Upss .... ''sie pomyliłam ale geograficznie byłam blisko .. Hawanka . Przepis blogowy ale na naszej stronce nie było takowego ciacha no to .. upiekłam >
U nas karpatka z kleksami dżemu z czarnej porzeczki i kostkami galaretki truskawkowej. Foty nie ma i nie będzie, bo wyszłam z rytmu WŻ... Zawsze można poćwiczyć wyobraźnię
Rolada jabłkowa, z gruszkami i galaretką gruszkową, ale bez rolowania (na płasko), z polewą truflową i posypką orzechową - włoską. Apetyczne fotki, dla takiego łasucha jak ja = okrucieństwo nie do przyjęcia :D U mnie bezfotkowo, bo Operator mężowaty strajkuje - takie wytłumaczenie może być???
Z prawej? No co Ty, ojciec 3-ki dzieci (w tym malusie bliźniaki) - nie bede mu truła o fociach... A z której prawej? Może ja źle usiadłam ...
Polewa: taniutka czekolada truflowa (z Kauflandu) + rozcieńczalnik (śmietanka/mleczko do kawy - co jest w lodówce) i do mikrofali na minutkę, wymieszać. Wsio. Smacznego :))
To nie o pokazywanie chodzi :D Nie mam złączki do kompa (starutki telefon) i muszę zdjęcia wysyłać do Operatora, a ten zrzuca je na dysk i mam co wklejać ... Ot, co. Sąsiadom i tak wiszę ciacho, tylko nie mam pomysła - by i maluszki mogły zjeść. Padnie na rogaliki chyba, albo inne drożdżówki.
A więc było tak....ciemny bioszkopt maźnięty czarną porzeczką- na to krem tiramisu, nastepnie jasny biszkopt maźnięty dżemem morelowym- na to krem tiramisu, nastepnie znów ciemny biszkopt, czarna porzeczka i bita śmietana, a wszystko przykryte czapeczką bezy....został taki kawałek który nie bardzo nadaje się do obfocenia-znaczy chyba dobre było ;)
Czekaj, czekaj, bo wyślipiam ślipie i za nic nie mogę dojść, jak te farsz brzoskwiniowy wygląda. To nie są duże cząstki brzoskwiń owinięte po prostu w ciasto francuskie, prawda? Zdradzisz coś więcej? :)
Znika właśnie, w nocy pieczona, "szarlotka" w cieniuteńkim cieście krucho-drożdżowym. Nadzienie: jabłka + gruszki + rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie i galaretka brzoskwiniowa. Przesłodziłam ją na maxa, ale smakuje świetnie z gorzką kawusią :))
Na taką 'cieniznę' to szkoda foci i angażowania zapracowanego Operatora (drugi miesiąc struga półki w piwniczce). Jak już całą robotę odwali (za jakieś 3 do 5-ciu lat),to ...pewnie już kupię nowszy sprzęt i pośrednik nie będzie mi potrzebny. Sorki, na dziś nic nie mam, spróbuję jutro :))
Kochana...kto jak kto, ale ty?! 300 g maki, 200 g wody, 2 lyzeczki oleju i pol lyzeczki soli. Tylko,tyle, pozniej na omaconym obrusie lapkami rozciagnac do rozmiaru 90x180 cm, posmarowac maslem, wylozyc jablka z bulka tarta, odrobina rodzynek, rumu, cukru i cynamonu, zeinac, obciac wystajace zbyt boki, podlozyc pod ciasto, piec 30 minut. Gotowe!!! A ciasto musi dobra godzinke po wyrobieniu odpoczac. Za dobra rade poprosze plasterek jalowcowej. ;)
Ciasto: 300 g maki 00, 200 g wody, letniej, lyzeczka soli 2 lyzeczki oleju
make mieszamy z sola, robimy wglebienie, dodajemy wode, mieszamy, pozniej zagniatamy do polaczenia, dosdajemy olej, wyrabiamy 10 minut, mozna robotem z hakiem. Po 10 minutach dosc miekka kule ciasta przekladamy do naoliwionego pojemnika, obtaczamy w oleju raz, przykrywamy i zostawiamy na godzine w spokoju. W tym czasie robimy nadzienie. 6 duzych jablek, pokrojonych w kostke 220 g bulki tartej 90 g cukru najlepiej brazowego 50 g rodzynek sok z polowy cytryny 40 ml alkoholu: rum, whiskey, limoncello 1/2 lyzeczki cynamonu 1/2 lyzeczki imbiru Wszystkie skladniki mieszamy, odstawiamy.
Teraz rozpusczamy 50 g masla ciasto przekladamy na obsypany maka obrus. Smarujemy odrobina masla. Walkujemy na prostokat 20x 30 cm. I teraz wkladamy rece pod ciasto, grzbietami dloni rozciagamy, rozciagamy i rozciagamy, az osiagniemy rozmiar 90x180 cm. Odcinamy grubsze brzegi, ciasto ma byc zupelnie przezroczyste. Smarujemy polowa pozostalego masla cale ciasto. Wzdluz krotszego boku ukladamy nadzienie, zostawiajac okolo 4 cm z kazdej strony wolne. Teraz zawijamy pomagajac sobie obrusem nadzienie w ciasto, obcinamy boki, gdyby byly zbyt dlugie, wkladamy pod ciasto. Ukladamy na duzej blasze wylozonej papierem do pieczenia, laczeniem, oczywiscie do dolu. Smarujemy pozostalym malem, pieczemy w 200st C przez okolo 25-30 minut, do zezlocenia. Podajemy cieple, posypane cukrem pudrem, doskonale z lodami waniliowymi.
Oczywiście .. po 21 godz. zabierałam się za sernik a więc działałam w afekcie sernikowym )). Frużelina została zjedzona ale będzie niebawem powtórka dla gości to i wiśnie podam :))
Moj to w 1/4 ricotta, w 1/4 serek kremowy i w 1/2 jogurt odtluszczony. Resztki biszkoptow z tortu z rumem, maslem i kakao na spodzie, owoce z zamrazalnika i zbedna beza na wierzchu. Czyli...czy z takich resztek da sie cos zrobic? Dalo sie! :)
Jajko ubijamy z cukrem do bialosci. Dodajemy make wymieszana ze spulchniaczami i sola, miksujemy, dodajemy ostudzona kawe z mlekiem, miksujemy lub mieszamy do polaczenia skladnikow. Dodajemy dodatki i delikatnie laczymy je z ciastem. Na posypanym maka blacie, dlonmi obsypanymi maka, formujemy dwa waleczki, ukladamy na papierze do pieczenia i pieczemy okolo 25 minut w 180 st C. Studzimy na kratce przez 30 minut. Nozem z pilka kroimy na 1,5 cm kromki po skosie. Ukladamy kromeczki na blasze wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy po 7 minut z kazdej strony w 160 st C. Studzimy. Delektujemy sie. :)
Przyjde i sprawdze. Boj sie!!! :) bede nawiedzac tych, ktorzy korzystaja z moich przepisow. No, to pod postem prosze o adresy... :) bedziecie mnie karmic i goscic. ;)
To nie żart .. wróciłam z zakupów i miałam ochotę na kawę i do tego ... co tak wyszło z piekarnika i chłodziło się w lodówie .. Mało słodkie ale soczyste i pyszniaste ))
No tak, 'Jaro' tryumfuje, to jego Fanki szleją z radości :D PS. Żartowałam, Megi ... Już zmykam i buzię na klucz zamykam (no nie mogłam się powstrzymać, nie wiem po kim to mam - chyba po Babci).
Spod: ulubione jogurtowe ciasto czekoladowe. Sernik z czekolada i rodzynkami kapanymi w starej grappie, czesc masy serowej z musem jagodowym, polewa z jogurtu. :)
Bidulko .. U mnie jeszcze kawałek: malinowej delicji , biszkopt z brzoskwinią , sernik z bezą ( będzie podawany z gorącą frużeliną z rumem) i ... jak zawsze na dyżurze pierniczek. Czym chata bogata
No toć ja widzę,że roladka Miodzik & musztardę to preferuję jako składnik marynat a na degustację to zdecydowanie wolę chrzanikiem przyozdobić a musztarda i owszem aczkolwiek bez miodu
He, he .........tydzien na fyttness:) Ale, ale nie moge znalezc przepisu na ten karmel solony........Myslisz, ze bedzie pasowal do sernika? Zrobilabym w nim dziury i tam powlewala....
210 g cukru+ 50 g wody podgrzewamy, mieszajac na srednim ogniu tylko do rozpuszczenia cukru. Przestajemy mieszac, czekamy az cukier nabierze bursztynowej barwy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 85 g masla. Mieszamy do rozpuszczenia, (calosc wsciekle sie pieni i jest baaardzo goraca, wiec ostroznie!) wracamy z garnkiem na ogien, dodajemy 120 ml smietany kremowki i meszamy, mieszamy az calosc przestanie sie pienic i bedzie kremowa, pamietajac, ze sos zgestnieje stygnac, w przypadku, gdyby za bardzo zgestnial podgrzewamy i dolewamy jeszcze odrobine smietanki. Do goracego sosu dodajemy 1/2 do 2 lyzeczek soli, do smaku. Gotowe. Idealnie smakuje z sernikiem. :)
Jeszcze nie rozkrojony korzenny placek dyniowo-marchwiowo-bakaliowy z kremem philadelphia :) W rzeczywistości już prawie w całości pożarty, ale dopiero wyskoczył z aparatu :D Testowałam przepis na święta :)
U nas, szarlotka z budyniem :)
U nas sypana :)
A u nas z monitora zlizana
Czekoladowa śliwa podrasowana powidłami + orzechy, na krucho-drożdżowym spodzie, z pianką która miała być bezą :(( Allle pycha :P
Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i kruszonką migdałowo-owsianą :)
Oooo....Porywam jedną smakowitą.....albo jednak dwie, do kawusi na później:)) Mniami!!!
Proszę, częstuj się, Smacznego :))
Ciasteczka imbirowe.
Pyszotki, mniam... :)
Porywam jedno, aż mi tutaj zapachniało imbirem :)
Makusiu, też w sobotę miałam szarlotkę z budyniem, ale do tego jeszcze dyniowe z przepisu Wkn , pyszne ,mniam .
Dyniowe musiało być pyszne ;)
Zostawiam Wam Babeczki .... babeczkę ..))
Kruszon :)
Tarta z jabłkami (dla teściowej), a dla nas jutro będzie z gruszkami..
Idealny ideał Smakosi:)) Wczoraj wieczorkiem pieczony i właśnie smakowany śniadaniowo Pyszotka:))
Na powitanie jesiennych chłodów , dzisiaj na moim stole tańczy ...hawajka
Meguś! Wygląda cudnie! Przepis jak rozumiem jest autorski ale doczekamy się w niedługim czasie publikacji ;)
Upss .... ''sie pomyliłam ale geograficznie byłam blisko .. Hawanka . Przepis blogowy ale na naszej stronce nie było takowego ciacha no to .. upiekłam >
Podłączam się do prośby o przepis - ciasto wygląda obłędnie!
U nas półkruchy placek śliwkowo-jabłkowy :)
O Matko, co jeden to ładniejszy. Dopiero południe, a tu takie cudeńka!
Jejciu .. jakie to soczysty kawałek .. biorę z mięntką .. przyda się do wody lub ... mojito
Ależ to cudnie wygląda!
Jakie chłody, gdy TAKIE ciacho u Ciebie
U nas karpatka z kleksami dżemu z czarnej porzeczki i kostkami galaretki truskawkowej. Foty nie ma i nie będzie, bo wyszłam z rytmu WŻ... Zawsze można poćwiczyć wyobraźnię
No wiesz .. proszę Koleżanki ... chwytaj aparacik i fotkuj )))
...też mi wytłumaczenie....fota ma być i już
Iwciu, specjalnie dla Ciebie odgrzebane z archiwum :
Jakie ładne kolorowe i apetyczne .. prawda Iwciu ??
NO!!! Może być z archiwum....tak tysz se pojem;))
Sama tańczy?
Rolada jabłkowa, z gruszkami i galaretką gruszkową, ale bez rolowania (na płasko), z polewą truflową i posypką orzechową - włoską.
Apetyczne fotki, dla takiego łasucha jak ja = okrucieństwo nie do przyjęcia :D
U mnie bezfotkowo, bo Operator mężowaty strajkuje - takie wytłumaczenie może być???
Smośka ... chyba już pora się usamodzielnić , tak kombinuj aby fotkę wstawić .. ew. możesz poprosić sąsiada tego z prawej strony .
Ta polewa truflowa to: ?
Z prawej? No co Ty, ojciec 3-ki dzieci (w tym malusie bliźniaki) - nie bede mu truła o fociach...
A z której prawej? Może ja źle usiadłam ...
Polewa: taniutka czekolada truflowa (z Kauflandu) + rozcieńczalnik (śmietanka/mleczko do kawy - co jest w lodówce) i do mikrofali na minutkę, wymieszać. Wsio. Smacznego :))
Tak właśnie o TEGO sąsiada miałam na myśli .. On z chęcią czmychnie z domu na tak dobre ciacho i przy okazji pokaże jak fotki wkleić
To nie o pokazywanie chodzi :D
Nie mam złączki do kompa (starutki telefon) i muszę zdjęcia wysyłać do Operatora, a ten zrzuca je na dysk i mam co wklejać ... Ot, co.
Sąsiadom i tak wiszę ciacho, tylko nie mam pomysła - by i maluszki mogły zjeść.
Padnie na rogaliki chyba, albo inne drożdżówki.
A więc było tak....ciemny bioszkopt maźnięty czarną porzeczką- na to krem tiramisu, nastepnie jasny biszkopt maźnięty dżemem morelowym- na to krem tiramisu, nastepnie znów ciemny biszkopt, czarna porzeczka i bita śmietana, a wszystko przykryte czapeczką bezy....został taki kawałek który nie bardzo nadaje się do obfocenia-znaczy chyba dobre było ;)
Chyba ??? na pewno pychota ))
Coś tam się dało jeszcze wykroić ;)
No Dorcia ...apetyczny kawałek przekładańca . Talerzyk nie mój ale blacik tak jakoś znajomy .
"królewicz" - nie wiem czemu taka nazwa, ale tak to ciasto nazywają w moich stronach ...
Mmmm.....bardzo apetyczne, choć kremy nie są mi najbliższe, na to bym się skusiła:)
Muffinki czekoladowe...krem budyniowy z mascarpone ...wiśnie,porzeczki.borówki:)
Jaki wysyp muffin ... a jakie odmiany .. fiuu fiuu ..
Aż się w głowie kręci od tych dobroci ;)
Tarta z gruszkami..
Cudna
jabłka w cieście
Bardzo ją lubimy, szybko i smacznie.
Smakowite to ciacho i robi się szybciorem :)
Ciasto "Dary Jesieni' :)
Ono ma masę serową na górze? Wygląda bardzo apetycznie.
Ma masę jajeczno-jogurtowo-śmietankową z kokosem i węgierki ze skarmelizowaną dynią z całymi orzechami laskowymi... :)
Pyszności!
Dziękuję :)
Wczoraj upieczona Tarta ze Śliwkami wg.Wkn:))
Ciasto , ciasto ... cynamonowo-orzechowe
Bardzo piękne! Jakiś przepis...coś?
U nas resztki drożdżówki ze śliwkami i jabłkami :)
Znalazłam przepisik na cynamonowca :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30052214
Bingo )) .. Kto jak kto Ty nasze przepisy na ''pamięc''.. znasz
Cicho, bo się wyda, że znalazłam to dzięki najnowszym komentarzom :D
Nie każdy potrafi na taki pomysł wpaść
Ale piękne zdjęcie, widać pracę włożoną w jego wykonanie.
U mnie dzisiaj brzoskwinie zapiekane w cieście francusim :)
Czekaj, czekaj, bo wyślipiam ślipie i za nic nie mogę dojść, jak te farsz brzoskwiniowy wygląda. To nie są duże cząstki brzoskwiń owinięte po prostu w ciasto francuskie, prawda?
Zdradzisz coś więcej? :)
Znika właśnie, w nocy pieczona, "szarlotka" w cieniuteńkim cieście krucho-drożdżowym.
Nadzienie: jabłka + gruszki + rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie i galaretka brzoskwiniowa.
Przesłodziłam ją na maxa, ale smakuje świetnie z gorzką kawusią :))
Żądam zdjęcia!
Na taką 'cieniznę' to szkoda foci i angażowania zapracowanego Operatora (drugi miesiąc struga półki w piwniczce).
Jak już całą robotę odwali (za jakieś 3 do 5-ciu lat),to ...pewnie już kupię nowszy sprzęt i pośrednik nie będzie mi potrzebny.
Sorki, na dziś nic nie mam, spróbuję jutro :))
Apple strudel
raczej nie odważę się na pieczenie tego :) Ale zjeść to bardzo chętnie :) Możemy się zamienić ;) Ja jałowcową a ty ciasto :)
Kochana...kto jak kto, ale ty?! 300 g maki, 200 g wody, 2 lyzeczki oleju i pol lyzeczki soli. Tylko,tyle, pozniej na omaconym obrusie lapkami rozciagnac do rozmiaru 90x180 cm, posmarowac maslem, wylozyc jablka z bulka tarta, odrobina rodzynek, rumu, cukru i cynamonu, zeinac, obciac wystajace zbyt boki, podlozyc pod ciasto, piec 30 minut. Gotowe!!! A ciasto musi dobra godzinke po wyrobieniu odpoczac. Za dobra rade poprosze plasterek jalowcowej. ;)
Bahati kusisz ... oj kusisz.Chętnie skorzystam z przepisu :)
Ciasto: 300 g maki 00,
200 g wody, letniej,
lyzeczka soli
2 lyzeczki oleju
make mieszamy z sola, robimy wglebienie, dodajemy wode, mieszamy, pozniej zagniatamy do polaczenia, dosdajemy olej, wyrabiamy 10 minut, mozna robotem z hakiem. Po 10 minutach dosc miekka kule ciasta przekladamy do naoliwionego pojemnika, obtaczamy w oleju raz, przykrywamy i zostawiamy na godzine w spokoju. W tym czasie robimy nadzienie.
6 duzych jablek, pokrojonych w kostke
220 g bulki tartej
90 g cukru najlepiej brazowego
50 g rodzynek
sok z polowy cytryny
40 ml alkoholu: rum, whiskey, limoncello
1/2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki imbiru
Wszystkie skladniki mieszamy, odstawiamy.
Teraz rozpusczamy 50 g masla
ciasto przekladamy na obsypany maka obrus. Smarujemy odrobina masla. Walkujemy na prostokat 20x 30 cm. I teraz wkladamy rece pod ciasto, grzbietami dloni rozciagamy, rozciagamy i rozciagamy, az osiagniemy rozmiar 90x180 cm. Odcinamy grubsze brzegi, ciasto ma byc zupelnie przezroczyste. Smarujemy polowa pozostalego masla cale ciasto. Wzdluz krotszego boku ukladamy nadzienie, zostawiajac okolo 4 cm z kazdej strony wolne. Teraz zawijamy pomagajac sobie obrusem nadzienie w ciasto, obcinamy boki, gdyby byly zbyt dlugie, wkladamy pod ciasto. Ukladamy na duzej blasze wylozonej papierem do pieczenia, laczeniem, oczywiscie do dolu. Smarujemy pozostalym malem, pieczemy w 200st C przez okolo 25-30 minut, do zezlocenia. Podajemy cieple, posypane cukrem pudrem, doskonale z lodami waniliowymi.
Dzięki za przepis ... na pewno skorzystam :)
nawet pętko całe :D Tylko problem u mnie ze stołem, bo w kuchni jest tylko jego namiastka a w pokoju nie mam wcale :(
sernik
Madziny "gruszkowiec" tym razem czekoladowy..............jako tort, pycha!!!!!!!!!!!
Z pewną dozą nieśmiałości zapytuję .. ''mój gruszkowiec ?"
A czyj? Twoj...............pycha.
Dopisano 2015-10-18 22:48:34:
A czyj? Twoj...............pycha.Madziu nie wstydz sie, to ciasto jest super.Robie je jednak zawsze w tortownicy bo tutaj takich blaszek brakMakusiowe ciacho, tym razem śliwkami napakowane:)) Mniami:))
Obłęd:)) Miło mi bardzo Iwciu, że korzystasz z przepisu :)
Zachciało nam się serniczka i ... częstujcie się :słodki, puszysty taki na mniam. A jakby było mało to zostawiam całą formę .. ))
Eeeee....no pysznie wyglada mniammmm:) Na herbatnikosach?
Oczywiście .. po 21 godz. zabierałam się za sernik a więc działałam w afekcie sernikowym )). Frużelina została zjedzona ale będzie niebawem powtórka dla gości to i wiśnie podam :))
Mniammmmniasty :) A wiesz,że ja nie ciastowa
Sernik miał być dla mnie wczoraj, dziś się nie liczy ;)
A ta zieleninka to co, zjadliwa?
Zielone jak najbardziej to z mojego kuchennego zielnika ...uwielbiam do smażonych ziemniaków czy do marynaty do mięs - rozmaryn :))
Ten sernik wygląda przepysznie....
Sernik
Bahati..to beza i wiśnie?
Ale cudo:)
Bajaderka, sernik z toffee, fruzelina z owocow lesnych i beza. :)
Serniczek na wypasie ... mój to taki ''sierotek ''
Moj to w 1/4 ricotta, w 1/4 serek kremowy i w 1/2 jogurt odtluszczony. Resztki biszkoptow z tortu z rumem, maslem i kakao na spodzie, owoce z zamrazalnika i zbedna beza na wierzchu. Czyli...czy z takich resztek da sie cos zrobic? Dalo sie! :)
No, no kochana - skromna jesteś:) Ja bym dała taki serniczek na konkurs.....
Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką
Dawno nie piekłam drożdżówki, trzeba to zmienić :)
Słodki salceson :)
"Wiewiórka"..:)
Wiewiórka z miodem, czy bez?
Mam stary przepis na miodku, pycha.
Bez miodu (z żurawiną i gorzką czekoladą).
Dzięki, muszę spróbować - lubię i żurawinę i gorzką czekoladę :))
Jak mus, to mus - mam - pyszna, dzięki :))
Polałam i posypałam na biało.
Znow jablkowo! Zwyczajny pie.
Dzięki Wielkie
Teraz nie ma wyjścia.....trzeba zrobić
Przyjde i sprawdze. Boj sie!!! :) bede nawiedzac tych, ktorzy korzystaja z moich przepisow. No, to pod postem prosze o adresy... :) bedziecie mnie karmic i goscic. ;)
Jak sprezentujesz swoją książkę, to chętnie porównam wspólnie smakowite doznania... :)
Ale ze Stefanem!
...dobre pytanie, bo to trzeba by dodatkowe menu serwnąć
Ooooo, zapewniam, że u mnie większy wybór i ilość dla zwierzaków, niż dla człowieków. :D
Degustacja ze Stefanem, to obowiązkowo musi być... :)
Z przepisow korzystaja i jeszcze warunki stawiaja!!! No, z kim ja sie zadaje, niech mnie ges kopnie... ;)
4-ro warstwowa, intensywnie czekoladowa rozpusta z pomaranczowa marmolada. :)
Rozpusta pełną gębą, jestem za :)
Mniam :)
Bułeczki z korzenną nutką i nadzieniem dyniowo-bananowym z czekoladą :)
Fajnie,że wrzuciłaś ten przepis.
To nie żart .. wróciłam z zakupów i miałam ochotę na kawę i do tego ... co tak wyszło z piekarnika i chłodziło się w lodówie .. Mało słodkie ale soczyste i pyszniaste ))
Wyglada rewelacyjnie a z jakiego przepisu robiłaś . Bo chętnie bym porwała taka kanapeczkę .
Zapraszam na schabik i nie tylko . Przepis podam za chwilę a inspiracją była recepturka :
http://ogrodnikwpodróży.pl/schab-po-wegiersku-z-piekarnika-wedlina-kanapkowa/
Też jestem go ciekawa.lubimy schab,ale faktycznie czasem wychodzi za suchy,a wypróbowałam już niejeden przepis,sama uskuteczniałam też różne pomysły.
Wygląda przeapetycznie - co tam, że nie jest ciastem :D
Ooo....jaki piękniś z niego
Wygląda apetycznie i soczyście, a to trudne w schabikach;)
...tysz skorzystam z przepisu....jak wstawisz:)
Megi ślinka cieknie... wspaniały schabik :)
Szarlotka..
Wyglada pysznie!
szarlotka
Piekłam ją niedawno, tylko nadzienia miałam mniej (wyszła mi duża 'cienizna') - pyszna, dzięki za przepis :))
Dopisano 2015-11-3 18:16:29:
I znowu krucho-drożdżowe z czekoladowo-orzechowo śliwą. I znowu cienkie :))Jabłka, daktyle, kokos... wilotne, miękkie, warte wypróbowania ciacho. :)
Woooooow !!!!!!!!!!!!!!!
U nas dziś straszny deser - musiałam sprawdzić, czy aby na pewno dobrze go sobie wymyśliłam na Halloween dla dzieci :D
ale czadersko wygląda, córka ma 11.11 urodziny i postanowiłam zrobić w formie a'la hallowyn i każdy pomysł i przepis na wagę złota :)
Serniczusio....bo za duża blaszka, ale BAARDZO Pyszny, u mnie w ciapki;)
Malinowa delicja .. (Małgoś dziękuję )
Megi, przecudnie zaczęłaś ten tydzień :)
Ciacho jak ciacho ...ale jaki mam dobry humor, bo są same dobre wieści .. taaadam ))
No tak, 'Jaro' tryumfuje, to jego Fanki szleją z radości :D
PS. Żartowałam, Megi ... Już zmykam i buzię na klucz zamykam (no nie mogłam się powstrzymać, nie wiem po kim to mam - chyba po Babci).
już miałam propozycję na nazwę ciasta .. ''DUDOWE''.
A mój dobry humor absolutnie nie ma nic wspólnego z polityką ..
A moje ciasto nazwę.. Czarna rozpacz- amen"
wyjadę z kraju...może w ślady Bahati?
Zimno, pada, nie polecam. :)
Wolę 'waszego" Sergio Mattarella
o polityce na zarciu nie rozmawiam. :)
Pewnie o polityce nie masz pojęcia:(
Wrecz przeciwnie. Tylko o polityce i religiach nie rozmawiam w miejscach tego typu. Po co?
Prostuję drzewko , bo to moje ciacho jest apolityczne .
A już przez chwilę miałam nadzieję, że skusisz się na moją polityczną propozycję nazewniczą :D
Jestem po degustacji :) Polecam!
Nie wytrzymałam i trochę paluchów wiedźmy czekających na piątkową imprezę podjadłam :D
Chyba płytki paznokcia trzeba pilniczkiem potraktować i łapki jak trza ))))
No gdzież tam - wiedźmy obgryzają pazury, nie wiedziałaś? :D
Spod: ulubione jogurtowe ciasto czekoladowe. Sernik z czekolada i rodzynkami kapanymi w starej grappie, czesc masy serowej z musem jagodowym, polewa z jogurtu. :)
Brzmi obłędnie...
... i wygląda też obłędnie (można dostać obłędnego ślinotoku) :D
Można :)
Jeszcze w powijakach .. sernik
O ja, z bezą ?
U mnie nie ma nic do kawki, kolejny tydzień antybiotyk, więc chociaż się tutaj po oblizuję ;)
Bidulko .. U mnie jeszcze kawałek: malinowej delicji , biszkopt z brzoskwinią , sernik z bezą ( będzie podawany z gorącą frużeliną z rumem) i ... jak zawsze na dyżurze pierniczek. Czym chata bogata
Prze................pysznie ;))
... i podczas mlaskania językiem i (w wersji dla tych , którzy nie lubią wiśni w rumie )
To jeśli można, biorę ten kawałek z wiśniami :)
Megi....no weź się ulituj...przecież ja tylko śledzika szamam A tu kusisz....
Dla Ciebie następnym razem .. sernik z matjaskiem .. pasuje ?
Aha
Pyszna babka z twarozkiem.Szybko sie robi................super smakuje!
sernik z malinami. Tylko maliny mrożone i ciut się rozpaćkały
Sernik wygląda prze smacznie :)
Pychaaaa! :)
Szybkościowe brzoskwiniowe i jabłecznik Zosi (mojej )
Nie wiem które lepsze
Ciasto tortowe i sernik z brzoskwiniami.
Wow! Jak z cukierni, mega apetyczne :)
Ciacho jak z cukierni ... Janeczka
Piękniusie i smaczniusie ! :)
Z której cukierni? Bardzo apetyczne.
Bogdziu ! przecież odkryłam z jakiej cukierni słodkości na dowód link .. nie pójdzie nam Koleżanka w zaparte .
http://www.janeczka.pl/
Jeszcze powinna zaznaczyć, że
W samo sedno :) :) :)
Megi to miała być tajemnica
nic się nie ukryje, wywiad działa
Na szybko zagniecione drożdżowe z jagodami
Ekspresowa, zachciankowa szarlotka ))
To ja tak z rańca do kawusi poproszę
Jabłka z kisielem czy galaretką ? mega wypas :)
Prawie zgadłaś Jasiu ... kisielu brak, budyń uskuteczniłam ))))
To moze być nawet smaczniejsze połączenie bo w kisielu trochę za duzo skrobi jak na moje kubki :)
Cos na szybko : paczki
Się deko przypaliły...
Sie filtra walnelo, bo zdjecie ciemne i slabe :) no i pierwsze 3 ciut za ciemne wyszly, fakt. Ponoc i tak dobre.
ma mi piacerebbe mangiare
Na deser do herbaty .. prosto z piekarnika
Boczuś ? Czy Ty już na Święta zapasy czynisz ?
Rolada ... można podać z miodem i musztardą smakuje wybornie ))
No toć ja widzę,że roladka Miodzik & musztardę to preferuję jako składnik marynat a na degustację to zdecydowanie wolę chrzanikiem przyozdobić a musztarda i owszem aczkolwiek bez miodu
Megi najlepszy deser na świecie... po schabiku... i znowu mi ślinka cieknie :)
Drozdzowka nocna.
Pyszne ciasto .....hmm za zgadnijcie jaki składnik został dodany (kakao i mąka to oczywista oczywistość )
Ja wiem - dużo Megusiowego serca :)
Dziękuję za ''komplimenta'' ale ... to nie podroby są w składnikach ... ))
Obstawiam buraczki ;)
Ha ... wyklepałam się na wyjcu ... Tak jest ... 200g surowych startych buraczków >
Na wyjcu jeszcze nie byłam ale ogladałam dziś gdzieś w czeluściach "interneta" cos podobnego ;)
Kruszonkowy z jabłkami i cynamonem, pycha :)
Ale pieknie wyrośnięty! Mniam:) U mnie dzisiaj slomka ptysiowa i rurki z kremem ze.......sklepu:))
Rogaliki krucho-drożdżowe z masą orzechową:)
Sernik z brzoskwiniami
Brownie wszystkiego najlepszego. :)
od spodu:
warstwa brownie
warstwa ciasteczek oreo
warstwa brownie
warstwa marshmallow fluff ( ofc sama zrobilam)
warstwa solonego karmelu ( patrz wyzej)
warstwa ciasteczek oreo
warstwa brownie
polewa z czekolady i smietany kremowki.
Oj, dogadzasz Ty swoim ludkom. Jak bylam w Twoim wieku to wody na herbate nie potrafilam ugotowac.Jestes niesamowita !!!!!!!!!!!!!
Cud, miód,............milion kalorii:)
Zyliard! :)
He, he .........tydzien na fyttness:)
Ale, ale nie moge znalezc przepisu na ten karmel solony........Myslisz, ze bedzie pasowal do sernika? Zrobilabym w nim dziury i tam powlewala....
210 g cukru+ 50 g wody podgrzewamy, mieszajac na srednim ogniu tylko do rozpuszczenia cukru. Przestajemy mieszac, czekamy az cukier nabierze bursztynowej barwy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 85 g masla. Mieszamy do rozpuszczenia, (calosc wsciekle sie pieni i jest baaardzo goraca, wiec ostroznie!) wracamy z garnkiem na ogien, dodajemy 120 ml smietany kremowki i meszamy, mieszamy az calosc przestanie sie pienic i bedzie kremowa, pamietajac, ze sos zgestnieje stygnac, w przypadku, gdyby za bardzo zgestnial podgrzewamy i dolewamy jeszcze odrobine smietanki. Do goracego sosu dodajemy 1/2 do 2 lyzeczek soli, do smaku. Gotowe. Idealnie smakuje z sernikiem. :)
Aha, dzięki ! To przepis faktycznie już podawałaś na sos karmelowy. Myślalam, ze karmel solony to jeszcze co inne.
OMG :)
Tak sie wlasnie nazywa :)
Jeszcze nie rozkrojony korzenny placek dyniowo-marchwiowo-bakaliowy z kremem philadelphia :) W rzeczywistości już prawie w całości pożarty, ale dopiero wyskoczył z aparatu :D Testowałam przepis na święta :)
Aajj .. apetycznie wygląda )))
Tylko brzuch po nim boli, bo się go za dużo pochłania, oj...
Szarlotka..
Antidotum na dzisiejszą pogodę, szczególnie Wybrzeże,Pomorze, Kaszuby i .. Kujawy ))
na bogato widzę
Szarlotka... mmmmm ;)
Ciasteczka jaglane ala pieguski.
Szarlotka z połówkami jabłek i różowym serkowym lukrem :)
Kontynuacja TUTAJ :)