Forum

Gawędy o jedzeniu

Przetwory - jak najprościej czy z magicznymi dodatkami

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-23 16:23:17

    Ufff, uporałam się w końcu z dwiema kobiałkami wiśni i trzema czarnej porzeczki :)

    Nastawiłam czarną porzeczkę i wiśnie na nalewki. Zrobiłam dżem wiśniowy, dżem z czarnej porzeczki, zamroziłam po kilka woreczków tychże owoców. Mam też 3 słoiki esencjonalnego kompotu wiśniowego z pestkami na zupy wiśniowe. 

    Do tego należy dodać 5 słoiczków dżemu jagodowego i dwa słoiczki marynowanych grzybów (jeden mieszanych, a drugi - moja chluba i duma - borowików). 

    Niby nic, ale trochę pracy było...

    A Wy, jakie przetwory już zrobiliście i jakie jeszcze planujecie? :)

  • Autor: Figutka Data: 2016-07-23 18:43:21

    Stan na dzisiaj: 23 słoiki z ogórkami kiszonymi , 10 słoików mniejszych z  ogórkami w occie z papryką czerwoną i białą i 10 słoiczków jeszcze mniejszych z ogórkami diabelskimi bez pasteryzowania. Najbardziej odpowiadają mi przepisy właśnie bez konieczności pasteryzowania, w ten sposób robię też buraczki.
    Oprócz tego wino z dzikich wiśni już pracuje a reszta wiśni moczy się w spirytusie. Zapomniałabym, zamroziłam w pudełku po lodach mirabelki, dwa pudełka wiśni i jedno czarnych porzeczek. I to by było na tyle:)

  • Autor: megi65 Data: 2016-07-23 19:05:21

    Nie jestem przetwornicą - męczennicą ...wink2. Nie męczę zimą rodzinę kiszonkami ani kwaszonkami. Lubię surówki lub warzywa z wody.
    Owoce tylko świeże - ''nic nie puszkuje''
    Parę paczuszek truskawek zamrożone , czekam jeszcze na maliny .
    Dzisiaj mam aż 2500 g ogórka zielonego do ''zasłoikowania '' i dla nich zakupiłam sól kamienną niejodowaną .
    We wrześniu za to przerabiam wszelkie odmiany węgierek na powidła. Jadę standardem albo z cynamonem ew. partię z gorzkim kakao lub czekoladą gorzką .
    Poza tym mam miody: mniszkowy,malinowy i gryczany (ale to pszczoły i pszczelarz zrobili ''czarna robotę'' ) smug2
    Nic więcej mi do szczęścia kuchennego nie potrzeba .. ew . parę słoiczków słodko-winnych-chrupiących papryczek (ale nie obowiązkowo )

    Więcej mi (nam) do szczęścia kuchennego nie potrzeba smug.
     
     

  • Autor: Bahati Data: 2016-07-23 19:22:45

    Zrobie powidla sliwkowe do piernika za jakis czas. Jakies 3 sloiki. To tyle. :) 

  • Autor: tingra Data: 2016-07-23 19:38:53

    Ja sezon zaczelam winem z kwiatow mlecza wlasnej hodowli :) Nastepnie sok z kwiatow czarnego bzu. Czeka mnie obrywanie bialej, czerwonej i czarnej porzeczki i bedzie sok mieszany z czesci. Z czerwonej i czarnej zrobie galaretki , uzywam je jako dodatek smakowy do sosow, miedzy innymi.

    Zolte maliny do zbierania juz, a obrodzily niesamowicie. Maliny zuzyje czesc do sokow mieszanych a reszte , co nie zjadana , zamrazam na zimowe potrzeby. Czerwone i zolte maliny dzisiaj zerwane jada ze mna do wnuka jutro:)

    No i z czerwonych malin zrobie oczywiscie ocet malinowy . Mam przepis w poprzednim wcieleniu:D

    Mam ogromne krzaki czerwonej porzeczki , nie jestem w stanie ich zuzyc, sasiadki kazdego roku zrywaja i dziekuja:D

    Agrest dopiero dojrzewa, a z zielonego -niedojrzalego- zrobilam dzemy, te kocham najbardziej.

    Nalewek nie robie, bo nie lubie i u nas nie mozna kupic spirytusu. Dzemow z czarnych jagod nie lubie. Jagody odrazu laduja w zamrazalniku na zimowe potrzeby.

    Grzybow nie bede w tym roku marynowac, mam z zeszlego roku a moje potomstwo nie lubi dizzy2

    Grzyby zamrazam, susze no i jem na biezaco.


  • Autor: nadia Data: 2016-07-23 22:26:06

    Zrobilam syropy z mniszka lekarskiego, z kwiatow czarnego bzu, z lipy a takze nalewki z lipy z dodatkiem cukru i bez dodatku. Zrobilam ogorki malosolne, ale te ida na biezaco ;) Niestety wisni nie posiadam, czerwona porzeczke ptaki mi wydziobaly, maliny ida takze na biezaco a o czarnej porzeczce nie mam co marzyc. To na razie wszystko z przetworow, moze pozniej jeszcze cos mi wpadnie do glowy i zaczne tworzyc. Na razie tworze mydelka,maseczki, peelingi a takze ziolka zbieram na herbatki :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-24 10:11:31

    Odpowiem hurtem, podpinając się tutaj :)

    Chętnie bym zrobiła parę beczułek ogórków, ale nie mam gdzie trzymać. Natomiast mam w planie przygotować sobie kilka słoiczków domowej kiszonej kapusty. Tylko że za długo nie wytrzyma - wyjem pewnie  widelcem ze słoika, jak tylko skończy 3 obowiązkowe tygodnie ;) 

    Powidła śliwkowe w planie, a jakże. Czekam na dubrowickie i wegierki. Połowa ma być z czekoladą - tak młode zarządziło, które pasjami takiego zaklejacza ze słoików wyżera ;) 

    Syropu z kwiatów bzu zrobić nie zdążyłam, nad czym ubolewam :( A miejsca gdzie rosną olbrzymie krzaki czarnego bzu już znam. No cóż, może w końcu za rok... Ale za to mam duży słoik syropu z pędów sosny. Będzie na kaszel :)

    Aha, wczoraj znalazłam całkiem sporo kurek (oprócz kozaków). I tak się zastanawiam.. zjeść usmażone, czy ususzyć czy zamarynować. Zjeść usmażone, ususzyć czy zamarynować, ha!

  • Autor: pelunia Data: 2016-07-24 16:44:06

    Niestety ze względów na trochę nietypowe godziny pracy nie mogę  zrobić wszystkich przetworów jakie sobie zaplanowałam ale i tak do tej pory udało mi się wyprodukować: 28 słoików ogórków kiszonych, 12 słoików sałatki szwedzkiej i 13 słoików (ilość ta maleje po każdej wizycie w piwnicy mojego małżonka) sałatki z cukinii, której będę musiała dorobić podwójną ilość. W planach jeszcze ogórki w co najmniej 3 odsłonach, przecier pomidorowy, buraczki i być może jakaś sałatka, no i obowiązkowo w późniejszym terminie kiszona kapusta. Chciałabym zrobić po raz pierwszy suszone pomidory w oliwie z ziołami.

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-07-25 09:51:47

    Na dzień dzisiejszy 14 małych słoików z wiśniami w syropie + 4 słoiki większe soku,
                                  8 słoików dżemu morelowego - to niezbędna ilość do ciast.
    Suszona zielenina - szczypiorek, koper, pietruszka, lubczyk i seler.
    W planie : powidła śliwkowe, kiszona kapusta , ogórki oraz papryka, która jest coraz tańsza oraz antonówki, które jedyne w tym roku obrodziły na działce. Jeszcze zapmniałam o soku z czarnego bzy i aronii. :)

  • Autor: iwett Data: 2016-07-25 10:22:45

    Jak na razie co trzeci dzień nastawiam na małosolne bo Mój wciąga bez opamiętania :D

    Ponieważ  od  2 lat żadnych przetworów nie robiłam. Więc sporo w planach.

    Tak sobie umysliłam, że papryke i buraki upiekę w folii alumin. na ognichu.
    Mój teraz co  2 tygodnie pali krzaczory więc sie przyda i smaczniejsze będa.

    Ogóry na kiszone do dużych baniaków i do jeziora (no w końcu spróbuję;). Tak na razie ze 2 słoje.

    Carpaccio z buraków. Buraczki sałatkowe.

    Mój sos na bazie śliwek i czosnku.

    Ogórki musztardowe i rewelacyjna sałatka z ogórków z czosnkiem (hit WŻ).

    Co jeszcze .......obaczym.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-07-25 10:24:20

    W tym roku nie nastawiałam się na przetwory ale z racji obdarowania ogórasami zrobiłam trzy wielgachne słoje jako kiszone.W planach miałam zrobienie papryki konserwowej i tak tez dokonam.Żadne dżemy,soki i temu podobne bo nie ma komu jeść na szczęście :) Wiśnie chyba zamrożę na wszelką ewentualność i to by było na tyle.A małosolne to rzecz jasna na bieżąco :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-07-26 15:45:15

    Ja zrobiłam 4 butelki ogórków kiszonych, już zakupiony materiał na następne 3 (ile jeszcze - nie wiem). Oczywiście malosolne na bieżąco plus dla koleżanki :)). 8 słoików kompoto-syropu z drylowanych wiśni,  bo potrzebuje do wiśniaka z WZ. Pewnie powidła wegierkowe i papryka kons. bo używamy a już nie mam. I tyle. Jak zwykle życie zweryfikuje plany.

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-07-29 17:42:21

    Zrobione zostały ogórki kiszone, sałatka z cukinii i papryki, ketchup z cukinii, syrop miętowy ( mięta rozpanoszyła się na połowie balkonu i trzeba było ją lekko przywołać do porządku;). I w sumie,  póki co, to wszystko. W planach są jeszcze ogórki w musztardzie, ogórki z czosnkiem, sałatka ogórkowa po brazylijsku, papryka konserwowa, buraczki z czosnkiem, syrop z melisy oraz masełko szałwiowe. Co będzie i czy coś jeszcze dojdzie lub odejdzie, zobaczymy.......

  • Autor: Wkn Data: 2016-07-29 18:27:13

    Syropu miętowe zazdraszaczam bardzo! 
    Ja przed chwilą zrobiłam mini mini słoiczek marynowanych maślaków. 

  • Autor: Rzymianka Data: 2016-07-31 09:41:56

    Zamroziłam 5 kg jagód, a z mięty zrobiłam extrakt na spirytusie /jako smak do lodów miętowych/.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-01 15:01:17

    Popatrzę na prognozy pogody i może jutro na jagody się wybiorę, albo w środę :)

  • Autor: tingra Data: 2016-07-31 20:04:11

    Nastawilam wczoraj sloj ogorkow wlasnego wychowu:) Czosnek z ogrodu, koper z ogrodu , chrzan z ogrodu,liscie winogron z ogrodu,  tylko sol i woda nie moja :DDD

    A pare dni temu zrobilam 2 sloiki dzemu z malin, czerwonych porzeczek, czarnych porzeczek , agrestu i jagod- wszystkie owoce wlasna reka zrywane - znaczy ekologiczne i cukier trzcinowy eko, wiec samo zdrowie....hihihi

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-01 18:42:05

    Tingra, a morza gdzieś tam nie masz pod ręką?  To i sól własną byś miała.  : D

  • Autor: tingra Data: 2016-08-02 00:05:52

    Dzani hahaha ...sol z Baltyku , to nie bylaby eko :DDD Wode moglabym miec wlasna, tylko studnie wykopac by trzeba :))) Narazie woda ogrzewam chalupe:) Mam 250 km do morza ode mnie:)

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-08-03 11:47:21

    Hurrrraaaa! Jestem lepsza! Ja tylko sól mam "kupną"grin. No i cukier.
    Też zrobiłam po parę słoiczków dżemu porzeczkowego, truskawkowego, truskawki +: pomarańcze, rabarbar, porzeczki, agrest, w różnych kombinacjach, wiśniowego, wiśnie we własnym soku, sok porzeczkowy, jagody,ogromne ilości ogórków kiszonych, ogórki z miodem, sałatka z pieprzem, ketchup z cukinii, krokodylki. W planach jeszcze powidła śliwkowe, ale mam późne węgierki, więc muszę poczekać,papryka konserwowa i oczywiście kiszona kapusta w wersjach z jabłkami, koperkiem i  z marchewką. Wszelaką zieleninę mam zamrożoną, do tego 3 litry jagód i dwie porcje kurek. Niestety mięta jakaś słaba w tym roku i idzie na bieżąco. Może ktoś się podzieli to zrobię trochę syropu

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-08-03 12:53:03

    Kiszona kapusta z jabłkami a jak ja robisz ? 

  • Autor: Herbaciana Data: 2016-08-06 06:28:06

    Po prostu na ubitą, ok. 10cm warstwę kapusty z marchewką układam warstwę pokrojonych w ćwiartki jabłek, oczywiście bez gniazd nasiennych, ale ze skórką.Na to dalej kapusta.

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-27 10:33:17

    Ostanie trzy słoiczki patisonów z piętnastu. Chyba już zakończę sezon na przetwory.

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-27 11:09:08

    Fajnie się prezentują te maleństwa :)

  • Autor: iwett Data: 2016-11-13 15:47:19

    Chwila prawdy.....happy
    Dziury na pomoście mam gratis wink2

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-13 17:30:16

    O jak cudnie! Ogórkowo pomostowo - fantastiko fota :D

  • Autor: iwett Data: 2017-04-15 15:00:40

    O tutaj właśnie Mój wrzuca ogórki :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-11-13 16:56:53

    Wlasnie schowalam swiezo zrobione 2 sloiki powidel sliwkowych z karteczkami : to do piernika, lapy precz. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-13 17:29:41

    Ahaha, dobre - bardzo sprytne - gdybyś tak zrobiła, mogłabyś przed świętami dysponować powietrzem ze słoików do przełożenia piernika happy2

  • Autor: Bahati Data: 2016-11-13 17:50:03

    To juz chyba ostatnie sliwki, jakie udalo mi sie na targu kupic!!! Oni nie lubia dzemow/powidel...ale juz mi 3 razy wyzarli powidla do piernika w tym roku!!! Gdy pytam czy mam zrobic wiecej, o tak, zeby mogli jesc to slysze "Nie...nie trzeba, nie lubimy." Nie wiem, nie wiem, jak ja ich wszystkich wychowuje... :D

  • Autor: Wkn Data: 2016-11-13 19:13:07

    Od dłuższego czasu śliwki widuję tylko mrożone (pomijając te dziwadła niepolskie :)).
    Powidła "chomiczę", bo mam tylko 8 słoiczków i otwieramy jeden na miesiąc ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-11-24 13:13:01

    Taaaaa....... mój mąż ostatnio ciast nie lubi! Rozumiem doskonale i łączę się w bólu.
    ..."Mamo, mogę twoją sałatkę spróbować?"... Ale jak chcę zrobić więcej, to ona nie lubi.

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-20 10:12:08

    Dziś zrobiłam aromatyczne cytryny w syropie,z goździkami... do zimowej herbaty :) następnym razem pomieszam cytryny z pomarańczami ;)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-11-20 19:21:44

    A moge prosić o przepis jak to robisz ?

  • Autor: misia123 Data: 2016-11-20 19:47:25

    Wysłałam pw :)

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-11-20 22:08:21

    Dzieki chyba tez zrobię z pomarańczami .

  • Autor: matteus44 Data: 2016-11-21 13:04:05

    To bardzo apetyczne może być to z pomarańczami.

    Dopisano 2016-12-1 0:11:36:

    http://www.redstarescorts.com

  • Autor: Beata500 Data: 2016-11-25 07:42:03

    Ja też poproszę o przepis, wygląda pięknie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu