Witam. Moje dzieci nie chcą jeść nic oprócz nabiału i pieczywa na śniadanie. Chciałabym im dawać czasem jakieś kruche ciasteczka do kakao - coś w rodzaju biszkoptów. Jednak zawierają one w większości przepisów masę cukru. Macie jakiś pomysł. Dodam jedynie, że ziaren i suchych owoców w ciastkach mi nie tkną. A może jakieś inne pomysły na śniadania dla dzieci bez warzyw, owoców oprócz banana, malin, truskawek i wszelkich ziaren?
To już wiem... Też robię omlety, naleśniki, bułeczki itd. Moje dzieci chodzą do przedszkola. Jedna córka jest niejadkiem i muszę robić jej śniadanie przed przedszkolem, żeby być pewną, że zjadła.
Polecam zdrowy budyn - 1 szkl. platkow owsianych, 1 szkl. kaszy jaglanej, pol szklanki slodkich migdalow i pol szklanki pestek dyni, to wszystko zmielic np.w mlynku do kawy, wymieszac wlozyc do sloika. Do garnka wlac 1,5 szkl. wody lub mleka, wsypac 4-5 lyzek pozywnej maki, dodac troche zmielonego cynamonu ewentualnie szczypte zmielonych gozdzikow, 1 lyzeczke miodu i zagotowac. Mozna dluzej podgotowac wtedy budyn bedzie gesciejszy. Mojej corce kiedys zrobilam w ciagu dnia i jak sprobowala , pokrecila nosem, ale potem stwierdzila, ze nawet dobre. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zrobila sobie ten budyn nazajutrz rano przed pojsciem do szkoly ( przepis przykleilam do sloika) i teraz codziennie rano sobie tylko to robi. Bardzo sie z tego ciesze, bo budyn jest cieply, zdrowy i daje sily na caly dzien szkolny. Sprobuj przyzwyczaic dzieci do tego smaku moze z ich najlepszym sokiem lub czyms innym, tak zeby poczuli ten smak, nie mowiac jakie sa skladniki, tylko wymyslec fajna nazwe, mozna tez jakies buzki porobic sokiem lub cos innego. Do tych skladnikow powinno byc jeszcze dodane 5 lyzek ziaren kopru zmielonego, ale uprzedzam, ze to kompletnie zmienia smak budyniu i moja corka po zrobieniu i sprobowaniu odstawila go zupelnie, musialam wrocic do formy pierwotnej. Acha budyn najlepiej mieszac trzepaczka wtedy nie bedzie grudek. Polecam sprobowac :)
Proponuję zrobić proste 3-składnikowe ciasteczka z 2-ch szklanek płatków owsianych, które można zamienić na bezglutenowe, dodać 0,5 szklanki jakiegokolwiek mleka roślinnego i 2 dużych bananów oraz ew. 1 płaskiej łyżeczki sody. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na kilka minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego. Dużą łyżką kłaść ciasto na blachę ipiec w temp. 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie odwrócić ciasteczka na drugą stronę i dopiec jeszcze przez 5 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 12 ciastek. I jeszcze jeden przepis na Jaglane kuleczki, które należy zrobić z 325 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, 50 g płatków owsianych, 50 g słonecznika, 3- ch łyżek siemienia lnianego, 15 sztuk suszonych daktyli. Daktyle trzeba wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną i potem dobrze odcedzić. Słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane zmielić na "mąkę". Po dokładnym odsączeniu daktyle zblendować, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie dodać suche składniki i wszystko razem zmiksować. I teraz formować w dłoniach kuleczki, które układać na wysmarowanym olejem kokosowym papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Piec w temp. 180 st. ok. 15-20 minut. Z tej ilości wyjdzie ok. 30 sztuk kuleczek. Kuleczki zjadać dopiero po ostudzeniu. :-)
Witam. Moje dzieci nie chcą jeść nic oprócz nabiału i pieczywa na śniadanie. Chciałabym im dawać czasem jakieś kruche ciasteczka do kakao - coś w rodzaju biszkoptów. Jednak zawierają one w większości przepisów masę cukru. Macie jakiś pomysł. Dodam jedynie, że ziaren i suchych owoców w ciastkach mi nie tkną. A może jakieś inne pomysły na śniadania dla dzieci bez warzyw, owoców oprócz banana, malin, truskawek i wszelkich ziaren?
Moja córka zamiast cukru, dodaje miód ( ale to chyba żadna nowość)
Nie zmienia to faktu, że to nadal cukier, nawet jeśli cały słoik wcisnąć :)
Buleczki drozdzowe wszelkej masci z tym co lubią,drozdzówki,kanapki na ciepło,nalesniki,omlety.A w ogóle w jakim wieku dzieci bo to istotna rzecz?
To już wiem...
Też robię omlety, naleśniki, bułeczki itd.
Moje dzieci chodzą do przedszkola. Jedna córka jest niejadkiem i muszę robić jej śniadanie przed przedszkolem, żeby być pewną, że zjadła.
To rób jej to co lubi bo małe dzieci nie bardzo tolerują nowości a tym bardziej niejadki.
Ja piekę ciasteczka owsiane z bakaliami i z dodatkiem stewi w proszku.Niczym się nie różnią w smaku od tradycyjnych z cukrem.
Polecam zdrowy budyn - 1 szkl. platkow owsianych, 1 szkl. kaszy jaglanej, pol szklanki slodkich migdalow i pol szklanki pestek dyni, to wszystko zmielic np.w mlynku do kawy, wymieszac wlozyc do sloika. Do garnka wlac 1,5 szkl. wody lub mleka, wsypac 4-5 lyzek pozywnej maki, dodac troche zmielonego cynamonu ewentualnie szczypte zmielonych gozdzikow, 1 lyzeczke miodu i zagotowac. Mozna dluzej podgotowac wtedy budyn bedzie gesciejszy.
Mojej corce kiedys zrobilam w ciagu dnia i jak sprobowala , pokrecila nosem, ale potem stwierdzila, ze nawet dobre. Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu zrobila sobie ten budyn nazajutrz rano przed pojsciem do szkoly ( przepis przykleilam do sloika) i teraz codziennie rano sobie tylko to robi. Bardzo sie z tego ciesze, bo budyn jest cieply, zdrowy i daje sily na caly dzien szkolny.
Sprobuj przyzwyczaic dzieci do tego smaku moze z ich najlepszym sokiem lub czyms innym, tak zeby poczuli ten smak, nie mowiac jakie sa skladniki, tylko wymyslec fajna nazwe, mozna tez jakies buzki porobic sokiem lub cos innego.
Do tych skladnikow powinno byc jeszcze dodane 5 lyzek ziaren kopru zmielonego, ale uprzedzam, ze to kompletnie zmienia smak budyniu i moja corka po zrobieniu i sprobowaniu odstawila go zupelnie, musialam wrocic do formy pierwotnej.
Acha budyn najlepiej mieszac trzepaczka wtedy nie bedzie grudek.
Polecam sprobowac :)
Ale fajne!!! Sama sobie spisałam i wypróbuję :)) Dzięki:)
Ja ostatnio odkryłam erytrytol...nazwa trochę przeraża,ale warto przeczytać :)http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-erytrytol-slodzik-jest-zdrowy-ile-kalorii-ma-erytrytol_43057.html
Na opakowaniu było napisane polecany dla dzieci.Ksylitol też jest dobry, ma mniej kalorii i nie powoduje próchnicy.
Proponuję zrobić proste 3-składnikowe ciasteczka z 2-ch szklanek płatków owsianych, które można zamienić na bezglutenowe, dodać 0,5 szklanki jakiegokolwiek mleka roślinnego i 2 dużych bananów oraz ew. 1 płaskiej łyżeczki sody. Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na kilka minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, który wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego. Dużą łyżką kłaść ciasto na blachę ipiec w temp. 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie odwrócić ciasteczka na drugą stronę i dopiec jeszcze przez 5 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 12 ciastek.
I jeszcze jeden przepis na Jaglane kuleczki, które należy zrobić z 325 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej, 50 g płatków owsianych, 50 g słonecznika, 3- ch łyżek siemienia lnianego, 15 sztuk suszonych daktyli. Daktyle trzeba wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną i potem dobrze odcedzić. Słonecznik, siemię lniane i płatki owsiane zmielić na "mąkę". Po dokładnym odsączeniu daktyle zblendować, dodać ugotowaną kaszę jaglaną, a następnie dodać suche składniki i wszystko razem zmiksować. I teraz formować w dłoniach kuleczki, które układać na wysmarowanym olejem kokosowym papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Piec w temp. 180 st. ok. 15-20 minut. Z tej ilości wyjdzie ok. 30 sztuk kuleczek. Kuleczki zjadać dopiero po ostudzeniu. :-)
Super pomysły, wypróbuję.