Normalnie wskoczyłabym na wyszukiwarkę, wpisała co trzeba i czytała, czytała. Przez wzglad jednak na ograniczony czas spwodowany różnymi różnościami jestem zmuszona prosić o pomoc, co w sumie nie jest dla mnie problemem, bo już nie raz poradę od Żarłoków otrzymałam.
Mam upiec tort. Na urodziny Babci. I rodzinka zamarzyła - o dziwio - o torcie z kremem takim tradycyjnym na masle, z żółtkami, spirytusem, czekoladą lub kakao.
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na taki właśnie krem? Żeby był najlepszy, bo Babcia jest the best i się jej należy :)
Nadmieniam, że nie jest moim celem powołanie dyskusji na temat surowych jajek. Proszę o przepisy!
ja robie zawsze taki; 12 dkg cukru 1cuk. waniliowy 3 jajka 60dkg masla(robie pol na pol z margaryną) ale to juz kwestia gustu.dodatki smakowe jak kto chce. jajka cukier i cukier waniliowy ubijam na parze. masło ucieram i powoli dodaje mase jajeczna .na koncu dodaje kakao spirytus ewntualnie orzechy jezeli ma byc tort orzechowy
Moim zdaniem najlepszy maslany krem do tortu to ten na bazie jaj ubijanych na parze.
5 jaj
1 1/4 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła (prawdziwego, bez oleju i należy uważać żeby nie było to masło śmietankowe)
dobry kieliszek spirytusu
Masło wyjąć z lodówki żeby zmiękło.
Jajka wbić do garnka, nałożyć na garnek z gotującą się wodą i najpierw przez chwilę ubijać mikserem
na najwyzszych obrotach. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż masa zrobim się pulchna, gęsta i prawie biała. Trwa to około 15-20 min.Masę odstawiamy do ostudzenia i zajmujemy się w tym czasie masłem.
Masło należy mikserem ubić na puszystą pianę (nie wystarczy rozetrzeć czy chwilę miksować). To ważne! Jak masło jest już ubite na piankę, dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej i miksujemy aż masło wchłonie ten krem jajeczny. I tak aż do wyczerpania kremu.
Na końcu dodajemy spirytus, ewentualnie ekstrakt waniliowy, sok z cytryny czy rozpuszczoną w alkoholu kawę lub zaparzoną wcześniej i wystudzoną.
Jeżeli naszym celem jest przyrządzenie dobrej masy czekoladowej, to wcześniej rozpuszczamy 2 dobre czekolady (na parze lub w kuchence mikrofalowej) i dodajemy małymi porcjami zaraz po ubiciu masła na pianę ale jeszcze przed dodaniem kremu jajecznego. Do masy czekoladowej zamiast spirytusu można dodac kieliszek rumu.
Taki krem jest delikatny, błyszczący i moim zdaniem tworzy doskonały duet z delikatnym ciastem tortowym.
Ten krem, to dobry wybór. Mam nadzieję, że i Ty będziesz tego zdania ...:)
Ozdoby szprycą jak najbardziej można robić, pięknie się prezentują, mają ładny naturalny połysk.
Dobrze "trzymają fason" w chłodzie, jednak trzeba mieć świadomość, że w upale na stole taki tort za długo nie postoi ale z pewnośćią czas toastu i dmuchania świeczek przeżyje bez szwanku...:)
Za to dla podniebienia aksamitna rozkosz...(pamiętam do dzis jak zdarzało mi się kosztować z tortów , w których kontakt z masą można porównać do wbicia zębów w kostkę masła czy margaryny. Torty były okazałe z dumnie sterczącymi i odpornymi na ciepło ozdobami .
Co do masła, to w ramach patriotyzmu terytorialnego jestem przywiązana do wyrobów z Resmleczu (który został niedawno przejęty przez grupę Mlekovita) - masło - 82% tłuszczu, bez dodatku oleju.
w tego co piszesz należy całe jaka ubijać, a nie tylko żółtka. Dobrze zrozumiałam? pytam bo własnie szukam dobrego kremu maślanego. Biszkopt mam już gotowy, pozostalo zrobić krem
Witam!
Normalnie wskoczyłabym na wyszukiwarkę, wpisała co trzeba i czytała, czytała. Przez wzglad jednak na ograniczony czas spwodowany różnymi różnościami jestem zmuszona prosić o pomoc, co w sumie nie jest dla mnie problemem, bo już nie raz poradę od Żarłoków otrzymałam.
Mam upiec tort. Na urodziny Babci. I rodzinka zamarzyła - o dziwio - o torcie z kremem takim tradycyjnym na masle, z żółtkami, spirytusem, czekoladą lub kakao.
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na taki właśnie krem? Żeby był najlepszy, bo Babcia jest the best i się jej należy :)
Nadmieniam, że nie jest moim celem powołanie dyskusji na temat surowych jajek. Proszę o przepisy!
I z góry bardzo bardzo dizękuję!
ja robie zawsze taki; 12 dkg cukru 1cuk. waniliowy 3 jajka 60dkg masla(robie pol na pol z margaryną) ale to juz kwestia gustu.dodatki smakowe jak kto chce. jajka cukier i cukier waniliowy ubijam na parze. masło ucieram i powoli dodaje mase jajeczna .na koncu dodaje kakao spirytus ewntualnie orzechy jezeli ma byc tort orzechowy
Mam w ulubionych coś takiego:
http://wielkiezarcie.com/recipe15361.html
Albo o smaku kawy:
http://wielkiezarcie.com/recipe21642.html
Jeszcze czekają na wypróbowanie, ale wyglądają pysznie i mam nadzieję, że tak też smakują.
Moim zdaniem najlepszy maslany krem do tortu to ten na bazie jaj ubijanych na parze.
5 jaj
1 1/4 szklanki drobnego cukru
cukier waniliowy
2 kostki masła (prawdziwego, bez oleju i należy uważać żeby nie było to masło śmietankowe)
dobry kieliszek spirytusu
Masło wyjąć z lodówki żeby zmiękło.
Jajka wbić do garnka, nałożyć na garnek z gotującą się wodą i najpierw przez chwilę ubijać mikserem
na najwyzszych obrotach. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ubijać nadal aż masa zrobim się pulchna, gęsta i prawie biała. Trwa to około 15-20 min.Masę odstawiamy do ostudzenia i zajmujemy się w tym czasie masłem.
Masło należy mikserem ubić na puszystą pianę (nie wystarczy rozetrzeć czy chwilę miksować). To ważne! Jak masło jest już ubite na piankę, dodajemy po łyżce wystudzonej masy jajecznej i miksujemy aż masło wchłonie ten krem jajeczny. I tak aż do wyczerpania kremu.
Na końcu dodajemy spirytus, ewentualnie ekstrakt waniliowy, sok z cytryny czy rozpuszczoną w alkoholu kawę lub zaparzoną wcześniej i wystudzoną.
Jeżeli naszym celem jest przyrządzenie dobrej masy czekoladowej, to wcześniej rozpuszczamy 2 dobre czekolady (na parze lub w kuchence mikrofalowej) i dodajemy małymi porcjami zaraz po ubiciu masła na pianę ale jeszcze przed dodaniem kremu jajecznego. Do masy czekoladowej zamiast spirytusu można dodac kieliszek rumu.
Taki krem jest delikatny, błyszczący i moim zdaniem tworzy doskonały duet z delikatnym ciastem tortowym.
Alidab, zaufam Tobie :) Twoja masa kawowa zwaliła mnie z nóg, wiec ten krem też pewnie będzie pyszny. Wersja z czekoladami.
Jeszcze dwa pytania:
1. Czy z takiego kremu można zrobić ozdoby szprycą?
2. Jakiego masła używasz? (tu moze być PW:) )
Ten krem, to dobry wybór. Mam nadzieję, że i Ty będziesz tego zdania ...:)
Ozdoby szprycą jak najbardziej można robić, pięknie się prezentują, mają ładny naturalny połysk.
Dobrze "trzymają fason" w chłodzie, jednak trzeba mieć świadomość, że w upale na stole taki tort za długo nie postoi ale z pewnośćią czas toastu i dmuchania świeczek przeżyje bez szwanku...:)
Za to dla podniebienia aksamitna rozkosz...(pamiętam do dzis jak zdarzało mi się kosztować z tortów , w których kontakt z masą można porównać do wbicia zębów w kostkę masła czy margaryny. Torty były okazałe z dumnie sterczącymi i odpornymi na ciepło ozdobami .
Co do masła, to w ramach patriotyzmu terytorialnego jestem przywiązana do wyrobów z Resmleczu (który został niedawno przejęty przez grupę Mlekovita) - masło - 82% tłuszczu, bez dodatku oleju.
Powodzenia życzę...:)
Dziękowąc nie będę, żeby wyszło :)
Też pamietam takei maślane torty, w które wbijało się zęby brrr
Rodzina słodkożerna, wiec pewnie tort za długo stał nie będzie.
Jeszcze raz bardzo dizekuję za przepis!
Potwierdzam, to jest tradycyjny przepis, jeszcze z kuchni polskiej. Sama też go kiedyś polecałam, możesz jeszcze doczytać moje posty w tym wątku http://wielkiezarcie.com/forumThread.php?id=469316&post=469332
Ale generalnie to ten sam przepis :)
Alidab, ten krem jest rewelacyjny! Dałam mniej cukru a reszta tak samo. Tort znikał w mgnieniu oka :)
Bardzo Ci jeszcze raz dziękuję za ten przepis!
w tego co piszesz należy całe jaka ubijać, a nie tylko żółtka. Dobrze zrozumiałam? pytam bo własnie szukam dobrego kremu maślanego. Biszkopt mam już gotowy, pozostalo zrobić krem
mam taki w ulubionych, czeka na wypróbowanie http://wielkiezarcie.com/recipe72076.html
http://kuchniaaleex.blogspot.it/2010/06/tort-aleex-na-specjalne-okazje.html na blogu aleex jest pyszny tort wlasnie z kremem maslanym polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe71579.html - a nam ten smakuje bardzo