W Moskwie na ulicy jadłam coś co przypominało nasze pierogi. Pierogi te były trzykrotnie wieksze od naszych a w środku nadzienie z kapusty. Nie chodzi mi o przepis na farsz ale o ciasto, było naokoło przyrumienione ale nie chrupiące, ciasto było mięciutkie. Może ktoś wie jak to zrobić.
Najprawdopodobniej to kulebiak.Bardzo popularny pieróg w kuchni rosyjskiej - nadzienia nie tylko z kapusty ale i z mięsa. Ciasto na pierogi jest drożdżowe. Np. https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Kuchnia/kulebiak-przepis-na-kulebiak-rosyjski-ciasto-12303
Chyba chodziło o to ,żeby ktoś zadał sobie trud znalezienia.Obserwuje to zjawisko na FB na stronach miasta.Zamiast wrzucić zapytanie na google to na stronie zapytanie typu gdzie w Krakowie kupię...., do której czynny jest....i co zadziwiające wiele trudu zadają sobie żeby wyróżnić swoje zapytanie.Pytania typu jaki lekarz, przychodnia,jakie macie doświadczenia z..wyczerpałam/łem możliwości neta...są zrozumiałe i odpowiedzi chętnie udzielne.
Dzięki za pomoc, kulebiak to coś w kształcie makowca a to o co mi chodzi, miało kształt pierożka. Ale przepis na ciasto moze byc ten o który mi chodzi, trzeba wypróbować.
Nie zajrzałaś w przepis i tylko popatrzyłaś w nazwę. Kulebiak rosyjski to właśnie pieróg.Widziałam też przepis na kulebiak w kształcie nie pieroga, nie zawijańca a nadziewanego ciasta jak rosyjski pasztet w cieście, nawet nie widziałąm ale dziewczyna podawała przepis w jakim kształcie go piecze. Co naród to przerabia według siebie.Przykładem może być pizza, pierwotnie podpłomyk posmarowany sosem. Obecne są wymysłem i wariacja na temat.
W Moskwie na ulicy jadłam coś co przypominało nasze pierogi.
Pierogi te były trzykrotnie wieksze od naszych a w środku nadzienie z kapusty.
Nie chodzi mi o przepis na farsz ale o ciasto, było naokoło przyrumienione ale nie chrupiące, ciasto było mięciutkie. Może ktoś wie jak to zrobić.
Może to "czeburieki"?
http://nakarm.wroble.net/index.php/2015/10/13/czeburieki/
Najprawdopodobniej to kulebiak.Bardzo popularny pieróg w kuchni rosyjskiej - nadzienia nie tylko z kapusty ale i z mięsa. Ciasto na pierogi jest drożdżowe.
Np. https://www.chillizet.pl/Styl-zycia/Kuchnia/kulebiak-przepis-na-kulebiak-rosyjski-ciasto-12303
Bea obstawiam, że trafiłaś w "10"
W kuchniach innych krajów kulebiak ma postać zupełnie inną, w naszej kuchni też Stąd pewnie mało kto kojarzy kulebiak z pierogiem. :)
Ale tego się chyba nie dowiemy :)
Dopisano 2019-8-21 18:25:5:
Chyba chodziło o to ,żeby ktoś zadał sobie trud znalezienia.Obserwuje to zjawisko na FB na stronach miasta.Zamiast wrzucić zapytanie na google to na stronie zapytanie typu gdzie w Krakowie kupię...., do której czynny jest....i co zadziwiające wiele trudu zadają sobie żeby wyróżnić swoje zapytanie.Pytania typu jaki lekarz, przychodnia,jakie macie doświadczenia z..wyczerpałam/łem możliwości neta...są zrozumiałe i odpowiedzi chętnie udzielne.Dzięki za pomoc, kulebiak to coś w kształcie makowca a to o co mi chodzi, miało kształt pierożka. Ale przepis na ciasto moze byc ten o który mi chodzi, trzeba wypróbować.
Nie zajrzałaś w przepis i tylko popatrzyłaś w nazwę. Kulebiak rosyjski to właśnie pieróg.Widziałam też przepis na kulebiak w kształcie nie pieroga, nie zawijańca a nadziewanego ciasta jak rosyjski pasztet w cieście, nawet nie widziałąm ale dziewczyna podawała przepis w jakim kształcie go piecze. Co naród to przerabia według siebie.Przykładem może być pizza, pierwotnie podpłomyk posmarowany sosem. Obecne są wymysłem i wariacja na temat.
Nie zajrzałaś w przepis i tylko popatrzyłaś w nazwę. Kulebiak rosyjski to właśnie pieróg.