Uważam, że problem z pękaniem naleśników może tkwić w cieście. Być może robisz ciasto z którego naleśniki wychodzą za mało elastyczne i za grube. Może spróbuj zrobić ciasto na naleśniki wg tego przepisu: 2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżki oleju, 1 szklanka gorącej wody, 1,5 szklanki mąki. Mam nadzieję, że wyjdą Ci takie, które nie będą pękały podczas zawijania. :)
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-na-cienkie-nalesniki-30032177 Polecam ten przepis na naleśniki jest rewelacyjny tylko po usmażeniu proponuje zostawić je do ostygnięcia i dopiero wtedy zawijać krokiety i powinno być ok . Kiedy naleśnik jest ciepły wtedy jest kruchy i moze pękać po ostygnięciu staje sie bardziej elastyczny . Pozdrawiam
Z mojego doświadczenia, tak się dzieje przy naleśnikach, których ciasto było napuszone. Po usmażeniu mają one lekko ,,dziurkowatą" fakturę i pękają zawijane.
Ciasto naleśnikowe robię ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera, a po odstaniu 10-20min zbieram górną warstwę pianki i naleśniki smażę nie mieszając już ciasta. Są elastyczne i nienapuszone.
Ciasto naleśnikowe rozrabiam zawsze dużo wcześniej i zostawiam kilka godzin w lodówce.Zwijam krokiety z dobrze ciepłych naleśników albo czasami jak nie mam czasu to gorące naleśniki ułozone jeden na drugim przykrywam folią spożywczą i po jakimś czasie dopiero formuję krokiety.Przede wszystkim ciasto nie może być za gęste.
Albo masz zbyt gęste ciasto, albo złe proporcje wody i mleka. Im więcej mleka a mniej wody tym naleśniki bardziej kruche, im więcej wody a mniej mleka tym bardziej "gumowe" :)
Też jestem zdania, że problem z pękającymi naleśnikami tkwi w cieście, może jest zbyt gęste i dlatego występuje taki efekt. Według jakiego przepisu robisz ciasto? Wstaw je na forum :)
Hej,mam problem z naleśnikami do krokietów-przy zawijaniu niektóre z nim mi pękają...Co robię nie tak?Dziękuję za wszelką pomoc:-)
Witaj , może masz za gęste ciasto , spróbuj zrobić rzadsze :)
Uważam, że problem z pękaniem naleśników może tkwić w cieście. Być może robisz ciasto z którego naleśniki wychodzą za mało elastyczne i za grube. Może spróbuj zrobić ciasto na naleśniki wg tego przepisu: 2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżki oleju, 1 szklanka gorącej wody, 1,5 szklanki mąki. Mam nadzieję, że wyjdą Ci takie, które nie będą pękały podczas zawijania. :)
Zdecydowanie za geste ciasto,wiecej wody gazowanej i bedzie ok.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/ciasto-na-cienkie-nalesniki-30032177
Polecam ten przepis na naleśniki jest rewelacyjny tylko po usmażeniu proponuje zostawić je do ostygnięcia i dopiero wtedy zawijać krokiety i powinno być ok . Kiedy naleśnik jest ciepły wtedy jest kruchy i moze pękać po ostygnięciu staje sie bardziej elastyczny .
Pozdrawiam
Z mojego doświadczenia, tak się dzieje przy naleśnikach, których ciasto było napuszone. Po usmażeniu mają one lekko ,,dziurkowatą" fakturę i pękają zawijane.
Ciasto naleśnikowe robię ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera, a po odstaniu 10-20min zbieram górną warstwę pianki i naleśniki smażę nie mieszając już ciasta. Są elastyczne i nienapuszone.
Ciasto naleśnikowe rozrabiam zawsze dużo wcześniej i zostawiam kilka godzin w lodówce.Zwijam krokiety z dobrze ciepłych naleśników albo czasami jak nie mam czasu to gorące naleśniki ułozone jeden na drugim przykrywam folią spożywczą i po jakimś czasie dopiero formuję krokiety.Przede wszystkim ciasto nie może być za gęste.
Albo masz zbyt gęste ciasto, albo złe proporcje wody i mleka. Im więcej mleka a mniej wody tym naleśniki bardziej kruche, im więcej wody a mniej mleka tym bardziej "gumowe" :)
Spróbuj zrobić z mojego przepisu. Jeżeli nie lubisz, nie musisz dodawać przypraw, chociaż wielu moich gości bardzo je chwali. Ciasto jest mięciutkie i bardzo elastyczne.
http://wielkiezarcie.com/przepisy/alll-krokiety-z-kapusta-i-grzybami-30052936
Też jestem zdania, że problem z pękającymi naleśnikami tkwi w cieście, może jest zbyt gęste i dlatego występuje taki efekt. Według jakiego przepisu robisz ciasto? Wstaw je na forum :)