Jestem bardzo ciekawe co gotujecie i jak?? w tym upale... u mnie w kuchni wczoraj było 32 st. o 12 w południe mimo zasłoniętych rolet buuu No ale upiekłam wcześniej rolady wieprzowe i ugotowałam buraki i.......... pojechaliśmy nad pobliski zalew posiedzieć w cieniu Obiad był więc na kolacje ok 19stej hm
Praktyka czyni mistrza. :) grillowalam pol dnia warzywa, bo uwielbiamy jako dodatek do obiadu wymieszane z odrobina bazylii, oregano, peperoncino i odrobina oliwy, na patelni steki, w piekarniku bagietki. Za oknem 36 stopn C w do u tylko 23 :) pije hektolitry goracej herbaty z cytryna. Nic mnie lepiej. Ie chlodzi. Ale za to musialam sobie kupic biala koszulke podczas spaceru, bo nierozsadnie wyszlam z domu w czarnej z elementami skorzanymi. :D Dobrze, ze juz wyprzedaze trwaja. ;)
Wcześniej: barbarzyńcy schabowy, ziemniaki i młoda kapusta, ja filet z papirusa, kasza jęczmienna z wędzoną papryką i marchewka na parze. Wczoraj i dzisiaj - rosół z kaczki, na drugie wszystko białe czyli biała potrawka z kaczki, ciemniaki i kalafior.
Przegląd tygodnia : zupa szczawiowa,gołąbki bez zawijania,ziemniaki,mizeria,zapiekanka jak pizza,kotlet schabowy,frytki z piekarnika ( nowego ),mizeria,dzisiaj placki ziemniaczane z ketchupem.
frytki najpierw wrzuciłam do wrzącej wody, którą wczesniej posłodziłam łyzką cukru. Od momentu zagotowania gotowałam ok. 1 minuty, może ciupinkę dłużej. Szybko odcedziłam, wyrzuciłam na ręcznik kuchenny aby odsączyć dokładnie. Takie już suche wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam (nie mam frytownicy i smażę w zwykłym rondlu). Po usmażeniu łyżką cedzakową , taką drucianą, wyłowiłam i zaś na ręcznik kuchenny, którym wyłożony był głęboki talerz. Chwilkę obciekły i posoliłam wtedy. Jeszcze chwilkę mieszania/podrzucania i już mozna na talerz
Reniu właśnie posłodzonej Następnie osuszam papierowym ręcznikiem i wrzucam do michy opsypuję przyprawkami,skrapiam olejem do brytfanki i do piekarnika.Taki sposób powoduje,że ziemniaczki mają chrupiącą skórkę mniammm.
No i mosz.... alem doczytała już zapamiętam POSŁODZONEJ :) Dzięki Kobiety... mggi63 muszę wypróbować po niedzieli takie frytki. Podpowiedz mi jeszcze w jakiej temp je pieczesz??
Miała być wołowinka taka : http://wielkiezarcie.com/recipes/30027375 ale z braku składników i lenia do sześcianu wyszła inna, też pyszna (z papryką, czerwoną fasolą, pomidorami, posypana świeżą bazylią i czarnymi oliwkami) z makaronem, suto zakropiona czerwonym winem.
Obiadek u babci ,potem zwiedzanie ,misie w parku praskim,krótki rejs promem po wisle ,i nasz stadion narodowy,zwiedzanie starego miasta ,dzis powrót do domu.....jeszcze wizyta na wsi u rodziny
Wczoraj i dziś rosół drobiowo wołowy, ziemniaki fasolka smażona na maśle z czosnkiem i udka kurzęce pieczone z pieczarkami (w naprawionym piekarniku) :)
Wczoraj Pieczony Kurczak, a dziś Kawałek wczorajszego Kurczaka z ryżem i Pysznym Sosem, zrobionym na bazie ,,soku" wytworzonego podczas pieczenia mięsiwka z dodatkiem białego wina......Mniam:))
U nas śpiewamy: Hej, Mazury jak wy cudne, gdzie jest taki drugi kraj, tu przeżyjesz chwile cudne, tu przeżyjesz życia maj itd, A tej jagnięciny to ci zazdroszczę
Wczoraj zdrowo albo jeszcze zdrowiej czyli filet w miodowej marynacie smażony w kopercie, ziemniaki i mizeria z jogurtem ... albo ryba z fasolką robione na parze i pomidory z papryką i cebulką.
Na powrót rycerza z Grunwaldu- kluski parowe, szynka duszona w plastrach w sosie własnym i micha mizerii. Kompot z czereśni i nektarynek. Zwycięzcom się nie odmawia...
Pstrąg łososiowy czy łosoś pstrągowaty, smażony na masełku, z sałatą lodową w 2-óch wersjach (michach): 1- z serem marynowanym w oleju słonecznikowym (a'la majolika) i czarnymi oliwkami; 2- z pomidorami, szczypiorkiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem cytrynowym. Deser jogurtowo-galaretkowy (WŻ) z żurawiną, wiórkami kokosowymi i biszkoptami lub przedwczorajsze gnieciuchy - bułeczki z morelami.
Pot stickers. Niby zwykle pierogi ( moje z piersia z kurczaka, 3 serami, czerwona cebula, rozmarynem i natka pietruszki) ale przygotowane w nieco inny sposob. Surowe pierogi ukladamy na patelni lekko posmarowanej olejem, smazymy do zrumienienia spodu, zalewamy do polowy wysokosci goraca woda, przykrywamy. Gdy woda odparuje, odkrywamy pierogi i na srednim ogniu gotujemy jeszcze 2 minuty. Przerzucamy na talerz rumiana czescia do gory. Rewelacja, sprobujcie koniecznie! :)
No dokladnie. Jak juz je polozysz na patelni to nastepnym przystankiem jest juz talerz. Za rekomendacje niech robi fakt, ze Mlode sie o ostatniego pobily. :)
No to jednak muszę jechać na zakupy po dobrą śmietanę do ciasta pierożanego (takie pewnie wyjdzie jak trzeba na patelni), chyba że ... z dodatkiem drożdży i nadzieniem owocowym Ale mam 'burzę w mózgu' i ssanie w żołądku :)) Dzięki.
A ciasto to bez komplikacji... Maka, goraca woda, sol i lyzeczka oliwy. :) drozdzowe pierozki upiecz w napoju gazowanym, wypas, robie je wlasnie 4 raz w tym tygodniu. :)
Jak przetestuję pomysł, to podpowiem, na razie kombinuję w myślach : farsz słodki/owocowy, ciasto drożdżowe, twardsze niż rogalikowe, pieczone w głębokiej blaszce (z piekarnika) zalanej np. napojem pomarańczowym lub innym gazowanym. A na oryginalny przepis to chyba musimy poczekać aż Autorka wyda książkę (mam nadzieję, że przewiduje polską edycję, bo mój angielski już zardzewiał).
Spokojnie... Ciasto drozdzowe jak na rogaliki drozdzowe. Czyli np 500 g maki, 25 g drozdzy swiezych, szklanka cieplego mleka, 80 g cukru i 80 g rozpuszczonego masla. Normalnie wyrabiamy, podwaja objetosc, odgazowujemy, dzielimy na 20 czesci. Do kazdej czesci przygotowujemy czastke owoca, 1/8 jablka, 1/4 brzoskwini...duze kawalki. Kazda czesc placka rozwalkowujemy jak na rogaliki, cienko. Owoc ukladamy na szerszym koncu, zwijamy, boki podkladamy pod spod. Ukladamy w glebszej formie, lub dwoch, w sporych odstepach. Przygotowujemy sos karmelowy: 200 g cukru gotujemy bez mieszania z 70 g wody do uzyskania bursztynowej barwy. Osobno podgrzewamy 1/2 szklanki smietanki z 3 lyzkami masla, az sie prawie calosc zagotuje. Do gotowego karmelu dodajemy smietanke, reakcja wybuchowa, radze ostroznie, wracamy do podgrzewania calosci przez 2 minuty. Studzimy. Radze zrobic to, zanim zacznie y formowac ciasto. Zawiniete pierozki smarujemy sisem karmelowym, zalewamy do polowy wysokosci napojem gazowanym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C na okolo 30 minut. Plyn prawie w calosci wyparuje, wierzch zrobi sie mocno zlocisty. Podajemy jeszcze gorace. Mozna z bita smietana, lodami... A z karmelu i reszty napoju utworzy sie rewelacyjny sos. :)
Dzięki za oświecenie, prawie zgadłam, ale 'prawie' robi duuużą różnicę. Teraz tylko owoce, śmietanka i do dzieła :))
Dopisano 2015-7-23 22:7:30:
No i wyszło: ciasto idealne (dzięki pomocy kici, która wychłeptała część mleka z kubka), karmelek palce lizać. Poległam na pieczeniu: pierwsza foremka - podgotowane, druga troszkę lepsza, trzecia do przyjęcia, a czwartą upiekłam 'na sucho', bez zalewania napojem by mieć chociaż 8 wypieczonych rogalików z morelami. Jeszcze powalczę, ale na 'miszczynię' cukiernictwa to ja nie 'wyjdę' :(( Dziękuję za przepis i podpowiedzi :)) Wepchnęłam tutaj moje uwagi, bo może ktoś z nich skorzysta ...
Ale bajera! To musi byc pyszne! A jaki napój proponujesz bo jak z owocami to chyba tez jakiś słodki? A robilaś może z wytrawnym nadzieniem .....no jakieś mięcho, kurczak? Jutro smażę te Twoje rogaliki pot...... z jagodami zobaczymy - pewnie też pychota. A co do Twojej książki to faktycznie bedzie po polsku czy angielsku? A może tak i tak? Moje gratulacje!
W sobotę był filet z halibuta i z dorsza plus frytki i surówka z pora Niedziela kotlety z karczku, surówka z marchewki z porą i jabłkiem plus ziemniaki z koperkiem Dziś... dojadanie resztek
Wczoraj zapas zamrażarki (gulasz mięsno warzywny) plus makaron gniazdka. Dziś chyba kalafior lub szparagowa z bułką i filet z kurczaka w papirusie... uf powoli mam dość tych upałów
Smażona kaszanka z cebulka i pieczywem i barszczyk czerwony do popicia (chodziło za mną od kilku dni, ale dopiero dzisiaj była dostawa sprawdzonej, pysznej kaszanki). W ogóle w tym upale strasznie mi wchodzi proste żarcie np. wczoraj pieczone małe ziemniaczki i sos czosnkowy. Wszyscy się oblizywali, jakby kawior zeżarli
Dziś zaserwowałam ... pikantna łopatka , żeberka w glazurze śliwkowej, pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym, karmelizowana , młoda marchewka , surówka z marchewki, jabłka i pora :)
Marchewka pokrojona w grubsze plastry,usmażona na maśle z solą ,chili i odrobiną czosnku.Pod koniec dodałam łyżeczkę miodu ,chwilę jeszcze smażyłam i skropiłam octem balsamicznym.
Dżaninko, to moja inwencja twórcza, ale specjalnie dla Ciebie wstawiłam sałatkę do moich przepisów. Sałatka jest dość ostra. Jeżeli lubisz takie smaki, to proszę korzystaj z przepisu :)
W sobotę było leczo... z bułką W niedzielę rosół drobiowo-wołowy (jakoś nie umiem się przekonać żeby do rosołu dodać wieprzowiny), potem ziemniaki z wody, sałata ze śmietaną i pyszna pieczona kaczka wg Aleex - mniam
Na drugie łosoś pieczony, podanym z ziemniakami i fasolką szparagową. A na pierwsze zrobię to, co udało się super w minioną niedzielę, czyli brokułowy krem z grzankami :) http://wielkiezarcie.com/recipes/334088595152579209
Wczoraj udka by dudi1, ziemniaki, mamut i pomidory z cebulką. Ponieważ podniebień rodziny nie podbiły - dzisiaj przerobione na udka w śmietanowym sosie (podobno 3000 razy lepsze ), makaron pełnoziarnisty, mamut, ogórki kiszone i kiszona papryka.
Bahati, robiłam dzisiaj te pot stickers ale nie wiem czy coś schrzaniłam ale to to wygladało jak gumowaty zakalec. Czy to tak ma być? Tak jak niedogotowany makaron. Nie było chrupiące w ogóle. Przysmażyłam, podlałam - guma no to znowu podlałam i to samo. Ciasto robię tak- mąka ,gorąca woda z mlekiem i troszkę masła więc może nie tak jak trzeba?
Wczoraj: pieczony mielony kurczak z toną pietruszki, razowy makaron, młoda kapustka i ogórki małosolne.... albo bezkaloryczna zapiekanka z duszonej cukinii i pomidorów. Dzisiaj: smażona kiełbaska, smażone ziemniaki, fasolka szparagowa i ogórki... albo w/w zapiekanka.
Wczoraj wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą + ziemniaki i surówka z pora. Dzisiaj gyros z sosem czosnkowym + ziemniaki pieczone z curry + surówka z młodej kapusty i winegretem
W sobotę, tak jak pisałam, grill i kociołek czyli duszonki/prażonki. W niedzielę gyros Reni z frytkami albo smażonymi w głębokim tłuszczu młodymi ziemniaczkami. Dla mnie grillowane i marynowane cukinia i cukrowa cebulka. :) Wczoraj - sałata z wędzonym łososiem i innymi pierdelutami - nieziemsko zmęczona zeżarłam, a zdjęcia niet.
Tak myślałam nad mądrym pytaniem, ale nie wyszło mi, bo przegrzane mam chyba zwoje i tylko jedno mi się jeszcze nasuwa : one obrane były, nie w mundurkach gotowane ?
Czym chata bogata... :)) Flaki jeszcze mam, dzisiaj chyba przysmażana kiełbasa a jutro planuję paprykę faszerowaną, a w najbliższym czasie zapiekanka sebka z karmelizowana dynią... mmmm. To się możesz załapać. :)
Uuuuu.... możesz i na cały miesiąc abonament wykupić. A co tam. A jak zechcesz, to się i zdrowszym, moim jedzeniem podzielę. :D Musisz się tylko z łaski Hyrnego wkupić.
Wczoraj leczo zapas słoikowy a wieczorem udusiłam podudzia kurczakowe w sosie sojowo-miodowym i duszona kapusta z boczusiem - będzie na 2 dni wyżerka a na sobotę zapowiadają u nas 40 st.... więc nie wiem czy w ogóle bedziemy w stanie coś jeść hm
Kurczak z pieca w rozmarynie, ziemniaki pieczone, marchewka, kalarepka, fasolka szparagowa i mizeria.
Jestem bardzo ciekawe co gotujecie i jak?? w tym upale... u mnie w kuchni wczoraj było 32 st. o 12 w południe mimo zasłoniętych rolet buuu
No ale upiekłam wcześniej rolady wieprzowe i ugotowałam buraki i.......... pojechaliśmy nad pobliski zalew posiedzieć w cieniu
Obiad był więc na kolacje ok 19stej hm
Zupa brokułowa z kluseczkami lanymi. Więcej nie dajemy rady jeść. Wczoraj termometr w ogrodzie pokazywał 41 stopni.
Praktyka czyni mistrza. :) grillowalam pol dnia warzywa, bo uwielbiamy jako dodatek do obiadu wymieszane z odrobina bazylii, oregano, peperoncino i odrobina oliwy, na patelni steki, w piekarniku bagietki. Za oknem 36 stopn C w do u tylko 23 :) pije hektolitry goracej herbaty z cytryna. Nic mnie lepiej. Ie chlodzi. Ale za to musialam sobie kupic biala koszulke podczas spaceru, bo nierozsadnie wyszlam z domu w czarnej z elementami skorzanymi. :D Dobrze, ze juz wyprzedaze trwaja. ;)
Zupa botwinkowa z dużą ilością liści:)
Bahati...dla mnie rewelacja... w sobotę zrobię...
Wcześniej: barbarzyńcy schabowy, ziemniaki i młoda kapusta, ja filet z papirusa, kasza jęczmienna z wędzoną papryką i marchewka na parze.
Wczoraj i dzisiaj - rosół z kaczki, na drugie wszystko białe czyli biała potrawka z kaczki, ciemniaki i kalafior.
Lekki obiadek czyli młode ziemniaczki z koperkiem, parowane brokuły, ogórki małosolne :)
Przegląd tygodnia : zupa szczawiowa,gołąbki bez zawijania,ziemniaki,mizeria,zapiekanka jak pizza,kotlet schabowy,frytki z piekarnika ( nowego ),mizeria,dzisiaj placki ziemniaczane z ketchupem.
Taki sobie miszmasz :)
Dziś nie miałam obiadu, było za gorąco. Za to zrobiłam sobie pyszną mrożoną kawę i owocowe lody :)
Pstrąg łososiowy pieczony w szynce parmeńskiej.
Syn na urlopie domowym :) więc zrobił pyszną wieprzową polędwicę duszoną na maśle do tego ziemniaki z koperkiem i buraczki
Zapiekana zupa ze swiezych pomidorow z bazylia z mozzarella di bufala i dodatkiem octu z Modemy. :)
Wczoraj i dziś: gazpacho i bruschetta..
Dziś Młody zrobił skrzydełka drobiowe duszone z pieczarkami MNIAM... musiałam go pochwalić
Zdolniacha ! A ile ma lat?
Prawie 21 ale w przeciwieństwie do starszego od zawsze lubi się bawić w kuchni i coś szykować
No i dobrze to się też przydaje w życiu również facetom
zrobiłam gyros drobiowy z frytkami smażonymi ciut inaczej (pyyyyyyyyyszne były) i do tego surówka
Inaczej czyli jak?
frytki najpierw wrzuciłam do wrzącej wody, którą wczesniej posłodziłam łyzką cukru. Od momentu zagotowania gotowałam ok. 1 minuty, może ciupinkę dłużej. Szybko odcedziłam, wyrzuciłam na ręcznik kuchenny aby odsączyć dokładnie. Takie już suche wrzuciłam na rozgrzany olej i smażyłam (nie mam frytownicy i smażę w zwykłym rondlu). Po usmażeniu łyżką cedzakową , taką drucianą, wyłowiłam i zaś na ręcznik kuchenny, którym wyłożony był głęboki talerz. Chwilkę obciekły i posoliłam wtedy. Jeszcze chwilkę mieszania/podrzucania i już mozna na talerz
Tak wyglądają z bliska
Ja robię podobnie tylko w wersji light nie smażę tylko piekę w piekarniku i zamiast gotowania moczę około 30 minut w osłodzonej wodzie :)
Kurcze pierwsze słyszę o moczeniu w słonej wodzie... a co dalej? takie surowe do piekarnika? bez tłuszczu? i na jak długo?
nie słonej lecz posłodzonej czyli ... słodkiej
dokładnie, w wodzie posłodzonej a bez soli.
Takie leciuteńko podgotowane nie chłoną tłuszczu, a przynajmniej nie tyle co tradycyjnie smazone
Reniu właśnie posłodzonej Następnie osuszam papierowym ręcznikiem i wrzucam do michy opsypuję przyprawkami,skrapiam olejem do brytfanki i do piekarnika.Taki sposób powoduje,że ziemniaczki mają chrupiącą skórkę mniammm.
No i mosz.... alem doczytała już zapamiętam POSŁODZONEJ :) Dzięki Kobiety... mggi63 muszę wypróbować po niedzieli takie frytki.
Podpowiedz mi jeszcze w jakiej temp je pieczesz??
Tak około 200* C Jak dasz 195 tyż się upieką.Ja kroje na takie ósemeczki :)
Aaaa i moczysz w zimnej wodzie a nie gorącej.
Dopisano 2015-7-10 7:40:13:
Jeszcze uwaga ja robiłam tylko ze starych ziemniaków I moczę już pokrojone ziemniaki.Miała być wołowinka taka : http://wielkiezarcie.com/recipes/30027375
ale z braku składników i lenia do sześcianu wyszła inna, też pyszna (z papryką, czerwoną fasolą, pomidorami, posypana świeżą bazylią i czarnymi oliwkami) z makaronem, suto zakropiona czerwonym winem.
Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, rodzynkami i orzechami włoskimi..
Obiad w samym sercu Zakopca ,ulubione placki po zbójnicku
Piknie i smacznie hej!
Mggi bawilismy tydzien ,żal wyjeżdzac, jutro obiad u babci w Warszawie
Woow! Szalejecie
Obiad z cukinią w roli głównej.. Plus wczorajszy chłodnik.
Zalewajka...
ravioli z ricotta i szpinakiem, masło z czosnkiem i szałwią, kieliszek prosecco ...
Dzisiaj u nas pyszny krupnik na żeberkach
placki ziemniaczane
Zupa jarzynowa z pomidorami, makaronem i pesto..
Zupa koperkowa i makaron z truskawkami.
Moja ogrodowa cukinia nieźle nadziana
Do wyboru ... pierogi z jagodami lub placki ziemniaczane :)
Dziś polecam ... schab-bekon zamarynowany w mnóstwie ziół, upieczony w piekarniku, fasolka szparagowa i ziemniorki ;)
Rosół z kury. Na drugie danie zrazy,kopytka i kapusta czerwona.Na popitkę sok z czerwonej porzeczki.
Wczorajsza zupa jarzynowa i zapiekanka a'la musaka (z dodatkiem ziemniaków i cukinii)..
Podudzie z kurczęcia i ziemniaczki pieczone,fasolka szparagowa,surówka z młodej kapuchy.
Ja dziś brokułową krem, dostałam od koleżanki, bo wyjeżdzała nad morze i mam z głowy obiad dziś ;-)
Obiadek u babci ,potem zwiedzanie ,misie w parku praskim,krótki rejs promem po wisle ,i nasz stadion narodowy,zwiedzanie starego miasta ,dzis powrót do domu.....jeszcze wizyta na wsi u rodziny
Uuuu.... kotlecik z misia?
Wczoraj i dziś rosół drobiowo wołowy, ziemniaki fasolka smażona na maśle z czosnkiem i udka kurzęce pieczone z pieczarkami (w naprawionym piekarniku) :)
Wczoraj ostatni w tym sezonie już chłodnik z botwinki.. A dziś będzie zapiekanka ziemniaczana z kapustą i boczkiem..
Piękny kolor, mniam :)
U nas gulasz indyczy z papryką i pieczarkami :)
Wczoraj Pieczony Kurczak, a dziś Kawałek wczorajszego Kurczaka z ryżem i Pysznym Sosem, zrobionym na bazie ,,soku" wytworzonego podczas pieczenia mięsiwka z dodatkiem białego wina......Mniam:))
Hej sądeckie, jakie piękne, gdzie jest taki drugi kraj, tu przeżyjesz chwile cudne, tu przeżyjesz życia smak.
Dzisiaj smak jagnięciny, mniam mniam.
U nas śpiewamy: Hej, Mazury jak wy cudne, gdzie jest taki drugi kraj, tu przeżyjesz chwile cudne, tu przeżyjesz życia maj itd, A tej jagnięciny to ci zazdroszczę
Bogusiu, u nas też tak to brzmi, ale maj zamieniłam na smak hihi. Dzisiaj smakowita cielęcina z pieca, przygotowana wg mamy. Czegóż chcieć więcej.
Jagnięcinka, cielęcinka, za dobrze masz normalnie, kurde :)
Ha haha za dobrze powiadasz, noooo rozpieszczają mnie.
Ziemniaki mix sałat z winegretem i pieczeń z szynki w grzybowym sosie
Knedle z ciasta serowego z morelami. Dzisiaj podałam sobie ze śmietaną
dziś się zabieram za gołąbki. właśnie wybieram się na targ po kapustę i wołowinę
Lahmacun albo pide. Nie moge sie zdecydowac. :)
Dziś reszta pieczeni z szynki, ziemniaki i duszona kapusta
Pide.
Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym i kluseczkami ryżowymi z natką :)
Quiche z kurkami - coś pysznego!
Małpiatko, wrzuć przepis, zaserwuję rodzicielom, tato dzisiaj przytargał szczątkowe ilości grzybów, między innymi kurki.
Odpowiedź na pw.. Smacznego:)
A to taka tajemnica?
Nie tajemnica, ale z innej strony.. Jeszcze mnie kto opierdzieli, że zdrajczyni jestem..
Proszę bardzo..
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kurki/quiche_z_kurkami/przepis.html
Małpiatko, nie opierdzieli...spoko...to wyjątkowa sytuacja a nie będziesz do każdego pw słała bez przesady Czas to pieniądz Dzięki...
A nie mówiłam..! Już "administracja" niemo skomentowała..
Dała znać, że czuwa
Tez bym przepis chciala
Placki ziemniaczane a na poprawkę bób gotowany
O bob to i ja chyba zrobię dziś, jeszcze w tym sezonie nie robiłam.
Śliwki świeżo zerwane z drzewa, więc u mnie dziś czas na knedle!
Zupa buraczkowa
Przepyszny "kapuściany garnek" z przepisu joanny30..
Spaghetti z sosem pomidorowym i z serem ;)
Pierogi z jagodami
Wczoraj zdrowo albo jeszcze zdrowiej czyli filet w miodowej marynacie smażony w kopercie, ziemniaki i mizeria z jogurtem ... albo ryba z fasolką robione na parze i pomidory z papryką i cebulką.
Na powrót rycerza z Grunwaldu- kluski parowe, szynka duszona w plastrach w sosie własnym i micha mizerii. Kompot z czereśni i nektarynek. Zwycięzcom się nie odmawia...
Dzisiaj aż dwa dania do wyboru: gulasz drobiowy, ziemniaczki z koperkiem i ogórki kiszone oraz warzywny miks :)
Pstrąg łososiowy czy łosoś pstrągowaty, smażony na masełku, z sałatą lodową w 2-óch wersjach (michach):
1- z serem marynowanym w oleju słonecznikowym (a'la majolika) i czarnymi oliwkami;
2- z pomidorami, szczypiorkiem, czosnkiem granulowanym i pieprzem cytrynowym.
Deser jogurtowo-galaretkowy (WŻ) z żurawiną, wiórkami kokosowymi i biszkoptami lub przedwczorajsze gnieciuchy - bułeczki z morelami.
Obiadzio ... pieczone golonki z indyka , pieczone ziemniaki, surówki i ... z dedykacją dla mojej sis ... rosół z trzech rodzajów mięs:)
Pot stickers. Niby zwykle pierogi ( moje z piersia z kurczaka, 3 serami, czerwona cebula, rozmarynem i natka pietruszki) ale przygotowane w nieco inny sposob. Surowe pierogi ukladamy na patelni lekko posmarowanej olejem, smazymy do zrumienienia spodu, zalewamy do polowy wysokosci goraca woda, przykrywamy. Gdy woda odparuje, odkrywamy pierogi i na srednim ogniu gotujemy jeszcze 2 minuty. Przerzucamy na talerz rumiana czescia do gory. Rewelacja, sprobujcie koniecznie! :)
"Jeszcze 2 minuty".... jak? Dolewamy wody na patelnię (ile?) czy przerzucamy do gara z wrzątkiem?
..................................
Dobra, już wiem: smażymy jeszcze 2 minuty.
No dokladnie. Jak juz je polozysz na patelni to nastepnym przystankiem jest juz talerz. Za rekomendacje niech robi fakt, ze Mlode sie o ostatniego pobily. :)
No to jednak muszę jechać na zakupy po dobrą śmietanę do ciasta pierożanego (takie pewnie wyjdzie jak trzeba na patelni), chyba że ... z dodatkiem drożdży i nadzieniem owocowym
Ale mam 'burzę w mózgu' i ssanie w żołądku :)) Dzięki.
A ciasto to bez komplikacji... Maka, goraca woda, sol i lyzeczka oliwy. :) drozdzowe pierozki upiecz w napoju gazowanym, wypas, robie je wlasnie 4 raz w tym tygodniu. :)
W napoju gazowanym? Muszę koniecznie spróbować, nigdy o takich nawet nie słyszałam.
Ogromne podziękowania od mojego Pierogożercy:))
...a mogłabym prosić o szczegółowy przepis na takie drożdżowe pierożki na moją skrzynkę ;) ???
O co chodzi z tym napojem gazowanym? Pizza z wodą gazowaną to słyszałam ale upieczone "w"....? Można prosić o szczegóły......
Jak przetestuję pomysł, to podpowiem, na razie kombinuję w myślach : farsz słodki/owocowy, ciasto drożdżowe, twardsze niż rogalikowe, pieczone w głębokiej blaszce (z piekarnika) zalanej np. napojem pomarańczowym lub innym gazowanym.
A na oryginalny przepis to chyba musimy poczekać aż Autorka wyda książkę (mam nadzieję, że przewiduje polską edycję, bo mój angielski już zardzewiał).
Spokojnie... Ciasto drozdzowe jak na rogaliki drozdzowe. Czyli np 500 g maki, 25 g drozdzy swiezych, szklanka cieplego mleka, 80 g cukru i 80 g rozpuszczonego masla. Normalnie wyrabiamy, podwaja objetosc, odgazowujemy, dzielimy na 20 czesci. Do kazdej czesci przygotowujemy czastke owoca, 1/8 jablka, 1/4 brzoskwini...duze kawalki. Kazda czesc placka rozwalkowujemy jak na rogaliki, cienko. Owoc ukladamy na szerszym koncu, zwijamy, boki podkladamy pod spod. Ukladamy w glebszej formie, lub dwoch, w sporych odstepach. Przygotowujemy sos karmelowy: 200 g cukru gotujemy bez mieszania z 70 g wody do uzyskania bursztynowej barwy. Osobno podgrzewamy 1/2 szklanki smietanki z 3 lyzkami masla, az sie prawie calosc zagotuje. Do gotowego karmelu dodajemy smietanke, reakcja wybuchowa, radze ostroznie, wracamy do podgrzewania calosci przez 2 minuty. Studzimy. Radze zrobic to, zanim zacznie y formowac ciasto. Zawiniete pierozki smarujemy sisem karmelowym, zalewamy do polowy wysokosci napojem gazowanym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C na okolo 30 minut. Plyn prawie w calosci wyparuje, wierzch zrobi sie mocno zlocisty. Podajemy jeszcze gorace. Mozna z bita smietana, lodami... A z karmelu i reszty napoju utworzy sie rewelacyjny sos. :)
Dzięki za oświecenie, prawie zgadłam, ale 'prawie' robi duuużą różnicę. Teraz tylko owoce, śmietanka i do dzieła :))
Dopisano 2015-7-23 22:7:30:
No i wyszło: ciasto idealne (dzięki pomocy kici, która wychłeptała część mleka z kubka), karmelek palce lizać.Poległam na pieczeniu: pierwsza foremka - podgotowane, druga troszkę lepsza, trzecia do przyjęcia, a czwartą upiekłam 'na sucho', bez zalewania napojem by mieć chociaż 8 wypieczonych rogalików z morelami.
Jeszcze powalczę, ale na 'miszczynię' cukiernictwa to ja nie 'wyjdę' :((
Dziękuję za przepis i podpowiedzi :))
Wepchnęłam tutaj moje uwagi, bo może ktoś z nich skorzysta ...
Ale bajera! To musi byc pyszne! A jaki napój proponujesz bo jak z owocami to chyba tez jakiś słodki?
A robilaś może z wytrawnym nadzieniem .....no jakieś mięcho, kurczak?
Jutro smażę te Twoje rogaliki pot...... z jagodami zobaczymy - pewnie też pychota.
A co do Twojej książki to faktycznie bedzie po polsku czy angielsku? A może tak i tak? Moje gratulacje!
1. Do jablek sprite i cynamon, do brzoskwin fanta.
2. Nie, z wytrawnym robie na patelni i z ciasta pierogowego, pot stickers.
3. Ksiazka po polsku :)
W sobotę był filet z halibuta i z dorsza plus frytki i surówka z pora
Niedziela kotlety z karczku, surówka z marchewki z porą i jabłkiem plus ziemniaki z koperkiem
Dziś... dojadanie resztek
Pampuchy z Jagodami:)) Uśmiech po posiłku, nieco nocnej mary....
Indyczka kawalek z ziemniakami. ;)
Dziś z powodu upału będą ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i zimna maślanka
Warzywa w sosie curry
jak ktoś chętny to naleśniki z serem i owocami ...
Pomidorowa z ryżem. Makaron ze szpinakiem, twarogiem i boczkiem wędzonym.
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną. Karkówka i ziemniaki z grilla,surówka z młodej kapusty.Kompot wiśniowy.
Pyszne Placki Cukiniowe (z serem i czosnkiem)
Czeburieki - kuchnia tatarska/krymska, wg przepisu z WŻ.
Żeberka duszone z warzywami.
Wczoraj zapas zamrażarki (gulasz mięsno warzywny) plus makaron gniazdka.
Dziś chyba kalafior lub szparagowa z bułką i filet z kurczaka w papirusie... uf powoli mam dość tych upałów
Smażona kaszanka z cebulka i pieczywem i barszczyk czerwony do popicia (chodziło za mną od kilku dni, ale dopiero dzisiaj była dostawa sprawdzonej, pysznej kaszanki).
W ogóle w tym upale strasznie mi wchodzi proste żarcie np. wczoraj pieczone małe ziemniaczki i sos czosnkowy. Wszyscy się oblizywali, jakby kawior zeżarli
Kurczak duszony w sosie z suszonych pomidorów, ziemniaki i ogórki małosolne. Wczoraj i dzisiaj.
Wczoraj jednak poszłam na łatwiznę... pizza zamówiona w dobrej pizzerii
Dopisano 2015-7-24 12:10:47:
Dzisiaj fasolka szparagowa z bułką i filet z kurczaka w papirusieUdka pieczone + puree z kalafiora. Na deser- pleśniak z czarna porzeczką.
Chinskie buleczki z miesem z patelni, z sosem do maczania. :)
Ziemniaki i bigos z młodej kapusty.
Inspirowany bahusem rumsztyk z sosem pomarańczowo-kaparowym, ziemniaki, mizeria i fasolka szparagowa.
Nareszcie (zdobyłam chyba ostatnie jagody w sezonie) pierogi z jagodami, ciasto wg WŻ.
Przepis kamilki:
http://wielkiezarcie.com/recipes/30010860
Smosiu, a jedna saszetka to ile? 5... 7g?
1 torebka = 7 gramów, zalecają na 0,5 kg mąki, bez rozczynu (firma Albona - tylko w Aldim). Sprawdziłam na pizzy, bułkach i wspomnianych pierogach.
Dzięki. Ja kupuję kilogramową paczkę i potem mam problem z ilością "saszetkową".
Rosół drobiowo-wołowy.Gnocchi z sosem serowym.Kompot wiśniowy.
Dziś zaserwowałam ... pikantna łopatka , żeberka w glazurze śliwkowej, pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym, karmelizowana , młoda marchewka , surówka z marchewki, jabłka i pora :)
Wyglada wysmienicie............to taki "normalny" niedzielny obiad, czy moze jakies przyjecie?Gratuluje samozaparcia.
Dziękuję :) To niedzielny obiad - tylko w soboty i niedziele mam czas ,żeby pobawić się jedzeniem ... a uwielbiam to robić :)
Szczerze zazdroszcze! Owszem, gotuje(ponoc nie zle), ale u mnie to "mus".
Mogę spytać jak robisz tę marchewkę?
Marchewka pokrojona w grubsze plastry,usmażona na maśle z solą ,chili i odrobiną czosnku.Pod koniec dodałam łyżeczkę miodu ,chwilę jeszcze smażyłam i skropiłam octem balsamicznym.
Pieczone kotlety mielone, ziemniaczki z koperkiem, słoneczna sałatka :)
A ja poproszę o namiary na sałatkę. :)
Dżaninko, to moja inwencja twórcza, ale specjalnie dla Ciebie wstawiłam sałatkę do moich przepisów. Sałatka jest dość ostra. Jeżeli lubisz takie smaki, to proszę korzystaj z przepisu :)
Możesz być pewna. Dzięki.
Zupa jarzynowa i naleśniki z farszem z ziemniaków, cebuli i sera żółtego z sosem czosnkowym.
W sobotę było leczo... z bułką
W niedzielę rosół drobiowo-wołowy (jakoś nie umiem się przekonać żeby do rosołu dodać wieprzowiny), potem ziemniaki z wody, sałata ze śmietaną i pyszna pieczona kaczka wg Aleex - mniam
A w życiu nie dodaje wieprzowiny jak mam to ewentualnie kawałek kaczuchy,indyka dorzucę
,,Łikendowo" Udziec Barani Pieczony:))
Leczo
A dziś lajcikowo Makaronowa Sałatka z łososiem na gorąco:))
W niedzielę - kotlet z udka w suszonych pomidorach, ziemniaczki i kalafior.
Dzisiaj - każdy sam polował.
Pyszne i lekkie placuszki z cukinii wg Iwci + pomidory + śmietana, na deser lody (do koloru, do wyboru).
Wczoraj dojadanie kaczki i rosołu, dziś pręga (gotowana w rosole niedzielnym) w sosie chrzanowym chyba z ryżem
Na drugie łosoś pieczony, podanym z ziemniakami i fasolką szparagową.
A na pierwsze zrobię to, co udało się super w minioną niedzielę, czyli brokułowy krem z grzankami :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/334088595152579209
Link podałaś do ciacha, a na taką zupę brokułową też miałbym chętkę :)
Widać kiepsko kliknęłam kopiuj wklej i zamieściło się to, co było zapamiętane wcześniej
zupa brokułowa
Zupa pomidorowa ( ze świeżych pomidorów) z makaronem, kotlety schabowe ( z kostką) i zasmażana fasolka szparagowa z czosnkiem.
Ugotowałam gar pysznej zupy pomidorowej... będzie na 2 dni (mam nadzieje)
pierogi z mięsem ...
Klasyka- Ziemniaki z wody, kotlet mielony, ogórek małosolny i buraczki. Kompot z papierówek.
Wczoraj udka by dudi1, ziemniaki, mamut i pomidory z cebulką.
Ponieważ podniebień rodziny nie podbiły - dzisiaj przerobione na udka w śmietanowym sosie (podobno 3000 razy lepsze ), makaron pełnoziarnisty, mamut, ogórki kiszone i kiszona papryka.
Placki ziemniaczane z miętą
A ta marchewka surowa to przekąska?
Składnik nadplanowy - zeżarty wraz z cienkim ogonkiem zaraz po zrobieniu zdjęcia :D
hahaha tak myślałam.... mam nadzieje że ją chociaż obrałaś
Oczywiście że nie, umyta była, to zeżarłam razem ze skórką :D Tylko dupkę zostawiłam, bo nie lubię :P
domowe drożdżowe kapuśniaczki i barszcz czerwony ...
polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym
Smakowicie wyglądają :)
Dzisiaj prażonki... niestety nie na ognisku, ale na kuchence też są pycha :)
Uszy slonia z cynamonem. :)
Uszy slonia wygladaja tak:
Bahati, robiłam dzisiaj te pot stickers ale nie wiem czy coś schrzaniłam ale to to wygladało jak gumowaty zakalec. Czy to tak ma być? Tak jak niedogotowany makaron. Nie było chrupiące w ogóle. Przysmażyłam, podlałam - guma no to znowu podlałam i to samo. Ciasto robię tak- mąka ,gorąca woda z mlekiem i troszkę masła więc może nie tak jak trzeba?
Wczoraj karczek pieczony,kasza gryczana,surówka z czerwonej kapusty a dzisiaj fasolowa zupinka z makaronem.
Wczoraj: pieczony mielony kurczak z toną pietruszki, razowy makaron, młoda kapustka i ogórki małosolne.... albo bezkaloryczna zapiekanka z duszonej cukinii i pomidorów.
Dzisiaj: smażona kiełbaska, smażone ziemniaki, fasolka szparagowa i ogórki... albo w/w zapiekanka.
Acha..... jutro grill i kociołek!
Pyszniaste Sajgonki + Sos Pikantny słodko-kwaśny domowej roboty....mniami:)
Pierogi;)
Resztka zupy gulaszowej :)
Wczoraj wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą + ziemniaki i surówka z pora.
Dzisiaj gyros z sosem czosnkowym + ziemniaki pieczone z curry + surówka z młodej kapusty i winegretem
Wczoraj Tarta Cukiniowo-Porowa z Sosem Chili słodko-kwaśnym (domowej roboty) Pyszności:))
Królik z białym winkiem i boczusiem + kasza perłowa + sałata z winegretem:))
Stek z bizona z dodatkiem rodem ze STEAK HOUSE, czyli Lyonnaise Potatoes. :)
Wczoraj dojadanie gyrosa tyle że z ryżem i surówką z kapusty
Dziś będzie spagetti (a-la) bo z makaronem gniazdka, taki wolę zdecydowanie
W sobotę, tak jak pisałam, grill i kociołek czyli duszonki/prażonki.
W niedzielę gyros Reni z frytkami albo smażonymi w głębokim tłuszczu młodymi ziemniaczkami. Dla mnie grillowane i marynowane cukinia i cukrowa cebulka. :)
Wczoraj - sałata z wędzonym łososiem i innymi pierdelutami - nieziemsko zmęczona zeżarłam, a zdjęcia niet.
Ja bym wszystko zjadła, żeby tylko ktoś mi to przygotował ;)
A te młode ziemniaki to ugotowane na olej wrzucasz, czy surowe ? I na jak długo ?
To był debiut. Ziemniaczki podgotowalam 12 minut a potem do frytownicy i tu już na czuja. Nie jadłam ale podobno pyszne!
Tak myślałam nad mądrym pytaniem, ale nie wyszło mi, bo przegrzane mam chyba zwoje i tylko jedno mi się jeszcze nasuwa : one obrane były, nie w mundurkach gotowane ?
Oskrobane. Mam jakoś opory przed wsuwaniem ziemniaków w łupinach. :)
Małe, pieczone ziemniaczki z sosem tzatziki i zimna maślanka.
Wczoraj Chłodnik. Dziś Knedle z Morelami :))
Wtorek: "schabowe" z bakłażanów w parmezanie.
Środa.... flaki :)
Chyba się do Ciebie w proszę na obiadki bo ja wyluzowałam ostatnio
Czym chata bogata... :))
Flaki jeszcze mam, dzisiaj chyba przysmażana kiełbasa a jutro planuję paprykę faszerowaną, a w najbliższym czasie zapiekanka sebka z karmelizowana dynią... mmmm. To się możesz załapać. :)
Czyli rezerwacje mam
Uuuuu.... możesz i na cały miesiąc abonament wykupić. A co tam. A jak zechcesz, to się i zdrowszym, moim jedzeniem podzielę. :D
Musisz się tylko z łaski Hyrnego wkupić.
Spoczko...z nim nie będzie problemu
Choroba..... chcesz coś zrobić mojemu Niuniowi małemu?
A nigdy w życiu!!!!! Jaaaaaa?????
Wczoraj leczo zapas słoikowy
a wieczorem udusiłam podudzia kurczakowe w sosie sojowo-miodowym i duszona kapusta z boczusiem - będzie na 2 dni wyżerka
a na sobotę zapowiadają u nas 40 st.... więc nie wiem czy w ogóle bedziemy w stanie coś jeść hm
U nas risotto borowikowo-maślakowe :)
A do niego warzywne szaszłyki, uwielbiam :)
Wow masz świeże grzyby??
a szaszłyki pożarłam wzrokiem :)
http://wielkiezarcie.com/forum/11487183173143981257