Witam moi drodzy ... mam pytanie jak zrobić krem maślany do torta , tak aby rozpływala się w ustach. Szukam przepisu na krem maślany , może być śmietankowy, waniliowy czy z kakaem. Dziękuję za pomoc
Witaj kinga_maria_zyta :) Wg mnie najlepszy maślany krem to taki z jajkami ubijanymi na parze.Trochę roboty z nim jest,ale warto.Jeśli Cię interesuje to mogę spisać z mojego zeszytu. A przy okazji zapraszam do Wystrzałowej Kawiarenki .Co prawda nie jestem tam gospodynią,ale im więcej osób tym lepiej.A tort bardzo lubię
Goplano, jak znajdziesz chwilkę to wpisz ten przepis maślany - taki kiedyś jadłam /tort 18kowy u dawnej kumpeli/, ale nie mam przepisu. Pyszny i wcale nie za ciężki, tłusty. Dziękuję :)
Dopisano 2021-1-20 9:28:14:
Coś mi świta, że kiedyś taki wątek przeglądałam tutaj, może go znajdę i wkleję link, bo był ciekawy i sporo porad w nim.
Maślany Krem do tortu 4 duże jajka,1 szklanka cukru pudru,2 kostki masła,5 łyżek spirytusu albo rumu
Do garnka wlać wodę,na garnek dać miskę bądź jeszcze jeden garnek.Wbić jajka i ubijać trzepaczką albo jeszcze lepiej robotem(będzie szybciej).Po jakiejś minucie ubijania wsypać cukier i ubijać dalej na tej parze,aż masa zrobi się niemal biała i gęsta.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę ,a następnie dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej,aż do całkowitego wyczerpania.Na koniec wkropić spirytus lub rum,albo inne ''smaki'' jakie nam podejdą,np ekstrat waniliowy,sok z cytryny,kakao.Wszystko wedle preferencji smakowych.Gotowym kremem przekładać blaty biszkoptu.
ja np preferuję alkohol w masach maślanych dlatego daję spirytus,albo rum. Mam nadzieję,że pomogłam i ,że masa przypadnie do gustu.Ten przepis mam od ponad 30 lat z książki kucharskiej od babci mojej koleżanki klasowej.A książka o ile dobrze pamiętam była z 1957 roku.
Pięknie dziękuję Zaraz wklepię do zeszytu i na pewno go wykorzystam, chociaż z połowy porcji /bo kiedyś masło miało 250g i 2 kostki to aż 1/2 kg/.
Ja na garnek z wodą wrzącą stawiam plastikową miskę /kiedyś ubijałam białka do nadziewania rurek w metalowej i troszkę je przypiekłam, miska na spodzie smażyła białka jak patelnia /.
Bardzo dziękuję wszystkim za poradę... a mam dodatkowo pytanie-czy nie dałoby radę bez spirytusu lub rumu? Bo wiadomo,że dzieciom nie za bardzo podawać alkohol.
Witam moi drodzy ... mam pytanie jak zrobić krem maślany do torta , tak aby rozpływala się w ustach. Szukam przepisu na krem maślany , może być śmietankowy, waniliowy czy z kakaem. Dziękuję za pomoc
Witaj kinga_maria_zyta :) Wg mnie najlepszy maślany krem to taki z jajkami ubijanymi na parze.Trochę roboty z nim jest,ale warto.Jeśli Cię interesuje to mogę spisać z mojego zeszytu. A przy okazji zapraszam do Wystrzałowej Kawiarenki .Co prawda nie jestem tam gospodynią,ale im więcej osób tym lepiej.A tort bardzo lubię
Goplano, jak znajdziesz chwilkę to wpisz ten przepis maślany - taki kiedyś jadłam /tort 18kowy u dawnej kumpeli/, ale nie mam przepisu. Pyszny i wcale nie za ciężki, tłusty.
Dziękuję :)
Dopisano 2021-1-20 9:28:14:
Coś mi świta, że kiedyś taki wątek przeglądałam tutaj, może go znajdę i wkleję link, bo był ciekawy i sporo porad w nim.Maślany Krem do tortu
4 duże jajka,1 szklanka cukru pudru,2 kostki masła,5 łyżek spirytusu albo rumu
Do garnka wlać wodę,na garnek dać miskę bądź jeszcze jeden garnek.Wbić jajka i ubijać trzepaczką albo jeszcze lepiej robotem(będzie szybciej).Po jakiejś minucie ubijania wsypać cukier i ubijać dalej na tej parze,aż masa zrobi się niemal biała i gęsta.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę ,a następnie dodawać po łyżce zimnej masy jajecznej,aż do całkowitego wyczerpania.Na koniec wkropić spirytus lub rum,albo inne ''smaki'' jakie nam podejdą,np ekstrat waniliowy,sok z cytryny,kakao.Wszystko wedle preferencji smakowych.Gotowym kremem przekładać blaty biszkoptu.
ja np preferuję alkohol w masach maślanych dlatego daję spirytus,albo rum. Mam nadzieję,że pomogłam i ,że masa przypadnie do gustu.Ten przepis mam od ponad 30 lat z książki kucharskiej od babci mojej koleżanki klasowej.A książka o ile dobrze pamiętam była z 1957 roku.
Pięknie dziękuję
Zaraz wklepię do zeszytu i na pewno go wykorzystam, chociaż z połowy porcji /bo kiedyś masło miało 250g i 2 kostki to aż 1/2 kg/.
Ja na garnek z wodą wrzącą stawiam plastikową miskę /kiedyś ubijałam białka do nadziewania rurek w metalowej i troszkę je przypiekłam, miska na spodzie smażyła białka jak patelnia /.
Oto wspomniany link:
http://wielkiezarcie.com/forum/34503802
O jak fajnie,że znalazłaś taki link. Sporo ciekawych przepisów się znalazło
Bardzo dziękuję wszystkim za poradę... a mam dodatkowo pytanie-czy nie dałoby radę bez spirytusu lub rumu? Bo wiadomo,że dzieciom nie za bardzo podawać alkohol.