Witam wszystkich Chciała bym zrobić ogórki musztardowe lub jakie kolwiek (oprócz kiszonych) ale bez octu.Doradźcie proszę co zamiast octu.Czy zwykły ocet mogę zastąpić jabłkowym?Czy musztardowe mogę zrobić bez octu? i czy bardzo to zmieni smak?
Moja mama zamiast octu daje kwasek cytrynowy. Jeśli "na oko" to nie pomogę. Ale jeśli ma konkretne, opracowane proporcje to ją zapytam. Dodam, że zmienia tak wszystkie przepisy.
A więc (że tak zacznę ) łyżeczka kwasku cytrynowego na litr wody. Łyżeczka z lekką górką - tak jak się nabierze. Reszta przypraw i dodatków bez zmian. Matula robi tak ogórki konserwowe, paprykę i coś tam jeszcze. Mnie smak nie bardzo podchodzi.... ale ja lubię i mogę spożywać ocet. Warzywa konserwowe tak robione są dużo delikatniejsze w smaku i nie szkodzą na "flaczki". Sposób pochodzi ze starej książki pt. "Z działki na stół i do spiżarni".
Najzdrowsze są ogórki kiszone, wspaniałe dla cukrzyków, ponieważ obniżają cukier a sok z nich jest bardzo zdrowy.Mam na myśli oczywiście ogórki które kisimy sami, nie kupne.Nie polecam natomiast kwasku cytrynowego bo to sama chemia.Jeżeli już chce się zrobić ogórki to tylko z octem jabłkowym, który można samemu nastawić z obierek i ogryzków jabłek lub kupić. Robiłam z tego przepisu i wyszły bardzo smaczne ogórki konserwowe.
Gdzieś na WŻ-et widziałam o.chrzanowe (chrzan tarty- domowy lub sklepowy, słoiczkowy). GF pisała już o kwasku, to może sprawdzi się i chrzan.
Megi ma rację, musztardę bez octu chyba trudno zdobyć (o ile jest taka), a chrzan tarty na kwasku jest.
Spróbuj też z octem jabłkowym lub winnym białym. Ja kalafiory gotuję z dod. o. jabłkowego i bardziej mi pasują niż te z dod. spirytusowego (i zapach w kuchni o wiele lepszy).
Dopisano 2017-7-28 9:22:59:
D F, a nie 'GF - ale gafffa. Sorki Dżanna, ale przy zdechłej pogodzie tak mam (i kawusia niewiele pomaga) . Pozdrawiam :))
Musztardę można zastąpić zmieloną gorczycą, a kwasek cytrynowy /sztuczny chemiczny wyrób/ sokiem z cytryny, do tego trochę miodu i będzie musztarda. :)
Dzięki:)) Dobrze wiedzieć. Kiedyś spróbuję zmielić, albo rozetrę w moździerzu gorczycę (nie mam młynka do takich ziarenek, a zelmerowski malakser chyba nie da rady).
Rzymianko, ja wiem, że kwasek to chemia. Ale (przykładowo) ogórki musztardowe z musztardą z sokiem z cytryny (oj, dużo tych "z"), bez octu i bez kwasku to się chyba nie utrzymają przez zimę. Chyba... A Alicji chodzi o przetwory, a nie musztardę do spożycia.
Dzięki dziewczyny,że chciałyście mi chociaż troszkę pomóc.Dawniej córa zajadała się ogórkami kiszonymi,konserwowymi,musztardowymi itd.ale odkąd zachorowała ,nie może niestety. więc szukam jakiejś alternatywy.Coś co by mogła zjeść,nie szkodząc sobie.
Masz racje Misiu, prawie zawsze mozna uzyc ocet jablkowy , nalezy jedynie pamietac o zmniejszeniu wody w proporcjach , bo ocet jablkowy jest mniej intensywny kwasowo:)
Witam wszystkich
Chciała bym zrobić ogórki musztardowe lub jakie kolwiek (oprócz kiszonych) ale bez octu.Doradźcie proszę co zamiast octu.Czy zwykły ocet mogę zastąpić jabłkowym?Czy musztardowe mogę zrobić bez octu? i czy bardzo to zmieni smak?
Moja mama zamiast octu daje kwasek cytrynowy. Jeśli "na oko" to nie pomogę. Ale jeśli ma konkretne, opracowane proporcje to ją zapytam.
Dodam, że zmienia tak wszystkie przepisy.
Będę wdzięczna.Moja córa nie może nic z octem,ale uwielbia ogórki.Muszę coś wymyślić bo kiszone już się przejadły.
A więc (że tak zacznę ) łyżeczka kwasku cytrynowego na litr wody. Łyżeczka z lekką górką - tak jak się nabierze. Reszta przypraw i dodatków bez zmian. Matula robi tak ogórki konserwowe, paprykę i coś tam jeszcze. Mnie smak nie bardzo podchodzi.... ale ja lubię i mogę spożywać ocet. Warzywa konserwowe tak robione są dużo delikatniejsze w smaku i nie szkodzą na "flaczki".
Sposób pochodzi ze starej książki pt. "Z działki na stół i do spiżarni".
Najzdrowsze są ogórki kiszone, wspaniałe dla cukrzyków, ponieważ obniżają cukier a sok z nich jest bardzo zdrowy.Mam na myśli oczywiście ogórki które kisimy sami, nie kupne.Nie polecam natomiast kwasku cytrynowego bo to sama chemia.Jeżeli już chce się zrobić ogórki to tylko z octem jabłkowym, który można samemu nastawić z obierek i ogryzków jabłek lub kupić. Robiłam z tego przepisu i wyszły bardzo smaczne ogórki konserwowe.
http://gotujmy.pl/ogorki-konserwowe-w-occie-jablkowym,przepisy-ogorki-przepis,70141.html
Dziękuję za przepis
Musztarda jest na bazie octu to niestety tez odpada.
Gdzieś na WŻ-et widziałam o.chrzanowe (chrzan tarty- domowy lub sklepowy, słoiczkowy).
GF pisała już o kwasku, to może sprawdzi się i chrzan.
Megi ma rację, musztardę bez octu chyba trudno zdobyć (o ile jest taka), a chrzan tarty na kwasku jest.
Spróbuj też z octem jabłkowym lub winnym białym.
Ja kalafiory gotuję z dod. o. jabłkowego i bardziej mi pasują niż te z dod. spirytusowego (i zapach w kuchni o wiele lepszy).
Dopisano 2017-7-28 9:22:59:
D F, a nie 'GF - ale gafffa. Sorki Dżanna, ale przy zdechłej pogodzie tak mam (i kawusia niewiele pomaga) . Pozdrawiam :))Musztardę można zastąpić zmieloną gorczycą, a kwasek cytrynowy /sztuczny chemiczny wyrób/ sokiem z cytryny, do tego trochę miodu i będzie musztarda. :)
Dzięki:))
Dobrze wiedzieć. Kiedyś spróbuję zmielić, albo rozetrę w moździerzu gorczycę (nie mam młynka do takich ziarenek, a zelmerowski malakser chyba nie da rady).
Rzymianko, ja wiem, że kwasek to chemia. Ale (przykładowo) ogórki musztardowe z musztardą z sokiem z cytryny (oj, dużo tych "z"), bez octu i bez kwasku to się chyba nie utrzymają przez zimę. Chyba...
A Alicji chodzi o przetwory, a nie musztardę do spożycia.
Dzięki dziewczyny,że chciałyście mi chociaż troszkę pomóc.Dawniej córa zajadała się ogórkami kiszonymi,konserwowymi,musztardowymi itd.ale odkąd zachorowała ,nie może niestety. więc szukam jakiejś alternatywy.Coś co by mogła zjeść,nie szkodząc sobie.
Możesz użyć octu jabłkowego...czytając w necie o przetworach,natknęłam się na komentarze,że niektórzy zastępują ocet spirytusowy jabłkowym.
Masz racje Misiu, prawie zawsze mozna uzyc ocet jablkowy , nalezy jedynie pamietac o zmniejszeniu wody w proporcjach , bo ocet jablkowy jest mniej intensywny kwasowo:)
Tak,tak...jabłkowy ma chyba ok 6 procent.
Hej Alicjo:) Sa setki przepisow w necie na ogorki bez octowe a tu jeden z nich:
http://allrecipes.pl/przepis/266/og-rki-w-s-odko-kwa-nej-marynacie.aspx
Pozdrawiam!
http://allrecipes.pl/przepis/266/og-rki-w-s-odko-kwa-nej-marynacie.aspx
aktywny link Tingry :)
Oooo, dzięki, tingra. Wygląda smakowicie i chyba skorzystam. :)
Dzięki Grażynko