Ostatnio bardzo często gości u nas makaron z tartą cukinią i boczkiem z sosem a'la carbonara. Dziś też resztka tej pychoty plus chłodnik pomidorowy od Uretana..
Szynka Bahusa mnie natchnęła i wczoraj też upiekłam, bo temperatura pozwoliła już na uruchomienie piekarnika, bez narażenia zdrowia i życia ;)
A że jednak nadal jest ciepło, to jak już piekłam, to na dwa dni i dzisiaj była właśnie owa wczorajsza szynka z młodymi ziemniakami ( u sąsiada na polu kopanymi ;)) i surówką al'a colesław...
Kurcze dziewczyny nie mogę się nadziwić... jak możecie jeść ziemniaki nie obierane?? Jakoś mi to nie pasuje, zawsze muszę delikatnie skrobaczką je oskrobać. Jedynie w ognisku pieczemy je w skórce hm
Dziewczynki, a ja nawet lubię, ale jak mam ziemniaki ze znanego źródła... no i zaraz się pewnie dowiem, że ziemniory z ziemi się pozyskuje, a nie ze źródła ...
Za to jak byłam mała, to będąc u babci na wsi wyżerałam ziemniaki dla świń gotowane prosto z parnika i podpiekałam je jeszcze na plicie...., ale to było pyszne z samą solą.... dobrze, że karmiono mnie też innymi daniami, bo bym świniom wszystko wyżarła.... No i sprawa mojego sposobu żywienia się wyjaśniła... kto z kim przystaje.... , za blisko koryta przebywałam ;)
Czego nie rozumiesz? Ziemniaki były bez soli. Nie szłam sobie posolić. Pan który parował wyciągał dla mnie z parownika jeden gorący ziemniak widłami. Ja brałam i jadłam. Byłam wtedy dzieckiem.
As, dopiero zobaczyłam, że zeżarło mi część tekstu i dlatego wyszły takie pierdoły. Napisałam, że przeczytałam genialnie, że jadłaś te ziemniaki z powidłami (=podawane widłami). I sama sie do siebie śmiałam. :D
Latem takie dania nie robią na mnie wrażenia, natomiast jesienią wydają się nagle bardzo apetyczne - zupełnie jakby komponowały się z porą roku :) Tak sobie myślę o wersji dużej fasoli z pomidorami, pieczoną papryką, cebulą i natką pietruszki albo jeszcze lepiej świeżą kolendrą :)
miała być kolendra, ale gołębie ją zeżarły . Tu są same pomidory (i cebula plus czosnek) i o ile bardzo lubię paprykę, to wydaje mi się, że dodanie jej tutaj to ciut za dużo by było
Bardzo lubię różnego rodzaju placuszki z owocami. A te moje racuszki, to jak zwykle kombinacja z różnymi mąkami i dodatkami, ale zawsze wychodzą smaczne i za każdym razem inne. :)
Bo to dwie różne formy! A była i trzecia:) Właściwie ta przezroczysta ze zdjęcia to przykrywka do głębokiej formy.. A tak na marginesie - to jakie to ma znaczenie?
Wczoraj prażonki a dziś typowa "niedziela" czyli rosołek kurczakowo-indyczo-wołowy z pysznym makaronem i toną zielonej pietruszki a potem ziemniaki, surówka z białej i czerwonej kapusty z dodatkami oraz roladki schabowe w sosie koperkowym (mniam ale była wyżerka). Na szczęście wyszło tego tyle że na jutro mamy obiadek :)
Dżanina, tylko Ty możesz coś takiego zobaczyć , śmieję się z tego od rana . O jesssuuuusicku, udko jelenia . Nawiasem mówiąc , jest w zagrodzie i młody jelonek, ale obiecuję, jego nie zeżrę. Po "podchowaniu" ma być wypędzony w lasy.
No to ja cię błagam, nie zeżryj go i nazwij Dżordż. Pliiiiiisssss. P.S. Nie spałam wczoraj od 2.24 bo ta "stara suka" czyli stara suka ma przeziębiony pęcherz. To dziwisz się, że o 9.00 zobaczyłam udko jelenia?
A ja się wcale nie odchudzam! Ja od paru miesięcy jadam bardzo zdrowo, gotuję osobno dla siebie. Efekty są rewelacyjne pod każdym względem. Zero migren, złego cholesterolu i innych pierdelutów. Tak więc trzymam się tego, a przynajmniej staram. :) Mam nadzieję, że rodzinka moja też do tego dojrzeje. P.S. Pewnie pamiętasz moje pytania na wyjcu o sól i gotowanie na parze. :)
Buraczki w całości gotuję w mundurkach ( wszystkie najmniejsze wybieram ), a po ugotowaniu łatwiutko się obierają. Ciepie do słoików, trochę gorczycy i zalewa ( prawie jak do ogórków konserwowych ). Pasteryzuję ok. 20 min.
Mniam, jak ja lubię taką spieczoną, chrupiącą skórkę. Zresztą cały cycek lubię ( no właśnie, ale czego ja nie lubię ). Powiedz, w środku zostaje lekko różowa???
Indyk z borówką, wczoraj robioną i darowaną przez przyjaciół. Dostałam mały zapasik, będzie do mięska. Podobno bardzo mało w tym roku u nas borówek, niestety.
Mggi, a robiłam jemu takie różne fiku-miku hihihi (żart) Przyprawiłam pieprzem ziołowym i jakąś mieszanką własną, na mocno rozgrzany olej, nie mieszałam, żeby się soki nie "wylały" tylko czekałam aż się mocno zezłoci.. Przewróciłam na drugą stronę, też zrumieniłam, dodałam cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poddusiłam. Soczysty i kruchy.
Wczoraj dojadanie fasolki a dla mnie makaron z serem MNIAM... moi panowie nie jadają więc czasem robię je tylko dla siebie i sie delektuje. Dziś bedę robić danie jednopatelniowe z kurczakiem... zobaczymy czy nam zasmakuje
Na pewno wczorajsze ruskie i opolskie z tartym serem i papryką wędzoną (ciasto megi65 'podrasowane' kurkumą i olejem), może pstrąg z piekarnika (wypatrzony też na WŻ).
Wczoraj i dziś byliśmy u Najlepszego siostry ciotecznej- co by opić,, przedwstępnie" szczęśliwy poród jego chrześnicy, a ich córki. Jesteśmy tak przejedzeni, że szok. Lecę po kolei: żurek na golonce indyczej (siostry), filety rybne, ziemniaki i surówka (siostry), ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką (moje). Grillowane: boczek w plastrach na chrupko (szwager), karkówka i marynowane kotlety z kostką ze schabu (ja) i nadziewany chleb serami wieloma (ja). Wódka (sklepowa). Rano- jajecznica na boczku, pomidorki itp (szwager), później- zupa ziemniaczano- chrzanowa (ja). Młoda pojechała rodzić. teraz tylko w napięciu uzupełniamy płyny... Miała termin na 16- go, ale uznałam, że już pora (ma się ten dar przekonywania). Czekamy na Olę!
Obiad z serii LUBIĘ TO ... plastry karkówki upieczone w sosie śmietanowo - cebulowym, podane z karmelizowanymi śliwkami, kopytka i buraczki zasmażane ;)
Efekt pierogowych szaleństw ... 292 sztuki pierwsze zdjęcia to nowość- gruszka z serem pleśniowym, mozzarellą i orzechami,polane stopionym masłem ... następne szpinakowe, ruskie, z kapustą i grzybami, z kapustą i mięsem ;)
Neliada, naprawdę pyszne, teściowa to potrafi tak..."przez żołądek do serca" hihihi. Dzisiaj to samo tylko podsmażone, mniam. Reszta zamrożona na chude czasy
O proszę jakie nowatorskie podejście do gotowania -pizza z paliwem - a mogę się zapytać jakiego rodzaju użyłaś: ropy, benzyny czy moze jakiegoś oleju opałowego dla nadania różowej barwy potrawie ? :D
Ta kiełbasa to się chyba nazywa fuet nie fuel ^^ :D
Witki mi opadają i śmiać się chce jak czytam wasze poważne komentarze do humorystycznego posta - fuel z ang. znaczy paliwo ot taka niezamierzona gra słów dżaniny, którą obróciłem w żart, no ale wybaczcie moje nieporadne poczucie humoru to chyba przez tą jagodziankę na kościach, którą codziennie przecedzam przez pajdę chleba do gardła.
Ale heca (koło pieca/pizzy) - ja przeczytałam 'filut' (dobrze, że nie fiut) :D
U nas dzisiaj tylko wspomnienia z wczoraj ('mokra kula' Izyyy) i rolada jabłkowo-gruszkowa. A tak serio, to pędzę ugotować makaron i podsmażyć boczuś z kiełbachą, polską - z pieca, a nie jakąś tam hiszpańską (pewnie z biednego byka, którego torreador zadźgał) .
U nas dzisiaj ziemniaki ze znanego źródła ;), rybka ze sklepu i kalafior z targu, a cały zestaw jedzony z talerza..., ale żeby nie było, za pomocą sztućców, rzecz jasna .
Frittata a dla barbarzyńcy dodatkowo cycek, no bo przecież jak to? Prawdziwy mężczyzna ma się obyć bez mięsa? Toż miecza nie udźwignie! Frittata wprawdzie bez fuel ale za to z papryczką, co to ten Istambuł...
Reniu, nic prostszego - to taka nie mieszana jajecznica. Udusiłam na maśle z oliwą cebulę i paprykę, dodałam oliwki i zalałam roztrzepanymi jajkami, porządnie doprawionymi. I pod przykrywkę, na malutki gaz, ponieważ nie posiadłam jeszcze sztuki bezwypadkowego odwracania frittaty na drugą stronę. :) Powiem więcej, w nosie mam i nie zamierzam posiadać. A do środka to możesz dać wszystko, co ci przyjdzie do głowy, łącznie z fuel!!!
Z tym fuelem... może jednak nie :) ale dzięki. Przejrzałam właśnie przepisów kilka na tą frittatę i jest dokładnie jak piszesz, nie mieszana jajecznica zwykle pokryta serem żółtym. Muszę spróbować i tej wersji... jak najbardziej również bez umiejętności odwracania :) Dzięki
Warzywa zapiekane pod jogurtem z jajkami, natką i serem plus sałata z salami. Barbarzyńca - papryka faszerowana mięskiem... w sosiku ze świeżych pomidorów.
Przegląd tygodnia tradycyjnie: na życzenie dzieciątek wątróbka drobiowa,ziemniaki,surówka z czerwonej kapuchy,krupnik,pyzy z mięsem,krokiety z pieczarkami z sosem czosnkowym,mokra kula wg izy,rybka smażona,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty a dzisiaj podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki i powtórka surówki :)
Sezon śliwkowy więc ...zamarynowane wczoraj polędwiczki z kurczaka podane na chutney'u śliwkowym, surówka z kapusty białej ze śliwkami w occie i selerem naciowym, pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym :)
Kurczę, nie wpadłam na ciecierzycę po bretońsku, a zalega mi w szafce chyba już kilka miesięcy. Fajny pomysł! I ciekawi mnie ta zupa? Z moim ulubionym pęczakiem chyba.. (?) Rzucisz przepisem?;)
A proszę bardzo. Otóż idziesz do Carrefoura i kupujesz "zupkę wojnicką". To taka mieszanka różnych kasz i strączkowych nasionek, coś koło 6 zeta kosztuje. I gotujesz, jak chcesz, Moja z uduszonymi na maśle warzywkami. Ja gotuję klasycznie - jako zupę, albo na bardzo gęsto, ze świeżymi pomidorami, boczkiem i kiełbasą (znowu a'la po bretońsku). Muszę też wypróbować mieszankę "zupa staropolska" - jest tam nawet pszenica.
Aż "wygooglałam", bo po Twojej odpowiedzi początkowo pomyślałam, że to mrożonka (z kaszą???). Dzięki za info, bo nie wiedziałam nawet, że takie mieszanki w ogóle są:)
Tygodniowy przegląd: gołąbki,schab w sosie,kasza kuskus,sałatka z buraczków,bigos z cukinii,zupa krem z dyni,makaron świderki z pieczarkami i kapustą,kotlet mielony,ziemniaki,reszta bigosu z cukinii,surówka z kiszonej kapusty.
Niekoniecznie w tej kolejności: sałatka z chorizo z sosem baaardzo czosnkowym, zupa grzybowa z grzybów, co pies znalazł :), pizza gyrosbardzoserowanażytnimspodzie, mięso z udek na parze, fasolka i sałata.
Wczoraj były zakupione roladki grillowe wieprzowe i... miało zostać na dziś hm ale "niestety" były takie pyszne że sie zjadły i... na dziś nie mam obiadu :) Ale idę do fryzjera na poprawę humoru więc mogę nie jeść, a reszta jakoś z głodu nie padnie (mam nadzieje) ha ha
A u nas było: mięsko pieczone w rękawie,ziemniaki,surówka z pekinki,penne z sosem warzywno mięsnym,nuggetsy,ziemniaki,fasolka szparagowa,kalafior i dzisiaj rybka po grecku itd.
Barszczyk czerwony z uszkami z mięsem. Na drugie- wczoraj- zapiekanka z kiełbasą (z moich przepisów), dziś- kotlety z karczku (moczone długo w jajach i śmietanie), sałatka szwedzka albo pomidory polne z cebulką i z winegretem.
Od wczoraj: pieczone pierogi z farszem rusko-boczusiowym (jak u Iwci), w kruchym cieście - nawet zbyt kruchym, z drożdżami i śmietaną. Na dokładkę gotowane pierogi z ww. nadzieniem, ewentualnie podsmażone :D
Piątek - pierogi ruskie u teściowej. Sobota i niedziela w knajpkach - trzy mięcha z grilla, sajgonki, zupa won-ton i kaczka po pekińsku. Dzisiaj już w chałupie - ryby: karp, dorsz i tilapia.
Szynka duszona z cebulą, ziemniaki , surówka z białej kapusty i sałatka z pomidorów i ogórka małosolnego.
Gołąbki mięsno - ryżowe zapiekane w naczyniu. Muszę stwierdzić, że smakują mi lepiej od tych tradycyjnie gotowanych :)
Sałatka z chorizo.
pomidorowa ze świeżych pomidorów z ryżem, filet z kurczaka pieczony z pieczarkami, papryką i cebulą, kasza jęczmienna i bigos ...
Zupa marchewkowo- groszkowa, na drugie- gulasz węgierski z kajzerką.
Indyk w chilli i czosnku, makaron z oliwą.
Pierożki kopertowe z malinami i musem malinowym :)
Wczoraj i dziś kotlety mielone z czosnkiem i musztardą, surówka z zielonego ogórka z solą i octem (zapomniana z młodości) i ziemniaki
Ostatnio bardzo często gości u nas makaron z tartą cukinią i boczkiem z sosem a'la carbonara. Dziś też resztka tej pychoty plus chłodnik pomidorowy od Uretana..
kopytka na włoską nutę - gnocci znaczy się
Zupa ogórkowa,naleśniki z serem,polane sosem wiśniowym, a do popicia świeżo zrobiony sok z aronii.
Kebab i fryty :)
Szynka Bahusa mnie natchnęła i wczoraj też upiekłam, bo temperatura pozwoliła już na uruchomienie piekarnika, bez narażenia zdrowia i życia ;)
A że jednak nadal jest ciepło, to jak już piekłam, to na dwa dni i dzisiaj była właśnie owa wczorajsza szynka z młodymi ziemniakami ( u sąsiada na polu kopanymi ;)) i surówką al'a colesław...
Kurcze dziewczyny nie mogę się nadziwić... jak możecie jeść ziemniaki nie obierane?? Jakoś mi to nie pasuje, zawsze muszę delikatnie skrobaczką je oskrobać.
Jedynie w ognisku pieczemy je w skórce hm
Też się nie mogę przemóc. :)
Dziewczynki, a ja nawet lubię, ale jak mam ziemniaki ze znanego źródła... no i zaraz się pewnie dowiem, że ziemniory z ziemi się pozyskuje, a nie ze źródła ...
Za to jak byłam mała, to będąc u babci na wsi wyżerałam ziemniaki dla świń gotowane prosto z parnika i podpiekałam je jeszcze na plicie...., ale to było pyszne z samą solą.... dobrze, że karmiono mnie też innymi daniami, bo bym świniom wszystko wyżarła.... No i sprawa mojego sposobu żywienia się wyjaśniła... kto z kim przystaje.... , za blisko koryta przebywałam ;)
Jak byś chciała wiedzieć, to ziemniory z ziemi się pozyskuje, a nie ze źródła.
Poważnie...? Oczom nie wierzę, co słyszę... ;)
Ale! Wal śmiało i pytaj. Jestem naszpikowana takimi mądrościami, jak dobra kasza skwarkami!
Też w dzieciństwie jadłam ziemniaki z parownika. Chociaż bez soli. Podane widłami ale w całości jeszcze Były pyszne i smak mam w pamięci.
..."hociaż bez soli. Podane widłami :...
M... z powidłami" . Masakra!
Czego nie rozumiesz? Ziemniaki były bez soli. Nie szłam sobie posolić. Pan który parował wyciągał dla mnie z parownika jeden gorący ziemniak widłami. Ja brałam i jadłam. Byłam wtedy dzieckiem.
As, dopiero zobaczyłam, że zeżarło mi część tekstu i dlatego wyszły takie pierdoły.
Napisałam, że przeczytałam genialnie, że jadłaś te ziemniaki z powidłami (=podawane widłami). I sama sie do siebie śmiałam. :D
Też takie zajadałam u babci A ona krzyczała na mnie i brata,że we wsi powiedzą,że nie daje nam jeść bo zajadamy ziemniaki z parownika Pyszne były !
Wieprzowina i warzywa z woka
Dziś będzie kapuśniak na wędzonych kościach schabowych
Podudzia w sosie borowikowym z pieczoną papryką :)
http://wielkiezarcie.com/recipes/30113502
Krupnik na wędzonym żeberku z pęczakiem. Drugie danie będzie pod Karpaczem - pstrąg chrupiący (mam nadzieję )
gigantes plaki czyli pieczona fasola z pomidorami
Latem takie dania nie robią na mnie wrażenia, natomiast jesienią wydają się nagle bardzo apetyczne - zupełnie jakby komponowały się z porą roku :) Tak sobie myślę o wersji dużej fasoli z pomidorami, pieczoną papryką, cebulą i natką pietruszki albo jeszcze lepiej świeżą kolendrą :)
miała być kolendra, ale gołębie ją zeżarły . Tu są same pomidory (i cebula plus czosnek) i o ile bardzo lubię paprykę, to wydaje mi się, że dodanie jej tutaj to ciut za dużo by było
Krysiu, pysznie wygląda:)) Możesz podpowiedzieć jak ją przygotowałaś.....proszę:))
W życiu nie widziałam tak wielkiej fasoli. Chyba, że masz talerzyczki dla krasnoludków.
to jest zwykły talerzyk deserowy. Żaden tam spodek spod filiżanki. A to jest ta fasola
To jest normalny jaś? Wyglądał na jakiegoś 15cm mutanta. :D
Drożdżowe racuszki z gruszkami i jabłkami oraz z musem malinowo-kokosowym :)
Przedwczoraj smażyłam placuszki proszkowe z tartą gruszką i rodzynkami, na zsiadłym mleku. Podane z dżemem z malin i truskawek :)
Bardzo lubię różnego rodzaju placuszki z owocami. A te moje racuszki, to jak zwykle kombinacja z różnymi mąkami i dodatkami, ale zawsze wychodzą smaczne i za każdym razem inne. :)
Bo przecież o to chodzi :)
Wczoraj makaron z sosem serowym. Dziś będzie leczo wegetariańskie w towarzystwie kaszy jaglanej, a dla niektórych (czyli niejadka;)) z makaronem.
Schab duszony w sosie, kasza gryczana i surówki- z kiszonej kapusty lub buraczki.
Faszerowana papryka.
Fenomenalne zapiekane naleśniki z białym serem i owocami..:)
O! Forma pod wpływem temperatury zmieniła kolor.
Dwie formy z naleśnikami były, a nawet trzy (trzecia z cynamonem). Nie będę przecież smażyła kilku naleśników, ino hurtowo wszystko..;)
Nie przekonałaś mnie..... forma zmieniła kolor!
Bo to dwie różne formy! A była i trzecia:) Właściwie ta przezroczysta ze zdjęcia to przykrywka do głębokiej formy.. A tak na marginesie - to jakie to ma znaczenie?
Małpiatko!!!!! Absolutnie żadne!!! To miał być taki żart..... :(
A ja "gupia" nie załapałam..:) Ale dobrze, że chociaż żartując ratujemy ten wątek..;)
Wczoraj prażonki a dziś typowa "niedziela" czyli rosołek kurczakowo-indyczo-wołowy z pysznym makaronem i toną zielonej pietruszki a potem ziemniaki, surówka z białej i czerwonej kapusty z dodatkami oraz roladki schabowe w sosie koperkowym (mniam ale była wyżerka).
Na szczęście wyszło tego tyle że na jutro mamy obiadek :)
Lasagne ze szpinakiem i różnymi takimi.
knedle z ciasta serowego z węgierkami
Wczorajszy ryż ze schabikiem w żurawinie i cząstkach jabłek, dzisiejsza eksperymentalna kapucha biała duszona z jabłkami.
Wczoraj schabowy, dzisiaj udko piekielne. Rosół cielęcy przez dwa dni.
Mniammm wszystko co lubię :)
Mggi, wróciłaś , to bierz się do roboty...gotuj. Wiesz, to taka moja , weekendowa dietka
Właśnie zaczęło się moje rządzenie w kuchni
A ja przeczytałam "udko jelenie" .... i gapiłam się na zdjęcie, bo nijak mi nie pasowało!
Dżanina, tylko Ty możesz coś takiego zobaczyć , śmieję się z tego od rana . O jesssuuuusicku, udko jelenia . Nawiasem mówiąc , jest w zagrodzie i młody jelonek, ale obiecuję, jego nie zeżrę. Po "podchowaniu" ma być wypędzony w lasy.
No to ja cię błagam, nie zeżryj go i nazwij Dżordż. Pliiiiiisssss.
P.S. Nie spałam wczoraj od 2.24 bo ta "stara suka" czyli stara suka ma przeziębiony pęcherz. To dziwisz się, że o 9.00 zobaczyłam udko jelenia?
Prawie-krem z białych szparagów i dojadanie lasagne.
Z uwagi na pogodę ,,Witaj, listopadzie!!" żurek i biała kiełbasa z ostrym chrzanem. Na rozgrzewkę!
Ja też rozgrzałam ... piekarnik, a w nim upiekłam placki ziemniaczane (gruuubo tarte).
Na okrasę: gęsta śmietana. Od razu cieplej :)
Dopisano 2015-9-9 18:50:27:
Dzisiaj też 'grzeję dom piekarnikiem' - pizza z nowej mąki "00", wyszła puchata jak buła, ale pyszna - mimo że ciasta nie posoliłam (skleroza).I kielicha! Na rozgrzewkę!
Ostatni słoik leczo plus kasza jęczmienna... dziwne połączenie ale pycha
Jarzynowa z pomarańczowymi pomidorami. A dla mnie jeszcze zdrowiej. :)
A Ty co się tak odchudzasz?
A ja się wcale nie odchudzam! Ja od paru miesięcy jadam bardzo zdrowo, gotuję osobno dla siebie. Efekty są rewelacyjne pod każdym względem. Zero migren, złego cholesterolu i innych pierdelutów. Tak więc trzymam się tego, a przynajmniej staram. :) Mam nadzieję, że rodzinka moja też do tego dojrzeje.
P.S. Pewnie pamiętasz moje pytania na wyjcu o sól i gotowanie na parze. :)
Pamiętam...pamiętam :)
bakłażanowa zapiekanka poszła do pieca
czas edycji minął więc wklejam niżej gotową już zapiekankę
Wątroba wieprzowa z chlebkiem, a późnym popołudniem gar fasolki po bretońsku (otwierać okno na noc??) :)
Najważniejsze, żeby kołdry nie unosić .
U nas dzisiaj pulpeciki z hiszpańską, wędzoną papryką, ryż i buraczki konserwowe.
Mniam, co za pysznosci :)
Makusiu, dziękuję .
Z jakiego przepisu robisz buraczki konserwowe?
Mariolan... z własnego ;).
Buraczki w całości gotuję w mundurkach ( wszystkie najmniejsze wybieram ), a po ugotowaniu łatwiutko się obierają. Ciepie do słoików, trochę gorczycy i zalewa ( prawie jak do ogórków konserwowych ). Pasteryzuję ok. 20 min.
Jak zechcesz dokładniej, to wal śmiało :).
Smażona pierś z kaczki, ryż z rodzynkami i harrisą, kalafior.
Mniam, jak ja lubię taką spieczoną, chrupiącą skórkę. Zresztą cały cycek lubię ( no właśnie, ale czego ja nie lubię ). Powiedz, w środku zostaje lekko różowa???
Też lubię cały cycek i ten chrupiący też lubię
...hahahahahahahah oplułam monitor
Trochę się bałam zostawić różową, bo była dostana i rozmrażana... więc nie.
Indyk z borówką, wczoraj robioną i darowaną przez przyjaciół. Dostałam mały zapasik, będzie do mięska. Podobno bardzo mało w tym roku u nas borówek, niestety.
Co robiłaś temu indykowi dusiłaś,piekłaś ,że tak smacznie wygląda?
Mggi, a robiłam jemu takie różne fiku-miku hihihi (żart) Przyprawiłam pieprzem ziołowym i jakąś mieszanką własną, na mocno rozgrzany olej, nie mieszałam, żeby się soki nie "wylały" tylko czekałam aż się mocno zezłoci.. Przewróciłam na drugą stronę, też zrumieniłam, dodałam cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zmniejszyłam ogień, przykryłam i poddusiłam. Soczysty i kruchy.
Patrycjo kochana a jaka część indyka pichciłaś,filet?
Tak, kawałki z okrojonego cycka.
Temu indyku!!!! Się mówi.
To borówka? Wyglada jak żurawina .......ale i tak pewnie smaczna:)
Iwet, to borówka czerwona zbierana w lasach. Żurawina jest odrobinę większa i bardziej kwaśno-gorzka, borówka zaś kwaśno-słodka.
Przegląd tygodniowy :) Barszcz ukraiński,pierogi ruskie w przyprawach z patelni,zupka serowa wg Wkn,spaghetti,placki ziemniaczane z ketchupem.
Placki ziemniaczane za mną chodzą, albo przepędzę, albo zrobię. :)
Ja nie mogłam się oprzeć wczoraj chociaż zamierzenia były inne
Uda duszone w czosnku, ziemniaczki, sos grzybowy i ogórki kiszone :)
Wczoraj dojadanie fasolki a dla mnie makaron z serem MNIAM... moi panowie nie jadają więc czasem robię je tylko dla siebie i sie delektuje.
Dziś bedę robić danie jednopatelniowe z kurczakiem... zobaczymy czy nam zasmakuje
Na pewno wczorajsze ruskie i opolskie z tartym serem i papryką wędzoną (ciasto megi65 'podrasowane' kurkumą i olejem), może pstrąg z piekarnika (wypatrzony też na WŻ).
Knedle serowe ze śliwkami :)
Dzisiaj ciąg dalszy hardkorowych obiadów...
Kotlet z filecika z udźca kurczaka, mix sałat z sosem balsamicznym i.... ziemniory z koperkiem ;)
Wczoraj i dziś byliśmy u Najlepszego siostry ciotecznej- co by opić,, przedwstępnie" szczęśliwy poród jego chrześnicy, a ich córki. Jesteśmy tak przejedzeni, że szok.
Lecę po kolei: żurek na golonce indyczej (siostry), filety rybne, ziemniaki i surówka (siostry), ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką (moje). Grillowane: boczek w plastrach na chrupko (szwager), karkówka i marynowane kotlety z kostką ze schabu (ja) i nadziewany chleb serami wieloma (ja). Wódka (sklepowa).
Rano- jajecznica na boczku, pomidorki itp (szwager), później- zupa ziemniaczano- chrzanowa (ja).
Młoda pojechała rodzić. teraz tylko w napięciu uzupełniamy płyny... Miała termin na 16- go, ale uznałam, że już pora (ma się ten dar przekonywania). Czekamy na Olę!
Leczo :)
Wczoraj skrzydełka jak z KFC plus frytki
Dziś będą miodowe żeberka buraczki i ziemniaczki
Obiad z serii LUBIĘ TO ... plastry karkówki upieczone w sosie śmietanowo - cebulowym, podane z karmelizowanymi śliwkami, kopytka i buraczki zasmażane ;)
Wczoraj kluski śląskie okraszone skwareczkami (robiła młodzież )Dzisiaj na życzenie wątróbka drobiowa,ziemniaki,mizeria a na jutro pulpety indycze w sosie myśliwskim wg.Gluby.
Dziś niedzielne żeberka, kasza kuskus i buraczki na zimno
Efekt pierogowych szaleństw ... 292 sztuki pierwsze zdjęcia to nowość- gruszka z serem pleśniowym, mozzarellą i orzechami,polane stopionym masłem ... następne szpinakowe, ruskie, z kapustą i grzybami, z kapustą i mięsem ;)
Misia, ale zaszalałaś ło matko. Prawie padłam z wrażenia. Zaraz skubnę te z gruszką (takich jeszcze nie jadłam ).
Częstuj się Pati :)
Oczom nie wierzę! Ależ cuda ulepiłaś. Ja to bym, co najwyżej, potrafiła je zjeść. :)
Oj trzeba mieć zdrowie i czas by naśmigać tyle pierożków :)
Pierożki super, interesujący kształt tych pierwszych z gruchą, czy wicinałaś szklanką,czy w inny sposób??? jak sklejałaś te pierożki
Obiad darowany. Wg mnie - lepkie kluski z mięsem, wg teściowej - kartacze, a ja jej ufam.
jak zwał tak zwał :) wyglądaja pysznie :)
Neliada, naprawdę pyszne, teściowa to potrafi tak..."przez żołądek do serca" hihihi. Dzisiaj to samo tylko podsmażone, mniam. Reszta zamrożona na chude czasy
zazdraszczam.... tak pozytywnie..... teściowej :) a podsmażone to dopiero pyszotka :)
Pizza z fuel, czarnymi oliwkami i pomidorkami.
Wygląda super;) A co to fuel?
Surowa hiszpańska kiełbasa zakupiona omyłkowo w Lidlu przez Młodą. :)))
Ta hiszpańska kiełbacha to FueT, a nie FueL :)
Przecież wiesz, że ja nie z tych kłótliwych. Niech będzie. :)
Dziękujemy za oświecenie:)
O proszę jakie nowatorskie podejście do gotowania -pizza z paliwem - a mogę się zapytać jakiego rodzaju użyłaś: ropy, benzyny czy moze jakiegoś oleju opałowego dla nadania różowej barwy potrawie ? :D
Ta kiełbasa to się chyba nazywa fuet nie fuel ^^ :D
Nawet mi się nie chce odpowiadać. :(
Najważniejsze że się wyjaśniło:)
Na spirytusie + denaturat jak taka ciekawa jesteś.
Witki mi opadają i śmiać się chce jak czytam wasze poważne komentarze do humorystycznego posta - fuel z ang. znaczy paliwo ot taka niezamierzona gra słów dżaniny, którą obróciłem w żart, no ale wybaczcie moje nieporadne poczucie humoru to chyba przez tą jagodziankę na kościach, którą codziennie przecedzam przez pajdę chleba do gardła.
Ale heca (koło pieca/pizzy) - ja przeczytałam 'filut' (dobrze, że nie fiut) :D
U nas dzisiaj tylko wspomnienia z wczoraj ('mokra kula' Izyyy) i rolada jabłkowo-gruszkowa.
A tak serio, to pędzę ugotować makaron i podsmażyć boczuś z kiełbachą, polską - z pieca, a nie jakąś tam hiszpańską (pewnie z biednego byka, którego torreador zadźgał) .
Albo z biednego torreadora!
Może chociaż 1 do 3-ch, jeden byk i trzech ... (człowiek nie wie od czego tyje).
Dzani, udało się Tobie rozruszać forum hihihi, no ale wiadomo, ful paliwa to i rozruch ostry
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem - do tego ziołowe grzanki
U nas dzisiaj ziemniaki ze znanego źródła ;), rybka ze sklepu i kalafior z targu, a cały zestaw jedzony z talerza..., ale żeby nie było, za pomocą sztućców, rzecz jasna .
Ale z jednego, jeśli dobrze zrozumiałam?
Bez kozery powiem, że z wielu... każdy ze swojego ;).
Noooo.... na biednego nie trafiło!
Jednego "zimnioka" wezmę :P
Makusiu, dla Ciebie wszystko, ale kalafiorek tyż pyszny :)
Nie chciałam być aż tak pazerna ale dziękuję ;*
na obiad będą pierogi z mięsem i kapustą
Tortille po meksykańsku.
Jutro- kapuśniak na wędzonym żeberku i prażoki ze skwarkami.
Frittata a dla barbarzyńcy dodatkowo cycek, no bo przecież jak to? Prawdziwy mężczyzna ma się obyć bez mięsa? Toż miecza nie udźwignie!
Frittata wprawdzie bez fuel ale za to z papryczką, co to ten Istambuł...
Możesz zdradzić przepis na frittatę? wygląda bosko :) nawet bez mięska haha
Reniu, nic prostszego - to taka nie mieszana jajecznica. Udusiłam na maśle z oliwą cebulę i paprykę, dodałam oliwki i zalałam roztrzepanymi jajkami, porządnie doprawionymi. I pod przykrywkę, na malutki gaz, ponieważ nie posiadłam jeszcze sztuki bezwypadkowego odwracania frittaty na drugą stronę. :) Powiem więcej, w nosie mam i nie zamierzam posiadać. A do środka to możesz dać wszystko, co ci przyjdzie do głowy, łącznie z fuel!!!
Z tym fuelem... może jednak nie :) ale dzięki. Przejrzałam właśnie przepisów kilka na tą frittatę i jest dokładnie jak piszesz, nie mieszana jajecznica zwykle pokryta serem żółtym.
Muszę spróbować i tej wersji... jak najbardziej również bez umiejętności odwracania :) Dzięki
Wykonałam wczoraj gra a la strogonowa niebieskiej różyczki :) będzie wyżerka na 2 dni i zapas słoikowy mojemu kierowcy
na razie przedobiadek ;) Naleśniki z powidłami z truskawek
Ostatnio....-Krokiety z Kapustą i świeżymi(rozmrożonymi) Grzybami, -Wrapy z Indykiem w panierce + warzywa, ,,łikendowo" -Zupa Rybna z Krewetkami :)
krokiety z barszczem czerwonym
Mniam jakie apetyczne krokiety... muszę i ja zrobić bo mam uskładane mięso porosołowe w zamrażarce
no właśnie wykorzystałam mięso z niedzielnego rosołu plus kapusta kiszona
Prosto ... zamarynowana wczoraj szynka z patelni, z dodatkami :)
Prosto... ale pięknie podana
Dziś u nas będą smażone kanie... MNIAM
A u nas to w ogóle nie ma grzybów... nawet tych trujących. :/
U nas czasem pojawią się kanie ale... zdobycie ich na miejscowym ryneczku jest wielkim szczęściem. Mnie się udało bo kupiła mi je mama z samego rana
Warzywa zapiekane pod jogurtem z jajkami, natką i serem plus sałata z salami.
Barbarzyńca - papryka faszerowana mięskiem... w sosiku ze świeżych pomidorów.
Znowu ruskie i opolskie (na czerwono - z papryką wędzoną słodką), w megusiowym cieście. Chyba niebawem otworzę pierogarnię ... dla Męża :D
Wątróbka drobiowa smażona z czerwoną cebulką, ziemniaczki z koperkiem, mizeria :)
Wczoraj Pierogi Ruskie z masełkiem i magi zieloną:) A dziś odsmażane:)
Moje ulubione! Mniammm :)
pierogi były na obiad
Jaka piękna falbanka
Woow! I tu pyszne pierożki :)
Krokiety z mięsem i kapustą, do picia barszcz Glumandy mniam :)
Przegląd tygodnia tradycyjnie: na życzenie dzieciątek wątróbka drobiowa,ziemniaki,surówka z czerwonej kapuchy,krupnik,pyzy z mięsem,krokiety z pieczarkami z sosem czosnkowym,mokra kula wg izy,rybka smażona,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty a dzisiaj podudzia z kurczaka pieczone,ziemniaki i powtórka surówki :)
Takie przeglądy tygodnia to ja lubię :)
Faszerowana papryka
Sezon śliwkowy więc ...zamarynowane wczoraj polędwiczki z kurczaka podane na chutney'u śliwkowym, surówka z kapusty białej ze śliwkami w occie i selerem naciowym, pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym :)
Rosół wielosmakowy z czanieckim (ostatnio mój ulubiony), karkówka w sosie x 5, duszona marchewka i kalafior z bułką
'Czaniecki' to makaron, tak?
U nas kończymy wielki gar białej kiełbasy - bahus + msewka, smaczny ten duecik :))
Mieloniaki z warzywkami, ziemniaczki z koperkiem, kalafior parowany, mizeria :)
Misia jak robisz te obłednie wyglądające ziemniaczki?
Zawsze tak pięknie podajesz te obiadki:)
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie pieczarkowym, pęczak i buraczki.
O, to ja też! Dziś taki obiad zrobię! :)
Schab gotowany w 10 minut wg olusia23. Część pożarata na gorąco, część w sosiku, reszta będzie zamiast wędliny. Pycha.
Kule mięsno-warzywne, ziemniaczki z koperkiem, sos z maślaków, sałatka z pomidorów :)
Też dziś znalazłam maślaki:)) Twój sosik wygląda smacznie....:))
Dziękuję iwciu :) Uwielbiam grzyby, a sosiki grzybowe są szczególnie aromatyczne i zasmaczyste :)
Wczoraj było... NIC, ale nie ugotowałam na 2 dni, więc dziś pręga z rosołu w sosie chrzanowym do ziemniaków
Parę ostatnich: mega gołąbek w sosie z suszonych pomidorów, zupka wojnicka, ciecierzyca po bretońsku.
Kurczę, nie wpadłam na ciecierzycę po bretońsku, a zalega mi w szafce chyba już kilka miesięcy. Fajny pomysł! I ciekawi mnie ta zupa? Z moim ulubionym pęczakiem chyba.. (?) Rzucisz przepisem?;)
A proszę bardzo. Otóż idziesz do Carrefoura i kupujesz "zupkę wojnicką". To taka mieszanka różnych kasz i strączkowych nasionek, coś koło 6 zeta kosztuje. I gotujesz, jak chcesz, Moja z uduszonymi na maśle warzywkami. Ja gotuję klasycznie - jako zupę, albo na bardzo gęsto, ze świeżymi pomidorami, boczkiem i kiełbasą (znowu a'la po bretońsku). Muszę też wypróbować mieszankę "zupa staropolska" - jest tam nawet pszenica.
Aż "wygooglałam", bo po Twojej odpowiedzi początkowo pomyślałam, że to mrożonka (z kaszą???). Dzięki za info, bo nie wiedziałam nawet, że takie mieszanki w ogóle są:)
Spaghetti aglio olio.
Bardzo proste pulpeciki :)
Knedle Ze Śliwkami, polane waniliową śmietaną:))
Cepeliny
Zupa pieczarkowa na niedzielnym rosole. Karczek gyros plus sos czosnkowy i pieczone ziemniaki
Zupa z czerwonej soczewicy (bardzo smaczna), pieczone udka i surówka z pomidorów polnych w śmietanie.
Żołądki drobiowe w sosie śmietanowo-warzywnym i ziemniaczki :)
Schab w pieprzu.
Ostatnimi czasy: makaron zapiekany z łososiem. Wczoraj "kisz" z papryką i fetą. Dziś spaghetti z tuńczykiem i pomidorami.
Udziec z indyka.
Dzisiaj bedą kruchutkie chrupiące złociste i pyszne placki ziemniaczane :)
placki z gulaszem kurczakowym ... i surówka
Risotto z brokułem.
ryba panierowana smażona, frytki i kiszona kapusta
Tygodniowy przegląd: gołąbki,schab w sosie,kasza kuskus,sałatka z buraczków,bigos z cukinii,zupa krem z dyni,makaron świderki z pieczarkami i kapustą,kotlet mielony,ziemniaki,reszta bigosu z cukinii,surówka z kiszonej kapusty.
To ja mieloniaka, bo dawno nie jadłam. Pewnie już nie masz...
Fasolka po bretońsku
U mnie też- na dwa dni. Pyszna wyszła
Obiad podano ;)
pieczony,pikantny udziec z indyka ,kluski śląskie,sos z suszonych grzybów,surówka z pora,marchewki i jabłka :)
Podane po królewsku ;)
Madziu bardzooo dziękuję :)
Dziewczyno, powinni Cie na rekach nosic za tak wysmienite dziela.( prawie "sztuki")
Matko ... serdecznie dziękuję za taki komentarz,zawstydziłam się .
Wiesz o tym, że wpędzasz niektórych w kompleksy? :)
Jaaaa ... nigdy w życiu :)
Tradycyjnie - rosół wołowy,kluski śląskie,wołowina z rosołu w sosie i buraczki zasmażane.Kompot śliwkowo-jabłkowy.
Medaliony drobiowe, ziemniaki i kiszona kapusta
Bitki wieprzowe w sosie cebulowo-paprykowym z chili, ziemniaczki z koperkiem, ogórki małosolne :)
penne z filetem w sosie śmietanowo - ziołowym ...
Wczoraj i dziś kotlety schabowe zapiekane pod duszonymi maślakami i żółtym serem
Reniu a robiłaś kiełbaski pieczone w piwie tak jak zamierzałaś bo jestem ciekawa smaku?
Kurcze robiłam już wstawiam komentarz :)
Dzięki bo to taka zachęta dla mnie i innych :)
Pomidorowa z kluchami,wczorajszy kotlet mielony,sos pieczarkowy,kopytka,ogórek kiszony.
Zupa pieczarkowa (mocno pieczarkowa) i jabłka w cieście. Kompot śliwkowo- jabłkowy.
Niekoniecznie w tej kolejności:
sałatka z chorizo z sosem baaardzo czosnkowym, zupa grzybowa z grzybów, co pies znalazł :), pizza gyrosbardzoserowanażytnimspodzie, mięso z udek na parze, fasolka i sałata.
Ja znowuuuu grzyby, co to teściowa znalazła, ze schabem oczywiście.
Wczoraj były zakupione roladki grillowe wieprzowe i... miało zostać na dziś hm ale "niestety" były takie pyszne że sie zjadły i...
na dziś nie mam obiadu :)
Ale idę do fryzjera na poprawę humoru więc mogę nie jeść, a reszta jakoś z głodu nie padnie (mam nadzieje) ha ha
Zupa rybna wg iwciaG. Pyszna i jak zwykle , w moim wydaniu, ogień w gębie.
Wczoraj Zapiekanka Makaronowa z Brokułem, a dziś Barszcz Czerwony:)
Pieczona golonka z indyka, ziemniaki, buraczki i fasolka szparagowa.
Wczoraj pizza na telefon... z braku czasu
Dziś zupka jarzynowa ( z tego co kupię na bazarku)
Flaki.
No kochana to w takim razie podsyłam córkę do Ciebie
Zapraszam. :) Póki co gotuję dla jednej osoby i strasznie trudno mi ilości wyliczyć. Nadwyżki zamrażam. :)
O! To podjeżdżamy!
A u nas było: mięsko pieczone w rękawie,ziemniaki,surówka z pekinki,penne z sosem warzywno mięsnym,nuggetsy,ziemniaki,fasolka szparagowa,kalafior i dzisiaj rybka po grecku itd.
Dzisiaj dostałam do degustacji takie pyszne krokieciki :)
Pierogi ruskie. Pyszne.
Racuchy z jablkami
łomatko matko jakie smakowite.... mmm zostalo jeszcze? :)
U nas dziś kurczak pieczony na warzywach (marchewka, ziemniaki i papryka kolorowa)
Reszte przehandlowalam za podwozke na zakupy, pomoc przy wnoszeniu ciezkich toreb i kosz orzechow wloskich. :)
Domowy fast-food ... gyros z warzywami,fryty,sos czosnkowy, surówka coleslow:)
Pyzy ziemniaczne z farszem mięsno-grzybowym :)
Rosołek z makaronem, ziemniaki z koperkiem, karczek duszony w plastrach, opiekane pieczarki i surówka z selera i jabłka
karkówka, ponoć po żydowsku ;)
Domowy fast-food część2 ... Burgery wołowe "american style" w innej odsłonie ... podane z grzankami czosnkowymi,kompocik wieloowocowy :)
Az sie boje zagladac do Twojej kuchni.Znowu cudenka serwujesz.Apetyczne, i super podane.
Bardzo,bardzo dziękuję ....
Barszczyk czerwony z uszkami z mięsem.
Na drugie- wczoraj- zapiekanka z kiełbasą (z moich przepisów),
dziś- kotlety z karczku (moczone długo w jajach i śmietanie), sałatka szwedzka albo pomidory polne z cebulką i z winegretem.
Rosołek,podudzia pieczone na kapuście słodkiej,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Placki ziemniaczano-marchewkowe z tzatzikami..
Od wczoraj: pieczone pierogi z farszem rusko-boczusiowym (jak u Iwci), w kruchym cieście - nawet zbyt kruchym, z drożdżami i śmietaną. Na dokładkę gotowane pierogi z ww. nadzieniem, ewentualnie podsmażone :D
Piątek - pierogi ruskie u teściowej. Sobota i niedziela w knajpkach - trzy mięcha z grilla, sajgonki, zupa won-ton i kaczka po pekińsku. Dzisiaj już w chałupie - ryby: karp, dorsz i tilapia.
Chętnie zamienię gołąbki na te rybki
O ludu, aż się uśliniłam. Tak, tak, jeszcze dorzucę rybaka od tych ryb, co?????? GOŁĄBKI....
To i ja w to wchodzę
Makaron z pomidorami i fasolką szparagową..
Bitki wieprzowe z szynki w sosie, ziemniaki i kiszony ogórek. Robiłam pierwszy raz i jest super.
Zupa gołąbkowa:)
Zupa z ciecierzycy,
polędwiczki w sosie z sera camembert, ryż na sypko i do wyboru- ogórek małosolny, sałatka szwedzka lub buraczki.
Już postanowione dziś będzie kućmok... mamy już nowe ziemniaczki z pola od zaprzyjaźnionej rodzinki więc można poszaleć. MNIAM ależ będzie wyżerka
Kontynuacja http://wielkiezarcie.com/forum/15978864766999300929