"A kiszonych buraków nie wyrzucamy w żadnym wypadku! To samo zdrowie i grzech cokolwiek wyrzucać. Ja najczęściej kroję je w drobną kosteczkę lub rozdrabniam na wiórki z użyciem malaksera, dodaję czerwonej cebulki, oliwy (lub jogurtu greckiego), posiekanej zieleniny, szczyptę czarnego pieprzu, kurkumy i pieprzu cayenne i mam w parę minut gotową wspaniałą probiotyczną sałatkę. Czasem kroję te buraczki w kostkę i używam jako składnik zupy typu barszcz ukraiński, smakują wybornie w każdej wersji!" Cytat ze strony: http://www.akademiawitalnosci.pl/
... albo jeżeli kisiłaś buraki w całości i były niezbyt duże to możesz je wykorzystać jako dodatek do dania głównego w postaci carpacio ... są super na przykład do gulaszu z dzika ...
Ja wykorzystalam do barszczu, ugotowalam z wywarem. Nie był to najlepszy pomysł. Bo o ile na smaku zyskał barszcz bardzo, tak kolor... Mieliśmy grzybowa intensywnie burakowa. Zero czerwieni, tylko brąz. W domowych pieleszach przeszło.
Ale pierwszy raz w mojej barszczowej historii nie miał on koloru przed pierwszym podaniem na stół. Oczywiście potem, przy podgrzewaniu wcześniej czy później brazowial
Witam Wszystkich na forum. Moim zdaniem takie buraki możesz wykorzystać na kilka sposobów jak np: do sałatki czy też zrobić z nich soki i po prostu wypić. Smak na pewno nie każdemu przypadnie do gustu, ale są za to bardzo zdrowe.
Macie pomysł na wykorzystanie buraków z kiszenia zakwasu na barszcz?
Pozdrawiam MW
"A kiszonych buraków nie wyrzucamy w żadnym wypadku! To samo zdrowie i grzech cokolwiek wyrzucać. Ja najczęściej kroję je w drobną kosteczkę lub rozdrabniam na wiórki z użyciem malaksera, dodaję czerwonej cebulki, oliwy (lub jogurtu greckiego), posiekanej zieleniny, szczyptę czarnego pieprzu, kurkumy i pieprzu cayenne i mam w parę minut gotową wspaniałą probiotyczną sałatkę. Czasem kroję te buraczki w kostkę i używam jako składnik zupy typu barszcz ukraiński, smakują wybornie w każdej wersji!"
Cytat ze strony: http://www.akademiawitalnosci.pl/
Dziękuję :)
pokrojone w kostkę możesz wykorzystać do sałatki śledziowej bardzo fajnie się komponują ze słodkim jabłkiem i słonym śledziem ...
... albo jeżeli kisiłaś buraki w całości i były niezbyt duże to możesz je wykorzystać jako dodatek do dania głównego w postaci carpacio ... są super na przykład do gulaszu z dzika ...
A ja pytam: gdzie ten gulasz??? No???
z braku rąk do fotografowania ... podczas wydawki nie został uwieczniony w dokumentacji niestety
Całe szczęście bo już się bałam, że to Fiony robota! Wiesz... na zasadzie "gulasz zjadłam, a buraki to se sam jedz". Mój by tak zrobił...
Ja wykorzystalam do barszczu, ugotowalam z wywarem. Nie był to najlepszy pomysł.
Bo o ile na smaku zyskał barszcz bardzo, tak kolor... Mieliśmy grzybowa intensywnie burakowa. Zero czerwieni, tylko brąz.
W domowych pieleszach przeszło.
Ale pierwszy raz w mojej barszczowej historii nie miał on koloru przed pierwszym podaniem na stół. Oczywiście potem, przy podgrzewaniu wcześniej czy później brazowial
Witam Wszystkich na forum. Moim zdaniem takie buraki możesz wykorzystać na kilka sposobów jak np: do sałatki czy też zrobić z nich soki i po prostu wypić. Smak na pewno nie każdemu przypadnie do gustu, ale są za to bardzo zdrowe.