Forum

Gawędy o jedzeniu

Co dzisiaj na deser....... Co słodkiego do kawy lub herbaty? c.d.

  • Autor: makusia Data: 2015-10-04 22:26:00

    U nas, szarlotka z budyniem :) 

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-04 22:47:45

    U nas sypana :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-05 08:35:57

    A u nas z monitora zlizana rolleyes4 rolleyes5 rolleyes5 grin

  • Autor: makusia Data: 2015-10-05 21:15:14

    2thumbsup

  • Autor: krysztalek21 Data: 2015-10-05 21:38:51

    laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4laugh4

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-05 09:53:27

    Czekoladowa śliwa podrasowana powidłami + orzechy, na krucho-drożdżowym spodzie, z pianką która miała być bezą :(( Allle pycha :P

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-06 00:44:00

    Drożdżówki ze śliwkami, brzoskwiniami i kruszonką migdałowo-owsianą :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-06 09:14:17

    Oooo....Porywam jedną smakowitą.....albo jednak dwie, do kawusi na później:)) Mniami!!!

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-06 09:28:05

    Proszę, częstuj się, Smacznego :))

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-06 12:29:23

    Ciasteczka imbirowe.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-06 12:58:39

    Pyszotki, mniam... :)

  • Autor: makusia Data: 2015-10-06 15:26:43

    Porywam jedno, aż mi tutaj zapachniało imbirem :)

  • Autor: gabigold Data: 2015-10-07 16:46:50

    Makusiu, też w sobotę miałam szarlotkę z budyniem, ale do tego jeszcze dyniowe z przepisu Wkn , pyszne ,mniam .

  • Autor: makusia Data: 2015-10-07 22:56:17

    Dyniowe musiało być pyszne ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-08 08:19:29

    Zostawiam Wam Babeczki .... babeczkę ..))

  • Autor: nadia Data: 2015-10-08 09:56:29

    Kruszon :)


  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-09 15:53:25

    Tarta z jabłkami (dla teściowej), a dla nas jutro będzie z gruszkami..

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-10 09:45:25

    Idealny ideał Smakosi:)) Wczoraj wieczorkiem pieczony i właśnie smakowany śniadaniowo Pyszotka:))

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 11:07:41

    Na powitanie jesiennych chłodów , dzisiaj na moim stole tańczy ...hawajka

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-10-10 11:41:42

    Meguś! Wygląda cudnie! Przepis jak rozumiem jest autorski ale doczekamy się w niedługim czasie publikacji ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 11:58:01

    Upss .... ''sie pomyliłam ale geograficznie byłam blisko .. Hawanka wink2. Przepis blogowy ale na naszej stronce nie było takowego ciacha no to .. upiekłam >

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-10 12:03:58

    Podłączam się do prośby o przepis - ciasto wygląda obłędnie!
    U nas półkruchy placek śliwkowo-jabłkowy :)

  • Autor: Beata500 Data: 2015-10-10 12:11:32

    O Matko, co jeden to ładniejszy.  Dopiero południe, a tu takie cudeńka!

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 12:16:02

    Jejciu .. jakie to soczysty kawałek .. biorę z mięntką .. przyda się do wody lub ... mojito wink3

  • Autor: Beata500 Data: 2015-10-10 12:01:42

    Ależ to cudnie wygląda!

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-10 13:44:54

    Jakie chłody, gdy TAKIE ciacho u Ciebie grin

    U nas karpatka z kleksami dżemu z czarnej porzeczki i kostkami galaretki truskawkowej. Foty nie ma i nie będzie, bo wyszłam z rytmu WŻ... Zawsze można poćwiczyć wyobraźnię tongue2

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 13:49:30

    No wiesz .. proszę Koleżanki ... chwytaj aparacik i fotkuj  )))

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-10 15:31:45

    ...też mi wytłumaczenie....fota ma być i już smash
    tongue3

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-10 18:04:05

    Iwciu, specjalnie dla Ciebie odgrzebane z archiwum :


  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 18:09:13

    Jakie ładne kolorowe i apetyczne .. prawda Iwciu ?? tongue2

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-12 19:04:15

    NO!!! Może być z archiwum....tak tysz se pojem;))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-11 17:37:56

    Sama tańczy? wink3

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-10 16:35:34

    Rolada jabłkowa, z gruszkami i galaretką gruszkową, ale bez rolowania (na płasko), z polewą truflową i posypką orzechową - włoską.

    Apetyczne fotki, dla takiego łasucha jak ja = okrucieństwo nie do przyjęcia :D

    U mnie bezfotkowo, bo Operator mężowaty strajkuje - takie wytłumaczenie może być???

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 16:56:48

    Smośka ... chyba już pora się usamodzielnić , tak kombinuj aby fotkę wstawić .. ew. możesz poprosić sąsiada tego z prawej strony wink3.

    Ta polewa truflowa to: ?

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-10 17:17:41

    Z prawej? No co Ty, ojciec 3-ki dzieci (w tym malusie bliźniaki) - nie bede mu truła o fociach...
    A z której prawej? Może ja źle usiadłam ...

    Polewa: taniutka czekolada truflowa (z Kauflandu) + rozcieńczalnik (śmietanka/mleczko do kawy - co jest w lodówce) i do mikrofali na minutkę, wymieszać. Wsio. Smacznego :))

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 17:42:52

    Tak właśnie o TEGO sąsiada miałam na myśli .. On z chęcią czmychnie z domu na tak dobre ciacho i przy okazji pokaże jak fotki wkleić wink2

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-10 17:51:45

    To nie o pokazywanie chodzi :D
    Nie mam złączki do kompa (starutki telefon) i muszę zdjęcia wysyłać do Operatora, a ten zrzuca je na dysk i mam co wklejać ... Ot, co.
    Sąsiadom i tak wiszę ciacho, tylko nie mam pomysła - by i maluszki mogły zjeść.
    Padnie na rogaliki chyba, albo inne drożdżówki.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-10-10 17:44:47

    A więc było tak....ciemny bioszkopt maźnięty czarną porzeczką- na to krem tiramisu, nastepnie jasny biszkopt maźnięty dżemem morelowym- na to krem tiramisu, nastepnie znów ciemny biszkopt, czarna porzeczka i bita śmietana, a wszystko przykryte czapeczką bezy....został taki kawałek który nie bardzo nadaje się do obfocenia-znaczy chyba dobre było ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-10 18:00:55

    Chyba ??? na pewno pychota )) thumbsup

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-10-11 11:16:00

    Coś tam się dało jeszcze wykroić ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-11 12:48:30

    No Dorcia ...apetyczny kawałek przekładańca . Talerzyk nie mój ale blacik tak jakoś znajomy wink2.

  • Autor: pwyso Data: 2015-10-11 08:42:27

    "królewicz" - nie wiem czemu taka nazwa, ale tak to ciasto nazywają w moich stronach ...

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-12 19:07:30

    Mmmm.....bardzo apetyczne, choć kremy nie są mi najbliższe, na to bym się skusiła:)

  • Autor: misia123 Data: 2015-10-11 13:27:17

    Muffinki czekoladowe...krem budyniowy z mascarpone ...wiśnie,porzeczki.borówki:)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-11 17:37:15

    rolleyes4

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-11 21:42:50

    Jaki wysyp muffin ... a jakie odmiany .. fiuu fiuu .. happy

  • Autor: makusia Data: 2015-10-12 09:26:46

    Aż się w głowie kręci od tych dobroci ;)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-11 20:53:41

    Tarta z gruszkami..

  • Autor: makusia Data: 2015-10-12 09:27:15

    Cudna 2thumbsup

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-10-11 21:44:46

    jabłka w cieście

  • Autor: makusia Data: 2015-10-12 09:27:40

    Bardzo ją lubimy, szybko i smacznie.

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-12 10:40:16

    Smakowite to ciacho i robi się szybciorem :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-12 13:06:45

    Ciasto "Dary Jesieni' :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-12 15:38:45

    Ono ma masę serową na górze? Wygląda bardzo apetycznie.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-12 22:24:47

    Ma masę  jajeczno-jogurtowo-śmietankową z kokosem i węgierki ze skarmelizowaną dynią z całymi orzechami laskowymi... :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-13 09:34:38

    Pyszności!

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-13 19:46:41

    Dziękuję :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-15 10:05:41

    Wczoraj upieczona Tarta ze Śliwkami wg.Wkn:))

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-15 15:13:34

    Ciasto , ciasto ... cynamonowo-orzechowe

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-16 07:49:13

    Bardzo piękne! Jakiś przepis...coś?

    U nas resztki drożdżówki ze śliwkami i jabłkami :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-16 08:02:36

    Znalazłam przepisik na cynamonowca :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30052214

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-16 08:32:23

    Bingo )) .. Kto jak kto Ty nasze przepisy na ''pamięc''.. znasz wink2

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-16 09:02:19

    Cicho, bo się wyda, że znalazłam to dzięki najnowszym komentarzom :D

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-16 10:02:18

    Nie każdy potrafi na taki pomysł wpaść grin

  • Autor: Kormag Data: 2015-10-16 12:12:57

    Ale piękne zdjęcie, widać pracę włożoną w jego wykonanie.

  • Autor: krupczyk25 Data: 2015-10-16 11:01:58

    U mnie dzisiaj brzoskwinie zapiekane w cieście francusim :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-16 11:45:28

    Czekaj, czekaj, bo wyślipiam ślipie i za nic nie mogę dojść, jak te farsz brzoskwiniowy wygląda. To nie są duże cząstki brzoskwiń owinięte po prostu w ciasto francuskie, prawda?
    Zdradzisz coś więcej? :)

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-17 15:14:32

    Znika właśnie, w nocy pieczona, "szarlotka" w cieniuteńkim cieście krucho-drożdżowym.
    Nadzienie: jabłka + gruszki + rodzynki, śliwki suszone, orzechy włoskie i galaretka brzoskwiniowa.
    Przesłodziłam ją na maxa, ale smakuje świetnie z gorzką kawusią :))

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-17 16:22:14

    Żądam zdjęcia!

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-17 18:20:03

    Na taką 'cieniznę' to szkoda foci i angażowania zapracowanego Operatora (drugi miesiąc struga półki w piwniczce).
    Jak już całą robotę odwali (za jakieś 3 do 5-ciu lat),to ...pewnie już kupię nowszy sprzęt i pośrednik nie będzie mi potrzebny.
    Sorki, na dziś nic nie mam, spróbuję jutro :))

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-17 20:39:58

    Apple strudel

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-10-18 11:34:00

    raczej nie odważę się na pieczenie tego :) Ale zjeść to bardzo chętnie :) Możemy się zamienić ;) Ja jałowcową a ty ciasto :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-18 11:44:18

    Kochana...kto jak kto, ale ty?! 300 g maki, 200 g wody, 2 lyzeczki oleju i pol lyzeczki soli. Tylko,tyle, pozniej na omaconym obrusie lapkami rozciagnac do rozmiaru 90x180 cm, posmarowac maslem, wylozyc jablka z bulka tarta, odrobina rodzynek, rumu, cukru i cynamonu, zeinac, obciac wystajace zbyt boki, podlozyc pod ciasto, piec 30 minut. Gotowe!!! A ciasto musi dobra godzinke po wyrobieniu odpoczac. Za dobra rade poprosze plasterek jalowcowej. ;)

  • Autor: misia123 Data: 2015-10-18 12:03:33

    Bahati kusisz ... oj kusisz.Chętnie skorzystam z przepisu :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-18 12:15:47

    Ciasto: 300 g maki 00,
    200 g wody, letniej,
    lyzeczka soli
    2 lyzeczki oleju

    make mieszamy z sola, robimy wglebienie, dodajemy wode, mieszamy, pozniej zagniatamy do polaczenia, dosdajemy olej, wyrabiamy 10 minut, mozna robotem z hakiem. Po 10 minutach dosc miekka kule ciasta przekladamy do naoliwionego pojemnika, obtaczamy w oleju raz, przykrywamy i zostawiamy na godzine w spokoju. W tym czasie robimy nadzienie.
    6 duzych jablek, pokrojonych w kostke
    220 g bulki tartej
    90 g cukru najlepiej brazowego
    50 g rodzynek
    sok z polowy cytryny
    40 ml alkoholu: rum, whiskey, limoncello
    1/2 lyzeczki cynamonu
    1/2 lyzeczki imbiru
    Wszystkie skladniki mieszamy, odstawiamy.

     Teraz rozpusczamy 50 g masla
    ciasto przekladamy na obsypany maka obrus. Smarujemy odrobina masla. Walkujemy na prostokat 20x 30 cm. I teraz wkladamy rece pod ciasto, grzbietami dloni rozciagamy, rozciagamy i rozciagamy, az osiagniemy rozmiar 90x180 cm. Odcinamy grubsze brzegi, ciasto ma byc zupelnie przezroczyste. Smarujemy polowa pozostalego masla cale ciasto. Wzdluz krotszego boku ukladamy nadzienie, zostawiajac okolo 4 cm z kazdej strony wolne. Teraz zawijamy pomagajac sobie obrusem nadzienie w ciasto, obcinamy boki, gdyby byly zbyt dlugie, wkladamy pod ciasto. Ukladamy na duzej blasze wylozonej papierem do pieczenia, laczeniem, oczywiscie do dolu. Smarujemy pozostalym malem, pieczemy w 200st C przez okolo 25-30 minut, do zezlocenia. Podajemy cieple, posypane cukrem pudrem, doskonale z lodami waniliowymi.

  • Autor: misia123 Data: 2015-10-18 12:25:08

    Dzięki za przepis ... na pewno  skorzystam :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-10-18 12:10:25

    nawet pętko całe :D Tylko problem u mnie ze stołem, bo w kuchni jest tylko jego namiastka a w pokoju nie mam wcale :(

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-10-18 11:32:56

    sernik

  • Autor: Basialis Data: 2015-10-18 22:25:20

    Madziny "gruszkowiec" tym razem czekoladowy..............jako tort, pycha!!!!!!!!!!!

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-18 22:30:18

    Z pewną dozą nieśmiałości zapytuję .. ''mój gruszkowiec ?"wink3

  • Autor: Basialis Data: 2015-10-18 22:37:31

    A czyj? Twoj...............pycha.

    Dopisano 2015-10-18 22:48:34:

    A czyj? Twoj...............pycha.Madziu nie wstydz sie, to ciasto jest super.Robie je jednak zawsze w tortownicy bo tutaj takich blaszek brak

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-19 09:20:33

    Makusiowe ciacho, tym razem śliwkami napakowane:)) Mniami:))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-19 09:33:06

    rolleyes4

  • Autor: makusia Data: 2015-10-19 19:33:07

    Obłęd:)) Miło mi bardzo Iwciu, że korzystasz z przepisu :) 2thumbsup

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-19 10:18:03

    Zachciało nam się serniczka i ... częstujcie się :słodki, puszysty taki na mniam. A jakby było mało to zostawiam całą formę .. ))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-19 10:44:05

    Eeeee....no pysznie wyglada mniammmm:) Na herbatnikosach? wink3

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-19 10:50:15

    Oczywiście  .. po 21 godz. zabierałam się za sernik a więc działałam w afekcie sernikowym )). Frużelina została zjedzona ale będzie niebawem powtórka dla gości to i wiśnie podam :))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-19 11:43:20

    Mniammmmniasty :) A wiesz,że ja nie ciastowa sneaky

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-19 13:05:03

    Sernik miał być dla mnie wczoraj, dziś się nie liczy ;)
    A ta zieleninka to co, zjadliwa?

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-19 16:19:21

    Zielone jak najbardziej to z mojego kuchennego zielnika ...uwielbiam do smażonych ziemniaków czy do marynaty do mięs - rozmaryn :))

  • Autor: makusia Data: 2015-10-19 19:33:46

    Ten sernik wygląda przepysznie.... 2thumbsup

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-19 11:49:06

    Sernik

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-10-19 14:39:08

    Bahati..to beza i wiśnie?
    Ale cudo:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-19 14:41:44

    Bajaderka, sernik z toffee, fruzelina z owocow lesnych i beza. :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-19 16:19:58

    Serniczek na wypasie ... mój to taki ''sierotek ''

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-19 16:25:35

    Moj to w 1/4 ricotta, w 1/4 serek kremowy i w 1/2 jogurt odtluszczony. Resztki biszkoptow z tortu z rumem, maslem i kakao na spodzie, owoce z zamrazalnika i zbedna beza na wierzchu. Czyli...czy z takich resztek da sie cos zrobic? Dalo sie! :)

  • Autor: makusia Data: 2015-10-19 19:35:39

    2thumbsup

  • Autor: iwett Data: 2015-10-20 08:39:13

    No, no kochana - skromna jesteś:) Ja bym dała taki serniczek na konkurs.....

  • Autor: bogdzia Data: 2015-10-19 17:09:27

    Ciasto drożdżowe z bakaliami i kruszonką

  • Autor: makusia Data: 2015-10-19 19:40:02

    Dawno nie piekłam drożdżówki, trzeba to zmienić :)

  • Autor: makusia Data: 2015-10-19 19:41:33

    Słodki salceson :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-19 22:35:17

    "Wiewiórka"..:)

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-20 10:33:50

    Wiewiórka z miodem, czy bez?
    Mam stary przepis na miodku, pycha.

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-20 18:01:49

    Bez miodu (z żurawiną i gorzką czekoladą).

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-20 22:04:00

    Dzięki, muszę spróbować - lubię i żurawinę i gorzką czekoladę :))

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-28 18:45:17

    Jak mus, to mus - mam - pyszna, dzięki :))
    Polałam i posypałam na biało.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-20 22:08:57

    Znow jablkowo! Zwyczajny pie.

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-22 09:57:34

    Biscotti: 
    1 jajko 
    150 g cukru
    300 g maki pszennej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    0,5 lyzeczki sody
    0,5 lyzeczki soli
    50 ml espresso (albo 2 lyzeczki kakao rozmieszane z 50 ml goracej wody, 50 ml mleka...) ostudzonego
    10 ml mleka
    Szczypta cynamonu ( dowolne przyprawy, np 1 lyzeczka przyprawy do piernika, wanilia...)
    Szczypta gozdzikow
    Szczypta imbiru
    1,5 szklanki orzechow, czekolady, suszonych owocow, rodzynek...
     
    Jajko ubijamy z cukrem do bialosci. Dodajemy make wymieszana ze spulchniaczami i sola, miksujemy, dodajemy ostudzona kawe z mlekiem, miksujemy lub mieszamy do polaczenia skladnikow. Dodajemy dodatki i delikatnie laczymy je z ciastem. Na posypanym maka blacie, dlonmi obsypanymi maka, formujemy dwa waleczki, ukladamy na papierze do pieczenia i pieczemy okolo 25 minut w 180 st C. Studzimy na kratce przez 30 minut. Nozem z pilka kroimy na 1,5 cm kromki po skosie. Ukladamy kromeczki na blasze wylozonej papierem do pieczenia i pieczemy po 7 minut z kazdej strony w 160 st C. Studzimy. Delektujemy sie. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-22 10:01:56

    Dzięki Wielkie happy
    Teraz nie ma wyjścia.....trzeba zrobić tongue3

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-22 10:03:28

    Przyjde i sprawdze. Boj sie!!! :) bede nawiedzac tych, ktorzy korzystaja z moich przepisow. No, to pod postem prosze o adresy... :) bedziecie mnie karmic i goscic. ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-22 10:52:24

    Jak sprezentujesz swoją książkę, to chętnie porównam wspólnie smakowite doznania... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-10-22 12:02:05

    Ale ze Stefanem!

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-22 12:12:19

    ...dobre pytanie, bo to trzeba by dodatkowe menu serwnąć laugh

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2015-10-22 14:00:06

    Ooooo, zapewniam, że u mnie większy wybór i ilość dla zwierzaków, niż dla człowieków. :D

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-22 12:34:49

    Degustacja ze Stefanem, to obowiązkowo musi być... :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-22 12:35:49

    Z przepisow korzystaja i jeszcze warunki stawiaja!!! No, z kim ja sie zadaje, niech mnie ges kopnie... ;)

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-22 12:38:28

    4-ro warstwowa, intensywnie czekoladowa rozpusta z pomaranczowa marmolada. :)

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-23 13:32:46

    Rozpusta pełną gębą, jestem za :)
    Mniam :)

  • Autor: Lea2 Data: 2015-10-22 19:48:49

    Bułeczki z korzenną nutką i nadzieniem dyniowo-bananowym z czekoladą :)

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-23 17:03:35

    Fajnie,że wrzuciłaś ten przepis.

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-23 15:13:34

    To nie żart .. wróciłam z zakupów i miałam ochotę na kawę i do tego ... co tak wyszło z piekarnika i chłodziło się w lodówie .. Mało słodkie ale soczyste i pyszniaste ))

  • Autor: mariolan76 Data: 2015-10-23 15:21:18

    Wyglada rewelacyjnie a z jakiego przepisu robiłaś . Bo chętnie bym porwała taka kanapeczkę .

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-23 16:23:55

    Zapraszam na schabik i nie tylko smiley2. Przepis podam za chwilę a inspiracją była recepturka :
    http://ogrodnikwpodróży.pl/schab-po-wegiersku-z-piekarnika-wedlina-kanapkowa/

  • Autor: jolka60 Data: 2015-10-23 17:16:36

    Też jestem go ciekawa.lubimy schab,ale faktycznie czasem wychodzi za suchy,a wypróbowałam już niejeden przepis,sama uskuteczniałam też różne pomysły.

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-23 18:08:56

    Wygląda przeapetycznie - co tam, że nie jest ciastem :D

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-23 18:28:19

    Ooo....jaki piękniś z niego rolleyes2
    Wygląda apetycznie i soczyście, a to trudne w schabikach;)
    ...tysz skorzystam z przepisu....jak wstawisz:)

  • Autor: neliada Data: 2015-10-23 18:44:49

    Megi ślinka cieknie... wspaniały schabik :)

  • Autor: małpiatka Data: 2015-10-24 20:53:15

    Szarlotka..

  • Autor: Basialis Data: 2015-10-24 21:35:55

    Wyglada pysznie!

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-10-25 12:06:29

    szarlotka


  • Autor: Smosia Data: 2015-10-25 18:01:34

    Piekłam ją niedawno, tylko nadzienia miałam mniej (wyszła mi duża 'cienizna') - pyszna, dzięki za przepis :))

    Dopisano 2015-11-3 18:16:29:

    I znowu krucho-drożdżowe z czekoladowo-orzechowo śliwą. I znowu cienkie :))

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-25 14:39:25

    Jabłka, daktyle, kokos... wilotne, miękkie, warte wypróbowania ciacho. :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-25 18:37:02

    Woooooow !!!!!!!!!!!!!!! rolleyes

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-25 19:08:47

    U nas dziś straszny deser - musiałam sprawdzić, czy aby na pewno dobrze go sobie wymyśliłam na Halloween dla dzieci :D

  • Autor: Weron!ka Data: 2015-10-26 21:11:39

    ale czadersko wygląda, córka ma 11.11 urodziny i postanowiłam zrobić w formie a'la hallowyn i każdy pomysł i przepis na wagę złota :)

  • Autor: iwciaG Data: 2015-10-26 08:21:06

    Serniczusio....bo za duża blaszka, ale BAARDZO Pyszny, u mnie w ciapki;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-26 09:59:20

    Malinowa delicja .. (Małgoś dziękuję grin)

  • Autor: anrubi Data: 2015-10-26 11:34:26

    Megi, przecudnie zaczęłaś ten tydzień :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-26 12:25:24

    Ciacho jak ciacho ...ale jaki mam dobry humor, bo są same dobre wieści .. taaadam ))

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-26 13:13:39

    No tak, 'Jaro' tryumfuje, to jego Fanki szleją z radości :D

    PS. Żartowałam, Megi ... Już zmykam i buzię na klucz lipsrsealed2 zamykam (no nie mogłam się powstrzymać, nie wiem po kim to mam - chyba po Babci).

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-26 14:19:06

    laugh4laugh4laugh4 już miałam propozycję na nazwę ciasta .. ''DUDOWE''.
    A mój dobry humor absolutnie nie ma nic wspólnego z polityką ..

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-10-26 14:51:54

    A moje ciasto nazwę.. Czarna rozpacz- amen"

    wyjadę z kraju...może w ślady Bahati?bigcry

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-26 15:00:16

    Zimno, pada, nie polecam. :)

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-10-26 15:17:31

    Wolę 'waszego" Sergio Mattarella

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-26 15:35:37

    o polityce na zarciu nie rozmawiam. :)

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-10-26 16:49:53

    Pewnie o polityce nie masz pojęcia:(

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-26 17:33:30

    Wrecz przeciwnie. Tylko o polityce i religiach nie rozmawiam w miejscach tego typu. Po co?

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-26 20:12:52

    Prostuję drzewko , bo to moje ciacho jest apolityczne smash.

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-27 10:29:38

    A już przez chwilę miałam nadzieję, że skusisz się na moją polityczną propozycję nazewniczą :D 

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-10-28 13:33:28

    Jestem po degustacji :) Polecam!

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-27 17:14:37

    Nie wytrzymałam i trochę paluchów wiedźmy czekających na piątkową imprezę podjadłam :D

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-27 19:07:49

    Chyba płytki paznokcia trzeba pilniczkiem potraktować i łapki jak trza ))))

  • Autor: Wkn Data: 2015-10-27 19:15:27

    No gdzież tam - wiedźmy obgryzają pazury, nie wiedziałaś? :D

  • Autor: Bahati Data: 2015-10-29 13:13:40

    Spod: ulubione jogurtowe ciasto czekoladowe. Sernik z czekolada i rodzynkami kapanymi w starej grappie, czesc masy serowej z musem jagodowym, polewa z jogurtu. :)

  • Autor: makusia Data: 2015-10-29 21:11:03

    Brzmi obłędnie...

  • Autor: Smosia Data: 2015-10-30 09:16:53

    ... i wygląda też obłędnie (można dostać obłędnego ślinotoku) :D

  • Autor: makusia Data: 2015-10-30 20:10:31

    Można :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-30 17:52:21

    Jeszcze w powijakach .. sernik

  • Autor: makusia Data: 2015-10-30 20:11:46

    O ja, z bezą ? 
    U mnie nie ma nic do kawki, kolejny tydzień antybiotyk, więc chociaż się tutaj po oblizuję ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-30 20:57:27

    Bidulko .. U mnie jeszcze kawałek: malinowej delicji , biszkopt z brzoskwinią , sernik z bezą ( będzie podawany z gorącą frużeliną z rumem) i ... jak zawsze na dyżurze pierniczek. Czym chata bogata smug2

  • Autor: makusia Data: 2015-10-30 21:59:19

    Prze................pysznie ;))

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-31 11:32:24

    ... i podczas mlaskania językiem i (w wersji dla tych , którzy nie lubią wiśni w rumie wink3)

  • Autor: makusia Data: 2015-10-31 17:25:36

    To jeśli można, biorę ten kawałek z wiśniami :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-31 17:51:47

    Megi....no weź się ulituj...przecież ja tylko śledzika szamam grin A tu kusisz....bigcry

  • Autor: megi65 Data: 2015-10-31 17:57:55

    Dla Ciebie następnym razem .. sernik z matjaskiem .. pasuje ? wink3

  • Autor: mggi63 Data: 2015-10-31 19:24:52

    Aha thumbsup

  • Autor: Basialis Data: 2015-10-31 00:32:08

    Pyszna babka z twarozkiem.Szybko sie robi................super smakuje!

  • Autor: Krystyna911 Data: 2015-11-01 08:33:31

    sernik z malinami. Tylko maliny mrożone i ciut się rozpaćkały

  • Autor: makusia Data: 2015-11-01 11:40:37

    Sernik wygląda prze smacznie :)

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-03 13:42:22

    Pychaaaa! :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-01 18:59:18

    Szybkościowe brzoskwiniowe i jabłecznik Zosi (mojej )wink2

  • Autor: makusia Data: 2015-11-02 19:36:10

    Nie wiem które lepsze 2thumbsup

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-02 20:37:45

    Ciasto tortowe i sernik z brzoskwiniami.

  • Autor: makusia Data: 2015-11-02 21:45:29

    Wow! Jak z cukierni, mega apetyczne :) 2thumbsup

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:42:11

    blush

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-02 21:53:16

    Ciacho jak z cukierni ... Janeczka grin

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:43:13

    2thumbsup

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-03 13:43:24

    Piękniusie i smaczniusie ! :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:44:10

    wacko

  • Autor: bogdzia Data: 2015-11-03 17:29:49

    Z której cukierni? devilish Bardzo apetyczne.

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-03 17:47:23

    Bogdziu ! przecież odkryłam z jakiej cukierni słodkości na dowód link .. nie pójdzie nam Koleżanka w zaparte sneaky.


    http://www.janeczka.pl/

  • Autor: bogdzia Data: 2015-11-03 18:06:48

    Jeszcze powinna zaznaczyć, że 

  • Autor: makusia Data: 2015-11-05 22:20:11

    2thumbsup

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:41:15

    W samo sedno :) :) :)

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:45:40

    Megi to miała być tajemnica lipsrsealed2

  • Autor: bogdzia Data: 2015-11-06 18:55:53

    nic się nie ukryje, wywiad działa toff

  • Autor: goplana2 Data: 2015-11-03 15:14:11

    Na szybko zagniecione drożdżowe z jagodami

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-05 13:36:53

    Ekspresowa, zachciankowa szarlotka ))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-06 07:51:27

    To ja tak z rańca do kawusi poproszę wink2

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 17:47:11

    Jabłka z kisielem czy galaretką ? mega wypas :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-06 17:57:34

    Prawie zgadłaś Jasiu ... kisielu brak, budyń uskuteczniłam ))))

  • Autor: janeczka669 Data: 2015-11-06 18:00:09

    To moze być nawet smaczniejsze połączenie bo w kisielu trochę za duzo skrobi jak na moje kubki :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-05 18:58:51

    Cos na szybko : paczki

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-05 19:40:37

    Się deko przypaliły...2thumbsup

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-05 19:46:23

    Sie filtra walnelo, bo zdjecie ciemne i slabe :) no i pierwsze 3 ciut za ciemne wyszly, fakt. Ponoc i tak dobre.

  • Autor: bajaderkaa Data: 2015-11-05 20:01:53

    ma mi piacerebbe mangiare2thumbsup

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-06 10:21:03

    Na deser do herbaty .. prosto z piekarnika smug2

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-06 10:54:43

    Boczuś ? wink3 Czy Ty już na Święta zapasy czynisz ?

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-06 11:36:10

    Rolada ... można podać z miodem i musztardą smakuje wybornie ))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-06 12:09:27

    No toć ja widzę,że roladka happy Miodzik & musztardę to preferuję jako składnik marynat a na degustację to zdecydowanie wolę chrzanikiem przyozdobić a musztarda i owszem aczkolwiek bez miodu wink2

  • Autor: neliada Data: 2015-11-06 18:22:57

    Megi najlepszy deser na świecie... po schabiku... i znowu mi ślinka cieknie :)

  • Autor: Basialis Data: 2015-11-06 14:10:46

    Drozdzowka nocna.

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-07 18:40:45

    Pyszne ciasto .....hmm za zgadnijcie jaki składnik został dodany (kakao i mąka to oczywista oczywistość wink2)

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-07 18:59:09

    Ja wiem - dużo Megusiowego serca :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-07 19:30:21

    Dziękuję za ''komplimenta'' ale ... to nie podroby laugh2 są w składnikach ... ))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-07 20:44:26

    Obstawiam buraczki ;)

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-07 20:45:35

    Ha ... wyklepałam się na wyjcu ... Tak jest ... 200g surowych startych buraczków >

  • Autor: dorotaibasia Data: 2015-11-07 20:48:43

    Na wyjcu jeszcze nie byłam ale ogladałam dziś gdzieś w czeluściach "interneta" cos podobnego ;)

  • Autor: makusia Data: 2015-11-08 11:43:58

    Kruszonkowy z jabłkami i cynamonem, pycha :)

  • Autor: iwett Data: 2015-11-08 12:13:55

    Ale pieknie wyrośnięty! Mniam:) U mnie dzisiaj slomka ptysiowa i rurki z kremem ze.......sklepu:))

  • Autor: misia123 Data: 2015-11-08 16:01:15

    Rogaliki krucho-drożdżowe z masą orzechową:)

  • Autor: bogdzia Data: 2015-11-08 18:30:30

    Sernik z brzoskwiniami

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-08 22:13:28

    Brownie wszystkiego najlepszego. :) 
    od spodu:
    warstwa brownie
    warstwa ciasteczek oreo
    warstwa brownie
    warstwa marshmallow fluff ( ofc sama zrobilam)
    warstwa solonego karmelu ( patrz wyzej)
    warstwa ciasteczek oreo
    warstwa brownie
    polewa z czekolady i smietany kremowki. 

  • Autor: Basialis Data: 2015-11-08 22:18:48

    Oj, dogadzasz Ty swoim ludkom. Jak bylam w Twoim wieku to wody na herbate nie potrafilam ugotowac.Jestes niesamowita !!!!!!!!!!!!!

  • Autor: iwett Data: 2015-11-09 10:25:02

    Cud, miód,............milion kalorii:)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-09 10:53:32

    Zyliard! :)

  • Autor: iwett Data: 2015-11-09 11:13:35

    He, he .........tydzien na fyttness:)
     Ale, ale nie moge znalezc przepisu na ten karmel solony........Myslisz, ze bedzie pasowal do sernika? Zrobilabym w nim dziury i tam powlewala....

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-09 11:22:57

    210 g cukru+ 50 g wody podgrzewamy, mieszajac na srednim ogniu tylko do rozpuszczenia cukru. Przestajemy mieszac, czekamy az cukier nabierze bursztynowej barwy. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 85 g masla. Mieszamy do rozpuszczenia, (calosc wsciekle sie pieni i jest baaardzo goraca, wiec ostroznie!) wracamy z garnkiem na ogien, dodajemy 120 ml smietany kremowki i meszamy, mieszamy az calosc przestanie sie pienic i bedzie kremowa, pamietajac, ze sos zgestnieje stygnac, w przypadku, gdyby za bardzo zgestnial podgrzewamy i dolewamy jeszcze odrobine smietanki. Do goracego sosu dodajemy 1/2 do 2 lyzeczek soli, do smaku. Gotowe. Idealnie smakuje z sernikiem. :)

  • Autor: iwett Data: 2015-11-09 11:35:59

    Aha, dzięki ! To przepis faktycznie już podawałaś na sos karmelowy. Myślalam, ze karmel solony to jeszcze co inne. 

  • Autor: anrubi Data: 2015-11-09 19:54:50

    OMG :)

  • Autor: Bahati Data: 2015-11-09 20:53:53

    Tak sie wlasnie nazywa :)

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-09 19:36:15

    Jeszcze nie rozkrojony korzenny placek dyniowo-marchwiowo-bakaliowy z kremem philadelphia :) W rzeczywistości już prawie w całości pożarty, ale dopiero wyskoczył z aparatu :D Testowałam przepis na święta :)

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-09 19:48:36

    Aajj .. apetycznie wygląda )))

  • Autor: Wkn Data: 2015-11-09 19:57:33

    Tylko brzuch po nim boli, bo się go za dużo pochłania, oj...

  • Autor: małpiatka Data: 2015-11-09 20:09:04

    Szarlotka..

  • Autor: megi65 Data: 2015-11-10 08:34:58

    Antidotum na dzisiejszą pogodę, szczególnie Wybrzeże,Pomorze, Kaszuby i .. Kujawy ))

  • Autor: mggi63 Data: 2015-11-10 09:33:24

    na bogato widzę wink

  • Autor: AniulaM Data: 2015-11-10 09:57:58

    Szarlotka... mmmmm ;)

  • Autor: mariolan76 Data: 2015-11-10 15:18:14

    Ciasteczka jaglane ala pieguski.

  • Autor: Lea2 Data: 2015-11-10 19:22:44

    Szarlotka z połówkami jabłek i różowym serkowym lukrem :)

  • Autor: makusia Data: 2015-11-10 21:56:31

    Kontynuacja TUTAJ :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu