Witam, ponieważ zbliżają się święta a mojej cioci wyszła '' ogromna '' cukrzyca szukam przepisu na ciasto które mogłabym jej upiec. Może Wy mi pomożecie i coś podeślecie bo szczerze to nie wiem jak się zabrać do tego tematu.
Hej, pieczesz dokladnie tak samo jak inne, jedynie zamiast cukru uzyj stevia, cukier brzozowy albo inne zamiany cukru:) Przy uzywaniu stevii nalezy uwazac na slodkosc, bo jest duzo slodsza od cukru.
Podaje przepis na ciasto bez cukru. Ciasto orzechowo-kukurydziane z jabłkami Składniki: - 0,5 szklanki mąki kukurydzianej, - 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich, - 4 jajka, - 2 średnie jabłka, - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - szczypta cynamonu, - szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać, a drugą połową sypkich składników obsypać jabłka. Ciasto razem wymieszać razem z jabłkami. Wymieszaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut temperaturze 180 stopni. :)
Co to znaczy "ogromna" cukrzyca? Ciocia pewnie starszego wieku? To ma cukrzyce prawdopodobnie typu 2. O tego typu cukrzycy mozesz poczytac samodzielnie na internecie. Jak wpiszesz na google "ciasto dla cukrzyka" to znajdziesz setki przepisow z radami. A najwazniejsze dla Twojej cioci to dbac o wage, byc aktywna fizycznie i zachowac odpowiednia diete, nie tylko "ciasteczna". Pozdrawiam!
Ogromna tzn zaczęło się od 500! a po 3 dniach idużej ilości leków spadło do 180 . A ciasto chciałam jej upiec na święta żeby nie było jej przykro że my jemy a ona nie .Dziękuję za podpowiedzi . Pozdrawiam.
Chyba również skorzystam, bo moja mam choruje na cukrzycę i zawsze mam problem czym słodkim ją poczęstować gdy przyjeżdża do mnie w odwiedziny. Zastanawiam się tylko czy jabłka to dobre rozwiązanie, bo podobno nie są wskazane dla cukrzyków?
Witam, ponieważ zbliżają się święta a mojej cioci wyszła '' ogromna '' cukrzyca szukam przepisu na ciasto które mogłabym jej upiec. Może Wy mi pomożecie i coś podeślecie bo szczerze to nie wiem jak się zabrać do tego tematu.
Hej, pieczesz dokladnie tak samo jak inne, jedynie zamiast cukru uzyj stevia, cukier brzozowy albo inne zamiany cukru:) Przy uzywaniu stevii nalezy uwazac na slodkosc, bo jest duzo slodsza od cukru.
Podaje przepis na ciasto bez cukru.
Ciasto orzechowo-kukurydziane z jabłkami
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 4 jajka,
- 2 średnie jabłka,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać razem. Połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać, a drugą połową sypkich składników obsypać jabłka. Ciasto razem wymieszać razem z jabłkami. Wymieszaną masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut temperaturze 180 stopni. :)
Oj Lea ale mnie poratowałaś tym ciastem.....niedość, że mam 3 wory orzechów to właśnie matka jest cukrzykiem. Musze spróbnąć. Dzięki!
Co to znaczy "ogromna" cukrzyca? Ciocia pewnie starszego wieku? To ma cukrzyce prawdopodobnie typu 2. O tego typu cukrzycy mozesz poczytac samodzielnie na internecie.
Jak wpiszesz na google "ciasto dla cukrzyka" to znajdziesz setki przepisow z radami. A najwazniejsze dla Twojej cioci to dbac o wage, byc aktywna fizycznie i zachowac odpowiednia diete, nie tylko "ciasteczna". Pozdrawiam!
Ogromna tzn zaczęło się od 500! a po 3 dniach idużej ilości leków spadło do 180 . A ciasto chciałam jej upiec na święta żeby nie było jej przykro że my jemy a ona nie .Dziękuję za podpowiedzi . Pozdrawiam.
Chyba również skorzystam, bo moja mam choruje na cukrzycę i zawsze mam problem czym słodkim ją poczęstować gdy przyjeżdża do mnie w odwiedziny. Zastanawiam się tylko czy jabłka to dobre rozwiązanie, bo podobno nie są wskazane dla cukrzyków?
Nad jabłkiem to nie masz co się zastanawiać , może być. Mąka kukurydziana ma wysoki indeks glikemiczny, nie nadaje się dla cukrzyka.