Forum

Gawędy o jedzeniu

Ogórki bez octu.

  • Autor: alicja37 Data: 2017-07-26 13:23:34

    Witam wszystkich smiley2
    Chciała bym zrobić ogórki musztardowe lub jakie kolwiek (oprócz kiszonych) ale bez octu.Doradźcie proszę co zamiast octu.Czy zwykły ocet mogę zastąpić jabłkowym?Czy musztardowe mogę zrobić bez octu? i czy bardzo to zmieni smak?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-07-26 13:54:37

    Moja mama zamiast octu daje kwasek cytrynowy. Jeśli "na oko" to nie pomogę. Ale jeśli ma konkretne, opracowane proporcje to ją zapytam.
    Dodam, że zmienia tak wszystkie przepisy.

  • Autor: alicja37 Data: 2017-07-26 14:07:35

    Będę wdzięczna.Moja córa nie może nic z octem,ale uwielbia ogórki.Muszę coś wymyślić bo kiszone już się przejadły.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-07-26 21:39:08

    A więc (że tak zacznę devilish) łyżeczka kwasku cytrynowego na litr wody. Łyżeczka z lekką górką - tak jak się nabierze. Reszta przypraw i dodatków bez zmian. Matula robi tak ogórki konserwowe, paprykę i coś tam jeszcze. Mnie smak nie bardzo podchodzi.... ale ja lubię i mogę spożywać ocet. Warzywa konserwowe tak robione są dużo delikatniejsze w smaku i nie szkodzą na "flaczki".
    Sposób pochodzi ze starej książki pt. "Z działki na stół i do spiżarni".

  • Autor: Maria K Data: 2017-07-27 21:52:57

    Najzdrowsze są ogórki kiszone, wspaniałe dla cukrzyków, ponieważ obniżają cukier a sok z nich jest bardzo zdrowy.Mam na myśli oczywiście ogórki które kisimy sami, nie kupne.Nie polecam natomiast kwasku cytrynowego bo to sama chemia.Jeżeli już chce się zrobić ogórki to tylko z octem jabłkowym, który można samemu nastawić z obierek i ogryzków jabłek lub kupić. Robiłam z tego przepisu i wyszły bardzo smaczne ogórki konserwowe.

    http://gotujmy.pl/ogorki-konserwowe-w-occie-jablkowym,przepisy-ogorki-przepis,70141.html

  • Autor: alicja37 Data: 2017-07-29 09:33:27

    Dziękuję za przepis smiley2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-07-26 16:42:20

    Musztarda jest na bazie octu to niestety tez odpada.

  • Autor: Smosia Data: 2017-07-26 17:08:22

    Gdzieś na WŻ-et widziałam o.chrzanowe (chrzan tarty- domowy lub sklepowy, słoiczkowy).
    GF pisała już o kwasku, to może sprawdzi się i chrzan.

    Megi ma rację, musztardę bez octu chyba trudno zdobyć (o ile jest taka), a chrzan tarty na kwasku jest.

    Spróbuj też z octem jabłkowym lub winnym białym.
    Ja kalafiory gotuję z dod. o. jabłkowego i bardziej mi pasują niż te z dod. spirytusowego (i zapach w kuchni o wiele lepszy).

    Dopisano 2017-7-28 9:22:59:

    D F, a nie 'GF - ale gafffa. Sorki Dżanna, ale przy zdechłej pogodzie tak mam (i kawusia niewiele pomaga) earmuffs. Pozdrawiam :))

  • Autor: Rzymianka Data: 2017-07-26 18:18:11

    Musztardę można zastąpić zmieloną gorczycą, a kwasek cytrynowy /sztuczny chemiczny wyrób/ sokiem z cytryny, do tego trochę miodu i będzie musztarda. :)

  • Autor: Smosia Data: 2017-07-26 21:24:56

    Dzięki:))
    Dobrze wiedzieć. Kiedyś spróbuję zmielić, albo rozetrę w moździerzu gorczycę (nie mam młynka do takich ziarenek, a zelmerowski malakser chyba nie da rady).

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-07-26 21:42:14

    Rzymianko, ja wiem, że kwasek to chemia. Ale (przykładowo) ogórki musztardowe z musztardą z sokiem z cytryny (oj, dużo tych "z"), bez octu i bez kwasku to się chyba nie utrzymają przez zimę. Chyba...
    A Alicji chodzi o przetwory, a nie musztardę do spożycia.

  • Autor: alicja37 Data: 2017-07-26 21:58:09

    Dzięki dziewczyny,że chciałyście mi chociaż troszkę pomóc.Dawniej córa zajadała się ogórkami kiszonymi,konserwowymi,musztardowymi itd.ale odkąd zachorowała ,nie może niestety. więc szukam jakiejś alternatywy.Coś co by mogła zjeść,nie szkodząc sobie.

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-26 22:05:00

    Możesz użyć octu jabłkowego...czytając w necie o przetworach,natknęłam się na komentarze,że niektórzy zastępują ocet spirytusowy jabłkowym.

  • Autor: tingra Data: 2017-07-26 22:11:49

    Masz racje Misiu, prawie zawsze mozna uzyc ocet jablkowy , nalezy jedynie pamietac o zmniejszeniu wody w proporcjach , bo ocet jablkowy jest mniej intensywny kwasowo:)

  • Autor: misia123 Data: 2017-07-26 22:18:39

    Tak,tak...jabłkowy ma chyba ok 6 procent.

  • Autor: tingra Data: 2017-07-26 22:16:16

    Hej Alicjo:) Sa setki przepisow w necie na ogorki bez octowe a tu jeden z nich:

    http://allrecipes.pl/przepis/266/og-rki-w-s-odko-kwa-nej-marynacie.aspx

    Pozdrawiam!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-07-27 09:23:33

    Oooo, dzięki, tingra. Wygląda smakowicie i chyba skorzystam. :)

  • Autor: alicja37 Data: 2017-07-29 09:29:40

    Dzięki Grażynko smiley2

Przejdź do pełnej wersji serwisu