tylko spowoduje, że niektórzy lekarze będą brać za "przywracanie miesiączki"< takie sformułowania widzę w ogłoszeniach> dwa lub trzy razy tyle co teraz.

• Autor: iwett Data: 2016-04-04 10:15:15

Bahati to wszystko jest razem powiązane.....
    Dają 500 tylko na drugie i kolejne dziecko. Tylko aby ich narobić jak najwięcej. To dyskryminacja tego pierwszego.....
    Wprowadzają ustawę antyaborcyjną aby dzieci było jak najwięcej bo kto na nich będzie robił za kolejne x lat?
    Teraz mamy niż bo Polki co raz bardziej świadome nie chcą klepać biedy stąd wielu jedynaków.
    Masa wykształconych i nie tylko uciekło za granicę.
    Potem 500 zabiorą a dzieciaki zostaną.......

• Autor: Wkn Data: 2016-04-04 15:00:08

"Potem 500 zabiorą a dzieciaki zostaną......."

Dobrze napisane, tylko szkoda, że ludzie wciąż naiwnie myślą, że 500+ będzie trwało latami, haha, już to widzę. 

• Autor: janeczka669 Data: 2016-04-04 18:35:31

Osobiście pewnie bym własnej ciąży nie usunęła, jednak już nie raz przekonałam się, że życie, jakby na przekór nam, dość często weryfikuje nasze stanowcze nie i boleśnie uczy pokory.
    Dobrze się " gdyba" jeśli się samemu nie stanie przed tak trudnym wyborem.

Nie potrafiłabym też kobiecie zgwałconej, czy świadomej tego, że może urodzić bardzo chore dziecko lub sama umrzeć powiedzieć " musisz urodzić ".

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 10:51:45

Moja macica, mogę usunąć, współżyc, nie współżyć... Dziecko to nie moja macica, a jeśli swoją decyzją je zabijam, to powinnam trafić do wiezienia, tam gdzie trafiają ludzie zabijający innych ludzi.

Jeśli się utożsamia dziecko, żywa ludzką, rozwijającą sie istotę z organem własnego ciała...radze poczytać podręcznik do bilogii do podstawówek.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 10:57:06

Tak poczytałam...okazuje sie, ze rodzić się moga tylko dzieci ładne i zdrowe...fiuuufiuuu. Takie ładne, różowe bobaski, reszta do kosza na śmieci.

A... jeśli ktoś zabija człowieka i idzie do więzienia to też jest ingerencja w sumienie...ingeruja w jego wolnośc i każą mu isć do paki. Bo są pewne ogólne normy - my ludzie nie zabijamy siebie nawzajem, bo to jest niedobre. Dlaczego mozemy wydzierać dzieci z macic i wyrzucać do kosza na śmieci zasłaniając się sumieniem? 

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-05 11:13:01

Po raz kolejny obejrzałam filmik o kobiecie,która ,przeżyła aborcję ,której jej matka poddała się gdy była w połowie ósmego miesiąca ciaży.https://www.youtube.com/watch?v=NpOFcqrqBa0 polecam,bez słów.....

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 11:17:33

Przeciez nie mowimy o aborcji w 8 miesiacu ciazy. Ustawa tego ani w obecnej firmie ani w poprzednich nie przewidywala. 

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-05 13:14:45

Nie chodziło mi o to kiedy, jak i w którym miesiącu tylko o to co mówi Giannie Jessen,a raczej pytanie które zadaje  cyt Jeśli aborcja jest wyłącznie prawem kobiety, to gdzie były moje?ZABIJANO MNIE W IMIĘ PRAWA KOBIET.I drugie pytanie; jesteś po stronie życia czy śmierci?Dobrze,że są tacy ludzie,którzy bronią nienarodzonych.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:03:31

Bahati kochana bo, to chodzi o to, że u nas w Polsce plemnik to dziecko, zarodek to dziecko. Najbardziej fenomenalne jest to, że aborcji robić nie będzie wolno, ale naczelny wódz ma  plany do wprowadzenia kary śmierdzi.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:45:47

Bahati, a jak te sprawy wyglądają w Twoich stronach?

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 19:47:21

Aborcja jest prawem kobiety, jest calkowicie legalna niezaleznie od powodow, do 90 dnia ciazy. Nie kazdy szpital sie tego podejmuje, ale musi wskazac inny, ktory zabiegi wykonuje. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 11:23:52

Oglądałam to.... Ciekawe co czują takie osoby czytając o wolności wyboru macic... i że zakaz zabijania swoich dzieci działa na kobiety uprzedmiotawiająco... ech,ludzie obudźcie się...tu chodzi tylko iwyłącznie o szacu
    nek dla życia...każdego życia... a nie uzależnianie tego szacunku od pewnych zmiennych warunków...

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:14:47

Jakbyś to ty miała urodzić chore nienadające się do życia w społeczeństwie dziecko czy też miałabyś takie zdanie. Wątpię.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:00:28

Alez oczywiscie,agusia mi powie jakie bym miala zdanie i w dodatku wie ze moje dzieci sa zdrowe...wlasnie o tym wczoraj pisalam...o zasadach normalnej dysksji,ktorej tu nie mozna prowadzic,... a potem aggusia zaplacze ,wz umiera...zobacz sobie dzieki komu umiera i poczytaj swoje wpisy...a potem udaj sie na jakas strone o zasadach rozmawiania z ludzmi, bo tego nie umiesz. Kierujesz sie stereotypami i ciagle oceniasz duskutanta zamiast trzymac sie yematu. Tak sie nie da rozmawiac....

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:21:30

Szkoda mi pisać cokolwiek, bo właśnie w swoim poście pokazałaś to jakim jesteś człowiekiem. I w tym i w wcześniejszych do innych ludzi.
    Do Twojej wiadomości. Nie płaczę nad tym, że WŻ uwiera - stwierdziłam fakt.
    Nie udam się na stronę o zasadach rozmawiania z ludźmi, bo tej umiejętności mi nie brakuje. Tego uczy się w życiu, a nie na stronach internetowych. Nie kieruję się w życiu stereotypami i nie oceniłam Ciebie bo dla mnie jesteś peggy83, która wyraziła swoje zdanie w tym wątku. Nie oczekuj od ludzi, że będą mieć takie samo zdanie jak ty. To Ty w tym wątku stwierdzasz, że ludzie masowo dokonują aborcji i robią to z egoistycznych pobudek. Nigdy nie byłabym w stanie ocenić takiej osoby, a starałabym się zrozumieć dlaczego.

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-06 11:53:45

Znam osoby,które świadomie adoptowały chore dzieciątko i są bardzo szczęśliwi a dziecko dzięki ich miłosci wspaniale się rozwija,nawet lekarze nie mogą wyjść z podziwu.A kim ty jesteś żeby oceniać kto nadaje się do życia w społeczeństwie a kto nie?
    I jeszcze jedno, pracuję wśród starszych,chorych ,zniedołężniałych osób,też już nie nadają się do życia w społeczeństwie?Więc co następny wątek o eutanazji? I na koniec cytuję;Gdzie nie ma Boga tam wszystko wolno.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:24:23

A gdzie ja oceniłam, to kto nadaje się do życia, a kto nie? Chyba, że to nie do mnie.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 11:15:51

dziecko poczete ma byc juz liczone od momentu polaczenia sie komorek. Tego mnie nie uczono w podstawowce. Kobieta, ktora poroni bedzie przesluchiwana, grozi jej do 3 lat pozbawienia wolnosci. Badania prenatalne beda nielegalne, bo moga zagrazac zyciu dziecka poczetego... To jest normalne?! A ja nie urodzilabym dziecka pochodzacego z gwaltu, bo mnie uczono o genach. Nie chcialabym patrzec kazdego dnia, czy mimo moich najszczerszych checi nie wyrosnie z niego psychol jak ojciec. Poza tym kobieta to nie inkubator na nozkach. Ostatnio ksiadz wyprosil chore dziecko z kosciola. Czyli nalezy rodzic, trzymac w piwnicy, by nie przeszkadzaly i z radoscia pobierac 500zl. Mam troje dzieci, gdybym zaszla w ciaze, ( co po menopauzie jest dosc watpliwe) nie przezylabym jej. Wiec musialabym zrezygnowac z seksu, by nie osierocic dzieci lub nie skonczyc w zakladzie karnym, na wszelki wypadek. Nie, nie jestem zwolenniczka aborcji, jestem zwolenniczka wolnosci i wyboru. O ile pamietam, wyjechalam ze swieckiego panstwa. Teraz widze, ze sie pozmienialo, nauka Kosciola najwazniejsza? Nie kazdy jest katolikiem. Nie kazdy musi zyc zgodnie z wiara kosciola. Juz pomijajac sprawy pedofolii i ciaz w tym kosciele, z ktorych to dzieci jakos sie nie rodza, co zastanawiajace, widocznie modlitwa dziecko poczete z macicy przenosi wprost do nieba. 

Nie wiem, czy masz corke. Wyobraz sobie, ze przychodzi zaplakana, zakrwawiona, pobita do domu. Zgwalcona. Po 3 tygodniach okazuje sie , ze jest w ciazy. Taka latwa decyzja. Sprawca gwaltu dostanie kare w zawieszeniu. Musi urodzic, bo przeciez inaczej bedzie morderca. To nic, ze ma 16 lat, byla dziewica i poszla kupić zeszyt do biologii, nieodpowiedzialnie po zmroku, czyli o 16 w grudniu. Bog tak chciał. Nie ma prawa wyboru, musi chciec. Wyobrazilam sobie taka sytuacje. Bylabym morderca. Nie wierze w kary w zawieszeniu. Jezeli w mysl ustawy "dziecko nie jest winne czynow ojca" moje takze nie. 

Bogate kobiety nie maja problemow z aborcja na zyczenie. O tym warto pamietac, "wywolywanie okresu" jest popularna metoda. Wystarczy otworzyc gazete. Im wiezienie nie grozi, nie grozilo i grozic nie bedzie.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 11:36:25

Tak,Twoj początek nastapił w wyniku połaczenia komórek...
    Rewelacje o karaniu kobiet ktore poronily prosze podeprzec odpowiednim artykulem nowej ustawy.
    Slynny Kajetan P urodzil sie jako slodki bobas kochany przez rodzicow,nie przeszkodziło mu to w pokrojeniu kobiety na kawalki,wiec stan psychiczny ojcow nie oznacza automatycznie zdrowia psychicznego...
    Mhm...poniewaz jakis ksiadz zachowal sie niestosownie,niezwlocznie nalezy zabijac kalekie dzieci juz w lonie...
    Tak sie sklada ze mam corke i przeplakalam cala ciaze,bo sie to nie podobslo moim rodzicom,ze w tym czasie z tym czlowiekiem,oszczedx wiec gdybania,ze ciaza nie z gwaltu to pasmo radosci a ciaza z gwaltu ma trafic do kosza, bo dziecko zaplaci za to ze ojciec jest erotomanem.W wolnym czasie poczytsm ustawe bo jest tam podobno o pomocy takim kobietom, poza tym wiemu o osrodkach pomocy np dla samotnych matek i zgwalconych kobiet...a co robia obroncy wolnosci sumienia w tym temacie? Skrobankę...
    Czyli skoro sa kobiety bogate,ktore zabijaja dzieci, dajmy kazdemu taka mozliwosc...przeciez to samo dobro i sumienie jakie uwolnione...

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 11:45:08

Nadal twierdze, ze kazdy ma prawo do podejmowania wlasnych decyzji. Ty podejmujesz takie a kto inny musi takie takie jak ty? Nie. 

"Nowym określeniem, które pojawia się w uzasadnieniu ustawy, jest też "zabójstwo prenatalne". Zabójcą prenatalnym będzie więc osoba, która "powoduje śmierć dziecka poczętego". Tu ustawodawca przewidział kary od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności. Gdy do śmierci (a więc po prostu poronienia) dojdzie nieumyślnie - do lat 3"

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 12:00:17

A mozesz podjać decyzję, że jutro zabijesz swoją sąsiadkę? Nie?! Jak to, ktoś Ci broni podejmować decyzje w zakresie Twojego sumienia? To dlaczego ja mam pozwalać, żeby ktoś za pieniądze, które płacę na składkę dla ratowania zdrowia, zabijał dziecko? I ja się do tego dokładam. To tez tak jakby - a nawet bardzo - nie jest wolność sumienia.

Tak, bardzo dobrze, że bedzie się chronić dzieci od poczęcia. Zabicie człowieka to właśnie zabójstwo. No tak, jeśli matka nażre sie dopalaczy i spowoduje śmierć dziecka, niech poniesie konsekwencje. Sama straciłam dziecko i lekarz nie miał problemu ze zbadaniem, że poronienie było samoistne. Przecież mechaniczną ingerencję lekarz zauważy, chemiczną można wybadac... nikt przy zdrowych zmysłach nie wsadzi kobiety, która naturalnie poroniła do więzienia. No ale straszyć innych - nie będzie ci wolno zabic dziecka... - to tak głupio brzmi, nie? Więc inne oboczne straszaki trzeba znaleźć...heh...

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 13:03:03

Skoro mowa o zdrowych zmysłach, to nikt kto takowe posiada nie powinien moim zdaniem nakazywać kobiecie urodzenia dziecka poczętego w  wyniku gwałtu , ani dziecka ciężko chorego.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 13:35:48

A to nie jest człowiek według Ciebie to kto ? A Ty chciałabyś by Ciebie zabito albo Twoja dziecko i żyłabyś dalej spokojnie? To jest życie także...

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 13:45:34

O, czym Ty w ogóle piszesz ? Ja bym chciała ,żeby kobiety które znalazły się w takiej sytuacji jak napisałam miały wybór. Ja nie byłam dzieckiem gwałtu skoro o tym mowa. A niby dlaczego moje dziecko miało by być zabite?

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 15:39:36

A ja napisałam,ze to jest istota ludzka,zywy człowiek inaczej i o jakim wyborze piszesz? Albo ma zyć albo wyskrobac trzeba.Jakbys miała urodzic chore dziecko to wybrałabys zabicie go bo tak wygodniej ?

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 16:01:45

Nie dlatego ,że wygodniej, tylko dlatego ,żeby człowieka nie skazywać na cierpienie . Uważasz , że takie dzieciątko nie cierpi ?
    Masz w rodzinie tak bardzo chore dziecko? Miałaś do czynienia z tak chorym dzieckiem ?

A wiesz co czują niektóre matki patrzące na cierpienie swojego dziecka, dzień po dniu ?  Matki i ojcowie oczywiście .

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 16:56:04

Wiem... i już to kiedyś pisałam,ze nie wypowiadam się w tematach o których nie mam pojęcia.I dziwię się bardzo,że tak łatwo wydaje się wyrok na ludzkie życie nie mając zieonego pojęcia  zupełnie o niczym a tym bardziej nie mając do tego prawa.Naprawdę Beatko nie jesteś w stanie pojąc ile może cierpienia zniesć matka ale jaki tez ogrom miłości jest w takiej rodzinie gdzie to cierpienie przemienia się właśnie w miłość.Życie ludzkie zaczyna się od poczęcia  i dla mnie jest 
    to życie a dla innych nic ... po prostu...Odnoszę wrazenie,że większośc społeczeństwa po przez aborcję ucieka od problemu bo chore dziecko dla tych ludzi to obciązenie na lata.I to jest wygodnictwo.Nieważne,ze to zycie ale nie takie planowali sobie bo miał byc zdrowy dzidiuś w dodatku  nie teraz bo kariera czeka...Tyĺko później przychodzi trauma i opamiętanie,które zostawia ślad do końca  życia.Ale to ta druga strona medalu...

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 17:38:25

Uważasz, ze takie dzieciątko zabijane w macicy nie cierpi...? Ulżyjmy, zabijmy, problem z głowy... psa szkoda uśpić nawet jak cierpi, a dzieciątko...niech nie cierpi, czego oczy nie widzą....

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 17:42:02

Zwierzeta sie usypia, aby nie cierpialy. Cierpienie ludzkie niekiedy podtrzymuje sie w nieskonczonosc. Nasze sumienia sa bardzo niestebilne okazuje sie. Zycie to zycie.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 18:45:35

Cierpienie jest wpisane w życie. Nie znam nikogo kto w życiu nie cierpiał. Choroby dotykają każdego, czasem kaleczą na całe życie. Ktoś kto urodził się zdrowy a teraz cierpi codziennie na ból kregosłupa i ledwie zwleka sie z łóżka, bo musi, kogoś takiego należy...hmmm zlikwidować, żeby nie cierpiał? Cierpienie to głupi powód do zabijania dziecka, zwłaszcza, że samo zabijanie przebiega w cierpieniu. Każdy chwilowo zdrowy człowiek może stać sie kaleką. Zabijać kaleki, żeby nie cierpiały? Ale poza cierpieniem jest miłość, cierpiący człowiek otoczony miłością żyje i potrafi sie tym życiem cieszyć. Na swój sposób, wystraczy mu na to pozwolić. Ktoś kto nie był kaleką, nie wie jak taka osoba postrzega świat, nic na ten temat nie wie, ale litościwie popatrzy i pomyśli - lepiej żeby cie matka wyskrobała... czyste miłosierdzie i samo dobro.  

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:33:28

Co Ty za bzdury piszesz, cierpienie wcale nie jest wpisane w nasze życie. To jakieś mity. Idąc Twoim tokiem rozumowania po co leczy się ludzi niech chorują nie mają przeszczepów, i innych medycznych zabiegów, niech cierpią w imię miłosierdzia. Nie każde kalekie dziecko może być szczęśliwe, nie każde ma taką możliwość. Niestety :(

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:12:13

Rozumiem,ze nigdy nie chorowalas,nikt w twojej rodzinir nie chorowal,nic go nie bolalo...no tak moglam sie spodziewac,ze jestes wyjatkowa i bzdury o cierpieniu ciebie nie dotycza....hehehe...litosci, kobieto...

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 18:54:40

Wiesz co, akurat ja wiem na czym polega czyszczenie macicy . Poronienie w 14 tygodniu ciąży , poród przedwczesny  27 tydzień i drugi w 23 tygodniu ciąży . Po każdym czyszczenie , a zaznaczam ,że w 27 tygodniu " na żywca" miałam również ręczne wydobycie łożyska. Starałam się o dziecko długo i nigdy nie usunełam celowo ciąży , ale nie zgadzam się z całkowitym zakazem aborcji.  Mam inne zdanie niż  Ty i uważam , że mam do niego prawo.
    A psa uśpiłam nawet niedawno , bo w listopadzie. Właśnie dlatego , że już cierpiał. Nie była to łatwa decyzja, ale uważam , że słuszna.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 19:49:45

Beata nie licytujmy się kto co przeżył bo to jest dziecinada.Kazdy ma swoj krzyz.Załozono wątek i wypowiadamy się a ze zdania są podzielone to nic nowego.A temat jest kontrowersyjny.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 19:51:27

Mimo roznic pogladow bardzo sie ciesze, ze dyskutujemy. :)

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 20:06:54

No i o to chodzi happy

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 19:52:10

Pisałam do Ciebie?

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 20:08:36

A co dostałam bana i nie mogę pisac ? 

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:24:01

Chyba nie rozumiesz jak i kiedy wykonuje się aborcję, nie skrobie się dzieci. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:03:27

Chyba nie slyszalas jak ostatnio umieralo dzie cko z zespolem downa 24 tygodniowe.... plakalo w misce na odpady medyczne przez jakies 20 minut. Wszystko sie wydalo bo personel nie wytrzymal...g...o wiesz a jak zwykle wiesz najlrpiej...

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:27:16

Nie nie wiem o tym, bo tak jak pisałam wcześniej żyję w realnym życiu nie w internecie, ale chętnie posłucham, jeśli zechcesz mi opowiedzieć o 24 tygodniowym dziecku z zespołem Dawna, które płakało. Gdzie o tym pisali? 

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:33:09

Podawali na szkoleniu w Toruniu hahahahahaa

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 08:13:00

Rozumiem aż zanadto i dlatego wzięłam udział w dyskusji.Wiem,że aborcja brzmi inaczej niż skrobanka...bardziej subtelnie prawda?

• Autor: lajan Data: 2016-04-05 14:45:24

Daj Ci Boże takie dziecko, zobaczymy czy zmienisz zdanie.

• Autor: Wkn Data: 2016-04-05 15:21:52

Niby nic w tym Twoim zdaniu się nie kryje, a zmieściłeś w nim wszystko... lips
    Przeraża mnie w społeczeństwie ta skwapliwość odbierania praw jednym pod pozorem dawania ich wszystkim. Nie tak powinno wyglądać dobro, mądrość i wolność. W sytuacjach stanowienia takich właśnie praw widać, jak wiele jeszcze powinniśmy się nauczyć, żeby w ogóle zwać się nie ludźmi, ale ludźmi mądrymi. Nie ślepymi obrońcami jakiejś teorii, ale mądrze korzystającymi z dowolnej wolności.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 15:33:18

Lajan a co Ty wiesz na temat moich dzieci ? Własnie nie wiesz czy są zdrowe czy chore...więc bądz ostrozny w tym co piszesz i pomysl za nim to uczynisz.

• Autor: Wkn Data: 2016-04-05 17:40:22

mgguś, na pewno każdy z nas ma znajomych lub rodzinę z dziećmi chorymi, czasem nawet bardzo, często od urodzenia właśnie. Sama myślę pisząc to o dwójce takich dzieci. Jedno z nich przytulałam - nie mówi, nie obywa się bez pieluchy, jest niemal dorosłe - kochane jest, niemal ciągle się śmieje :) I dobrze. Tak być powinno - że rodzice kochają. Ale mogło urodzić się zdrowe, gdyby rozsądni lekarze nie kazali w imię jakichś tam swoich przekonań i statystyk, rodzić bliźniaków naturalnie. Jedno wyszło zdrowe, a drugie zostało podduszone i klapa. A zwykła ludzka decyzja o troszkę wcześniejszej cesarce rozwiązałaby sprawę. I tak z wieloma rzeczami, że rozsądku brakuje, w prawie też.
    Co np., jeśli ustawa jednak nakaże rodzić każde dziecko, również to, które na pewno niedługo po urodzeniu umrze, a wiedza o tym będzie już od pierwszych tygodni. A co jeśli nakaże rodzić matkom, których życie będzie zagrożone, bo przecież mało który lekarz odważy się orzec, że jest zagrożone. Będzie się zwyczajnie bał rozliczenia, ciągania po sądach.
    A co jeśli każe rodzić dziewczynce zgwałconej w wieku lat 13. W imię czego? Bo zarodek to życie? Ok, a życie tej dziewczynki już się nie liczy, tego nie zarodka, przymuszonego raz i przymuszanego potem w imię prawa. Jak potem będzie wyglądało życie tej dziewczynki? Bo że potencjalnie może się ułoży, jakoś? Jakimś cudem? 
    Wstyd żyć w takim kraju, gdzie dobro i miłość to bardzo przewrotne wartości, gdzie często króluje fanatyzm i hipokryzja. Marzę o świecie, w którym ludzie byliby rozsądni i nie nadużywali prawa ani nie krzywdzili innych istot, a przy okazji nie popadali w tym w przesadę i rozjuszenie. Gdzie rozum i serce? Coraz często odnoszę wrażenie że w d...

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 17:44:00

W skrocie: zywa, chodzaca istota, dawniej zwana kobieta, teraz inkubatorem jest nic nie warta w porownaniu z "dzieckiem poczetym". Koniec. Kropka. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 19:00:32

W tym problem,że to ci z rzekomo wolnym sumieniem robią z dziecka przedmiot do wyskrobania w zależności od upodobań matki. Bo kobieta w ciąży zwie się matką...nie spotkałam inkubatora, który uśmiercałby dzieci. Inkubatory o zgrozo dzieci ratują, matki - zabijają...taki absurdzik myślenia zwolenników "wolności sumienia".

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:36:28

Kto. Konkretnie kto?

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:13:42

?

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:28:49

Tak myślałam, że taka będzie odpowiedź. Napisałaś "Ci" czyli wszystkich wrzuciłaś do jednego garnka czy to nie jest myślenie stereotypowe?

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-05 20:01:18

A co by było, gdyby tego dziecka nie było komu przytulić. Moja koleżanka pracowała w domu dziecka dla dzieci upośledzonych i kiedyś przywieziono tam chłopaka. Brudny, w odchodach, prawie martwy z głodu. Wcześniej zmarła jego matka, która po śmierci ojca wychowywała go sama. Nie mieli żadnej rodziny. Śmierć kobiety zauważył listonosz, bo nie mógł dostać się do domu, z którego roznosił się fetor. Tragedia. Nie jestem zwolenniczką aborcji, ale czasami sama już nie wiem....

• Autor: lajan Data: 2016-04-05 18:40:01

Jesteś zaślepiona i nie reformowalna.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 19:41:22

Tak jest.Za to Ty jesteś bardzo reformowalny i byłes w ciązy i rodziłes dzieci takze chore i najwięcej masz do powiedzenia bo wiesz co czuje matka.

• Autor: lajan Data: 2016-04-05 20:27:32

A co czuje zgwałcona kobieta czy nieletnia?

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 20:33:27

Nie chcesz wiedziec. Uwierz mi.

• Autor: lajan Data: 2016-04-06 05:51:40

Wytłumacz to mggi63

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-05 20:58:38

A co Ty wiesz??? O ile rozumiem kobiety dyskutujące w temacie to nie ogarniam Twoich  tekstów.Chyba,że czujesz się kobietą to jest tłumaczenie.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 17:36:33

A skąd wiesz jakie kto ma dziecko i na co choruje... 

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:24:47

O tym właśnie pisałam:)

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:22:30

Jesz jajka? czy to co w nim jest to dla ciebie jest życie?

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:18:50

A nie jest? Uswiadamiam cie,jesli jesz jajko na surowo i jest w nim tarcza zarodkowa,jesz zywy zarodek,tak on zyje, potrzebuje tylko nie zjedzenia a wygrzania,czyli stworzenia dalszych warunkow do rozwoju.zarodek zyje,kobieto...masakra jak w dzisiejszych czsach moznabyc tak niedouczonym...kobieto, to straszne,zenujace,nie bede dalej dyskutowac na poziomie podstawowki, zalamalam sie, ide myc sedes,to bardziej efektywne...

• Autor: krysia0101 Data: 2016-04-06 11:18:45

Ciekawe do jakiej szkoły chodziłaś , być może nie uważałaś na lekcjach , bo niestety nie z każdego jajka będzie pisklę i ogrzewanie nie wystarczy .Jeśli kogut nie będzie mieć w tym udziału to z wysadzanego jajka będzie jedynie zbuk .Na 100 jajek będzie 0 piskląt . Może myj ten sedes faktycznie zamiast osądzać innych .

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 12:51:51

Kolejna znawczyni...nooo tylko znawca rozpozna, która tarczka zarodkowa została zapłodniona. Chyba, ze krysia0101 wróży ze skorupek, które jajko jest zapłodnione, gratulacje, zgłoszę sie po poradę, bo mam kwokę. Więc jedząc jajko należy się spodziewac, ze jest tam żywy zarodek. Co ma zarodek w jajku, do rozwijającego sie człowieka? Tylko aggusia wie, krysia pewnie też. Zna sie na jajach, to się w temacie aborcji wypowiedziała...

• Autor: Wkn Data: 2016-04-06 12:59:14

Fajnie, że się tak rozmowa rozkręciła. Dobrze jest wymienić się spostrzeżeniami, nawet na tak trudny kontrowersycjny temat.
    Peggy, odnoszę wrażenie, że ciężko się z Tobą innym dyskutuje. Może się mylę, ale wydaje mi się, że oceniasz innych, choć sama nie chcesz być oceniana, jesteś krytykancka, choć wydaje Ci się, że tylko krytyczna, mówisz gniewnie i atakujesz, a od innych oczekujesz spolegliwości i złościsz się, gdy wyrażają inne niż Twoje zdanie. Trudny taki zaślepiony przeciwnik :) Nie gniewaj się na mnie za to, co napisałam, ale naprawdę tak można Cię odczytywać. Kto metkuje sam łatwo może naklejkę na czoło przyjąć :) 
    A teraz łapka na zgodę.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 13:12:12

Przyjmuję z pokorą. Tak, cieżko sie ze mną rozmawia, jestem tego świadoma, wielu rzeczy jestem świadoma, a ktoś próbuje udowadniać, ze jestem taka jak on sobie wyobraża... No właśnie, ocenianie mnie powoduje odwet w drugą stronę...tak jest w życiu...może ktoś sie zastanowi, zanim kolejny raz to zrobi. Nie ja wyszłam z tą inicjatywą, nie ja...ale... to nie tylko moje spostrzeżenie, że dyskusje na WŻ kończą sie na "taaak, masz racje, tak,tak...", ktoś kto ma inne zdanie z miejsca podlega ocenie i zaszufladkowaniu...ile masz lat, za młoda, za stara, katoliczka...nosz kurcze, zawsze tak jest! 

Nie obrażam się , ale to mój ostatni wpis na tym forum... łapka i wracam do przepisów.

• Autor: Wkn Data: 2016-04-06 13:19:36

:)
    Eee, wiesz, chyba nie chodzi o to, żeby kończyć takim rezygnacyjnym "tak, masz rację", tylko żeby po dyskusji mieć pewną satysfakcję, że walczyliśmy o swoje prawa czy zdanie nie po trupach :) Bo zwykle niedobre dyskusje kończą się zdaniami w stylu "nie warto z wami dyskutować", albo "nic do was nie dociera", czy też "lepiej się nie wychylać, bo cię tu zaraz zadziobią". Grunt, żeby się nie oddziobywać takimi samymi "kruczymi czy wronimi" chwytami poniżej pasa, bo to nie doprowadzi do niczego poza eskalacją złości. 
    Ja też mam takie przykre doświadczenia, że gdy mówię "tak, masz rację" - to tak naprawdę boję się z daną osobą dyskutować dalej. Wycofuję się, żeby sobie na łeb kolejnego wiadra gruzu nie spuścić. Dlatego naprawdę podziwiam tych, którzy ze spokojem, nie dając się wyprowadzić z równowagi, przytaczają merytoryczne argumenty na dany temat :)

• Autor: iwciaG Data: 2016-04-06 13:31:14

Myślę, że nie tylko na WŻ-cie tak toczą się rozmowy, jak napisałaś..... Myślę, że ogólnie i na żywo jest podobnie... Nie ma co się boczyć i przyjmować wszystkiego personalnie, bo nawet ,,kłócić" się pisemnie jakoś trzeba i wtedy pisanie staje się bardziej dosadne.... Ale, to że nikt zdania swojego nie zmienił, nie stanowi tej ,,debaty" nudną, choć trzeba przyznać dość trudną tak :)

• Autor: Wkn Data: 2016-04-06 13:32:36

Ładnie to ujęłaś :)

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:39:40

Mam nadzieję..

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:38:18

Takim jak peggy nawet sam Bóg nie przetłumaczy.

• Autor: krysia0101 Data: 2016-04-06 14:05:36

Wiem że jeśli w obejściu są same kury a koguta brak , tam kurcząt nie ma prawa być ...chyba że od sąsiada zajrzy jakiś kogutek . Natomiast cieszę się że mam zdrowe dzieci i że nie mam na  sumieniu aborcji .Jednocześnie nie mam najmniejszego prawa i TY również potępiać innych kobiet że z jakiś powodów robią to , bo najłatwiej jest pouczać innych jeśli nas taki dramat  osobiście nie dotyczy  . Chyba że masz takie prawo ????? Co do kwok to nazywam takie osoby co np.siedzą całymi dniami przy kompie zamiast wyjść z domu lub zająć się czymś pożytecznym ( tego już w szkole nie uczą ) więc masz prawo nie wiedzieć .

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:36:28

Zjadłaś wszystkie rozumy czy Ci go wyprali na wykładach?

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-06 11:32:25

Po raz kolejny wypowiadasz się na temat którego nie znasz . Jeżeli jesz jaja konsumpcyjne to nie ma  mowy o żadnym kurczaku . W takich stadach kur niosek nie ma kogutów , a jak pomyślisz, to będziesz wiedziała dlaczego z takiego jaja nie wykluje się pisklak.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 13:02:43

Ja pitolę...jajko to taki odpowiednik komórki jajowej kobiecej....i to nie identyczny bo PTAKI ROZMNAŻAJĄ SIĘ INACZEJ NIŻ LUDZIE... Wszystko jasne?

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-06 14:34:02

Jednak nie myślisz.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:42:36

Peggy nie wróciłaś do przepisów?

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:31:10

Masz rację z mycia sedesu będzie więcej pożytku niż z wyzywania i oceniania ludzi.
    Pozdrawiam

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:21:38

Aborcja w pewnych względach byla legalna, sprawdź statystyki ile tych aborcji było, a potem głośno krzycz.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 11:48:30

A a jeśli ciaża będzie zagrażać Twojemu życiu masz prawo wybrać, w ustawie jest to jasno zapisane....ale o co wszystkim chodzi....ile jest przypadków że ciąza zagraża życiu? Ciąża najczęściej zagraża... wygodnemu życiu..i o to chodzi i całe to bla bla o wolności sumienia sprowadza sie do wygody własnej dupy, czyli całkowicie egoistycznych pobudek i z tego powodu zabija się dzieci, dla wygody kobiety, jej partnera itp. Straszne.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:19:45

Masakra Twoje poglądy mnie przerażają my mówimy o zarodku. Nie jesteśmy ludźmi od pierwszej komórki. Pięknie się mówi jak się nie zostało zgwałconą. Ty my ludzie i my kobiety mamy decydować o swoim losie. Ustawa o aborcji nie oznacza, że nagle wszystkie kobiety będą się skrobać. To tak jak z alkoholem w sklepie czy to, że tam można kupić alkohol oznacza, że wszyscy są alkoholikami? Przykre jest to, że nie przeżyłaś np. gwałtu, a wypowiadasz się na ten temat ośrodki pomocy itp. to jest gówno nie pomoc. Nosić niechciane dziecko w sobie z gwałtu to jest tragedia, chyba nie zdajesz sobie sprawy z samego faktu bycia zgwałconą.

• Autor: lajan Data: 2016-04-06 06:15:00

Peggy83,  w swoim zacietrzewieniu nie zwracasz uwagi co mówi bahati , cyt,,Nie, nie jestem zwolenniczka aborcji, jestem zwolenniczka wolnosci i wyboru.,,

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 10:40:32

Czyjej wolnosci wybotu? Do zabicia chorego dziecka? To nie jest wolnosc,jesli nie uwzglednia sie wolnosci obu stron...

• Autor: ewka63 Data: 2016-04-08 14:54:25

W wolnym czasie poczytam ustawe bo jest tam podobno o pomocy takim kobietom, poza tym wiemu o osrodkach pomocy np dla samotnych matek i zgwalconych kobiet...

Z czałym szacunkiem peggy, ale nie wiesz o czym piszesz. Państwo w niczym nie pomaga.
    Łatwo się ocenia innych, gdy samemu nie miała się takiego problemu. I nie pisz mi tutaj, że cała ciążę przepłakałaś. TY jej chciałaś. A to zupełnie co innego.

• Autor: lajan Data: 2016-04-06 06:19:59

Razem z mggi63 jesteś po kursie w Toruniu?

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 08:16:00

Tak Cię to ciekawi bardzo ? Nie ja nie jestem po kursie w Toruniu ale modlę się za dzieci zagrożone aborcją jest to tzw.adopcja dziecka poczętego.Wiesz o czym piszę? Zaspokoiłam Twoja ciekawość?

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-06 15:44:50

Znajoma opowiadała jak jej koleżanka przyznała się,że jest w ciąży i chce usunąć,już nie pamiętam z jakiego powodu,chyba lekarz stwierdził jakąś wadę.Ta opowiedziała to na wspólnocie modlitewnej ,nie mówiąc nic o tym koleżance ,powstał taki łańcuch modlitwy,jeden drugiemu przekazywał,żeby się modlić .Kobieta poszła na zabieg,ale został odwołany,bo była chora,na następny termin pomyliła daty a potem było już za późno i lekarz nie podjął się aborcji.Dziś jest przeszczęśliwą matką zdrowego dzieciątka.Takich przykładów jest wiele.Modlitwa ma siłę.

Chylę czoła mggi za odwagę.

• Autor: iwett Data: 2016-04-06 15:51:51

No cóż można to okreslić - "wiara czyni cuda" lub lekarz się pomylił co niestety zdarza im się często.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 17:39:10

Iwett kochana, wiara jest darem Boga i to od nas zależy czy ją przyjmiemy czy odrzucimy.Życzę Ci głębokiej wiary bo to jest także cud happy

• Autor: iwett Data: 2016-04-06 17:51:58

Mggi kochana ja jestem wierna swojemu męzowi i temu w co ja chcę wierzyć.........
    A cudem nazwe to jesli komus spadną klapki na oczach i ujrzy prawdę. Amen.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 18:49:57

Iwett kazdy ma wolność wyboru co do wiary i nawet Bóg na siłę nie zmusza. I dlatego tacy ludzie jak np.Ty nie mają pojęcia,że życie ludzkie to cud bo niby skąd mają wiedziec nieszczęśnicy.

• Autor: iwett Data: 2016-04-06 19:04:33

Mggi Ty chyba nie masz pojęcia o czym piszesz.........
    Ja jestem wierząca i to mocno.........ja wierzę w Boga, Trójcę ale nie wierze w kler kościelnych Batmanów co to dla dobra naszego napychają sobie swoje kieszenie i mówią nam co mamy robic.
    Widziałaś szatę Jezusa - brudny łachman gorszy niz z ciuchbudy....
    A jak nasz Kościól jest ubrany?........chyba nie tego chciał Jezus..../
    Dlaczego facet w czarnej sukni ze złotym łańcuchem na szyi ma mówic kobiecie czy ma rodzic czy nie /  Tak samo nie uznaję spowiedzi chyba , że powszechną.......

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 19:39:15

Iwett ja   bym Ci wykładnię zrobiła rownież na temat księży ale dam spokój bo to nie miejsce do tego. Tak w ogóle to nie są faceci tylko księza i chodzą w sutannach.Mało wiesz i to bardzo na temat kapłanów więc nie obraźaj wszystkich jezeli spotkałaś człowieka który niestety jest człowiekiem i również grzeszy.To nie magik tylko człowiek tak jak Ty i ja.Ale nie osądzaj wszystkich jedną miarą.

• Autor: iwett Data: 2016-04-06 19:48:55

Czyli jak......jak w sutannie to kapłan..........jak ściągnie to facet. No trochę się pogubiłam.
    To kogo cmoknąć w rączke - jak w sutannie? A jak bez......to w co wink3

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:14:36

Iwett, kocham Cię za to.

• Autor: iwett Data: 2016-04-07 18:19:32

Lajan też Cie kocham :))     Ale mógłbys mi odpisać........Czekam jak wyschnięta kropla w studni .......   to oczywiście żart jakby co.:))  Bo tutaj to różnie mogą ocenić....hi, hi...

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:46:04

Przenieś się do Trwam

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 07:29:35

Lajan nie naśmiewaj się z mojej religii bo to bardzo poniżające z Twojej strony i nie życzę sobie .

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:16:35

NIE ŚMIEJĘ SIĘ Z BOGA ANI Z RELIGII Śmieję się z TAKICH jak TY. Puk, puk, ale echo hahahahahaha

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:44:26

Faktycznie, sam Bóg Cię do niczego nie przekona.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 07:25:00

Zostaw mojego Boga w spokoju bo raczej tego samego to nie mamy.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:10:43

Całe szczęście.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 10:44:22

O wlasnie to sie nazywa stereotypy...albo stara wariatka,albo za mloda bez doswiadczenia,albo katoliczka...jestem czlowiekiem,ktoremu szkoda zabic pajaka...niech sobie zyje...a kaze mi sie dawac skladki ns ochrone zdrowia,zeby zabijac chore dzieci,tylko dlatego,ze sa chore...w imie wolnosci sumienia.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 14:56:15

Ogolnie wydaje mi sie, ze panstwo za bardzo interesuje sie poczynaniami obywateli.
    No dobra. Zakazmy aborcji. Zakazmy zwiazkow homoseksualnych. Teraz, niech znikna tez prośby o pieniadze na leczenie chorych, umierajacych dzieci. Niech powstanie odpowiednia ilosc osrodkow, niech ktos, kto podejmie za mnie decyzje uzdrowi moje dziecko bez wszystkich organow, z wodoglowiem, ktore umrze w okropnych meczarniach moze zaraz po urodzeniu a moze za miesiac. Niech te wszystkie chore dzieci nie beda powodem do zbiorek pieniedzy; wymagamy od obywateli-zapewnijmy im mozliwosc spelnienia tych wymogow i godnosc. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 17:34:09

Czy to będzie dla Ciebie krzywda, jeśli Twoje DZIECKO, które nosiłaś pod sercem, czułaś ruchy i pewnie pokochałaś, umrze z godnością w Twoich ramionach? Przy odpowiednim ukojeniu bólu (człowiek wynalazł już środki przeciwbólowe).Czy to będzie gorsze dla dziecka? Podejrzewam, że lepsze niż skonczyć rozerwanym na kawałki w śmietniku.

Yyy, co tu robią homo i zakaz zbiórek pieniędzy na dzieci nie bardzo rozumiem, ozdobnik?

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 17:37:07

Jak mawial moj kolega, zanim przestac byc miom kolega wlasnie za to powiedzenie: skoro nie rozumiesz, to ja ci nie pomoge.
    Widzisz, ja juz jestem w tym wieku, w ktorym ciaza mi nie grozi. Wiec moge sobie tylko wyobrazic i wyobrazam sobie trzy sytuacje, ktore obecna ustawa przewiduje jako przeslanki do przerwania ciazy. Kompromis aborcyjny. W tej formie mi pasuje. Nie jest to aborcja na zyczenie ale nie jest to tez zmuszanie kobiety do podejmowania decyzji w trudnych sytuacjach nie zgodnie z wlasnym sumieniem a pod grozba kary.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 17:42:06

Skoro nie umiesz  uszanować prawa do życia tego, które właśnie życie zaczyna...ja też Ci nie pomogę....

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 17:45:25

bardzo sie ciesze, szczerze mowiac. Niech kazda z nas ma swoje zdanie.

jedno z moich dzieci urodzilo sie z wodniakami w mozgu, wiedzialam o tym wczesniej, urodzilam i zawsze twierdzilam, ze nie robi mi to roznicy, ze bedzie chora. 8h dziennie spedzalam na rehabiltacji, bylam w tylu dzpitalach, ze na samo wspomnienie mam dreszcze. Leki niemal zniszczyly jej nerki. Teraz to wzorowa uczennica 11 letnia. Miala sie nie rozwijac, niczego nie nauczyc, powiedzialam ok, to moje dziecko i tak je kocham. Trzeci cora urodzila sie na skraju zycia i smierci. Ja bylam chwile martwa na stole operacyjnym. Wiec wiesz...mam swoje poglady i przetestowalam je w zyciu. Ale czy to znaczy, ze kazda kobieta powinna podejmowac takie decyzje? Nie. Bo kazdy ma swoje sumienie, sam papiez zacheca do rozgrzeszania kobiet, ktore dokanaly aborcji. Nie bede swietsza od niego.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 18:35:41

No widzisz, jedno z moich dzieci nie żyje, a nie mogłam nawet go pochować, godnie potraktować, skończyło jako jeden z farfocli mojej czyszczonej macicy. Jednak pozostanę przy tym, żeby dzieci były dziećmi od poczęcia i tak były traktowane, z godnością należną każdej żyjącej istocie.
    No i o to chodzi...to co wybadają lekarze a co potem można wyleczyć to są dwie sprawy...do tego pomyłki...hmmm, jedno moje dziecko miało być dziewczynką...urodził się chłopiec...mówienie tu o sprawnej diagnostyce chorób jest baaardzo naciągane, skoro doświadczony ginekolog nie potrafi czasem płci rozpoznać, to straszne ile dzieci można w ten sposób uśmiercić...
    Wybacz, przeżyłaś swoje, ale co mają problemy przy porodzie do uśmiercania dziecka z downem w 24 tygodniu ciąży? Bo jest chore? Znamy z historii czlowieka, który zaczynał od likwidowania ludzi chorych psychicznie, skończył - wiadomo na czym....sorry, chory, zdrowy, człowiek to człowiek...a co ja przeżyłam - nie wiesz, więc licytowanie się...a ja miałam gorzej to dla mnie piaskownica i do dyskusji nie wnosi nic...doświadczenie niekoniecznie przekąłda sie na samoświadomość, czasami jej przeszkadza, bo zaślepia, zapętla myślenie wokół jednej sprawy bez obiektynwego wglądu. Jedyna opcja to wrócić do korzeni i zrozumiec co to szacunek do życia. Od podstaw...ale ja zrozumienia nie szukam, nie mam ambicji kogoś zmieniać, ot uderzyło mnie jak ludzie mogą daleko zabrnąć dla swojej wygody... dla mnie za daleko, ja idę inną dróżką, baj...baj...

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 18:41:56

Jak ja kocham slowo "piaskownica" pojawiajace sie w dyskusjach. :D 
    odpowiadam na twoje posty nie z powodu tego, ze chce zmienic twoje zdanie, tylko dlatego, ze udzielam sie aktywnie w zalozonym przez siebie watku. Jezeli 83 w nicku to twoj rok urodzenia to najwyrazniej tyle nas laczy i nic poza tym.  :) co nie zmienia faktu, ze ogramnie cie szanuje jako czlowieka. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 18:53:38

Ja kocham zwroty typu: co ty tam wiesz, jaaa to dopiero- ...wszak wiadomo, każdy mnie tu zna i prześwietla swoim jasnowidzącym okiem na wylot... a może ta cyferka to mój wiek, a z wiekiem się nie dyskutuje, jeno słucha! I tak z wysokości autoryteta sie dyskusje zamyka.
    Dziękuję za udzielony szacunek, ale na tym chyba polegają dyskusje, żeby się szanowac i to w domyśle gdzieś tam jest. Nie będę pisać w każdym poscie, że każdego szanuję...
    Dyskutujemy w temacie no...i tyle... a już sie tyle o sobie dowiedziałam, że ja pierdzielę...przy całkowitej nieznajomości mojej osoby...no wróżki i wróże, kurka...

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 18:58:53

Wybacz, w zadnym z postow nie napisalam nic o tobie. Napisalam o sobie. Napisalam, ze rozumiem kobiety, ktore staja przed ogromnym dylematem. Czy to ze strachu, czy z wygodnictwa, czy z litosci, nie mnie oceniac. To sa trudne decyzje i jedyne czego pragne to to, zeby kobiety mialy wybor. Swiadomy wybor. Zakaz nie zmieni ich odczuc wobec dziecka. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-05 19:09:25

Po pierwsze zakładasz, że tylko katolicy bronią nienarodzonych...a nie wiesz czy jestem katoliczką, po drugie nie wiesz nic o moim życiu a sądzisz, że opowieści o Twoim życiu dają Ci przewagę w tym, żeby mieć rację...już nie wspomnę o innych, którzy czynią różniaste założenia na temat ludzi szanujących życie od poczęcia g...o o nich wiedząc... ech, jak zwykle, dyskusja na Wż...w pełni merytoryczna... i kolejny, który to już offf? hehe, jak zwykle. Kończę dyskusję bo nie ma już o czym... a jak dalej twierdzisz, że nie możesz mi pomóc...to Ci powiem - możesz...możesz wpaść pomóc umyć mi okna, jutro, w Rzeszowie, zapraszam.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 19:10:57

Nie moge, nie lubie latac. I u was za zimno. :)

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-05 19:40:35

Amen, wspomożemy wszyscy ojca Rydzyka

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 19:43:08

20 mln juz mu sie skonczylo?!

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:05:05

Wystarczy wspomoc rodzine z chorym dzieckiem, zaskocze cie - to wykonalne...

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:36:06

Bardzo proszę, żebyś nie mówiła mi co należy w życiu robić i kogo wspomagać, a kogo nie, co jest wykonalne, a co nie.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-05 19:36:46

Ja nie słyszałam o lekach które niwelują całkowicie ból. Zapytaj choćby osoby cierpiące na na przewlekłe choroby , niekoniecznie nowotwory.
    Problem polega na tym , że z tych ciężko chorych dzieci, rosną dorośli ludzi, a umęczone matki nie mają sił wziąć je w ramiona, bo całą siłę straciły w walce o każdy dzień . O wszytko, o leki, o rehabilitację . Nie mogą pracować, bo muszą zapewnić opieką. Zamartwiają się , że odejdą z tego świata przed dzieckiem i co wtedy ? Ośrodek opieki ? A mamy ich dużo ? Są dostępne dla każdego chorego?
    Mało wiesz o życiu takich rodzin .

• Autor: Bahati Data: 2016-04-05 19:42:20

Poza tym nie mowimy o dziecku, ktore ma krotsza nozke, czy nie slyszy. Mowimy o ciezkich i nieodwracalnych wadach plodu. To nie sa dzieci, ktore beda w przyszlosci gorzej widziec, slyszec czy nie beda chodzic. To sa dzieci, ktore nie maja wszystkich organow, to sa dzieci niewyksztalcone w pelni, to sa dzieci, ktore umra w meczarniach.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 08:09:57

Skad wiesz ze nie cierpie na przewlekla chorobe? Sksd wiesz ze nie wiem co to znaczy miec chore dziecko? Naprawde, uwazasz, ze nic nie wiem i dlatego bronie zycia od poczecia...? A co jesli wiem i dalej bronie, bo ueazam,ze KAZDY ma prawo zyc,chory tez...a od likwidacji chorych psychicznie zaczynsl hitler,gratuluje wspolnoty pogladow...

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-06 08:30:42

Ci chorzy ludzie to skutek uboczny rozwoju medycyny. Przed siedemdziesięciu czy pięćdziesięciu laty jeżeli rodziło się dziecko bez jakiegoś narządu najczęściej umierało, teraz jest leczone i niemal sztucznie podtrzymywane przy życiu. Wiem, że dla rodziców jest takie samo jak to zdrowe, ale czy ono nie cierpi? Nie jestem zwolenniczką aborcji< powtarzam to kolejny raz>, ale czy można odpowiedzieć jednoznacznie, że jest dobrze jeżeli urodzi się dziecko chore, skazane od chwili narodzin na cierpienie? Przecież cierpi się już w łonie matki...

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-06 08:35:45

Podpinam się pod Ciebie . Bardzo jasno zobrazowałaś temat. Ja nie jestem zwolenniczka aborcji jako antykoncepcji , ale dalej uważam ,że są sytuacje w których kobiecie powinna mieć wybór.

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 10:52:19

Cierpi sie cale zycie...kiedy ostatni raz nic  Cie nie bolalo? Bo ja nie pamietam takiego dnia...chodzi o skuteczne usmierzanie bolu i wsparcie dla rodzicow... widze,ze jestes osoba rozsadna wiec tu podam taki skutek mozliwosci aborcji dzieci chorych- matka chorej na autyzm dziewczynki prosi o pomoc drukarnie w drukowaniu ulotek...otrzymuje odpowiedx,w ktorej pada zdanie - nie nam oceniac sens plodzenia TAKICH dzieci... To wlasnie jest wynik kompromisu - moglas zabic,to nie dopominaj sie o pomoc...koszmar. Jedyne rozwiazanie dla chorego dxiecka to smierc?Czlowiek jako istota rozumna powinien wspierac i chronic tych najslabszych...a ludzie jak zwierzeta - zabic slabszego...straszne. 

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 11:02:11

Czy przypadkiem lekko nie demonizujesz pojecia "chore dzieci sa usuwane" ? Zaczynajac od faktu, ze tylko 5 procent plodow ma stwierdzone wady genetyczne , nie wszystkie z nich  sa a) takimi, z powodu ktorych przerywa sie ciaze, b) sa usuwane mimo mozliwosci prawnej. 

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 12:57:35

Nie nie demonizuję, każde jedno dziecko jest jedyne, niepowtarzalne, czyjeś...każde ma prawo żyć. Drugiego takiego dziecka, takiego życia nie będzie. Dzień, dwa, miesiąc...dla mnie nie ma to znaczenia...każdemu mojemu dziecku dałabym żyć i szansę na godną śmierć, w kochającej rodzinie a nie w misce na odpady... Kazdy miesiąc życia dla umierającego dziecka to dar...dużo bym dała, żeby moje zmarłe dziecko przeżyło chociaż chwilę, żebym mogła je przytulić, zobaczyć, pożegnać...to się należy każdemu człowiekowi. To jest właśnie ludzkie...nie wydzieranie z macicy i zostawianie na śmierc....jak to miało miejsce ostatnio. 

• Autor: bea39 Data: 2016-04-07 22:04:58

A czy to nie jest tak pomijając wszystko: ja jestem u władzy mam takie poglądy i masz żyć według nich.
    A gdyby odwrócić sytuację, jest nakaz aborcji bo coś tam?? Nie buntowłabyś się?

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:38:32

Nie można tego potwierdzić, z tym każdy musi się zmierzyć ze swoim sumieniem.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:47:41

A mogli Cię wyskrobać.

• Autor: Wkn Data: 2016-04-07 06:46:41

Ale Ty się cięty zrobiłeś. Nowe oblicze Lajana doprowadzonego do szewskiej pasji :) 

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-07 06:49:17

Lajan jak Cię uwielbiam, tak proszę nie zniżajmy się do pewnego poziomu heart

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:12:31

Ok.

• Autor: iwett Data: 2016-04-05 19:33:58

A ja to bym chciała aby nasze kochane dzieciaczki wszystkie się rodziły, były piękne, kochane, uwielbiane........przez wszystkich.
    A jak byłyby chore to nie chcę słyszeć co parę minut po reklamie jogurtu, kawy czy innej dupereli, że pora zrzucić się na Hanię , Jasia czy Zuzię.........bo jest ciężko chora i trza dać kupe kasy na jej leczenie.........w USA........
    No gdzie te Państwo antyaborcyjne ?  Kase pochowało na Wolnych Wyspach?

• Autor: Basialis Data: 2016-04-05 23:09:19

Karolina, masz racje..............kazdy ma prawo podjac decyzje.Moj partner ma trojke dzieci w tym syna z Down Syndromem.Kocha Go nad zycie, ale kontakt jest zerowy.Matka na raka umarla i kto mial sie Nim zajmowac? Matka przed smiercia zadbala o to ze ma miejsce w SUPER placowce ale ja nie potrafie tego zaakceptowac.Zapraszam Go na weekend, na swieta, niestety jest to............tragedia.On w swoim swiecie zyje wrzeszczy nie zna polskiego, nie umie pisac i czytac, na zimno czy cieplo nie reaguje..................Nie ma poczucia sytosci......i to jest zycie ? , Nie wiem ile mozemy mu ubrania kupic ???????????????????

• Autor: lajan Data: 2016-04-06 05:54:37

Dać pod opiekę mggi63

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 08:18:23

Płaski dowcip i jak widać Ty tylko tyle potrafisz...zadziwiająca osobowość....współczuję Ci....

• Autor: peggy83 Data: 2016-04-06 10:55:46

To wlasnie tatusiowie porzucaja chore dzieci...smutne,ale typowe i po wypowiedziach wszystko widac...

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:49:09

Mggi i peggy, zmieńcie wykładowcę.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-06 08:38:03

Dziękuję za Twoją wypowiedź w tym temacie. Bo jak widzę część osób w ogóle nie zdaje sobie sprawy o czym mowa.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 08:15:13

Bardzo prosze wszystkich piszacych, by uszanowali opinie innych i odnosili sie do siebie z szacunkiem. :) Fajnie, ze rozmawiamy, trzymajmy odpowiedni poziom rozmowy.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:51:59

Można pisać o wszystkim ale nie cierpię mędrkowania i pouczania oraz przymusu, do tego podparte naukami z Torunia.

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-07 17:35:35

A gdzie Pan pobierał nauki ? Cyt; Mogli cię wyskrobać? Obrzydliwe.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:02:25

Ciekawość to pierwszy stopień do piekła.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 08:22:26

Dzisiaj przeczytalam haslo na jednym z transparentow: NIE CHCESZ ABORCJI? TO JEJ SOBIE NIE ROB. To bardzo dobre haslo moim zdaniem. 

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-06 08:31:43

I z tym zgadzam się w 1OO %.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-06 08:32:45

Moim też.

• Autor: iwciaG Data: 2016-04-06 08:41:06

Dokładnie Tak thumbsup

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:52:59

I tak trzymać. Bez przymusu, własna wola i sumienie.

• Autor: Wkn Data: 2016-04-07 06:47:10

thumbsup

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 14:09:26

Kiedy juz sobie wyjasnimy swoje racje, moze przejdziemy do tematu: "Urodzic dziecko poczete, co poczac z dzieckiem urodzonym."

• Autor: Smosia Data: 2016-04-07 22:06:06

Cyt: "Urodzić dziecko poczete, co poczac z dzieckiem urodzonym."

Dobre pytanie.

Skupmy się wszyscy na dzieciach narodzonych.
    Dylematy moralne związane z dziećmi nienarodzonymi pozostawmy rodzinom. Nie właźmy z buciorami w intymne życie, bo to jest barbarzyństwo, koszmar. To rodzaj częściowego ubezwłasnowolnienia, dyskryminacji osób o odmiennych poglądach ... a na to nie może być zgody - nigdy.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-06 15:30:47

Zastanawiam się tylko jak państwo poradzi sobie , kiedy faktycznie kobiety nie będą mogły się zdecydować na aborcję chorego dziecka i te dzieci zostaną w szpitalu. Ustawą można zakazać aborcji, ale nie można nakazać miłości - taka jest prawda.  załóżmy, ze nagle trzeba będzie otworzyć ileś nowych placówek dla chorych z ZD i to z założeniem, że te osoby tam spędzą całe życie. Jestem ciekawa czy obrońcy życia poczętego zgodzą się na dobrowolne opodatkowanie w celu utrzymania tych ośrodków ?

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 20:43:02

Prosze Cie jeśli to "se" ma być wiarygodnym źródłem informacji. To się cieszę, że nie mam czasu i nie czytam w necie za wiele.

• Autor: iwett Data: 2016-04-06 20:57:41

no nie.........to nie se tylko NIE - gazeta.  Nie wierzę, że nie słyszałaś o tej kontrowersyjnej sprawie!
    Preciez to nie informacje netowe tylko żywa prawdziwa historia.
    Tym bardziej się dziwię, że tak emocjonalnie do tematu podchodzisz.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-06 21:07:53

A widzisz Iwett potwierdza się to, że wszyscy swoje opinie o innych kreujemy na na jakiś tam niekoniecznie prawdziwych podstawach. Nie podchodzę emocjonalnie do tego tematu. O Chazanie słyszałam, o tym że ten portal nie chciał opublikować zdjęć nienarodzonych dzieci nie.  Najprawdziwsza prawda to taka, którą człowiek może sam doświadczyć. Na tym staram się budować swoje opinie, a nie jakiś tam portalach lub opiniach typu jedna pani drugiej pani powiedziała. Jakbym tak wszystkie bzdury czytała co piszą to nie miałabym czasu na życie.

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-06 15:55:04

Przecież są takie ośrodki,prowadzą je przede wszystkim siostry zakonne.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-06 16:29:00

Powinny być też takie ośrodki świeckie. Problem, że takich miejsc  jest już w skali kraju za mało, a co dopiero jak będzie tych dzieci znacznie więcej. 

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-07 07:57:38

A kto Ci powiedział, że to państwo będzie sobie musiało poradzić. Poradzić będą musieli sobie rodzice, jak ze wszystkimi fenomenalnymi pomysłami naszych ustawodawców.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-07 08:34:57

Przeczytaj ten post jeszcze raz . W jesiennym nastroju napisała o dzieciach chorych pozostawionych w szpitalu . Rodzice w tym przypadku po prostu zrzekną się praw rodzicielskich .
    I myślę , że sporo będzie takich dzieci.

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-07 10:23:24

Szczerze mówiąc nie chodziło mi o tę konkretną sytuację, ale o całokształt. Ale tak się teraz zastanawiam, czy nie będzie "próśb" takich jak w wypadku ustawy 5ooplus, kiedy państwo apeluje, żeby bogatsi nie brali pieniędzy.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-06 15:31:52

Nie jestem przyziemna czy okrutna, ale pieniądze są ważnie

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 17:46:45

A moze powinno by tak: jezeli ciaza pochodzi z gwaltu lub wiadomo, ze dziecko urodzi sie bardzo chore, nieuleczalnie : kosciol, ktory chce zmian i wszyscy ich zwolennicy beda placic na utrzymanie dziecka.
    jezeli kobieta, ktorej zyciu ciaza zagrazala umrze,  kosciol i zwolennicy reformy beda placic alimenty na osierocone dzieci. 

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-06 19:00:00

Bahati a może zapytaj matki,które urodziły takie dzieci i kochają je nad życie czy zdecydowałyby się na zabicie swoich nienarodzonych dzieci bo część z nich wiedziała,ze urodzi chore dziecko a pozostałe nie.Nigdy nie słyszałam z ust rodziców,matek, zalu czy pretensji o urodzenie takiego dziecka,ze nie powinny się w ogóle narodzic.Ja spotkałam wiele takich rodzin,szczęśliwych,pełnych miłości i nigdy nie narzekających.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-06 20:05:26

mgg63 jesli jest to decyzja matki czy rodziców to przecież nikt nie będzie ludzi zmuszał do aborcji. Chodzi o to, żeby jednak zostawić kobiecie wybór

• Autor: Bahati Data: 2016-04-06 20:53:12

Widzisz...one podjely SAME decyzje. To byla ICH decyzja. Teraz matkom (nie kobietom, to slowa pada w proponowanej ustwie tylko raz) ten wybor sie odbierze. To jest problem.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 05:58:23

To do mgii i peggy nie dociera.

• Autor: franuś Data: 2016-04-07 09:51:43

Nie wiem czy przeciwniczki aborcji zdają sobie sprawę jak wygląda starość chorych dzieci. Dzieci małe pomimo że chore są może kochane ale rodzice z wiekiem mają coraz mniej siły i kto ma  zająć się dzieckiem? . Mam brata z z.d. bardzo chętnie dowiem się co mam dalej z nim zrobić, nie mam wakacji bo mam JEGO którego trzeba nakarmić, przewinąć, wykąpać i nos wytrzeć. Rodzice nie żyją od 20 lat ośrodki opieki nie wchodzą w grę bo tam może dorobić się odleżyn z którymi musiałabym walczyć miesiącami. Gdyby w latach 40 były badania i aborcja może miałabym inne życie.

• Autor: makaronka Data: 2016-04-07 10:11:57

Moja szwagierka powiedziała że jak będzie umierać to córkę z ciężkim porażeniem mózgowym zabierze ze sobą.

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-07 10:24:34

A jak to zrobi?

• Autor: makaronka Data: 2016-04-07 10:36:09

Nie wiem,nie pytałam.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 10:12:35

No właśnie dlatego,że brat a nie Twoje dziecko więc naturalnie,że masz inne spojrzenie na sprawę.Nic to nowego bo  to nie Twoje dziecko.

• Autor: franuś Data: 2016-04-07 10:21:45

To jest więcej jak moje dziecko, dzieci są jak goście w rodzinie rodzą się my ich wychowujemy a jak stają się dorosłe to wychodzą z domu. Taka jest kolejność a on jest przez całe moje życie jeżeli urodzi się chore dziecko to trzeba brać wszystko pod uwagę.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-07 10:42:50

Tak, tylko weź pod uwagę ,że ta mama która miała tulić umierające dziecko w chwili jego śmierci odeszła pierwsza . I co ? Jest problem .

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 11:15:11

No tak...najlepsze wyjście zabić.... i po problemie...Ciekawa jestem czy jeżeli Twoja córka zajdzie w ciążę i okazałoby się ,że niestety dzieciątko jest chore to również zasugerowałabyś zabicie by nie było problemu ?

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-07 14:18:56

Taką decyzję musiałaby podjąć sama . Ja bym uszanowała każdą jej decyzję.

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2016-04-07 15:45:55

To nie byłoby moje dziecko tylko mojej córki i do niej i tylko do niej powinna należeć decyzja. 

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 16:09:05

Tak a Ty niezaleznie od decyzji  córki pogłaskałabyś ją po główce za decyzję o zabiciu bo matkii wspierają swoje dzieci w trudnych decyzjach ale to co dla jednych jest trudne to dla innych spływa jak po kaczce.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-07 16:11:01

Jesli o mnie chodzi to uszanowalalabym KAZDA decyzje.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 16:47:26

Obys nie musiała tego Ci życzę i nie tylko Tobie.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-07 17:12:02

Ja zycze wszystkim zdrowych dzieci i braku koniecznosci podejmowania tak trudnych (w jedna i druga strone) decyzji.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:06:45

Mggi, mam odruch wymiotny na Twoje mądrzenie się.

• Autor: janeczka669 Data: 2016-04-07 20:17:10

Mggi wcale się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że to najlepsze wyjście!
    W takiej sytuacji nie ma dobrego wyjścia, właśnie dlatego jestem za tym by każda kobieta mogła podjąć sama tę bardzo  trudną decyzję, bo to ona i tylko ona do końca swoich dni będzie ponosić jej konsekwencje.

• Autor: Herbaciana Data: 2016-04-07 10:27:58

Uważaj, bo niektórzy gotowi okrzyknąć Cię potworem. Opiekowałam się chorą obłożnie babcią i choć bezgranicznie ją kochałam,a ona starała się nie być uciążliwa czasami chciało mi się wyć ze zmęczenia i bezsilności.A było to tylko dwa lata. Współczuję Ci.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-07 10:39:28

Znam to, opiekowałam się teściami i powiem Ci, że wyłam . Były takie dni.

• Autor: Izma73 Data: 2016-04-07 10:44:55

Mamy to szczęście że żyjemy,jesteśmy zdrowi i  większości starość nie zagląda jeszcze w oczy. A czy wiecie ilu ludzi jest starych ,kalekich,na wózkach inwalidzkich,albo takich,którzy w wyniku choroby np zanik mięśni czy stwardnienie rozsiane zostało unieruchomione na łóżku lub wózku inwalidzkim.Co z tymi ludźmi ?Też zabić???Bo po co taki żyje tylko cierpi,zacznie się na bezbronnych nienarodzonych a skończy na chorych ,starych i kalekach, którymi każdy z nas może być.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 11:21:46

No niestety punkt widzenia jak zwykle zależy od punktu siedzenia jak widać.Wszyscy myślą,że będą zdrowi,młodzi i w życiu nic złego się nie stanie w rodzinie.A życie to nie bajka...I tak łatwo jest nam wydawać wyroki na życie ludzkie tym bardziej,że nikogo bezpośrednio taka sytuacja nie dotyczy i oby tak dalej było.Tak wiele mamy do powiedzenia nie znając życia rodzin mających takie dzieci a tym bardziej samych dzieci.Tak się troszczymy,że aż z tej troski nie chcemy aby ktoś rodził sobie takie dzieciątka,które dla nas nie są życiem a tylko jakąś tam niepotrzebną tkanką.której należy się pozbyć.

• Autor: lajan Data: 2016-04-07 18:09:10

Nawet Pan Bóg rozumu Ci nie doda. Normalnie wyprany i ukierunkowany w jednym kierunku.

• Autor: iwciaG Data: 2016-04-07 10:37:13

Trzymaj się mocno..... Choć wiem, że w takiej sytuacji żadne słowa nie pomogą, to warto czasem choć takie usłyszeć :) Powodzenia i zdrowia życzę:))

• Autor: smakosia Data: 2016-04-07 18:45:55

Nie planowałam brać udziału w tym wątku, ale męczy mnie pewna refleksja...

Nie rozumiem dlaczego wiele osób zamiast zwyczajnie się wypowiedzieć próbuje koniecznie przekonywać do własnej opinii?  Dlaczego nie potrafimy uszanować, że ktoś ma inne zdanie? Jakie mamy prawo żeby "wywalać" z siebie złośliwe a czasami wręcz wredne uwagi tylko dlatego, że ktoś ma odmienne widzenie problemu? Jakim prawem obrażamy?!
    Hm...to oczywiste, że trudno jest zachować zimną krew kiedy temat jest tak "mocny" i kontrowersyjny, ale przecież wszyscy tak naprawdę mówią o wolności słowa, decyzji, o byciu dobrym człowiekiem a na koniec próbują przekonać do własnej opinii uważając ją za jedyną, słuszną. Czemu nie można wyrazić swojego zdania i postawić kropkę? Dlaczego zaraz znajdą się osoby, które muszą "wypalić" złośliwymi uwagami zamiast zwyczajnie powiedzieć jestem tego samego zdania albo nie zgadzam się z Tobą.  I już! Koniec i kropka. 

Ps. Franuś, ukłony pełne szacunku. Trzymaj się.

• Autor: Bahati Data: 2016-04-07 18:53:34

Wlasnie zastanawialam sie, jak to, dokladnie to, napisac. Kazdy z nas jest inny, kazdy ma swoje zdanie. Uszanujmy to. Nie przekonujmy siebie na wzajem do zmiany zdania, kazdy moze miec zupelnie inne odczucia zwiazane z tematem i ma pelne prawo do nich.

• Autor: patrycja1 Data: 2016-04-07 18:57:13

Smakosiu, można wyrazić oipinię, zdanie i postawić kropkę. Kilka osób właśnie tak się wypowiedziało, tzn przedstawiłam tylko swoje zdanie, bez ambicji nakłaniania wszystkich do jego dzielenia.
    Wzajemne obrażanie i umniejszanie to już nie jest dyskusją.

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-07 20:29:41

Lajan sądziłam,ze potrafisz prowadzic dyskusje jak cywilizowany człowiek ale niestety daleko Ci do tego bo gdzies zagubiłes wartosci,które charakteryzują wymianę zdan na odpowiednim poziomie. Szkoda,ze tylko jakies wierszydła potrafisz sklecic ale do rozmowy na odpowiednim poziomie niestety nie dorosłeś.Piszesz w jednym krótkim zdaniu i ranisz drugiego człowieka nie zastanawiając się,ze to tez człowiek i nie wnosisz nic konkretnego do dyskusji.Tak Cię to boli,ze mędrkuję jak to nazwałes to masz pole do popisu i wytęż swoją mózgownicę,użyj sensownych argumentów to Ci wymioty,mdłości przejdą a nie przeczytasz,gubisz się w tym co przeczytałeś i tylko niegrzecznie delikatnie mówiąc płentujesz.A więc zostaw moją osobę w spokoju kolejny raz o to proszę bo zdecydowanie przeginasz.

• Autor: kombajn xx Data: 2016-04-08 14:45:26

Mggi nie bądz smieszna ,chłop cie zostawił z dwójka córek ,dobrze ze zdrowe i mogłas isc do pracy ,ciekawe czy bys siedziała przy chorym dziecku za marne państwowe ,ale twoim konikiem jest tu siedzenie od rana do nocy i pouczanie innych ,obiad tez robisz szybko bo ciagle jestes zmeczona lub zdrowie nie to ,dziwnie córy ci nie pomagają to jak je wychowałas ,ciagle tylko narzekasz i krytykujesz  nie dziwota ze chłop dał dyla od takiej wieczniej marudy

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-08 16:51:33

O! Chyba Ci się z kims innym pomyliło bo ja nie mam chłopa tyĺko mam męza właśnie odpoczywa po prcy to po pierwsze. Po drugie to  mam dzieci ale tez zagubiłas się w akcji i nie ogarniasz kto i jaki mam stan majątkowy i rodzinny a po trzecie  ja juz odpoczywam bo w swoim życiu  się napracowałam.A tak w ogóle to nie na temat  się wypowiadasz i nie wtykaj nosa w zycie czyjes tylko pilnuj swojej zagrody.A Ty piszesz sagę rodu WŻ to nie twórz swoich historii tylko popros to może chętnie Ci udzielimy informąji bo wydaje Ci się,ze wszystko wiesz a  błądzisz. Dobre wychowanie to na pewno  nie wścibstwo.Cos Ci brakuje do rozdziału ?

• Autor: kombajn xx Data: 2016-04-08 14:53:03

Noi jeszcze jedno jedno kobieto ty nawet tu z pracy nawalasz ,jestes chora ,szef cie nie złapał czy płaci ci za rozrywki w pracy ,skup się na pracy ,bo ja na jego miejscu jakby moja pracownica w godz pracy zabawiała sie na forum ,to leci na zbity pysk

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-08 18:39:09

Hahaaa ale mnie rozbawiłas.Może najpierw to zacznij prcować a dopiero będziesz marzyła o byciu szefem.I zaktualizuj sobie info bo nie jesteś na bieżąco.Musisz bywać częsciej jak za dawnych czasów.

• Autor: kombajn xx Data: 2016-04-09 14:33:21

Ty sie lepiej wez za jakas konkretna robote wiecznie styrana życiem kobieto.ty masz męża hahaha jak podobno wszystkim pomagał ,tylko nie tobie i waszym pociechą.Dobrze że cie rączki nie bolą od pisania tu odkad wstaniesz ,do póżniej nocy ,normalnie strażnik Texasu,i o czym z nim rozmawiasz ,bo ciągle tu kwitnieszgrin

• Autor: kombajn xx Data: 2016-04-09 14:43:10

i skoncz pisac że cie to bawi ,bo skrzeczysz jak stara żaba. nikt z tobą w domu nie rozmawia ,może nawet koleżanki z pracy maja cie dośc i nikt niechce słuchac twoich wywodów ,dlatego tu wypisujesz swoje chore monologi i pouczasz kazdego ZAŁOSNA JESTES ,o ile nie śmiesznasmash

• Autor: mggi63 Data: 2016-04-09 15:49:26

Ty skoncz bo nie znasz ani mnie a tym bardziej  mojego zycia bo i skąd ? Nie mam zamiaru polemizowac z takim kims jak ty.Znajdz sobie zajęcie i zostaw mnie i moją rodzinę w spokoju.Bo jezeli nadal będziesz natrętna,bezczelna i nie wiadomo czego będziesz się czepiała to postaram się niezwłocznie uspokoic twoj niestosowne zachowanie.Niestety nie jestes  incognito i nie myśl,ze nikt nie jest w stanie cię namierzyc.ZROZUMIAŁAŚ ??!!!

• Autor: kombajn xx Data: 2016-04-09 17:58:12

Tak rozumie sie pani Premier ,raz odpuszczam ci bo z głupim nie wygrasz, niech twoje będzie na wierzchu, a dwa nie rusza się gówna bo będzie smierdziec sad2

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-08 14:03:54

Ciekawy artykuł. Podzielam poglądy doktora w szczególności dot. roli kościoła w Polsce
    http://natemat.pl/110965,polski-lekarz-wykonujacy-aborcje-w-niemczech-to-maly-krotki-zabieg-trwa-dwie-minuty-i-pacjentka-idzie-do-domu

• Autor: iwett Data: 2016-04-08 14:19:06

Aggusiu a jednak masz czas i czytasz coś w necie devilish.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-08 15:31:41

Czasem czytam, ale czasu na te przyjemności, niewiele :)

• Autor: iwett Data: 2016-04-08 15:40:22

Tak,  tak aggusiu cofamy sie, cofamy do średniowiecza gdzie kler rządził. Dawało się lenno, dziesięcinę.  Ciemny chłop  robił co mu kazano.
    Od maja wchodzi ustawa o podatku rolnym. Zgadnij kto tylko bez ograniczeń będzie mógł handlowac ziemią  - tak, tak kler.  Nawet nie masz pojęcia ile ziemi jest w ich rękach.
    Przyjdzie nam znów płacić dziesięcinę.

• Autor: Beata500 Data: 2016-04-08 15:55:09

Umowa o podatku rolnym ? O obrocie ziemią to tak, ale o podatku ? Podasz link ?

• Autor: iwett Data: 2016-04-08 16:20:24

No faktycznie........przejęzyczenie :) Skąd mi sie ten podatek wziął ? shocked
    O ustroju rolnym.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-09 08:40:55

A to akurat wiem ile jest ziemi w ich rękach. a w Krakowie tyle, że jak się dowiedziałam to mi szczęka opadła z wrażenia.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-09 10:53:16

Zastanawiałyśmy się czy rząd da sobie radę z tyloma porzuconymi dziećmi.
    Tutaj kobieta porzuciła swoje dzieci. dlatego, że niedawała sobie rady.Mąż trafił do więzienia za znieważenie policjantów. Czy musiało tak być. Nie musiało, facet mógł to odrobić w pracach społecznych i zajmować się rodziną. Przykre jest to, że w takich sytuacjach kiedy człowiek nie ma mieszkania, z czego żyć, nasze Państwo nie jest w stanie pomóc. Tutaj matka zostawiła dzieci z nadzieją, że ktoś da im lepszy dom, a ile jest takich sytuacji, że dziecko trafia na śmietnik jest mordowane. Ach... ten system :(
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/matka-porzucila-zostawila-dwoch-synow-w-kosciolach,634188.html

• Autor: iwett Data: 2016-04-09 12:25:11

Aggusiu otworzą więcej okienek życia.  Tylko co dalej ?  Jeśli nawet są takie problemy aby dziecko mogło być zaadoptowane przez rodziny, które nie mogą mieć swoich dzieci. To absurd.

• Autor: aggusia35 Data: 2016-04-10 15:32:20

Znalezione w necie:)

• Autor: Wkn Data: 2016-04-10 16:48:19

Hihi :D

Jedna z książek o kocie Findusie ma ilustrację z kurami ratującymi rozbite jajko - kurki pielęgniarki pędzą z uszkodzonym jajkiem na noszach :D Muszę to sfocić i Wam pokazać, niech tylko do domu wieczorem wrócę :D

• Autor: Jola666 Data: 2016-04-15 13:26:00

Fajna ta us-tawa :0 Myślę ,że obecni rządzący chcą upiec dwie pieczenie na jednym  ogniu .
    1) Przypodobać się elektoratowi ,typu ojciec i inni tacy :)
    2)Zwiększyć dzietność naszego społeczeństwa .Wiadomo ,poprzednie ekipy jakby nie miały na to pomysłu.Polaków ubywa ......
    Tylko ja się pytam za jaką cenę ?

Przejdź do pełnej wersji serwisu