Witam, Poszukuję smacznych i łatwych przepisów wegańskich/wegetariańskich, takich które smakowałyby nawet mięsożercom :) Początkującemu nie jest łatwo, zatem to musi być coś co nie zniechęci. Muszę przekonać kilka osób, że taka dieta jest na prawdę smaczna.
Radzić trudno, tym bardziej, że weganizm różni się znacznie od wegeterianizmu.
Jeżeli chcesz znaleźć dania bezmiesne przejrzyj ten dział w przepisach. Jak masz ochotę zerknij do moich przepisów , trochę jest warzywnych zapiekanek, dań jednogarnkowych. Może coś znajdziesz.
Weganizm dla mnie to kupka warzyw , równie dobrze gotowanych na parze, bez kleciwa w postaci sera, jajek, śmietany .
Zależy co lubicie jeść. Moje propozycje nie są za zdrowe bo smażone ale czasem można. Moje dzieci uważają, że smażona panierowana cukinia lub dynia jest tak smaczna, że może zastąpić mięso. Prosiły mnie też bym zrobiła im kotlety z fasoli ale nie robiłam jeszcze więc nie wiem czy są dobre.
Ta dieta jest trudna bo ciężko dobrać odpowiednią ilość żelaza bo żelazo z warzyw jest bardzo słabo przyswajalne. Żelazo z mięsa jest o wiele bardziej przyswajalne.
Ja sama wegetarianką nie jestem ,ale lubię przepisy wegetariańskie i w razie potrzeby zawsze mogę do nich dodać mięso. Uwielbiam warzywne gulasze i sałatki, poza tym frytki tez wegetariańskie ;P
To jak ja. Ale pod wpływem wielu doniesień, filmów i własnych doświadczeń ograniczyłam spożycie mięsa. Jem je tylko w weekendy. Chcę, żeby moja rodzina odżywiała się zdrowo. Chcę zachęcić ich do spożywania większej ilości warzyw. Mieszkam na Śląsku. Tu króluje mięso. Rolady z kluskami, schabowy, pure z ziemniaków z masłem, zawiesista kapusta z boczkiem, kiełbasy itp. Mało w tym zieleniny. Po każdym tradycyjny niedzielnym obiedzie "rolada z kluskami i modrą kapustą" jestem pozbawiona energii. A po zielonych kombinacjach czuję się świetnie. Zmniejszyłam ilość białego pieczywa. Piję smoothie razem z dziećmi i sok z cytryny z wodą rano. Biegam i jeżdżę na rowerze.
Kotlety, pasty, pasztety z fasoli (pieczone) - jeśli dodasz paprykę wędzoną kilka osób da się nabrać :) Kotlety - dodaj trochę puree z buraka albo dyni, żeby nie były za suche, pasty - dodaj śliwkę suszoną i/lub pestki słonecznika, wędzoną paprykę i coś pikantnego - będzie trochę smakowało sosem barbeque, pasztet - najlepszy z zielonej soczewicy - pamiętaj o oleju! Mimo, że wegańskie, ważna jest struktura, to nie może być suche :)
Moi faworyci to biała fasola z burakiem (przepis tutaj) i kukurydza. Kukurydziane robi się podobnie: najpierw namocz zmielone siemię lniane (1 łyżka na 3 łyżki wody) - chyba, że wolisz z jajkiem. Do blendera wrzuć odsączoną kukurydzę z puszki, posiekaną cebulę lub szalotkę, paprykę wędzoną, paprykę słodką, chilli, sól, wymieszaj. Jeśli za rzadkie - dodaj oleju i trochę mąki (moje przepisy są bezglutenowe, ale pszenna też da radę). Zazwyczaj robię z dwóch puszek, więc i siemię lniane podwójnie. Burgery zawsze piekę z termoobiegiem, wtedy robią się trochę bardziej zbite. Na stronie też jest ten przepis w formie PDF, poszukaj "Wegańskie&Bezglutenowe - przepisy na cały tydzień". I jedne i drugie możesz też potraktować jakąś fajną panierką :) Trzymam kciuki!
Witam,
Poszukuję smacznych i łatwych przepisów wegańskich/wegetariańskich, takich które smakowałyby nawet mięsożercom :) Początkującemu nie jest łatwo, zatem to musi być coś co nie zniechęci. Muszę przekonać kilka osób, że taka dieta jest na prawdę smaczna.
Radzić trudno, tym bardziej, że weganizm różni się znacznie od wegeterianizmu.
Jeżeli chcesz znaleźć dania bezmiesne przejrzyj ten dział w przepisach.
Jak masz ochotę zerknij do moich przepisów , trochę jest warzywnych zapiekanek, dań jednogarnkowych. Może coś znajdziesz.
Weganizm dla mnie to kupka warzyw , równie dobrze gotowanych na parze, bez kleciwa w postaci sera, jajek, śmietany .
Tu można znaleźć sporo ciekawych przepisów: http://zwegowani.pl/ :)
Zależy co lubicie jeść. Moje propozycje nie są za zdrowe bo smażone ale czasem można. Moje dzieci uważają, że smażona panierowana cukinia lub dynia jest tak smaczna, że może zastąpić mięso. Prosiły mnie też bym zrobiła im kotlety z fasoli ale nie robiłam jeszcze więc nie wiem czy są dobre.
Ta dieta jest trudna bo ciężko dobrać odpowiednią ilość żelaza bo żelazo z warzyw jest bardzo słabo przyswajalne. Żelazo z mięsa jest o wiele bardziej przyswajalne.
Ja sama wegetarianką nie jestem ,ale lubię przepisy wegetariańskie i w razie potrzeby zawsze mogę do nich dodać mięso. Uwielbiam warzywne gulasze i sałatki, poza tym frytki tez wegetariańskie ;P
To jak ja. Ale pod wpływem wielu doniesień, filmów i własnych doświadczeń ograniczyłam spożycie mięsa. Jem je tylko w weekendy. Chcę, żeby moja rodzina odżywiała się zdrowo. Chcę zachęcić ich do spożywania większej ilości warzyw. Mieszkam na Śląsku. Tu króluje mięso. Rolady z kluskami, schabowy, pure z ziemniaków z masłem, zawiesista kapusta z boczkiem, kiełbasy itp. Mało w tym zieleniny. Po każdym tradycyjny niedzielnym obiedzie "rolada z kluskami i modrą kapustą" jestem pozbawiona energii. A po zielonych kombinacjach czuję się świetnie. Zmniejszyłam ilość białego pieczywa. Piję smoothie razem z dziećmi i sok z cytryny z wodą rano. Biegam i jeżdżę na rowerze.
Kotlety, pasty, pasztety z fasoli (pieczone) - jeśli dodasz paprykę wędzoną kilka osób da się nabrać :) Kotlety - dodaj trochę puree z buraka albo dyni, żeby nie były za suche, pasty - dodaj śliwkę suszoną i/lub pestki słonecznika, wędzoną paprykę i coś pikantnego - będzie trochę smakowało sosem barbeque, pasztet - najlepszy z zielonej soczewicy - pamiętaj o oleju! Mimo, że wegańskie, ważna jest struktura, to nie może być suche :)
Ok, właśnie kombinuję :)
A masz jakiś dobry przepis na burgery wegańskie. Jest sporo takich przepisów. Nie wiem który wybrać.
Moi faworyci to biała fasola z burakiem (przepis tutaj) i kukurydza. Kukurydziane robi się podobnie: najpierw namocz zmielone siemię lniane (1 łyżka na 3 łyżki wody) - chyba, że wolisz z jajkiem. Do blendera wrzuć odsączoną kukurydzę z puszki, posiekaną cebulę lub szalotkę, paprykę wędzoną, paprykę słodką, chilli, sól, wymieszaj. Jeśli za rzadkie - dodaj oleju i trochę mąki (moje przepisy są bezglutenowe, ale pszenna też da radę). Zazwyczaj robię z dwóch puszek, więc i siemię lniane podwójnie. Burgery zawsze piekę z termoobiegiem, wtedy robią się trochę bardziej zbite. Na stronie też jest ten przepis w formie PDF, poszukaj "Wegańskie&Bezglutenowe - przepisy na cały tydzień". I jedne i drugie możesz też potraktować jakąś fajną panierką :) Trzymam kciuki!
Dzięki. Na pewno wypróbuję. Wyglądają super.
Śledzę blogi, które szczerze polecam:
Jadłonomia
Wegan Nerd
erVegan
Hello Morning
Mniu Mniu
Dwóch pierwszych autorów kupiłam książki. Świetne są! Pasty z fasoli rewelacyjne z Jadłonomii.