Forum

Kuchenne porady

Zupa-krem z pomidorów

  • Autor: neferet Data: 2015-06-16 20:13:24

    Niedawno byłam na wykwintnym obiedzie, gdzie podano krem z pomidorów i... zachwyciłam się. :) Miałam wrażenie, że jem najlepszą odmianę prosto z krzaka i to jakiegoś rajskiego. Uświadomiłam sobie wtedy, że właściwie nigdy nie robiłam takiej zupy - jak pomidorowa, to zwykła (że tak powiem) z ryżem albo makaronem. Najprostsza zupa codzienności. :) Przewertowałam już mnóstwo przepisów, bo koniecznie chcę spróbować zrobić, ale jakoś żaden mnie nie przekonuje. No, a żeby próbować to trzeba chociaż wierzyć, że może być niezłe. Macie jakieś własne doświadczenia w tym temacie? Możecie polecić jakiś przepis godny uwagi? Będę wdzięczna. :)

    Neferet

  • Autor: Basialis Data: 2015-06-16 22:26:13

    Taka pyszna zupe jadlam w tym roku we wloskiej knajpie w Sopocie.przepisu nie znam, ale moja siostra taka robi( 6 lat mieszkala w Genui )jutro do Niej zadzwonie i dowiem sie dokladnie..............dam znac.

  • Autor: Paola_r Data: 2015-06-17 05:55:42

    Kojarzy mi się z zupą z pieczonych pomidorów. Nie wiem, czy słusznie. Jej smak jest boski. A pomidorówkę kocham, jak mało co na świecie :)
    Aha, żeby wydobyć smak z pomidorów daję troszkę (przysłowiową szczyptę) cukru i łyżeczkę wódki. Podłapałam to od Włoszek. Wódka paruje, a smak pomidorów zostaje.

  • Autor: neferet Data: 2015-06-18 08:28:30

    Muszę spróbiwać tą wódką. Trochę cukru dodaję, ale o tym nie słyszałam.

    Czy mam rozumieć, że nikt nie robi kremu z pomidorów? Normalnie jestem zaskoczona. wink2

    Basialis - wiesz już coś, bo zaintrygowałaś mnie.

  • Autor: Basialis Data: 2015-06-18 22:48:34

    Troche cierpliwosci," siostrzyczka" dopiero jutro wraca z Kaszub...............obietnicy dotrzymam.

  • Autor: makusia Data: 2015-06-19 09:57:19

    Też zaczekam :)

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-06-18 22:05:06

    Tak jak przedmówczynie obstawiam pieczenie pomidorów, najlepiej rózne odmiany...+ząbki czosnku, cebula, mozna dla ostrosci dorzucic paryczkę chili-wszystko upiec delikatnie skrapiając oliwą, potem potraktowac blenderem, doprawic solą, pieprzem, cukrem( koniecznie!), myślę, w wersji "na bogato" można chlusnąć białym wytrawnym winkiem....oczywiscie natka pietruszki czy bazylia czy tez nac selera nie zaszkodzi :)

  • Autor: neferet Data: 2015-06-19 14:25:42

    Właśnie już pieką się pomidorki. :) Zobaczymy...

    Basialis uzbrajam się w cierpliwość i już nie marudzę. :)

  • Autor: krupczyk25 Data: 2016-07-15 13:19:50

    A na taką mało letnią aurę jak dzisiejsza polecam rozgrzewający krem z pomidorów.

  • Autor: jolka60 Data: 2016-07-16 07:51:47

    Z pewna niewygoda przejrzalam przepis.Owszem,zupa zapowiada sie smacznie,ale nie nie cierpie stron,na ktorych zmusza sie mnie do rejestracji,podawania swoich danych itp.owszem,gdyby to byla tylko propozycja i moga to zaproszenie zamknac lub samo znika,to owszem,ale ty caly czas mi przeslania strone.Tez tak masz,czy sie zarejestrowalas.

  • Autor: Smosia Data: 2016-07-16 20:37:22

    Nie wiem czy mogę, ale tak to wygląda na moim ekranie (bez rejestracji):
    Składniki:
    • 2 puszki pomidorów pelati w kawałkach
    • 4 ząbki czosnku
    • kilka gałązek świeżej kolendry
    • 2 łyżki oleju
    • ok. łyżki cukru
    • łyżeczka suszonej bazylii
    • sól morska i pieprz czarny do smaku
    • pół szklanki śmietany kremówki
    • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
    • garść pomidorków koktajlowych
    • łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    1. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy w grube plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy suszoną bazylią, pieczemy w 180 st. przez 15 minut.
    2. Czosnek lekko miażdżymy trzonkiem noża, obieramy, drobno siekamy, krótko szklimy w głębokim rondlu na lekko rozgrzanym oleju.
    3. Dodajemy do czosnku pomidory wraz z sosem, podduszamy kilka minut, pod koniec dodajemy suszoną bazylię.
    4. Podlewamy pomidory szklanką wody, gotujemy 10 minut.
    5. Zestawiamy rondel z ognia, dodajemy starty na tarce o małych oczkach imbir i posiekane listki kolendry, doprawiamy do smaku cukrem, solą morską i pieprzem.
    6. Zupę krótko miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i jeszcze raz miksujemy.
    7. Zupę podajemy z upieczonymi plasterkami pomidorków koktajlowych. Smacznego:))

  • Autor: DużyZjadacz Data: 2016-08-25 13:57:43

    Takie zupy są chyba najlepsze.

  • Autor: chef01 Data: 2016-08-26 15:33:37

    Czyli taką czy podobną serwowali ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu