Forum

Kuchenne porady

Domowa masa krówkowa z mleka i cukru - problem

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-09 10:07:40

    Robiłam na próbę taką masę z myślą, że zrobię domowego wafla babcinym, sprawdzonym sposobem... Wlałam do garnuszka szklankę mleka, dałam 1/2 szklanki cukru, proporcje takie jak widniało w przepisie, gotowałam pilnowałam, mieszałam - zrobił się piękny karmel, w smaku pyszny, ale.... po lekkim przestudzeniu był taaaaki twardy, że siekierą go rąbać a nie smarować wafle. Albo te nasze babcie miały mocniejsze szczęki albo coś robię nie tak... może za długo gotowałam? A może do tego trzeba ciut tłuszczu dodać? Nie mam pojęcia co zrobiłam źle...

  • Autor: makaronka Data: 2015-11-09 10:25:52

    Zdecydowanie za długo gotowałaś.Jak zaczyna zmieniać kolor na beżowy trzeba dać parę kropel na talerzyk i zrobić próbę krzepliwości.

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-09 12:20:36

    Dziekuję bardzo za szybką odpowiedź :) W takim razie będę jeszcze próbować :)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2015-11-09 17:17:46

    ja robię tak:

    1 l mleka 3,2% /4 szklanki/
    0,5 kg cukru
    0,5 kostki masła

    Mleko z cukrem gotować do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany i słomkowego koloru – trwa to dość długo, pod koniec trzeba pilnować, bo lubi się przypalić. Dodać masło, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Po ostudzeniu smarować wafle.

  • Autor: Rzymianka Data: 2015-11-09 18:58:02

    Z mleka zagęszczonego robi się szybciej. :)

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-10 11:02:36

    No niby łatwiej, szybciej, ale dostaję dużo swojskiego mleka od teściowej... jeszcze ma ambicję żeby krowę utrzymać i żeby mleczko zdrowe dla wnuków było... ale czasem mam trzy litry mleka w lodówce i zagryche - co zrobić... to sobie pomyślałam - domowy karmel... niby takie proste - niby samo sie robi... a jednak... hihi, doświadczenie przede wszystkim wszędzie mile widziane!

  • Autor: as Data: 2015-11-10 17:41:27

    Z mleka możesz zrobić własny ser biały. Ta ilość jest w sam raz. 

  • Autor: iwett Data: 2015-11-10 18:05:07

    As a ile twarogu wyjdzie z 5 litrów mleka krowiego? I wstyd sie przyznać blush jak go robisz?
    Mój nowy sąsiad (albo raczej ja jego nowa sąsiadka:)) ma krówki i od niego chcę brać mleko na masło, smietanę, twaróg no i podobno ser żółty tez wyjdzie.....:)

  • Autor: as Data: 2015-11-12 21:37:29

    koleżanka pisała o 3 litrach.
    Ser robi się prosto. Inni pewnie robią inaczej. Ja robię tak.
    Mleko zostawiam w kuchni na klika dni. Jak na wierzchu zrobi się śmietana to ją zbieram do słoika i wkładam do lodówki. Jak mleko się skwasi tzn zmieniona konsystencję. Podgrzewam na gazie ale tylko tyle by dla palca było trochę ciepłe. Kiedyś podgrzewałam mocno i tez było dobre ale ser był wtedy twardszy a wole miększy. Lekko czasem pomieszam chochlą. Na durszlak kładę pieluchę tetrową i wlewam do niej podgrzane mleko (ser) Serwatka odcieknie np do umywalki. Ser zostanie w pielusze. Durszlak z serem w pielusze stawiam np na garnku by porządnie odciekło. Zostawiam najlepiej na noc. Wyjmuję z pieluchy do  salaterki i ser gotowy. Brzmi może skomplikowanie ale robi się łatwo. Kiedyś robiłam bez pieluchy ale trochę sera mi uciekało przez dziurki więc dlatego robiłam z pieluchą. 

    Z mleka sklepowego robiłam dwa razy ale nie z UHT. Udało się. Mąż chwalił ale ja mam jakieś uprzedzenia i nie robię. 
    ile wyjdzie sera nie wiem ale dużo odpada. Jak będzie za dużo to możesz podzielić na odpowiednie porcje i zamrozić. Potem odmrozić w temperaturze pokojowej. 

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-13 10:39:03

    Teściowa do kwaśnego mleka dolewa odrobinę ciepłej wody i się robi serek :) Reszta, tak jak pisze as.

  • Autor: caroline1983 Data: 2015-11-16 17:57:20

    Z tej ilości wyjdzie ok. 0,5kg sera

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-11 14:25:52

    Próbowałam i serek robić, ale trochę z tym jest zabawy, a do tego zimą mleko długo kwaśnieje, łatwiej będzie latem. Przez chwilę na topie było kakao... takie ze swojskiego mleczka jest pyszne, no ale jak wszystko - przejadło się.

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-10 10:59:18

    O, i jest dodatek masła... pewnie dzięki temu karmel robi się miękki.... tak sobie właśnie myślałam, że przecież mleko z puszki jest bardziej tłuste. Dziękuję!

  • Autor: jagus Data: 2015-11-09 22:17:26

    U mnie to moja Mama jest specjalistką od masy krówkowej,ale wydaje mi się,że ona daje na 1 litr mleka 1 kg cukru,ponadto dodaje trochę masła lub margaryny bielskiej/chyba pół kostki/,a kiedy masa już jest gotowa,po lekkim ostudzeniu dodaje sporo soku z cytryny.No i bardzo ważne,trzeba uważać,żeby nie przypalić!!!

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-10 11:09:36

    Właśnie jakiś czas temu oglądałam program Anny Olson i ona dodawała do sosu karmelowego sok z cytryny...pewnie to ma jakieś znaczenie dla konsystencji. Dziękuję wszystkim za rady, teraz powinno się udać :) Od lat z powodzeniem wypiekam różności, a przyjdzie do zwykłego karmelu i czarna.... no... rozpacz!

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-10 17:51:26

    Na litr mleka dodaję 2,5 szklanki cukru i 120 ml smietany kremówki i łyżkę masła. Ale... mleko swojskie jest zdecydowanie bardziej tłuste od "sklepowego", więc darowałabym sobie masło.

    choć od dłuższego czasu robię sos karmelowy, który jest zdecydowanie łatwiejszy i szybszy do przygotowania, niesamowicie kremowy i głądki, a jego konsystencję reguluje się ilośćią śmietany. :)

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-11 14:31:13

    No właśnie staram się odnaleźć odcinek z Anną Olson gdzie robiła taki sos karmelowy, dodawała do niego banany i podawała z ...ciastkami? Nie pamiętam dokładnie, bo tylko zerknęłam na chwilkę i gdzieś mi utkwiło, że dodawała tam cytrynę i wodę a być może śmietankę...

    Byłabyś tak uprzejma i podała Twój przepis na taki sos? Byłby ekstra do lodów i deserów... do naleśników, pankejków... mniam. 

    A z waflem zrobię próbę w sobotę :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-11 14:36:05

    10 g cukru+ 50 g wody podgrzewamy, mieszajac na srednim j barwy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 85 g masla. Mieszamy do rozpuszczenia, (calosc wsciekle sie pieni i jest baaardzo goraca, wiec ostroznie!) wracamy z garnkiem na ogien, dodajemy 120 ml smietany kremowki i meszamy, mieszamy az calosc przestanie sie pienic i bedzie kremowa, pamietajac, ze sos zgestnieje stygnac, w przypadku, gdyby za bardzo zgestnial podgrzewamy i dolewamy jeszcze odrobine smietanki. Do goracego sosu dodajemy 1/2 do 2 lyzeczek soli, do smaku. Gotowe. 

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-11 15:26:50

    Wydrukowane :) Będę robić, niech dupsko rośnie, a co...
    DZIĘKUJĘ!

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-11 15:58:49

    A niech rosnie. Lepiej dobrze zjesc, niz podobac sie byle komu, prawda. Jesli chcesz mozesz zmniejszyc ilosc soli, albo calkiem z niej zrezygnowac. To karmel solony, moj ukochany. :)

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-12 09:41:51

    Zobaczyłam dzisiaj rano ten komentarz i się uśmiecham :) A sól dopasuję do preferencji dzieciarni :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-12 11:26:42

    Zezarlo poczatek przepisu!!! Cukru 210, nie 10g.

  • Autor: peggy83 Data: 2015-11-13 10:39:53

    Ups! Lecę poprawić w druku! Dzięki!

Przejdź do pełnej wersji serwisu