Może polędwiczki wieprzowe ? Małe kawałki mięsa marynują się szybciej i wędzenie ich nie trwa tak długo, jak np. szynki wieprzowej. Konkretnego przepisu nie mam, bo robię to "na oko". Polędwiczki marynuję około 7 dni w solance z przyprawami / sól, saletra,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i moja sól ziołowa/ , pojemnik z mięsem przechowuję w lodówce. Zalewa musi być klarowna, jak mętnieje , należy zmienić. Po odcieknięciu i osuszeniu polędwiczki owijam papierem do pieczenia i wędzę. Czas wędzenia zależy od temperatury ,im niższa tym dłuższe wędzenie. Lata praktyki czynią mistrza, powodzenia ! :)
Witam,
Postawiłam wędzarnię z beczki i chcę wędzić. Który z przepisów proponujecie na początek na wędzonkę i taki, gdzie wędzić nie trzeba zbyt długo.
Może polędwiczki wieprzowe ? Małe kawałki mięsa marynują się szybciej i wędzenie ich nie trwa tak długo, jak np. szynki wieprzowej. Konkretnego przepisu nie mam, bo robię to "na oko". Polędwiczki marynuję około 7 dni w solance z przyprawami / sól, saletra,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i moja sól ziołowa/ , pojemnik z mięsem przechowuję w lodówce. Zalewa musi być klarowna, jak mętnieje , należy zmienić. Po odcieknięciu i osuszeniu polędwiczki owijam papierem do pieczenia i wędzę. Czas wędzenia zależy od temperatury ,im niższa tym dłuższe wędzenie.
Lata praktyki czynią mistrza, powodzenia ! :)
Rzymianko dlaczego mięso do wędzenia owijasz papierem? ...pierwsze słyszę o takim zabiegu(
u nas często wędzimy ale "gołe" sztuki mięsa..))pozdrawiam
Owijam tylko polędwiczki, bo to bardzo delikatne mięso. :)
Madziu, pochwal się tą wędzarnią ;)