Miód płynny sos sojowy i coś ostrego (sriracha np albo tabasco, albo piri piri, co kto ma i lubi) - w wersji wg własnego podniebienia. To moja ulubiona glazura do kuraka. miód się ładnie skarmelizuje, a słodycz zostanie zbalansowana przez ostrość.
Ja wczoraj piekłam udka od O (czyli surowości). Najtańszy, pikantny keczup wymieszałam w ogromną ilością curry (1.5 paczki na 8 udek). Piekłam w rękawie i wyszło niespodziewanie prze-dobre. Do tego pieczone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, dużo papryki surowej, tymianek, rozmaryn). Myślę, że ugotowane też można. Z takich szlachetniejszych marynat: miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, melasa, syrop daktylowy, ocet albo sos balsamiczny (nie wszystko na raz, mieszanka 2-3).
Wyobraziłam sobie kurczaka w twoich glazurach no i musiałam...Ostry keczup, sos balsamiczny, sos sojowy, pycha. Natarłam udka pieprzem i chilli na noc. Zakupiłam też dzisiaj większy zapas curry, będą następnym razem.
Witajcie
jak w tytule mam sporo ugotowanych w rosole pałek od kurczaka, pomyślałam aby je zrumienić w piekarniku pod jakąś glazurą lub czymś podobnym
Co polecacie w tej kwestii - może ktoś ma coś fajnego sprawdzonego
Miód płynny sos sojowy i coś ostrego (sriracha np albo tabasco, albo piri piri, co kto ma i lubi) - w wersji wg własnego podniebienia. To moja ulubiona glazura do kuraka. miód się ładnie skarmelizuje, a słodycz zostanie zbalansowana przez ostrość.
Ja wczoraj piekłam udka od O (czyli surowości). Najtańszy, pikantny keczup wymieszałam w ogromną ilością curry (1.5 paczki na 8 udek). Piekłam w rękawie i wyszło niespodziewanie prze-dobre. Do tego pieczone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka, cebula, dużo papryki surowej, tymianek, rozmaryn).
Myślę, że ugotowane też można.
Z takich szlachetniejszych marynat: miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, melasa, syrop daktylowy, ocet albo sos balsamiczny (nie wszystko na raz, mieszanka 2-3).
Wyobraziłam sobie kurczaka w twoich glazurach no i musiałam...Ostry keczup, sos balsamiczny, sos sojowy, pycha. Natarłam udka pieprzem i chilli na noc. Zakupiłam też dzisiaj większy zapas curry, będą następnym razem.
Uwielbiam curry do kurczaka, nawet do rosołu dodaję. :) Zakupiłam sobie kiedyś zapas w różnych rodzajach. Mój faworyt to korma curry.
Drogie Żarłoczki (Ekkore i Dżaninka) może w chwili wolnej wklepiecie te super pomysły
??? Tutaj przepadną, a szkoda by było :((
Klepnę, jak zrobię kurczaczka :)
Moja już jest - skrzydełka miodowe Ewci (chyba). Teraz nie bardzo mam czas szukać, potem popatrzę za linkiem. Trzeba przeszukać moje przepisy.
Dzięki;) Prawdę piszesz, jest (:
http://wielkiezarcie.com/przepisy/miodowe-skrzydelka-ewy-30009017
Witam.Moja ulubiona wersja glazury to miód,sos sojowi i czosnek-pycha.Można dodać trochę sezamu-ładnie wygląda:)