Forum

Gawędy o jedzeniu

Sok z jagód.

  • Autor: Kicia150 Data: 2015-07-20 23:40:48

    Mam prośbę,napiszcie proszę jak robicie sok z jagód na zimę? Zawasze robiłam w ten sposób,że do słoiczka wkładałam jagody ,zasypywałam cukrem i pasteryzowałam słoiczki. Nie wiem dlaczego kiedyś sposób był dobry,natomiast teraz zdarza mi się,że słoiki otwierają mi się w zimę i muszę zużywać jagody na siłę.

  • Autor: bogdzia Data: 2015-07-21 09:30:53

    Wydaje mi się, że szokoda jagody przetwarzać w ten sposób, może lepiej je zamrozić w całości do pierogów czy ciasta, albo też zrobić dżem

  • Autor: Kicia150 Data: 2015-07-21 09:38:57

    Oczywiście też mrożę,ale lubię w zimę( zwłaszcza w czasie przeziębienia) dodać do herbatki. To chyba sentyment z lat dzieciństwa,sok jagodowy i malinowy.

  • Autor: aggusia35 Data: 2015-07-21 12:05:43

    Zmień słoiki i nakrętki i problem rozwiązany :)

  • Autor: damian58 Data: 2015-07-24 18:59:00

    To co robisz z jagodami to nie sok, to jagody z cukrem. Kiedyś też tak robiłam (są świetne do klusek na parze), ale jak mi zaczęły pleśniec, to skończyłam, bo jagody są za drogie żeby miały się psuć. W tym roku robiłam dżemy i są naprawdę bardzo dobre. Jak chcesz czysty sok, to przepuść jagody przez sokownik lub sokowirówkę, pozdrawiam.

  • Autor: piszczalka Data: 2015-07-24 21:36:39

    Ja robie w sokowniku, zreszta jak wszystkie inne owoce (prawie wszystkie)

Przejdź do pełnej wersji serwisu