itam serdecznle="font-size: 20px;" />hcialam przepiete i dowiedziec sie jakie torty najchetniej pieczeci/zamawiacie?Czy lubicie tradycyjne smaki,czy szukacie nowosci?Bede wdzieczna za szczegolowe odpowiedzi,tzn jakie kremy Wam smakuja,jakie biszkopty lubicie?Czego unikacie?A co wrecz musicie znalezc w pysznym torcie.Z gory dziekuje wszystkim za poswiecony czas.span style=">Pozdrawiam span style=">Gosia
Łatwiej byłoby mi odpowiedzieć na pytanie 'jakich tortów/ciast nie lubię' :D Mogę pożreć większą porcję tortu na biszkopcie czekoladowym lub orzechowym czy makowym, niż z biszkoptem jasnym. Blaty biszkoptowe muszą być lekko wilgotne, ale nie ociekające 'słodką wodą'. Masa najchętniej wiśniowa lub inna owocowa, niezbyt słodka, na masełku lub śmietanie/jogurcie z galaretką. Podstawa to odpowiednie pomieszanie smaków, by nie wyszło mdłe, zapychające ciacho. A dla profesjonalistów (czyli nie dla mnie) ważne jest zestawienie kolorów, przybrania. Ja wolę dekoracje proste i smaczne, najchętniej czekoladowo-owocowe. I teraz to już muszę coś upiec, bo mi jęzor ucieknie :P
Czekoladowy (kakaowy) biszkopt, mało nasączony, kwaśne powidła jako jedno przełożenie (ale nie koniecznie) i CZEKOLADOWA masa (koniecznie budyniowa). I nawet jak będzie wyglądał jak kupa, to go zeżrę!
Na "osiemnastkę" córka zażyczyła sobie czekoladowo ananasowy na jasnym biszkopcie i podobno był rewelacyjny< ja nie jestem za bardzo ciastowa,więc nie będę się wypowiadać w swoim imieniu>. Latem u mnie sprawdzają się torty lodowe. Wszystkie oczywiście przygotowuję sama.
itam serdecznle="font-size: 20px;" />hcialam przepiete i dowiedziec sie jakie torty najchetniej pieczeci/zamawiacie?Czy lubicie tradycyjne smaki,czy szukacie nowosci?Bede wdzieczna za szczegolowe odpowiedzi,tzn jakie kremy Wam smakuja,jakie biszkopty lubicie?Czego unikacie?A co wrecz musicie znalezc w pysznym torcie.Z gory dziekuje wszystkim za poswiecony czas.span style=">Pozdrawiam span style=">Gosia
Łatwiej byłoby mi odpowiedzieć na pytanie 'jakich tortów/ciast nie lubię' :D
Mogę pożreć większą porcję tortu na biszkopcie czekoladowym lub orzechowym czy makowym, niż z biszkoptem jasnym.
Blaty biszkoptowe muszą być lekko wilgotne, ale nie ociekające 'słodką wodą'.
Masa najchętniej wiśniowa lub inna owocowa, niezbyt słodka, na masełku lub śmietanie/jogurcie z galaretką.
Podstawa to odpowiednie pomieszanie smaków, by nie wyszło mdłe, zapychające ciacho.
A dla profesjonalistów (czyli nie dla mnie) ważne jest zestawienie kolorów, przybrania.
Ja wolę dekoracje proste i smaczne, najchętniej czekoladowo-owocowe.
I teraz to już muszę coś upiec, bo mi jęzor ucieknie :P
Czekoladowy (kakaowy) biszkopt, mało nasączony, kwaśne powidła jako jedno przełożenie (ale nie koniecznie) i CZEKOLADOWA masa (koniecznie budyniowa). I nawet jak będzie wyglądał jak kupa, to go zeżrę!
Biszkopt ostatnio ten
http://wielkiezarcie.com/recipes/30000356
a masa moja własna, a właściwie mojej mamy.
Na "osiemnastkę" córka zażyczyła sobie czekoladowo ananasowy na jasnym biszkopcie i podobno był rewelacyjny< ja nie jestem za bardzo ciastowa,więc nie będę się wypowiadać w swoim imieniu>. Latem u mnie sprawdzają się torty lodowe. Wszystkie oczywiście przygotowuję sama.