Ja nie mam specjalnego przepisu. Mięso, dużo cebuli, ewentualnie inne warzywa - jako zagęszczenie sosu i czas duszenia ok. 2 godzin. i dużo czerwonej papryki - proszku dla koloru. Można dodać przecieru pomidorowego - ale ja nie daję
Skladniki: kg miesa na gulasz pokrojonego w kostke (pol na pol wolospan>span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">1kg cebuli pokrojonej w wieksza lub mniejsza kostke (to zalezy czy chcemy zeby sie rozgotowala czy nie)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">sloik 75dkg leczospan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">pol kilo papryki pokrojonej w paski lub kostke( do wyboru) Mozna dac mniej ale nie powinno byc mniej niz 25 dkgspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">mala puszka pomidorow krojonych lub lyzka koncentratu pomidorowegospan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">kostka rosolowa albo szklanka dobrego wlasnego bulionu (u nas jest tez plynny koncetrat tzw fond w sloiczkach)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">przynajmniej pol glowki czosnku (posiekanego lub przecisnietego przez praske)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">dwa liscie bobkowe (laurowe)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">sol (do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">pieprz czarny mielony(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">jalowiec zmielony(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ziele angielskie zmielone(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">czerwona slodka papryka (z plaska lyzke stolowa przynajmniej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">kminek(przynajmniej pol plaskiej lyzki)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">papryka ostra lub chilli (przynajmniej pol plaskiej lyzki) - to jest sprawa indywidualna ale my lubimy pikantnie. Sa tez rozne rodzaje ostrej papryki(stopnie ostrosci) wiec dodawajcie z wyczuciem!span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">Oregano(przynajmniej pol plaskiej lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">majeranek(z lyzke plaska stolowa przynajmniej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">tymianek(przynajmniej pol plaskiej lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ewentualnie lyzka maki i troche wody do zageszczeniaspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">olej lub sklarowane maslo do smazeniaspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">curry(przynajmniej pol lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">rozmaryn(przynajmniej pol lyzki)
Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę a możliwości jest wiele.
Przeglądam swoje ulubione i mam tylko gulasze ze świnki.
A może pyszny bogracz? http://wielkiezarcie.com/recipes/30045015
moze roladki wolowe,zogorkiem isloninka lub boczkiem albo z kasza gryczana i gtzybami
Zrób rolady wołowe faszerowane zmieloną cielęcinką (ew. schabem) w sosie kurkowym - teraz na nie sezon. Do tego makaron. Pycha!
Ja nie mam specjalnego przepisu.
Mięso, dużo cebuli, ewentualnie inne warzywa - jako zagęszczenie sosu i czas duszenia ok. 2 godzin. i dużo czerwonej papryki - proszku dla koloru. Można dodać przecieru pomidorowego - ale ja nie daję
Jako bazowy - do wszelkich wariacji służy mi zazwyczaj ten przepis czy wołowy czy wieprzowy, czy mieszany http://wielkiezarcie.com/recipes/30025376
Chętnie poczytałabym, ale strona została usunięta, pewnie mają do niej dostęp tylko nieliczni - w 'ulubionych'. Szkoda :((
odaję przepis..:)
Skladniki:
kg miesa na gulasz pokrojonego w kostke (pol na pol wolospan>span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">1kg cebuli pokrojonej w wieksza lub mniejsza kostke (to zalezy czy chcemy zeby sie rozgotowala czy nie)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">sloik 75dkg leczospan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">pol kilo papryki pokrojonej w paski lub kostke( do wyboru) Mozna dac mniej ale nie powinno byc mniej niz 25 dkgspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">mala puszka pomidorow krojonych lub lyzka koncentratu pomidorowegospan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">kostka rosolowa albo szklanka dobrego wlasnego bulionu (u nas jest tez plynny koncetrat tzw fond w sloiczkach)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">przynajmniej pol glowki czosnku (posiekanego lub przecisnietego przez praske)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">dwa liscie bobkowe (laurowe)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">sol (do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">pieprz czarny mielony(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">jalowiec zmielony(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ziele angielskie zmielone(do smaku)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">czerwona slodka papryka (z plaska lyzke stolowa przynajmniej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">kminek(przynajmniej pol plaskiej lyzki)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">papryka ostra lub chilli (przynajmniej pol plaskiej lyzki) - to jest sprawa indywidualna ale my lubimy pikantnie. Sa tez rozne rodzaje ostrej papryki(stopnie ostrosci) wiec dodawajcie z wyczuciem!span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">Oregano(przynajmniej pol plaskiej lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">majeranek(z lyzke plaska stolowa przynajmniej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">tymianek(przynajmniej pol plaskiej lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">ewentualnie lyzka maki i troche wody do zageszczeniaspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">olej lub sklarowane maslo do smazeniaspan style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">curry(przynajmniej pol lyzki stolowej)span style="font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;">rozmaryn(przynajmniej pol lyzki)
pis: