Forum

Kuchenne porady

Najprostszy przepis na wędzonkę

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2015-05-08 09:48:13

    Witam,
    Postawiłam wędzarnię z beczki i chcę wędzić. Który z przepisów proponujecie na początek na wędzonkę i taki, gdzie wędzić nie trzeba zbyt długo. 

  • Autor: Rzymianka Data: 2015-05-08 12:19:32

    Może polędwiczki wieprzowe ? Małe kawałki mięsa marynują się szybciej i wędzenie ich nie trwa tak długo, jak np. szynki wieprzowej.  Konkretnego przepisu nie mam, bo robię to "na oko". Polędwiczki marynuję około 7 dni w solance z przyprawami / sól, saletra,liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i moja sól ziołowa/ , pojemnik z mięsem przechowuję w lodówce. Zalewa musi być klarowna, jak mętnieje , należy zmienić. Po odcieknięciu i osuszeniu polędwiczki owijam papierem do pieczenia  i wędzę. Czas wędzenia zależy od temperatury ,im niższa tym dłuższe wędzenie.
    Lata praktyki czynią mistrza, powodzenia ! :)

  • Autor: ania205 Data: 2015-05-08 22:34:42

    Rzymianko dlaczego mięso do wędzenia owijasz papierem? ...pierwsze słyszę o takim zabiegu(
    u nas  często wędzimy ale "gołe" sztuki mięsa..))pozdrawiam

  • Autor: Rzymianka Data: 2015-05-09 10:15:24

    Owijam tylko polędwiczki, bo to bardzo delikatne mięso. :)

  • Autor: makusia Data: 2015-05-11 10:19:12

    Madziu, pochwal się tą wędzarnią ;)

Przejdź do pełnej wersji serwisu