Forum

Gawędy o jedzeniu

Szukam przepisu

  • Autor: basia b Data: 2018-06-05 14:54:55

    Witam :-) całkiem niedawno zrobiłam paste z makreli, masła, cebula, jajko, koperek... zapomniałam nazwy, wydaje mi sie, że "smarowidło" ale nie potrafie odszukac przepisu a bardzo mi zalezy :-(

  • Autor: ekkore Data: 2018-06-05 15:24:46

    Może to coś takiego - a jak nie - to polecam, pyszna jest.

    https://wielkiezarcie.com/przepisy/pasta-awokado-avocado-i-ryba-wedzona-12771895890403083035

  • Autor: basia b Data: 2018-06-05 20:46:54

    Dziękuje ekkore, to nie ten przepis, ale bardzo chętnie zrobie i mysle, że mi zasmakuje bo lubie avocado... :-)

  • Autor: mariateresa Data: 2018-06-06 11:46:58

    Droga Basiu  -  podałaś podstawowe składniki na pastę z wędzonej ryby  -  z tym że ja  -  uwielbiająca  koperek  (na obiad nie jem ziemniaków z koperkiem  -  tylko koperek z ziemniakami :)  -  o tyle wszelkie pasty lubią  szczypiorek.  Dużo szczypiorku - ale to jest tylko moje podniebienie.

    Cenię sobie dokładność,   ale  w przypadku past nie bawię się w gramy
    -  nigdy nie zaszkodzi jedno jajko więcej  ( nawet do ciast 1 dodaję )
    -  nie ma znaczenia czy makrela ma 280  czy  350 gramów
    -  i wydaje mi się,  że bardziej  łyżka majonezu,  niż łyżka masła.  Koniec.

    A jak lubisz avocado czy inne dodatki -  też będzie OK  

    foto 1 i 2  pasta z jaj i szynki   -  jest bardzo dobra
    ale czy tam są 3 czy 4 jajka  i  ile gram szynki ? - pojęcia nie mam !
    i trzecie foto  -  pasta z makreli -  czyli  szynka zastąpiona makrelą.

    Zdjęcia są stare,  ale tak samo robię do dziś  -  bez cudowania !
    (oj,  bywało że przedobrzyłam -  nie tylko pasty.... )

    Dopraw w/g  swojego uznania  -  życzę smacznego i pozdrawiam !

  • Autor: basia b Data: 2018-06-08 13:15:31

    :-) dziękuje Ci bardzo za rady i przepisy...
    Zdjęcia wyglądaja apetycznie i zachecają do zrobienia, na pewno będe kosztować wszystkie bo bardzo lubie pasty... lepsze niz jakieś kupne pasztety :-/
    Dziękuje i pozdrawiam!

  • Autor: basia b Data: 2018-06-08 13:17:57

    Ja tez zawsze szczypiorek bo uwielbiam, ale skosztowałam z koperkiem i smacznie z tą makrelą wyszło więc polecam ;-)

  • Autor: patrycja1 Data: 2018-06-08 09:31:47

    Ekkore, dobrze, że przypomniałaś. Mam lekko zwiędłe (tydzień sobie leżało) awokado, do pasty w sam raz. Dodam kapary, a co, ha! na bogato wacko

  • Autor: basia b Data: 2018-06-09 11:46:39

    Smacznego :-) ja też dziś zrobie

  • Autor: ekkore Data: 2018-06-10 13:21:59

    Kapary super podkrecaja smak.
    Może też zrobię w tym tygodniu . Tylko awokado nabede.

  • Autor: ekkore Data: 2018-06-26 13:50:43

    Zrobiłam dzisiaj. Z wędzonym własnoręcznie łososiem. 
    Kupiłam łososia,  który był źle przechowywany, najprawdopodobniej w trakcie transportu podmarzl, a sprzedawany był jako świeży. Nie daje się kroić na plasterki, tylko dzieli na włókna. Samego jeść ciężko,  ale do sałatek czy właśnie pasty jest pycha.

    Pasta zjadła się na jedno posiedzenie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu