Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Ślimaki atakują :(( ratunkuuu

• Autor: Smosia Data: 2025-06-12 07:44:14

Witajcie :)
    Jestem w kropce, ślimaki wyżerają moje sadzonki, atakują cukinię, pomidory, szparagówkę a nawet szczypior i cebulę.
    Nie wiem jak je wytępić lub choćby odstraszyć.
    Pomocy, przez nie mam zarwane noce, wczesne pobudki - zbieram wieczorem i raniuśko.

Macie może ekologiczny, bez chemii, sposób na te żarłoki???
    Sypanie solą odpada, nie będę znęcać się nad stworzeniami.
    Piwo nie działa, podobnie jak bariery usypane ze skorupek, kawy czy popiołu i piasku.
    Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, najlepiej sprawdzone.
    Dziękuję daisy

• Autor: trylobicik Data: 2025-06-12 08:47:00

Ekologiczne nie działają, próbowaliśmy. Działają jedynie: sól i taki preparat w niebieskich granulkach (do kupienia w sklepach ogrodniczych). Soli nie stosuję, bo nie tyle dbam o dobrostan ślimaków, co nie chcę zasolić ogródka. Sprawdzają się niebieskie granulki, trzeba też sprawdzać pod doniczkami czy innymi pojemnikami, czy nie ma jajek ślimaczych, bo w takich miejscach lubią je składać. 
    Litości nad tymi brązowymi dziadami nie mam, od czasu jak mi zeżarły całą sałatę.

• Autor: Smosia Data: 2025-06-13 10:18:03

Bardzo dziękuję 2thumbsup
    To już wiem co trzeba. Kupię te granulki bo chcę zjeść chociaż troszkę cukinii - wyżarły moje ulubione co do sztuki :((

Chyba osłony wykombinuję na przyszłość.
    Litości też nie mam dla szkodników, ja topię je - mam płynny nawóz do podlewania.
    To do roboty, ogród i okna czekają whip

• Autor: Smosia Data: 2025-06-16 10:28:54

2thumbsup NOWa dla mnie pułapka ślimakowa:

żwirek roślinny dla kota /u nas kukurydziany/bryłki usuwane z kuwet/,
    rozsypać go obok grządek, lekko zwilżyć i wieczorem wyzbierać zwabione ślimaki,
    ja zebrałam bardzo dużo, więcej niż po deszczu zwykle, bez żwirkowego wabika.

źródło: Sąsiadka, dobry nasz duszek i doradca, filmik z you tub'a

ja muszę żwirek przykrywać pudełkami, donicami bo ptaki chętnie go zjadają, do ostatniego okruszka ;DD

Powodzenia scholar

!! WARTO zapraszać, przynosić winniczki do ogródka bo wyjadają jaja szkodników ślimaczych i są śliczne, pożyteczne a zjadają niewiele thumbsup

• Autor: Smosia Data: 2025-06-18 08:18:22

Witajcie drogie Ogrodniczki i działkowcy clown

Chyba mam ślimaki z głowy, podjadają tylko rozsypany żwirek roślinny - kukurydziany, uff, ulga i radocha 2thumbsup
    Większość żarłocznych potworów wyzbierałam, niedobitki zostawiam ptakom i jeżom. Dodam jeszcze parę pułapek, jak tylko poranne kuwetowanie odwalę.

Moje warzywka są już w miarę bezpieczne i pięknie rosną, wschodzi cukinia dosadzana bezpośrednio na grządkach /sadzonki domowe padły pod naporem szkodników, bez 4ch ostańców, tych mniej smacznych dla mnie bigcry/.

Pozdrawiam i życzę sukcesów clown

Przejdź do pełnej wersji serwisu