Forum

Figle na igle i pielenie ogródka

Rukiew wodna, dawniej rzeżucha wodna

• Autor: Smosia Data: 2026-05-13 08:42:17

Drogie Żarłoczki lub Gapie clown

Mam zamiar wysiać nasionka, są drobniejsze od maku, nowej dla mnie roślinki.
    Mam też pytanie do tych, którzy coś na ten temat wiedzą - hodowali ją lub znają kogoś kto ją siał z powodzeniem.

Jaka hodowla przyniesie dobre plony:
    w gruncie;
    w pojemniku na parapecie;
    czy w kiełkownicy, na wodzie lub podłożu /papierowy ręcznik, wata/?

Będę wdzięczna za wszelkie praktyczne rady by nie marnować sił i czasu na eksperymenty.
    Dziękuję happy

• Autor: Smosia Data: 2026-05-15 09:14:03

clown witam ogrodowo :))
    Posieję 1 partię w pojemniku a 2gą w kiełkownicy - zobaczę co wyjdzie.
    Teraz pikowanie cukinii, sporo jej wyszło, mnie czeka więc rukiew musi poczekać.

Pozdrawiam scholar

• Autor: Smosia Data: 2026-06-16 05:58:52

Witam Wszystkich daisy

I wreszcie nadszedł czas na rukiew scholar
    Wczoraj wysiana 1sza torebka, partia - do gruntu a dokładniej na grządce podwyższonej.
    Nasiona drobniutkie jak mak, nie mogą być przysypane glebą tylko uklepane i zraszane.
    Zobaczę czy wykiełkują zanim moje ptasie dzikuski je wydziobią ;((

Fajnego dnia ogrodowego, kuchennego czy pracowego.

Foto 'stare - jeżowi zapachniała kocia karma antlers

• Autor: Smosia Data: 2026-06-21 10:06:35

Hej, heej clown
    Moja plantacja zaczyna kiełkować, widać pojedyncze roślinki, malutkie ale ładne, zdrowe. Szybko ruszyły nasionka, pewnie dzięki upałom i deszczom.
    Za parę dni posmakuję tej odmiany rzeżuchy.

I troszkę zimy dla ochłody - fotka moja, ulubiona z archiwum.
    Fajnego dzionka Wszystkim życzę heart

• Autor: Smosia Data: 2026-06-30 08:33:01

Witajcie clown
    drogie pracusie ogrodowe i domowe ;))
    Rukiew grządkowa jest niziutka, nie wiem czy gleba nie taka, czy może upały szkodzą. Poczekam i za parę dni wyrwę roślinki, o ścinaniu nie ma mowy, za krótkie łodygi.
    Może w kiełkownicy wyjdzie lepiej, po sezonie spróbuję.

Fajnego dnia happy

• Autor: Smosia Data: 2026-07-02 09:48:38

Dobry czwartek clown
    bo smaczny od rana, wyrwałam malusi pęczek rukiewki - pycha, jak rzeżucha tylko mniej ostra, bardziej aromatyczna /słonko i świeże powietrze dodają smaczku/.
    Polecam rukiew, siew do skrzynek czy pojemników, na balkonie lub w ogródku,
    póki sezon trwa.
    Warto sięgać po takie skarby, bo nic im nie dorównuje smakiem, zapachem i do tego ta duma, i radocha z własnej hodowli 2thumbsup

Smacznego dzionka tongue

Dopisano 2026-7-10 8:14:28:

Rukiew, niestety, smakuje też innym - robaczkom, dziwne bo jest coraz bardziej pikantna. Listki przypominają sito, ale roślinki nie więdną więc może jeszcze podrosną i wypuszczą nowe łodyżki. 
    Następny siew już na parapecie- w pojemniku lub kiełkownicy korytkowej clown

• Autor: goplana2 Data: 2026-08-05 09:46:00

A do czego stosujesz rukiew? Do kanapek,do zupy? Pierwszy raz słyszę o tej roślinie bucktooth

• Autor: Smosia Data: 2026-08-06 09:22:39

Cześć Agusiu chef

Stosowałam rukiew do kanapek i sałatek - jest dość pikantna i dekoracyjna. Smak ma podobny do rzeżuchy, im starsza tym ostrzejsza i bardziej aromatyczna /może dlatego, że rośnie na grządce i słonko ją ogrzewa a deszczyk podlewa/.

Pewnie do zup i sosów, mięs też pasuje ale tego jeszcze nie próbowałam.

Pozdrawiam clown

• Autor: goplana2 Data: 2026-08-06 17:20:44

Cześć Smosiu,dzięki za wyjaśnienie 2thumbsup Akurat lubię rzeżuchę ,więc i rukiew polubię,tylko muszę poszukać w sklepie nasiennym bow

• Autor: Smosia Data: 2026-08-07 09:32:38

Cześć clown
    Ja kupiłam w sklepie internetowym, nie pamiętam którym.
    W naszych sklepach nie widziałam, może niezbyt dokładnie szukałam.
    Nasionka drobniutkie więc jeśli chcesz do kiełkownicy to takiej z bardzo małymi oczkami lub wyścielonej gazą albo papierowym ręcznikiem kuchennym.

Powodzenia i smacznego happy

• Autor: goplana2 Data: 2026-08-07 17:52:01

Czyli wysiewa się bardzo podobnie jak rzeżuchę. Dzięki. Jak nie znajdę w nasiennym to w internecie jak Ty 2thumbsup A propos ,wpadnij czasem na kawę do kawiarenki wink

• Autor: Smosia Data: 2026-08-08 13:07:17

Witam happy
    Dziękuję bardzo za zaproszenie - kawę pijam bardzo wcześnie rano kiedy w Kawiarence pusto i cicho wacky a potem już tylko gnam jak ta ślepa szkapa:
    do ogródka, zwierzaków i veta /bo mam staruszki kocie i upały im nie służą/, do garów i kiszonek /ogórki i cukinie kiszę/.
    Po dobranocce padam i jak stado pozwoli to śpię do świtu sleeping

Pozdrawiam i do garów gnam chef

• Autor: Smosia Data: 2026-08-04 14:15:15

Witajcie clown ogrodniczki :)

Dzisiaj wypatrzyłam nowe mini rukiewki, na grządce gdzie były wysiane wiosną. Jak i skąd wykiełkowały nie wiem - podlewam i dbam o nie, może coś jeszcze zbiorę...
    Fajnie, takie zbiory bez siewu to lubię /jak nasz czosnek ozimy - nie posadziłam a zebrałam, dorodny jak nigdy, chyba z oderwanych ząbków co zimowały w gruncie, na szczęście nieprzekopanym, czasami lenistwo popłaca laugh4/.

Udanych zbiorów życzę 2thumbsup

• Autor: Smosia Data: 2026-08-12 12:31:12

Hej, heej :))
    Rukiew fajnie rośnie, podlewam i czekam - jak siewki podrosną to zetnę, korzonki zostawię i może doczekam kolejnych zbiorów bez wysiewania 2thumbsup

Pozdrawiam Ogrodniczki/Ogrodników daisy, balkonowych też kiss

• Autor: Smosia Data: 2026-09-04 07:41:51

Dobry piątek :)) drogie Ogrodniczki i Ogrodnicy daisy

Moja samosiejka ma już ładne, mięsiste listki - skubię i wcinam surowe /smak bardzo intensywny, ostry/.
    Po sezonie wysieję na parapecie, w kiełkownicy korytkowej zalanej wodą idea2

Obfitych i dorodnych, smacznych plonów Wszystkim życzę clown

Przejdź do pełnej wersji serwisu