Witam Czy sa wsród was rodzice ,którym dzieci urodziły sie z wada stop końsko -szpotawe ? Konkretnie interesują mnie ćwiczenia i masarze ,które mozna wykonywać z dzieckiem w domu
Moja córka miała kolana szpotawe (zreszta u nas to dziedziczne :)) Ortopeda dał mi skierowanie na ćwiczenia fizjoterapeutyczne. Miała ćwiczenia i jednocześnie technik pokazał jak w domu ćwiczyć.
Tylko to było 20 lat temu :) Więc najpierw wizyta u ortopedy Cię czeka.
Mój mały urodził sie z ta wada i od drugiego tygodnia życia jest leczony . Najpierw gipsy , pozniej buty ortopedyczne z szyna . Obecnie Alexander ma 10 miesięcy . Tydzień temu byliśmy w Polsce na urlopie i postanowiliśmy zasięgnąć opini innego lekarza . I tu dowiedziałam sie ,że syn jest zle leczony . Buty ortopedyczne z szyna sa nie potrzebne wręcz szkodzą . Zalecił ćwiczenia . Pokazano nam tak na szybko rożne ćwiczenia . Dwóch lekarzy ,dwie rożne opinie . Nie spodziewałam sie czegos takiego . Teraz wróciliśmy do domu i nic nie moge znaleść w necie jak wykonywać te ćwiczenia . Niby pamietam , ale....nie chce zrobic niczego zle .
Z tego co akurat mi przypomniałaś ........buty. Moje pierwsze dziecko - nic nie wiedziałam. Nosiła piękne buciki w kwiatki tyle, że miękkie. I to był błąd!
Buty dla malucha muszą być sztywne do kostki bo inaczej stópki lecą do środka i masz koślawe. Ale czy z szyną?
No a tam gdzie mieszkasz nie ma gabinetów fizjoterapeutycznych. Przecież to też w większości teraz lekarze ale i technicy świetnie leczą. Ja bym się do takiego zgłosiła.
Sęk w tym ,ze takiego specjalistycznego gabinetu z całym potrzebnym sprzętem chyba nie ma , ale jeszcze będę szukać . W następnym tygodniu będę rozmawiać z lekarzem . Ciekawe co powie i jak sie zachowa .
Ja swojego czasu juz sie tyle naczytalam o tej wadzie, ze myslalam ,ze juz wszystko wiem. Lekarz w Polsce zbadał małego z zrobił rentgen ( czego nie zrobili u nas ) powiedział ,ze na zdjęciach wszystko widać dokładnie , ze nie potrzeba szyny. Na tym etapie trzeba robic masarze i ćwiczenia . Ja jestem bardzo zadowolona z naszego lekarza , bo bardzo ładnie wyprostował nóżki . Ale pozniej zaczęły sie robic bolące odciski na piętach ( płacz i nie przespane noce) Nasz lekarz nie wiedział od czego sie robia odciski, a w Polsce powiedzieli ,ze nóżki za mocno sa wykrzywione od tej szyny i ze szyna owszem ale zawsze pi operacji ścięgna ( Alexander nie miał tej operacji) Jestem tak skołowana ,ze nie wiem co juz robic .
Właśnie tak mieliśmy zrobic i iść do trzeciego lekarza w Polsce ale niestety juz nikt nas nie chciał przyjąć ( za mało czasu ) . Kompletnie sie nie spodziewałam takiej innej diagnozy
Córka mojej kuzynki ma dziecko z taką przypadłością. Takie ćwiczenia dobiera się indywidualnie do konkretnego dziecka, bo można w przeciwnym razie jeszcze bardziej zaszkodzić.
Witam
Czy sa wsród was rodzice ,którym dzieci urodziły sie z wada stop końsko -szpotawe ?
Konkretnie interesują mnie ćwiczenia i masarze ,które mozna wykonywać z dzieckiem w domu
Moja córka miała kolana szpotawe (zreszta u nas to dziedziczne :))
Ortopeda dał mi skierowanie na ćwiczenia fizjoterapeutyczne.
Miała ćwiczenia i jednocześnie technik pokazał jak w domu ćwiczyć.
Tylko to było 20 lat temu :)
Więc najpierw wizyta u ortopedy Cię czeka.
Mój mały urodził sie z ta wada i od drugiego tygodnia życia jest leczony . Najpierw gipsy , pozniej buty ortopedyczne z szyna . Obecnie Alexander ma 10 miesięcy . Tydzień temu byliśmy w Polsce na urlopie i postanowiliśmy zasięgnąć opini innego lekarza . I tu dowiedziałam sie ,że syn jest zle leczony . Buty ortopedyczne z szyna sa nie potrzebne wręcz szkodzą . Zalecił ćwiczenia . Pokazano nam tak na szybko rożne ćwiczenia . Dwóch lekarzy ,dwie rożne opinie . Nie spodziewałam sie czegos takiego .
Teraz wróciliśmy do domu i nic nie moge znaleść w necie jak wykonywać te ćwiczenia . Niby pamietam , ale....nie chce zrobic niczego zle .
Poszukaj w googlach..często Mamy takie jak ty..zakładają blogi..i tam sie dzielą swoją wiedzą..
Juz wcześniej pisałam do kilku ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
Poczekaj sezon urlopowy, więc może odpiszą.
Soraja w dzisiejszych czasach za fachową wiedzę trzeba płacić.
Z tego co akurat mi przypomniałaś ........buty.
Moje pierwsze dziecko - nic nie wiedziałam.
Nosiła piękne buciki w kwiatki tyle, że miękkie.
I to był błąd!
Buty dla malucha muszą być sztywne do kostki bo inaczej stópki lecą do środka i masz koślawe.
Ale czy z szyną?
No a tam gdzie mieszkasz nie ma gabinetów fizjoterapeutycznych.
Przecież to też w większości teraz lekarze ale i technicy świetnie leczą.
Ja bym się do takiego zgłosiła.
Sęk w tym ,ze takiego specjalistycznego gabinetu z całym potrzebnym sprzętem chyba nie ma , ale jeszcze będę szukać . W następnym tygodniu będę rozmawiać z lekarzem . Ciekawe co powie i jak sie zachowa .
A oglądałaś na youtube coś tam jest.
Nie wiem czy Ci się przyda.
Hej Aniu:)
Wedlug informacji w necie, to lecza Alexandra poprawnie. Przeczytaj :
https://www.sahlgrenska.se/w/k/klumpfot-barn/
Buziaki !
Hej Grazynko :)
Jak milo ,ze jestes :) . Dziekuje
Ja swojego czasu juz sie tyle naczytalam o tej wadzie, ze myslalam ,ze juz wszystko wiem.
Lekarz w Polsce zbadał małego z zrobił rentgen ( czego nie zrobili u nas ) powiedział ,ze na zdjęciach wszystko widać dokładnie , ze nie potrzeba szyny. Na tym etapie trzeba robic masarze i ćwiczenia .
Ja jestem bardzo zadowolona z naszego lekarza , bo bardzo ładnie wyprostował nóżki .
Ale pozniej zaczęły sie robic bolące odciski na piętach ( płacz i nie przespane noce) Nasz lekarz nie wiedział od czego sie robia odciski, a w Polsce powiedzieli ,ze nóżki za mocno sa wykrzywione od tej szyny i ze szyna owszem ale zawsze pi operacji ścięgna ( Alexander nie miał tej operacji)
Jestem tak skołowana ,ze nie wiem co juz robic .
Aniu, spoko:)
Pewnie juz czytalas ile lat zajmuje poprawianie tej wady. Z tego co czytalam wyniki sa wspaniale, musisz ufac specjalistom tutaj :)
Jedyne, co Alexander w przyszlosci nie powinien robic , to skoki w gore a inne sporty bedzie mogl uprawiac:)
Alexander jest slicznym chlopaczkiem i wszystko sie ulozy pomyslnie! :)
Usciskaj Malego ode mnie a i Tobie sle serdecznosci Aniu !!!!
Ja w takim wypadku idę do 3 lekarza i patrzę, którego diagnozę potwierdził.
Właśnie tak mieliśmy zrobic i iść do trzeciego lekarza w Polsce ale niestety juz nikt nas nie chciał przyjąć ( za mało czasu ) . Kompletnie sie nie spodziewałam takiej innej diagnozy
Postanowiłam pojechać do Polski . Czy ktos moze polecić jakiegoś dobrego ortopedę w okolicy Gdańska lub Gdyni ?
Córka mojej kuzynki ma dziecko z taką przypadłością. Takie ćwiczenia dobiera się indywidualnie do konkretnego dziecka, bo można w przeciwnym razie jeszcze bardziej zaszkodzić.