Forum

Kuchenne porady

Za dużo łazanek z kapustą

  • Autor: almad Data: 2025-01-23 17:50:25

    Witam, zrobiłam na obiad łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami (pyszne wyszły), ale sporo mi zostało. Nie mogę zamrozić, ponieważ są wymieszane z makaronem. Co mogę z nimi zrobić żeby nie wyrzucać (nie lubię tego robić)?

  • Autor: Smosia Data: 2025-01-23 19:16:02

    *Może podsmażyć wędlinę, boczek czy inne mięso i wymieszać z kapuścianymi łazankami? Wyjdzie pyszny makaronowy bigosik.
    **Lub zapiec pod tartym serem w piekarniku, do tego barszczyk czysty, sok warzywny i danie obiadowe gotowe.

    ***Zawsze można obdarować krewnych lub znajomych, którzy lubią łazanki thumbsup

  • Autor: almad Data: 2025-01-23 20:10:47

    Dziękuję za podpowiedź. Będzie bigosik

  • Autor: Smosia Data: 2025-01-24 08:01:27

    chefSmacznego :))

  • Autor: ekkore Data: 2025-01-24 02:07:14

    Makaron czysty całkiem dobrze się mrozi. 
    Więc może i łazanki się sprawdzą. Bez rozmrażania do garnka,  ewentualnie podlać odrobiną wody.

  • Autor: Smosia Data: 2025-01-24 08:06:18

    Gdyby zamrozić 'próżniowo, w specjalnych pojemnikach?
    Tylko gdybam bo nie mam takich, może kiedyś sobie kupię i sprawdzę.

    Zwykłe mrożenie chyba jest ryzykowne, kluchy sklejone mogą wyjść...

  • Autor: ekkore Data: 2025-01-25 15:37:44

    Mrożę każdy makaron, który zostaje.
    W porcjach na jeden raz. W woreczkach strunowych.
    Potem albo ląduje w garnku z daniem albo ogrzewam w mikrofalowce, żeby nie zabrał ciepła daniu.
    Rozmrażam tradycyjnie,  bez użycia energii. Albo w daniu, gdy zapomnę. 

    Dodam, że nie lubię dań rozmrazanych, o ile nie są poddane obróbce cieplnej. Makaron i ryż mi nie przeszkadzają. 

Przejdź do pełnej wersji serwisu