Ziemniaczki z wczoraj odsmażane z cebulką, jajko sadzone i kwaśne mleko od gospodarza, mniam proste a jakie smaczne .Jutro będą łazanki i kompot a pojutrze pizza jeszcze nie wiem jaka:)
Dzanina! Od razu mowie, nie ma foty!!! ;) Najmniejsza zazyczyla sobie zupe pomidorowa, 20 minut na targu targowala sie o cene i wybierala pomidory. No a skoro ona chce " verdury" to ja musze, po prostu musze ugotowac. Szczegolnie, ze ostatecznie wytargowala cene 0 euro za kg. ;) po mamusi, po mamusi taka...
Wczoraj: 'Karkówka na ziemniakach' od frettki (ziemniary z wioskowego sklepiku) - pyyycha. Dzisiaj, mam nadzieję: rolada mięsna w kapuście włoskiej od Ann93 :P Plan awaryjny: naleśniki z serkiem waniliowym lub smażonymi jabcami i gruszkami.
Dopisano 2015-10-9 19:17:17:
Wyszła rolada, podałam z sosem czosnkowo-chrzanowym i zajadaliśmy aż miło :P
Bardzo leniwe , leniwe ... To nie czysty tłuszczyk tylko woda z masełkiem .. tak się zrobiło, bo nie lubię takiej zawartej zasmażonej bułki tartej .. )
Hmm,wiesz,jakie ja miałam wyzwanie?Całe szczęście,że nie mieszkam w bloku,bo bym nie dałą rady.Prawie przez miesiąc gotowałam.."po harcersku",czyli na dworze.Kupiłam wcześniej taki piecyk typu "koza",no i kilka razy go użyłam.no,taki sobie.Zobaczę jeszcze w przyszłym roku,czy mi sie przyda.Lubię takie "dzikie" gotowanie.Ale...na szczęście,jak się okazało,kupiłam tez kociołek-żeliwny,emaliowany.No i z niego mam pociechę.Dośc szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę.Drzewa ci u mnie dostatek,żaden problem tak gotować. No i co robiłam?/ Najpierw typowy kociołkowy gulasz..żeberka z warzywami (w tym z ziemniakami),potem rosół,pomidorową,barszcz czerwony,grochówkę.żurek.Wszystko w dużych ilościach,żeby jeść ze 2 dni,a ewentualną resztę zamrozić.Raz "zgrzeszyłąm" i zamówiłam pizzę,a następnego razu były tosty.Jakoś przeżyliśmy.
Dziś gar zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów (mój debiut)i na żeberkach i oczywiście z ryżem na życzenie młodego :) Ziemniaki tłuczone kotlety z mortadeli i surówka z kiszonego ogórka i cebuli z oliwą
Karkówka w tymianku w sosie pomidorowym, z duszoną marchewką i selerem + kasza jaglana + kiszona kapusta własnej produkcji z rewelacyjnego przepisu mamy Różyczki + zielona herbatka...
Tygodniowy przegląd obiadowy: filet kurczęcy faszerowany szynka i serem żółtym,risotto warzywne,surówka z pekinki,spaghetti z warzywami,kotlet schabowy,ziemniaki i surówka z pekinki,rosół,karczek pieczony w rękawie.
Salsiccia z szynki w sosie slodko- kwasnym, ryz. Wczoraj nalesniki z orzechami, w niedziele zeberka w sosie miodowym z czerwonymi ziemniakami i surowka z tego, co pod reka bylo( salaty, pomidory, papryka...)
Może i pieczone mogą być, tylko ,,wypychacz" bardziej rodzince tradycyjny podchodzi....bo nie przypomina wnętrza pierogów, czy pyz....I o to idzie moim łasuchom;)
Z racji że wczoraj Młody wpadł w szał krojenia ziemniaków na frytki (i została micha)... dziś była zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, pieczarkami i marchewką. Sos zamiast śmietany był z kostki rosołowej (coś nie podchodzi mi śmietana z miesem mielonym)
Aaa ... i tej wersji nie znałam .. Strona od Konina zjada kluski ziemniaczane z marchewką na gęsto czyli zasmażana na masełku .. )) A takie kluseczki dodawane są do białego barszczu ( ugotowanego na soku z kiszonej kapusty ) .
Aaaaa, która strona od Konina bo akurat w te rejony się przeniosłam:) Nabyłam już na targu specjalne sitko do haluszków a dobrze będzie poznać jeszcze inne regionalne potrawy:)
.......dziczyzna, mmmm......marzenie............a jeszcze w bigosie...........ech nie stać mnie... A jakie kawałki mięcha dałaś? Nigdy nie jadłam z dziczyzną......Pewnie podlałaś czerwonym winem?
Dałam mięsko z jelenia, które kupiłam w Biedrze. Nawet nie było takie drogie, bo w promocji po 11,99 zł za 400 g. I oczywiście podlałam czerwonym winkiem... :)
Oprócz chudego mięska jelonka dodałam też sporą ilość mięska wieprzowego z łopatki oraz świeżego i wędzonego boczku. Moje dzieci mawiają, że mój bigos, to nie jest kapusta z mięsem tylko mięso z kapustą... :)
Szaszłyk wieprzowy ... pieczona czerwona cebula... miks sałat z karmelizowanym ananasem i sosem musztardowo-czosnkowym ... ziemniaki z sosem z leczenia szaszłyków :)
Dziękuję :) Cebulę nacinam nie do końca na 8 części,skrapiam octem balsamicznym,na to wiórki masła i przyprawy.Piekę w 220 stop ok 25 min pod przykryciem... dziś użyłam folii aluminiowej.
W tygodniu były obiadki takie: filet z kurczaka w warzywach,kasza jęczmienna lub gryczana,surówka z kiszonej kapusty,zapiekanka makaronowa,ryba po grecku,ziemniaki,surówka z białej kapusty,podudzie z kurczaka,ziemniaki,sałatka z kiszonego ogórka,pulpet w sosie,ziemniaki,pulpet w sosie,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Jeśli się skusisz,to polecam,żebyś dodała pod koniec pieczenia jeszcze np cukinię,paprykę,cebulę (w plastrach lub cząstkach),twarde jabłka,też w cząstkch,ew.jeszcze pieczarki,brokuł.Zresztą,co lubisz i fantazja podpowiei i lubisz.tak czasem dodaję,również jak piekę kurczaka z rożna.
Ostatnie tygodnie: barszcz ukraiński, pierogi z mięsem AnnyZ, rosół z kaczki i makaronem, bitki w sosie z grzybami,kasza i surówka, ryba smażona z ziemniakami,marchew z jabłkiem, kociołek domowy Renaty36 naleśniki z serem i jabłkami zapiekane kapuśniaczek z pyrami i kaszą jaglaną placki ziemniaczane...
Jeju, daj trochę - u mnie na obiad bułka z mielonym mięsem, kupiona w pracowym bufecie - na gotowanie obiadu dziś czasu nie starczy, a odgrzewanego starczy tylko dla młodocianej części, która przyleci po szkole.
U mnie ostatnio bez rewolucji kulinarnych,bardzo tradycyjnie,ale smacznie.No to może przegląd ostatnich dni:
Najpierw rosół,przez 2 dni,póżniej zupa pomidorowa.Następnie kapuśniaczki drożdżowe i barszcz czerwony do picia.Póżniej kurczak z rożna z frytkami i pieczonymi przy okazji warzywami.No cóż,takie z nas "jadki',że nie zjedliśmy na raz. Dzisiaj jako obiad podam..jajecznicę,bo się jajek trochę nazbierało.Taką na kiełbasie,z cebulą,papryką czerwoną,pomidorami i żółtym serem.wszystko to daję po kolei do smażenia.Jako dodatek,chleb.
Dzisiaj każdy coś innego..... Synek naleśniki białe i czekoladowe + dżem truskawkowy i serek z pieczonym jabłkiem:) Mąż warzywne trio z patelni + sadzone jaja + maślanka ja pojadam wędzonego łososia i skubnęłam naleśniora.....
Wczoraj była pierś w papirusie z ryżem i brokułami, a dziś nie wiem co - najchętniej zaczarowałabym rodzinę, żeby wreszcie ona coś dla mnie ugotowała :)
Tak robię :) dzisiaj syn w domu więc obiad na jego głowie. Zrobi li^tylko ziemniaki do bigosu (zapas słoikowy) ale jak to miło wrócić z pracy na ciepły obiadek
Dzisiaj zapiekanka kebabowa ages- jak zwykle pyszna. Jutro rosół wołowo- kaczy, pulpeciki z cielęciny w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem i mizeria.
Przegląd tygodnia: - wątróbka drobiowa w sosie,ziemniaki,sałatka z buraczków i papryki (produkcja własna), - pulpeciki rybne w jarzynach,ryż,surówka z pekinki, - dzisiaj do wyboru placki ziemniaczane,kluchy szare w wersji light czyli okraszone cebulką bez boczusiu był jeszcze kapuśniak z kiszonej kapusty ale nie zdążyłam foty strzelić
Rosół kurczaczo-indyczko-kaczo-krówkowy z makaronem i toną natki pietruszki i przepyszny królik w sosie od Makusi do tego ziemniaki i marchewka mocno czosnkowa
W piątek i sobotę był kapuśniak,z samej kiszonej kapusty,na żeberkach i kiełbasie.Do tego osobno podane utłuczone ziemniaki polane zrumienioną cebulką.Wczoraj żeberka w sosie,ziemniaki,ogórek kiszony.Dzisiaj będzie ogórkowa.Jakoś się te obiady "zazębiają".
Gołąbki. Z zasady robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Chyba, że... Ryś pomaga. Wymieszać ryż. Wytrzeć każdą kropelkę wody. Podmuchać na każdego z liści, bo gorące. Wyłożyć blaszkę, robiąc z liści kapusty łóżeczko. Wystraszyć matkę słowami: " Teraz sobie tu leżcie, gołąbki, wygodnie. Macie mięciutki materacyk. Śpijcie sobie. Później was upieczemy i zjemy." Już jej nigdy nie pozwolę pomagać przy ścieleniu łóżek!!!
Przegląd tygodnia: jegnięcina mielona w pieczarkach, sałatka z boczkiem, kurczakiem, grzankami, pomidorem suszonym, mozzarelą, oliwkami..., kotleciki jagnięcę z grilla z rozmarynem i tajskie curry po polsku.
W sobotę zapiekanka ziemniaczano jajeczna, zwana u nas "gromadą". Niedziela gościnna i był a"la strogonow wieprzowy. Dziś gar krupniku na ratkach bo Młody kocha je "wycyskać" ;)
Przedwczoraj: zupa dyniowo-jabłkowa z orzechami, pęczak z dynią, szpinakiem i fetą; wczoraj piersi kurczaka w sosie dyniowo- pieczarkowym, do tego pieczone warzywa. Dziś będzie fasolka po bretońsku.
Kotleciorki mielone z Pieczarkami, Marchewką, Makaronikiem zupkowym + surówka z białej + kasza gryczana z masłem:)) ...a mężowskie kotlety większe i tradycyjne:))
Wczoraj ...Pieczone w piekarniku mielone kotlety z indyka z czosnkiem niedźwiedzim,natką pietruszki i ziarnami ... mieszanka fasolki z bułką tartą ... ziemniaki :)
Karczek na patelni grillowej, ziemniaki i surówka A na jutro w planach zupa pomidorowa z makaronem i... od dawna wyczekiwana i planowana golonka wieprzowa w miodowo-piwnej marynacie zapieczona na kapuście kiszonej
Pieczone ziemniaki, smażony filet z dorsza i fasolka szparagowa z wody (wiem, wiem, że nie pasuje, ale taka była ładna, że musiałam kupić i ugotować, a z kolei kiszona, z której miała być surówka, nada się może jakoś na kapuśniak). I nikt mnie nie zmusi do zrobienia zdjęcia temu obiadowi :D
Ja właśnie gotuję z tek kapusty, która miała być na surówkę kapuśniak. Nie podoba mi się ani jej zapach ani smak. Kolejny raz, kiedy się nacięłam na kupną kiszonkę skłania mnie do tego, żeby spróbować samodzielnie zakisić - podobno nie jest to bardzo trudne. Sąsiadom bardzo pyszna wychodzi.
Fakt podejrzana to tylko na kapuśniak.Bo z kapusta to jest tak,że trzeba kupować od stałego producenta a wcześniej właśnie wypróbować kto tworzy najsmaczniejszą.Ja też wkurzyłam się ostatnio i zakisiłam już nabiera mocy
Taka pyszniasta, którą jadłam miała troszkę startej marchewki, kminek i oczywiście sól. Tarta na tarce o grubych oczkach, a przynajmniej tak wyglądała.
Miałam dużego gliniaka i w nim kisiłam ale jakiś się zrobił nieciekawy więc wyrzuciłam. Próbuję teraz namierzyć przepis Mamy Różyczki gdzie kisila w słoikach..........ale coś go niewidzę? Ja nie daję kminku tylko kapusta, marchew i sól. Podobno dobrze dać połówki jabłek a na dno i wierzch całe liście kapusty.
Ja się tak wściekłam na tę kupną kapustę, że koniecznie muszę sobie ukisić, szczególnie że kamionka stoi sobie radośnie na kuchennym blacie - i nawet rozmiar ma w sam raz, taki nie za duży nie za mały. A ponoć dość szybko się kisi, więc można na bieżąco przez całą jesień i zimę, a nawet później robić, byle późnojesiennych głów używać :)
Co mam pod ręką,słój,wiaderko po kupnej kapuście....Noooo nie ja nie mam zdrowia by trzeć na tarce W blenderze szatkuję to dla mnie i tak męczące.Ale w życiu ręcznie!
Ale wiesz, są takie specjalne nakładki na maszynki do mielenia lub miksery z dostawkami - wtedy masz tarcie mechaniczne, szybko i sprawnie. Potem tylko się urządzenie opłukuje wodą i cześć, nawet myć metodycznie nie trzeba. Ja bym też ręcznie nie tarła - wariactwo.
Kotlety przeapetyczne! Ja muszę wznowić poszukiwanie dobrego sklepu rybnego - kolejny, w którym robiłam zakupy zszedł na psy - z kupionego kilka dni temu rzekomo świeżego płata dorsza za niebagatelną cenę 42 zł za kg!! odcisnęłam pół szklanki wody :(
Dzisiejsze menu ... Zupa krem z pora z groszkiem ptysiowym,czipsami z wędzonego boczku i kiełkami z pora ... Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i wyfiletowanymi pomarańczami ... Kotlety schabowe ... Kluski śląskie z sosem pieczarkowym... Buraczki zasmażane ... Talerz warzyw ... :)
Kaczka po pomorsku...frytki.
No to dziś ryż z kurczakiem i warzywami "prawie" po chińsku
Ziemniaczki z wczoraj odsmażane z cebulką, jajko sadzone i kwaśne mleko od gospodarza, mniam proste a jakie smaczne .Jutro będą łazanki i kompot a pojutrze pizza jeszcze nie wiem jaka:)
Wczoraj: zupa krem z marchewki z imbirem i powtórka pizzy węgierskiej (bo zostało mi trochę ciasta).
Kotlety mielone wieprzowo- wołowe, ziemniaki z koperkiem i kapusta z grochem.
Dziś krokiety (zapas zamrażalnika) plus barszcz czerwony niestety z torebki.
Jutro zupa buraczkowa bo dawnoo nie jedliśmy
Dzanina! Od razu mowie, nie ma foty!!! ;) Najmniejsza zazyczyla sobie zupe pomidorowa, 20 minut na targu targowala sie o cene i wybierala pomidory. No a skoro ona chce " verdury" to ja musze, po prostu musze ugotowac. Szczegolnie, ze ostatecznie wytargowala cene 0 euro za kg. ;) po mamusi, po mamusi taka...
Wczoraj na życzenie synusia Makaron z Sosem Szpinakowym:)
Dzisiaj Placki Ziemniaczane:)
Wczoraj: 'Karkówka na ziemniakach' od frettki (ziemniary z wioskowego sklepiku) - pyyycha.
Dzisiaj, mam nadzieję: rolada mięsna w kapuście włoskiej od Ann93 :P
Plan awaryjny: naleśniki z serkiem waniliowym lub smażonymi jabcami i gruszkami.
Dopisano 2015-10-9 19:17:17:
Wyszła rolada, podałam z sosem czosnkowo-chrzanowym i zajadaliśmy aż miło :PWczoraj i dzisiaj : pomidorowe curry z indykiem, kukurydzą i fasolką szparagową..
Zupa z rzodkiewek, mega smaczna :) http://wielkiezarcie.com/recipes/30109860
Bardzo leniwe , leniwe ... To nie czysty tłuszczyk tylko woda z masełkiem .. tak się zrobiło, bo nie lubię takiej zawartej zasmażonej bułki tartej .. )
Flaki z pieczywem i wszyscy szczęśliwi
U mnie 3 dzień spagethii z boczusiem i fasolką czerwoną.........no cóż; gotowanie na butli z gazem też ma swoje uroki:)) chociaż nikt nie wybrzydza:)
Hmm,wiesz,jakie ja miałam wyzwanie?Całe szczęście,że nie mieszkam w bloku,bo bym nie dałą rady.Prawie przez miesiąc gotowałam.."po harcersku",czyli na dworze.Kupiłam wcześniej taki piecyk typu "koza",no i kilka razy go użyłam.no,taki sobie.Zobaczę jeszcze w przyszłym roku,czy mi sie przyda.Lubię takie "dzikie" gotowanie.Ale...na szczęście,jak się okazało,kupiłam tez kociołek-żeliwny,emaliowany.No i z niego mam pociechę.Dośc szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę.Drzewa ci u mnie dostatek,żaden problem tak gotować.
No i co robiłam?/
Najpierw typowy kociołkowy gulasz..żeberka z warzywami (w tym z ziemniakami),potem rosół,pomidorową,barszcz czerwony,grochówkę.żurek.Wszystko w dużych ilościach,żeby jeść ze 2 dni,a ewentualną resztę zamrozić.Raz "zgrzeszyłąm" i zamówiłam pizzę,a następnego razu były tosty.Jakoś przeżyliśmy.
Świetnie sobie dałaś radę!
O tym kociołku słyszałam już wiele osób wiele dobrego. Gdybym tylko miała miejsce na ognisko, natychmiast bym nabyła :)
Ja polecam,zwłaszcza ten polewany.Typowo żeliwny,nie wiem,jak się sprawuje.Jeśli masz choćby działkę,możesz mieć z niego pociechę.
Dziś gar zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów (mój debiut)i na żeberkach i oczywiście z ryżem na życzenie młodego :)
Ziemniaki tłuczone kotlety z mortadeli i surówka z kiszonego ogórka i cebuli z oliwą
Karkówka w tymianku w sosie pomidorowym, z duszoną marchewką i selerem + kasza jaglana + kiszona kapusta własnej produkcji z rewelacyjnego przepisu mamy Różyczki + zielona herbatka...
Anrubi możesz podrzucić przepis na tą kapustę????
Z dziką rozkoszą, dla Ciebie wszystko, po godz.21 ;)
W takim razie czekam na tą rozkosz......kapuścianą rozkosz
Krokiety z mięsa mielonego i czysty barszcz do popicia:)
Makusia a mogę prosić o przepisy na curry z indykiem i krokiety z mięsem mielonym? :)
Krokiety się "opisują" a indyk z curry? który konkretnie?
Pomidorowe curry z indykiem, kukurydzą, fasolką szparagową, zdjęcie dodałaś powyżej :)
To ja dodałam zdjęcie..;) A bazowałam na tym przepisie..
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_z_indykiem_kukurydza_pomidorami/przepis.html
Gdyby nie późna pora pewnie bym się zawzięła i zrobiła takie krokiety :)
Carbonara :)
Zupa gulaszowa
Schabowy ... zapiekany z grillowaną papryką,żółtym serem i mieszanką różnych pieprzów ...mizeria i ziemniory :)
Indycze kąski duszone z cebulą, czerwoną papryką i czerwoną papryczką chili, ziemniaki z koperkiem... :)
Tygodniowy przegląd obiadowy: filet kurczęcy faszerowany szynka i serem żółtym,risotto warzywne,surówka z pekinki,spaghetti z warzywami,kotlet schabowy,ziemniaki i surówka z pekinki,rosół,karczek pieczony w rękawie.
Schabowy z zapiekanymi ziemniakami z cytryną, rozmarynem i czosnkiem..
Wczoraj i dziś ziemniaki kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem plus buraczki na zimno
bogracz z kapustą kiszoną, kiełbaskami i zacierkami z kaszy manny
Kotleciki z salsą pomidorową + ziemniaczki, zupa z pieczonej dyni i pomidorów.
Dzisiaj przaśnie- krupnik z drobnej kaszy, mortadela w panierce i kapusta z grochem.
No cóż- zimno
Krem z pieczonej dyni, pikantnie i z grzankami :)
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami..
Frytki, pieczarki smażone i filet z kurczaka w ziołach
zapiekanka makaronowa a'la tarta ...
Żur na wędzące z kiełbasą, jajkiem i ziemniakami
Salsiccia z szynki w sosie slodko- kwasnym, ryz. Wczoraj nalesniki z orzechami, w niedziele zeberka w sosie miodowym z czerwonymi ziemniakami i surowka z tego, co pod reka bylo( salaty, pomidory, papryka...)
pierogi
Łikendowo Ziemniaczki Pieczoene:))
Wczoraj i dziś Gołąbki wg Pwyso :))
Iwcia, narobiłaś smaku, nam o wiele bardziej smakują takie pieczone niż gotowane tradycyjnie...
Może i pieczone mogą być, tylko ,,wypychacz" bardziej rodzince tradycyjny podchodzi....bo nie przypomina wnętrza pierogów, czy pyz....I o to idzie moim łasuchom;)
Pulpety wolowe w sosie pomidorowym, ziemniaki.
U mnie dziś puree z batatów, kurczak zapiekany z pieczarkami i serem oraz marchewka na słodko :)
Spożywasz obiad na takim zagraconym stole?
Nie smakowałby mi nawet kawior czy francuski szampan z 1930 roku...
.......francuskiego szampana to mogłabym spożywać nawet w ksiakach.....
O, i to jest poprawne podejście do tematu :D
Oj an,może remont maja w domku ?
Z racji że wczoraj Młody wpadł w szał krojenia ziemniaków na frytki (i została micha)... dziś była zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, pieczarkami i marchewką. Sos zamiast śmietany był z kostki rosołowej (coś nie podchodzi mi śmietana z miesem mielonym)
Wczoraj: zupa cebulowa..
Makaron piekielny
Pizza z odwróconej blachy - wg Bahati, a dokładnie 3 średnie z szynką i oliwkami :P
Jutro chyba pierogi (ruskopodobne) mnie nie ominą ...
Wczoraj i dziś pyszna zupka krupnik na żeberkach
Dzisiaj na regionalną nutę '' kluchy na pyrach z gzikiem i kiszoną kapustą ''.
Nie mój smak ale Basia by się dała pokroić ;)
Łoooj szkoda córci .. ja na wszelki wypadek pigułkę na łyknęłam ale boczusiu to raczej oszczędniej wkroiłam .
ja tego nie jadam ale dzieci w przedszkolu sie zabijały za "golcami" bo tak je nazywała nasza przedszkolna "garkuchnia" i tak juz Basi zostało ;)
U nas takie kluchy jemy bez kiszonej kapusty, ale za to z wmieszaną jajecznicą na wędzonym boczku, chudym twarogiem i popijamy mlekiem, mniam.
Ło matko i córko! A myślałam, że bardziej niż po kujawsku to się już nie da w tych kluchach namieszać:D
Aaa ... i tej wersji nie znałam .. Strona od Konina zjada kluski ziemniaczane z marchewką na gęsto czyli zasmażana na masełku .. ))
A takie kluseczki dodawane są do białego barszczu ( ugotowanego na soku z kiszonej kapusty ) .
Aaaaa, która strona od Konina bo akurat w te rejony się przeniosłam:) Nabyłam już na targu specjalne sitko do haluszków a dobrze będzie poznać jeszcze inne regionalne potrawy:)
... To strona od Ślesina .. czyli z mojego granicznego kierunku .. :))
No to chyba blisko mnie....bo ja od Brdowa (z pięknym klasztorem) więc rzut kamieniem.........sąsiadko:))
Uwielbiam takie kluchy w każdym wydaniu, mniam... :)
Pizza jarska
Bogusiu, a pikantna??? Jeżeli tak to porywam, mniam
Niestety nie, ale specjalnie dla ciebie zrobię taką
Sandacz zapiekany.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z grzankami, czarnuszką i kremówką; tarta z grzybami, cebulą i wędzoną kiełbasą..
Smażony łosoś bałtycki z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą :)
Kartacze:)))
Pieczona tilapia ziemniaczki i surówka z pora
Wczoraj były duszone żeberka w cebuli i czosnku, a dzisiaj gar bigosu z dziczyzną :)
.......dziczyzna, mmmm......marzenie............a jeszcze w bigosie...........ech nie stać mnie...
A jakie kawałki mięcha dałaś? Nigdy nie jadłam z dziczyzną......Pewnie podlałaś czerwonym winem?
Dałam mięsko z jelenia, które kupiłam w Biedrze. Nawet nie było takie drogie, bo w promocji po 11,99 zł za 400 g. I oczywiście podlałam czerwonym winkiem... :)
aaale mięsko z jelenia chudzieńkie, delikatne czym je wzmocniłaś - jakaś słoninka, boczuś :)
Oprócz chudego mięska jelonka dodałam też sporą ilość mięska wieprzowego z łopatki oraz świeżego i wędzonego boczku. Moje dzieci mawiają, że mój bigos, to nie jest kapusta z mięsem tylko mięso z kapustą... :)
Krokiety z szynką i serem :)
A dzisiaj pomidorówka na gęsinie. Podana z makaronem i kwaśną śmietaną :)
Kluski szare z solona ricotta owcza, ostra papryczka, tymiankiem i slodkim boczkiem.
O! Następna, co jej szare kluski białe wychodzą. Cholera... :(
Dżani,to chyba rzecz w ziemniakach.Kiedyś,jak tarłam na placki,od razu ciemniały,teraz są jasne.Modyfikowane,czy co???
Apetyczne.Tylko,co to takiego "słodki boczek"?Jakoś specjalnie przyprawiany czy peklowany?
Szaszłyk wieprzowy ... pieczona czerwona cebula... miks sałat z karmelizowanym ananasem i sosem musztardowo-czosnkowym ... ziemniaki z sosem z leczenia szaszłyków :)
Bardzo apetyczne!
Jak nacinasz cebulę, żeby wyszedł taki kwiatek? Po prostu od góry jak mandarynkę i rozchyla się podczas pieczenia?
Dziękuję :) Cebulę nacinam nie do końca na 8 części,skrapiam octem balsamicznym,na to wiórki masła i przyprawy.Piekę w 220 stop ok 25 min pod przykryciem... dziś użyłam folii aluminiowej.
Kapitalny patent, taką cebulkę to ja bym chętnie zjadła;)
Ostatnio czytałam "instrukcję" (chyba na tipy.pl) jak zrobić taką cebulę....z instrukcji nic a nic nie zrozumiałam ale teraz już wiem :) dziękuję!
Świetnie wygląda i pewnie tak samo smakuje.Chyba z prawej widzę cykorię?podpieczona?
W tygodniu były obiadki takie: filet z kurczaka w warzywach,kasza jęczmienna lub gryczana,surówka z kiszonej kapusty,zapiekanka makaronowa,ryba po grecku,ziemniaki,surówka z białej kapusty,podudzie z kurczaka,ziemniaki,sałatka z kiszonego ogórka,pulpet w sosie,ziemniaki,pulpet w sosie,ziemniaki,surówka z białej kapusty.
Kurczak pieczony z pieczonymi ziemniakami 2w1 z piekarnika
Jeśli się skusisz,to polecam,żebyś dodała pod koniec pieczenia jeszcze np cukinię,paprykę,cebulę (w plastrach lub cząstkach),twarde jabłka,też w cząstkch,ew.jeszcze pieczarki,brokuł.Zresztą,co lubisz i fantazja podpowiei i lubisz.tak czasem dodaję,również jak piekę kurczaka z rożna.
Wczoraj: pieczony placek ziemniaczany z jajkiem, dziś: gulasz z dynią i grzybami i kasza jęczmienna..
Elegancki kurczak z winogronem, ziemniaki i mizeria
rolady ze schabu, ziemniaki, surówka z marchewki
Kopytka, pierś z kurczaka w sosie
pomidorówka i ziemniaki z potrawką ( porosołową )
Naleśniki, hm... nazwijmy je fantazyjne. Pyszotka :)
Dziś botwinka i resztki kućmoka z zamrażalnika
Ostatnie tygodnie:
barszcz ukraiński,
pierogi z mięsem AnnyZ,
rosół z kaczki i makaronem,
bitki w sosie z grzybami,kasza i surówka,
ryba smażona z ziemniakami,marchew z jabłkiem,
kociołek domowy Renaty36
naleśniki z serem i jabłkami zapiekane
kapuśniaczek z pyrami i kaszą jaglaną
placki ziemniaczane...
Kotlety mielone z dodatkiem kwaśnej śmietany do masy :)
Fajne mielone wychodzą z dodatkiem pieczywa moczonego w mleku i płatków owsianych
Zupa fasolowa z kluskami z kaszy manny.
Reszta gulaszu z dynią i grzybami z plackami ziemniaczanymi..
bigos ...
Jeju, daj trochę - u mnie na obiad bułka z mielonym mięsem, kupiona w pracowym bufecie - na gotowanie obiadu dziś czasu nie starczy, a odgrzewanego starczy tylko dla młodocianej części, która przyleci po szkole.
ależ bierz - smacznego, nie ma to jak coś ciepłego w taki dzień jak dzisiaj ...
U mnie ostatnio bez rewolucji kulinarnych,bardzo tradycyjnie,ale smacznie.No to może przegląd ostatnich dni:
Najpierw rosół,przez 2 dni,póżniej zupa pomidorowa.Następnie kapuśniaczki drożdżowe i barszcz czerwony do picia.Póżniej kurczak z rożna z frytkami i pieczonymi przy okazji warzywami.No cóż,takie z nas "jadki',że nie zjedliśmy na raz.
Dzisiaj jako obiad podam..jajecznicę,bo się jajek trochę nazbierało.Taką na kiełbasie,z cebulą,papryką czerwoną,pomidorami i żółtym serem.wszystko to daję po kolei do smażenia.Jako dodatek,chleb.
Dzisiaj każdy coś innego.....
Synek naleśniki białe i czekoladowe + dżem truskawkowy i serek z pieczonym jabłkiem:)
Mąż warzywne trio z patelni + sadzone jaja + maślanka
ja pojadam wędzonego łososia i skubnęłam naleśniora.....
Warzywa na patelni plus karczek z grilla MNIAM
Zupa gołąbkowa, Indyk duszony w sosie pieczarkowo-serowym, ziemniaczki :)
Makaron z dynią, szynką szwarcwaldzką i fetą..
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami; pulpeciki w sosie koperkowym, ziemniaki, buraczki..
Łazanki wg przepisu z mrożonki "prezydenckiej", z dodatkiem piersi z kurczaka było pychaaa
Wczoraj była pierś w papirusie z ryżem i brokułami, a dziś nie wiem co - najchętniej zaczarowałabym rodzinę, żeby wreszcie ona coś dla mnie ugotowała :)
Tak robię :) dzisiaj syn w domu więc obiad na jego głowie. Zrobi li^tylko ziemniaki do bigosu (zapas słoikowy) ale jak to miło wrócić z pracy na ciepły obiadek
Zupa pieczarkowa i czekoladowy makaron z sosem truskawkowym i bita śmietana .
Jaglane kaszotto z mięskiem i wætróbką wieprzową :)
Prażonki na kuchni, bo niestety za zimno na ogórkowe
Dzisiaj zapiekanka kebabowa ages- jak zwykle pyszna.
Jutro rosół wołowo- kaczy, pulpeciki z cielęciny w sosie pomidorowym, ziemniaki z koperkiem i mizeria.
barszcz czerwony zabielony i smażone ziemniaki do niego
Przegląd tygodnia:
- wątróbka drobiowa w sosie,ziemniaki,sałatka z buraczków i papryki (produkcja własna),
- pulpeciki rybne w jarzynach,ryż,surówka z pekinki,
- dzisiaj do wyboru placki ziemniaczane,kluchy szare w wersji light czyli okraszone cebulką bez boczusiu był jeszcze kapuśniak z kiszonej kapusty ale nie zdążyłam foty strzelić
Dyniowa z pomarańczą i imbirem, polędwiczka w sosie grzybowo-dyniowym z puree ziemniaczano-chrzanowym..
pulpety w sosie ogórkowo-marchewkowym
Rosół kurczaczo-indyczko-kaczo-krówkowy z makaronem i toną natki pietruszki i przepyszny królik w sosie od Makusi do tego ziemniaki i marchewka mocno czosnkowa
Miecho i kartofle :)
Rosół z makaronem. Pieczony schab, ziemniaki tłuczone i mix sałat.
Rosołek kaczo-indyczy-kurczaczy z kluseczkami , mielone z indyka z serem i pieczarkami , ziemniaki i mizeria .
,,Łikendowe" wędzone jedzonko: Udka, Kiełbaski, Kotlety z karczku, Makrele
Łomatko serca nie masz ja też chce się załapać na takiego grilla
...tylko jedna makrelka się ostała....
Bo Ty Iwcia piszesz dopiero,jak nic nie ma,żebyśmy nie zjedli.
W piątek i sobotę był kapuśniak,z samej kiszonej kapusty,na żeberkach i kiełbasie.Do tego osobno podane utłuczone ziemniaki polane zrumienioną cebulką.Wczoraj żeberka w sosie,ziemniaki,ogórek kiszony.Dzisiaj będzie ogórkowa.Jakoś się te obiady "zazębiają".
Wczoraj: dynia zapiekana w sosie pomidorowym. Dziś jeszcze nie wiem..:)
Pieczone udka z warzywami, ziemniaczki z koperkiem, sałata z warzywamii przyprawami :)
Dziś kotlety mielone, ziemniaki i surówka z kapusty
Gołąbki. Z zasady robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Chyba, że... Ryś pomaga. Wymieszać ryż. Wytrzeć każdą kropelkę wody. Podmuchać na każdego z liści, bo gorące. Wyłożyć blaszkę, robiąc z liści kapusty łóżeczko. Wystraszyć matkę słowami: " Teraz sobie tu leżcie, gołąbki, wygodnie. Macie mięciutki materacyk. Śpijcie sobie. Później was upieczemy i zjemy." Już jej nigdy nie pozwolę pomagać przy ścieleniu łóżek!!!
Mumie robione na próbę przed piątkowym Halloween dla dzieci :D
Sałatka z pęczakiem, fetą, oliwkami i pieczoną dynią.
Grochówka na wędzonych żeberkach
Pęczak ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem.
faszerowany bakłażan
Przegląd tygodnia: jegnięcina mielona w pieczarkach, sałatka z boczkiem, kurczakiem, grzankami, pomidorem suszonym, mozzarelą, oliwkami..., kotleciki jagnięcę z grilla z rozmarynem i tajskie curry po polsku.
Ślinka leci, same pyszności :)
Pierogi ze szpinakiem i fetą.
może komuś kapusty z grochem ?
Gdybym nie miała zapiekanki ziemniaczanej kapuściano-boczkowej, to chętnie bym spróbowała (z grochem chyba jeszcze nie jadłam).
Ostatnio makaronowo: makaron ze szpinakiem, szynką i jajkiem w koszulce; makaron z sosem bolońskim, carbonara z dynią.
W sobotę zapiekanka ziemniaczano jajeczna, zwana u nas "gromadą".
Niedziela gościnna i był a"la strogonow wieprzowy.
Dziś gar krupniku na ratkach bo Młody kocha je "wycyskać" ;)
Gęś w kapuście.
Moi panowie dziś Pstrągi tęczowe z patelni, a ja odmrożona porcyjka Pierogów z Wołowiną podana z dipem z roqueforta;)
Przedwczoraj: zupa dyniowo-jabłkowa z orzechami, pęczak z dynią, szpinakiem i fetą; wczoraj piersi kurczaka w sosie dyniowo- pieczarkowym, do tego pieczone warzywa. Dziś będzie fasolka po bretońsku.
Klops wieprzowy podany z sosem pieczarkowym i ziemniakami
Kotleciorki mielone z Pieczarkami, Marchewką, Makaronikiem zupkowym + surówka z białej + kasza gryczana z masłem:)) ...a mężowskie kotlety większe i tradycyjne:))
Wczoraj ...Pieczone w piekarniku mielone kotlety z indyka z czosnkiem niedźwiedzim,natką pietruszki i ziarnami ... mieszanka fasolki z bułką tartą ... ziemniaki :)
Zupa buraczkowa, spaghetti z sosem z mielonego mięsa.
Dziś ryż z warzywami i piersią z kurczaka na szybko
Karczek na patelni grillowej, ziemniaki i surówka
A na jutro w planach zupa pomidorowa z makaronem i... od dawna wyczekiwana i planowana golonka wieprzowa w miodowo-piwnej marynacie zapieczona na kapuście kiszonej
Schab nadziewany szpinakiem i fetą:)
Pyszne mięsko wg joli,ziemniaki,surówka z kiszonej kapusty,marchewka z groszkiem.
gulasz z pręgi wołowej z plackami ziemniaczanymi
Dziś powtórka zupy pomidorowej i dojadanie golonki w kapuście... wyszła pyszniasta mniam
Odgrzeweczki z wczoraj czyli szynka z puree ziemniaczano dyniowo cebulowym - pychota :)
dziś łazanki - z kapustą kiszoną, grzybami i mielonym gotowanym mięsem ...
Dzis zupa grzybowa i schab gotowany w mleku z duża ilością czosnku , ziemniaki i kapusta kwaszona lub pomidory.
Dziecko zarządziło, że na obiad ma być "pucaty chomik" :)
Zupa pomidorowa z makaronem, na drugie- polędwiczki duszone w sosie, ryż i mizeria.
Pikantny gulasz od Bahusa na plackach ziemniaczanych
Dziś zaserwowałam rodzince krokiety z kapustą i grzybami oraz czerwony barszczyk :)
... Obiad z serii LUBIĘ TO ...
Powiało świętami :D
U nas dziś canelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i serem.
Golonki wieprzowe i piweczko :)
Lea podeślij mi jedną ... mniam ;)
Misiu, już leci do Ciebie... :)
Już czuję ten smak ;)
Lea musisz się tak znęcać nad człowiekiem ?
Wczoraj dla mnie pyszna Grochówka....:))
tylko placki z jabłkami. Na kefirze
tylko O_O ?? ja bym dał się pochlastać za takie placuszki, poprostu uwielbiam a jeszcze Twoje wyglądają bardzo apetycznie :D
Wczoraj zrobiłam rigatoni z pysznym sosem (przepis u mnie).
Dzisiaj polędwiczki z dorsza plus frytki domowe plus sos czosnkowy
Zupa gołąbkowa- emocji- jak zawsze, pyszna!!
barszcz czerwony z duszonymi ziemniakami już wszamany a do pieca poszły mumie kurakowe
Naleśniki zapiekane z kurczakiem,warzywami pod mozzarellą.
mumie już upieczone, podane w towarzystwie fasolki szparagowej
Krysiu,dawaj tu szybko przepisik
szybko nie będzie, bo muszę dopiero napisać. Ale mumie niesamowicie pyszne wyszły. Mięso miękkie i soczyste bardzo
Wygląda znakomicie mniammmm.To poczekam cierpliwie :)
i już. Wysłałam Ci PW
Ja też poproszę
PW odbierz :)
Dziękuję
Dziękuję pięknie
a mogę i ja nieśmiało poprosić o to mięsko soczyste?
Dziś gar krupniku na karczowych kościach i skrzydełkach kurczaka oraz racuchy drożdżowe z jabłkami od Zosi MNIAM
Pieczone ziemniaki, smażony filet z dorsza i fasolka szparagowa z wody (wiem, wiem, że nie pasuje, ale taka była ładna, że musiałam kupić i ugotować, a z kolei kiszona, z której miała być surówka, nada się może jakoś na kapuśniak).
I nikt mnie nie zmusi do zrobienia zdjęcia temu obiadowi :D
Oj tam pasuje czy nie to nieważne ale smakuje i to się liczy :) Staram się łączyć pasująco ale czasami robię odchyły bo mam takowa zachciankę :D
Ja właśnie gotuję z tek kapusty, która miała być na surówkę kapuśniak. Nie podoba mi się ani jej zapach ani smak. Kolejny raz, kiedy się nacięłam na kupną kiszonkę skłania mnie do tego, żeby spróbować samodzielnie zakisić - podobno nie jest to bardzo trudne. Sąsiadom bardzo pyszna wychodzi.
Fakt podejrzana to tylko na kapuśniak.Bo z kapusta to jest tak,że trzeba kupować od stałego producenta a wcześniej właśnie wypróbować kto tworzy najsmaczniejszą.Ja też wkurzyłam się ostatnio i zakisiłam już nabiera mocy
mggi w czym kisisz?
i jak kisisz?
Taka pyszniasta, którą jadłam miała troszkę startej marchewki, kminek i oczywiście sól. Tarta na tarce o grubych oczkach, a przynajmniej tak wyglądała.
Miałam dużego gliniaka i w nim kisiłam ale jakiś się zrobił nieciekawy więc wyrzuciłam.
Próbuję teraz namierzyć przepis Mamy Różyczki gdzie kisila w słoikach..........ale coś go niewidzę?
Ja nie daję kminku tylko kapusta, marchew i sól. Podobno dobrze dać połówki jabłek a na dno i wierzch całe liście kapusty.
Ja się tak wściekłam na tę kupną kapustę, że koniecznie muszę sobie ukisić, szczególnie że kamionka stoi sobie radośnie na kuchennym blacie - i nawet rozmiar ma w sam raz, taki nie za duży nie za mały. A ponoć dość szybko się kisi, więc można na bieżąco przez całą jesień i zimę, a nawet później robić, byle późnojesiennych głów używać :)
Bardzo proszę oto ten przepis ja zawsze z niego robię i kapusta jest pyszna
http://wielkiezarcie.com/recipes/30104670
Niestety z niego nie skorzystamy, przepis został usunięty przez autora.
Co mam pod ręką,słój,wiaderko po kupnej kapuście....Noooo nie ja nie mam zdrowia by trzeć na tarce W blenderze szatkuję to dla mnie i tak męczące.Ale w życiu ręcznie!
Ale wiesz, są takie specjalne nakładki na maszynki do mielenia lub miksery z dostawkami - wtedy masz tarcie mechaniczne, szybko i sprawnie. Potem tylko się urządzenie opłukuje wodą i cześć, nawet myć metodycznie nie trzeba. Ja bym też ręcznie nie tarła - wariactwo.
Właśnie chyba zakupię taka nakładkę bo mycia zdecydowanie mniej by było Trzeba sobie żywot usprawniać :)
Mam inny sposob,szatkuje maszyna do krojenia chleba.............szybciutko i drobniutko.
O dziwo kapuśniak na tej niesmacznej kapuście wyszedł rewelacyjny - ja już nic z tego nie rozumiem.
Dziś małżonek serwował pieczonego z czosnkiem i masłem Pstrąga, do tego ja zrobiłam smażone talary ziemniaczane + ogórki kiszone z baniaczka:))
Kotleciki siekane z udek z warzywami, ziemniaczki z koperkiem, ogórki w musztardzie :)
Kotleciki mielone z dorsza bałtyckiego,ziemniaki i surówka z marchewki ,pora i jabłka będzie :)
Kotlety przeapetyczne!
Ja muszę wznowić poszukiwanie dobrego sklepu rybnego - kolejny, w którym robiłam zakupy zszedł na psy - z kupionego kilka dni temu rzekomo świeżego płata dorsza za niebagatelną cenę 42 zł za kg!! odcisnęłam pół szklanki wody :(
Wczoraj i dziś Kluski Śląskie z Gulaszem Wieprzowo-wołowym :))
Zamarynowane dzień wcześniej, przed produkcją gulaszu mięsiwko rozpływa się w ustach....;)
Wczoraj warzywa z patelni i wieprzowe steki z grilla.
Dziś pyszne żeberka plus ziemniaki i surówka z ogórka kiszonego
Dojadamy gołąbki.......
Ćwiartki z kurczaka pieczone na ryżu. Pierwszy raz robiłam i wyszło super http://wielkiezarcie.com/recipes/30070512
Dzisiaj u nas gołąbki, spędziłam kilka godzin w kuchni (na urlopie), ale co się nie robi dla synów :)
Ostra zupa pomidorowa z prażoną cebulką i kluseczkami śmietankowymi, racuszki drożdżowe z jabłkami :)
Pannukakku
Dopisano 2015-11-21 11:13:57:
fiński naleśnik - http://wielkiezarcie.com/recipes/8584268544995400126dzieci powiedziały, że lepsze od zwykłych naleśników i pracy mniej.
że łot co??
Faktycznie,język można sobie połamać.
Chciałaś napisać "można zrobić sobie w ozór kuku" :)
Myślałam,naiwna,że będzie bardziej elegancko.
Łopatka w sosie,ziemniaki,buraczki czerwone.Jutro pewnie też łopatka,bo nie zjemy na raz.Pokuszę się jednak o inną surówkę,pewnie z kiszonej kapusty.
Pieczone golabki.
Dzisiejsze menu ... Zupa krem z pora z groszkiem ptysiowym,czipsami z wędzonego boczku i kiełkami z pora ... Pieczona kaczka nadziewana jabłkami i wyfiletowanymi pomarańczami ... Kotlety schabowe ... Kluski śląskie z sosem pieczarkowym... Buraczki zasmażane ... Talerz warzyw ... :)
O matulu! Jaka królewska uczta! Podgladam od dawna i coraz bardziej zazdroszczę tym, którzy zasiadają przy Twoim stole....
Dziękuję bardzo ...dziś dzieciaki wpadły na obiad :)
Jak zwykle smakowite i pięknie podane dania... :)
Nie ma to jak u Mamy !
Kontynuacja obiadków tutaj KLIK