Forum

Kuchenne porady

Tort z bitą śmietaną

• Autor: reniutka1 Data: 2015-10-18 10:45:56

Witam, chciałabym zrobić tort z bitą śmietaną i nie wiem ile dać żelatyny i cukru pudru na litr śmietany. Czy może mi ktoś podpowiedzieć? 

• Autor: megi65 Data: 2015-10-18 11:54:18

Słodycz to rzecz subiektywna, jeśli do śmietany daję owoce (wiśnia, brzoskwinia) daję mniej cukru albo uwzględniam rodzaj ciasta na który nakładam ubitą śmietanę (bezy tylko cukier z wanilią )
    Generalnie na 200ml śmietanki daję łyżkę cukru pudru i czubatą łyżeczkę żelatyny.
    Rozumie tort będzie trochę stać na stole , to 6 łyżeczek rozpuszczonych 1/2 szkl. mleka .
    A Wy jakie macie proporcje ??

• Autor: kaszkaj Data: 2015-10-18 12:02:11

Ja na litr śmietany daję 5 łyżeczek zelatyny,cukier do smaku.Ostatnio zaczęłam dawać cukier normalny nie puder,mam wrażenie że śmitana jest lepsza.Żelatynę dodaję ciepłą,nie robią mi się glutki,a jak dawałam zimną to czasami je czułam.

• Autor: reniutka1 Data: 2015-10-18 12:16:00

Dziękuję bardzo za podpowiedzi. Na weselu syna jadłam pyszny tort z bitą śmietaną nasączony syropem z ananasów w puszce, posmarowany dżemem morelowym lub brzoskwiniowym(tego właśnie nie wiem)i przełożony bitą śmietaną z kawałkami ananasa. Był pyszny. A może jest taki przepis na WŻ? 

• Autor: monia7301 Data: 2015-10-18 22:32:15

http://wielkiezarcie.com/recipes/30022385

• Autor: megi65 Data: 2015-10-18 22:35:58

Reniu ... ! Po co szukasz przepis , przecież już go masz w kieszeni ..wink2

• Autor: Dzina Data: 2015-11-08 12:27:12

Szukam podpowiedzi co tym razem było nie tak podczas przygotowywania biszkoptu. Zawsze ubijałam białka na sztywną pianę, a następnie wsypywałam stopniowo cukier - zawsze piana robiła się jeszcze sztywniejsza do której stopniowo dodawałam kolejne składniki. Tym razem po ubiciu piany z białek i wsypaniu cukru piana się jakby "ważyła" Robiło się jej coraz mniej i była coraz rzadsza. Tego dnia powtarzałam tę czynność trzykrotnie za każdym razem było to samo. Kto podpowie przyczynę?

• Autor: Wkn Data: 2015-11-08 14:35:17

Przyczyn mogło być kilka:
    1. białka nie były schłodzone
    2. pojemnik, w którym ubijałaś był wilgotny, nie do końca wysuszony po umyciu, wówczas marne szanse na ubicie sztywnej piany, dzieje się dokładnie tak, jak opisujesz
    3. do białek dostała się odrobina żółtka

• Autor: Dzina Data: 2015-11-08 15:42:50

No właśnie nie! Pianę z białek ubiłam i to bardzo dobrze (była sztywna i przeszła test odwróconej miski), ale od chwili kiedy zaczęłam wsypywać cukier zaczęło zamiast się robić jeszcze bardziej sztywna niczym beza zaczęła się "ważyć" Zaczęłam się zastanawiać co mogło by być w cukrze, że zaistniała taka sytuacja.Gdyby z jajkami było coś nie tak to by piana się nie ubiła. No chyba, że i cukier powinnam wyjąć z lodówki

• Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-08 18:36:47

Białka można "przebić" zbyt długim ubijaniem. Królową wypieków nie jestem ale w przypadku biszkoptów białka ubijam na sztywno, dodaję cukier a potem reszta w miarę sprawnie i szybko, tylko tyle żeby składniki się połączyły.

Przejdź do pełnej wersji serwisu