Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Filcowanie

• Autor: mamamirelki Data: 2015-12-04 13:20:24

Chcę zrobić filcowaną aplikację na dzierganej sukni. Będę filcować na sucho.  Ale pojawiła się wątpliwość.  Co z praniem? Czy aplikacja nie odklei się? Nie rozpadnie się? Macie jakieś doświadczenia? Podpowiedzcie proszę. Pozdrawiam.

• Autor: Wkn Data: 2015-12-04 21:47:25

Spytam w środę znajomą, która jest mistrzynią filcowania :)

• Autor: mamamirelki Data: 2015-12-05 09:38:08

Czekam z niecierpliwością.

• Autor: Wkn Data: 2015-12-09 17:11:07

Rozmawiałam ze znajomą - mówi, że z praniem i suszeniem niestety nie jest różowo. Ozdoby z filcu są specyficzne i delikatne. Prać, owszem, można, ale raczej ręcznie, w chłodnej wodzie, starając się nie pocierać. Czy się odklei czy nie, zależy od rodzaju kleju.
    Po wypraniu i wysuszeniu naturalnym aplikacje mogą się nieco "puszyć", warto je przez cienką ściereczkę delikatnie przeprasować, a jeszcze lepiej po upraniu i tylko wstępnym podsuszeniu przeprasować, żeby odzyskały wcześniejszą fakturę.
    Podsumowując - częstego prania aplikacji filcowych zdecydowanie nie poleca.

• Autor: mamamirelki Data: 2015-12-09 17:29:52

Dzieki za fachowe instrukcje. Mysle, ze poprzestane na "przypinanej" aplikacji. Tak bedzie bezpieczniej.

• Autor: Shanna Data: 2015-12-07 21:12:41

Jak jest dobrze ufilcowane to nie ma prawa sie zniszczyc. 
    Mam kolezanke, ktora z filcu robi sukienki i szale - mozna recznie prac. Sama mam w domu torebke filcowana. Czyszcze recznie, musze tylko uwazac na aplikacje (kwiatki).

Przejdź do pełnej wersji serwisu