Chcę zrobić filcowaną aplikację na dzierganej sukni. Będę filcować na sucho. Ale pojawiła się wątpliwość. Co z praniem? Czy aplikacja nie odklei się? Nie rozpadnie się? Macie jakieś doświadczenia? Podpowiedzcie proszę. Pozdrawiam.
Rozmawiałam ze znajomą - mówi, że z praniem i suszeniem niestety nie jest różowo. Ozdoby z filcu są specyficzne i delikatne. Prać, owszem, można, ale raczej ręcznie, w chłodnej wodzie, starając się nie pocierać. Czy się odklei czy nie, zależy od rodzaju kleju. Po wypraniu i wysuszeniu naturalnym aplikacje mogą się nieco "puszyć", warto je przez cienką ściereczkę delikatnie przeprasować, a jeszcze lepiej po upraniu i tylko wstępnym podsuszeniu przeprasować, żeby odzyskały wcześniejszą fakturę. Podsumowując - częstego prania aplikacji filcowych zdecydowanie nie poleca.
Jak jest dobrze ufilcowane to nie ma prawa sie zniszczyc. Mam kolezanke, ktora z filcu robi sukienki i szale - mozna recznie prac. Sama mam w domu torebke filcowana. Czyszcze recznie, musze tylko uwazac na aplikacje (kwiatki).
Chcę zrobić filcowaną aplikację na dzierganej sukni. Będę filcować na sucho. Ale pojawiła się wątpliwość. Co z praniem? Czy aplikacja nie odklei się? Nie rozpadnie się? Macie jakieś doświadczenia? Podpowiedzcie proszę. Pozdrawiam.
Spytam w środę znajomą, która jest mistrzynią filcowania :)
Czekam z niecierpliwością.
Rozmawiałam ze znajomą - mówi, że z praniem i suszeniem niestety nie jest różowo. Ozdoby z filcu są specyficzne i delikatne. Prać, owszem, można, ale raczej ręcznie, w chłodnej wodzie, starając się nie pocierać. Czy się odklei czy nie, zależy od rodzaju kleju.
Po wypraniu i wysuszeniu naturalnym aplikacje mogą się nieco "puszyć", warto je przez cienką ściereczkę delikatnie przeprasować, a jeszcze lepiej po upraniu i tylko wstępnym podsuszeniu przeprasować, żeby odzyskały wcześniejszą fakturę.
Podsumowując - częstego prania aplikacji filcowych zdecydowanie nie poleca.
Dzieki za fachowe instrukcje. Mysle, ze poprzestane na "przypinanej" aplikacji. Tak bedzie bezpieczniej.
Jak jest dobrze ufilcowane to nie ma prawa sie zniszczyc.
Mam kolezanke, ktora z filcu robi sukienki i szale - mozna recznie prac. Sama mam w domu torebke filcowana. Czyszcze recznie, musze tylko uwazac na aplikacje (kwiatki).