Forum

Kuchenne porady

Ryba Ling

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 09:34:31

    Chciałabym prosić Was o pomoc. Mąż kupił ostatnio zachwalaną przez sprzedawcę rybę. Są to mrożone filety  Ling. Wczoraj smażyłam bardzo długo i była twarda, jakby niedosmażona. Może macie doświadczenia z tą rybą? Jak ją przyrządzać. Kupił jej całkiem sporo, a ja jestem przerażona, co z tym zrobić?

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 11:31:50

    Hej AIII, ryba Ling nalezy do gatunku dorszczowych , ma bardziej zbite mieso. Im dluzej bedziesz smazyla,tym mieso bedzie bardziej suche i nie smaczne.

    Dobrze jest filety piec w piekarniku w niskiej temperaturze i koniecznie powinno sie wbic termometr w najgrubsza czesc fileta. Mieso ma osiagnac 52 stopnie C i jest wtedy gotowe.

    Podam moj sposob:

    sok z 2 limonek
    2 zabki czosnku drobno posiekane
    posiekane ziola, koperek, pietruszka, tymian, oregano, kolendra jak lubisz ,francuski estragon....
    50 ml oliwy
    sol morska do smaku
    wszystko zmieszac na papke

    piekarnik nastawic na 175 stopni C
    filety ulozyc w naczyniu zaroodpornym lekko posmarowanym maslem, nalozyc ziolowa papke na kazdy , wlozyc termometr i zaprogramowac na 52 stopnie C. Czas zalezy od piekarnika.

    Pozdrawiam i smacznego:)

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 11:56:17

    Och bardzo dziękuję. Zapowiada się smacznie ;) Uwielbiam zioła, mam je w ogrodzie, ale czy mój estragon jest francuski? Nie mam pojęcia ;))) Brakuje mi tylko kolędry, bo jakoś jej nie pokochałam i nie posadziłam. Wiem jednak, że często w zestwieniu z innymi ziołami wychodzi fajny bukiet. 
    Tak po cichutku liczyłam na Ciebie, bo uwielbiam Twoje rybne przepisy. 
    Na pewno napiszę czy smakowało?
    I jeszcze jedno pytanie. Czy na kotlety rybne będzie się nadawać? Myślałam żeby zmielić, dodać odrobinę słoniny, żeby nie były za suche, jajo, bułka i koperek. Mąż mi kupił tej ryby 5kg !!!! Leżą teraz w zamrażarce :( 

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 13:08:34

    Usciskaj Meza i podziekuj, bo to naprawde rarytas kupil:)
    Oczywiscie , jak najbardziej nadaje sie na mielone kotlety. Ja robie w malakserze z nozem. Rybe dziele na mniejsze kawalki. Nie daje sloniny:)

    500 g filetow
    1 lyzeczka soli morskiej
    szczypta czarnego pieprzu
    50 ml posiekanych ziol jakie lubisz, albo tylko koperek
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    150 ml smietany kremowej
    maslo do smazenia

    wszystko nozem w malakserze rozdrobic na gladka mase,wymieszac z posiekanymi ziolami, uformowac 8 kotletow i smazyc na goracym masle -sporo- 3 minuty po kazdej stronie.

    Zamiast smietany mozesz uzyc 2 bialka a do farszu dodac posiekany szczypiorek.

    Nastepny przepis:

    600 g filetow
    150 ml smietany kremowki
    1 jajko
    poltorej lyzki soku z cytryny
    1 lyzeczka soli morskiej
    bialy pieprz swiezzo mielony
    natka pietruszki
    bulka tarta do panierowania

    2 lyzki dobrej oliwy
    2 lyzki masla

    wszystko zmiksowac na gladka mase, wymieszac z posiekana natka pietruszki,
    formowac 4 kotlety mokrymi rekami, panierowac w bulce. Smazyc na srednim ogniu w rozgrzanym masle z oliwa na zloty kolor. Wlozyc kotlety do naczynia zaroodpornego i do nagrzanego na 175 stopni C piekarnika na 10-15 minut.

    Mozesz rowniez uzyc filety do zupy rybnej jak lubicie, wtedy dodala.bym jeszcze na przyklad filet z lososia:)

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 13:27:49

    Jesteś kochana. No teraz to będzie rozpusta. heart

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 14:02:35

    heart

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-06-29 12:26:10

    Ryba Ling to Molwa po naszemu. To zdaje się z gatunku dorszowatych, a dorsza to kojarzę, że smaży się króciutko. Może zbyt długo smażyłaś i dlatego była twarda. Tak tylko gdybam bo kontaktu z tą rybą nie miałem. Spróbował bym krótko na masełku z jednej i drugiej strony i już :)

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 13:36:32

    Do tej pory wydawało mi się, że potrafię ryby smażyć. Nigdy nie miałam z tym problemu. Pierwszy kawałek usmażyłam dla męża. Powiedział , że  w grubszych miejscach ryba jest jak guma, nie można jej ugryźć. Obejrzałam kawałek, ścięgna bardzo mocno trzymały mięso. Drugi kawałek smażyłam dłużej. Co jakiś czas sprawdzałam czy jest już miękka i czy ładnie się rozdziela. Była tak twarda, ze nie dało się rozdzielić widelcem, a do krojenia potrzebny byłby nóż. W cieńszym miejscu było ok. W smaku tak jak napisałeś przypomina dorsza, ale jest chyba bardziej soczysta.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 14:02:01

    To dziwne, jakie duze te filety sa? Moze z jakiegos bardzo duzego i starego osobnika? Ja kupuje tylko filety z grzbietu , te sa najgrubsze i nigdy nie zdazylo sie, zeby byly tak twarde:)

    Moze sprobujesz zamarynowac w solance? 600 g filetow, litr wody zimnej, poltorej lyzki soli morskiej-wymieszac do rozpuszczenia soli. Wlozyc rybe i odstawic do lodowki na 2- 6 godzin. Filety przelozyc do formy zaroodpornej, posmarowac olejem i popieprzyc, piec  do 52 stopni C w grubej czesci ryby w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C.

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 15:05:58

    Fakt, to olbrzymie filety, mają min 50 x30 cm każdy. Przy czym widać, że ryby były też większe, bo niektóre płaty były do tej długości ścinane. Jeden z filetów był  ścięty na szerokość 50cm i złożony. 
    Kiedyś mąż kupił w takim samym bloku mintaja z Alaski, był rewelacyjnyale tutaj płaty były węższe. Każdy filet zawiniety jest w folię, więc nie ma najmniejszego problemu z rozdzielaniem.

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 18:10:25

    O, to rzeczywiscie ogromne te filety, ale chyba je tniesz na mniejsze? :)

  • Autor: Alll Data: 2016-06-29 18:12:41

    Oczywiście :))) Nie są strasznie grube, więc można przeciąć tasakiem :) 

  • Autor: tingra Data: 2016-06-29 19:33:01

    :)))) Daj im po glowie tasakiem....hihihihi

Przejdź do pełnej wersji serwisu