Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasta, desery, i słodkie przekąski c.d.

  • Autor: makusia Data: 2016-08-13 23:57:13

    Gościnnie, mini tarty z budyniem i owocami:) 

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-14 11:01:18

    Śliwkowe z Galaretką :))

  • Autor: makusia Data: 2016-08-14 11:03:41

    Jakie puszyste, mniam:)

  • Autor: soraja Data: 2016-09-21 19:37:43

    Tort truskawkowo-chałwowy:)

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-14 13:08:02

    Drożdżówki z serkiem. Przepis Megi na drożdżowe klasyczne.

  • Autor: soraja Data: 2016-08-14 13:14:41

    U............ Beata uczeń przerósł nauczyciela:)

  • Autor: iwett Data: 2016-08-14 13:37:03

    Beata a jak je kleiłaś, że jedne bułkowe okrągłe a drugie jakieś z ząbkami?

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-14 13:41:50

    Część najpierw wałowałam na prostokąt , kładłam ser na połowę ,a druga połowa była ponacina.
    Te bułkowe to odrywałam kawałek , wałkiem potraktowałam , do środka ser i w dłoni formowałam taką bułkę.

  • Autor: iwett Data: 2016-08-14 13:46:48

    Aaaa .....to teraz zmierz się z jagodami :)
    Fajne!

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-14 13:50:36

    Teraz to już wiem , że dzięki Megi mogę się próbować się zmierzyć .

  • Autor: iwett Data: 2016-08-14 13:57:31

    Tylko kobito nie szalej......bo do auta nie wsiądziesz  :D :D

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-14 14:00:19

    Ładnie to nazwałaś ... ''Drożdżowe klasyczne'' Smacznego laughing.
    Wierzyłam w Ciebie ..dasz rade i dalej rozwijaj swój kunszt ''drożdżowy ''

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-14 14:31:50

    Megi , że tak nieśmiało napomknę . Może byś wstawiła ten przepis w artykułach ? Bo to naprawdę przepis krok po kroku , wiele pań ma problemy z ciastem drożdżowym . Co jakiś czas pojawia się na forum prośba o radę .smile

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-16 18:34:58

    Gorąco popieram prośbę :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-14 15:27:36

    Megi wstaw instrukcję bo w końcu przyjdzie i na mnie pora wink

  • Autor: iwciaG Data: 2016-08-14 14:33:28

    Aaaa, już są, a ja wywołałam na wyjcu, czy się pochwalisz....
    Superaśne, kształtne i apetyczne....mniam :spox:

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-14 14:42:27

    smile

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-14 15:25:39

    Fajne Ci wyszły bułeczki smile

  • Autor: makusia Data: 2016-08-14 23:34:43

    Piękniste i apetyczne bułeczki;)

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-15 11:18:00

    Prosto z blachy .. makowiec ze śliwkami

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-15 12:54:48

    Jak to ślicznie wygląda !

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-15 13:54:17

    Piękny! Też chcę! 

  • Autor: makusia Data: 2016-08-15 14:21:32

    Megi, toż to cudo, nie mogłabym się oprzeć :) 

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-15 15:46:46

    Hmm  tym razem wasze opinie przeczytałam mężowi,bo to jego robótka ... pestkowanie śliwek i ułożenie na ciachu wink. Gdyby nie on .. to przecież klapa na całego .. ))))

  • Autor: makusia Data: 2016-08-16 19:34:42

    cool

  • Autor: tingra Data: 2016-08-15 22:40:11

    Mniam :) Juz mam sliwki wegierki z za granicy:)

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-15 15:14:52

    Ciasto "sił nieczystych" od Bahati ...u mnie z sosem wiśniowym :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-15 15:47:57

    ... czystych , nieczystych ale czuje dużo sił czekoladowych . )) Prawosimmo Agusiu !tongue-out

  • Autor: anrubi Data: 2016-08-15 17:09:15

    Mój dylemat na dziś - megi65 czy misia :)    Misiu, PW.

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-15 18:44:18

    Idź na kompromis ... ale lepiej jedź. Bliżej masz do Misi ..zanim do mnie dojedziesz znowu ochota na małe co nie co słodkiego przyjdzie )))

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-15 19:52:56

    U mnie tez dzis "ciasto sil nieczystych" ostatnio ulubione. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-15 18:32:52

    Głównie dla Najdroższego do pracy, drożdżówki z konfiturą z róży i śliwkami albo brzoskwiniami.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-15 20:09:19

    Niestety wspomnienia z wczoraj - dziś już nic nie zostało :( Trzeba jutro coś nowego upiec :) 
    Drożdżówka ze śliwkami Megi65 i lekki torcik z jogurtową masą i malinami Wkn ;) 

  • Autor: soraja Data: 2016-08-16 08:59:31

    Wkn torcik bravissimo   2thumbsup

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-16 09:43:52

    Dziękuję :) No, dobry był, szkoda, że taki mały ;) 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-18 12:00:34

    Kruche z brzoskwiniami

  • Autor: Basialis Data: 2016-08-19 13:25:41

    Takie male co nieco.

  • Autor: anrubi Data: 2016-08-19 14:45:55

    Pychotka lub Pani Walewska. Po warstwą budyniową maznęłam masą krówkową :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-19 16:59:47

    An ... ale apetyczny kąsek nam zaserwowałaś... )))

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-19 15:00:21

    Iwcia mnie ''namówiła'' ... część ze śliwkami ,druga z jabłkami

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-19 18:17:20

    Chyba długo Cię nie namawiała ? wink3

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-19 18:31:58

    Makowiec Megi

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-19 18:54:45

    A Ty coś się tak rozszalała z wypiekami ? wink

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-19 19:05:46

    Wpadłaś w jakiś trans ?smiley

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-19 22:05:01

    Ja też koleżanki nie poznaje ....wink

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-21 18:24:18

    Tą oto metodą odchudzam Męża ..... działa! :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-21 17:04:19

    Brownie z chilli i szarlotka.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-21 17:06:32

    O ja, o ja! O, ja bym to zjadła!

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-21 18:56:59

    Szarlotka mniamniasta :-)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-21 18:22:59

    Antonówki, nektarynki, węgierki i beza  :)

  • Autor: mggi63 Data: 2016-08-21 18:57:50

    Biere !

  • Autor: Beata500 Data: 2016-08-21 19:31:36

    Ja też chcę !

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-22 08:16:00

    To zapraszam, dziewczyny, bo jeszcze jest. Ale już niedługo... :)

  • Autor: Pablov Data: 2016-08-22 11:18:12

    ostatnio zrobiłem klasyczny deser na wakacje - pudło lodów o smaku cafe latte, bita śmietana, owoce, sos czekoladowy i do pucharków. żonie smakowało, dzieciaki też nie prostestowały (z pełnymi ustami trudno się protestuje) mało zachodu a radochy mnóstwo :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-22 11:29:40

    Pycha! 
    U nas dziś reszta jagodzianek pieczonych wczoraj :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-22 20:05:22

    Ostatnia zjedzona :(

  • Autor: klafiora Data: 2016-08-24 15:23:01

    a skąd miałeś lody o smaku latte? bardzo lubie ten smak (jest lżejszy od kawowych) ale ciezko dostać dobre i nieprzeslodzone :/

  • Autor: Pablov Data: 2016-08-27 21:29:14

    od braci koral, takie w duzym pudelku :)

  • Autor: Lea2 Data: 2016-08-30 08:10:37

    • W tym wątku każdy pokazuje własnoręcznie wykonane domowe wypieki, desery, itp.  Zabronione są tutaj firmowe reklamy różnego typu gotowych produktów. thumbsdown

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-24 09:08:02

    Serowo-jagodowe :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-24 10:26:40

    Widziałam, weź nie kuś! Bardzo lubię jagody i ser :)

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-24 20:36:48

    Wylazło z mojego piekarnika, w mojej kuchni, ale z rąk Agapis hihi . Ciasto kubusiowe czyli coś pysznego! Mniam!!

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-24 21:22:20

    No rewelacja! Ja też muszę zrobić - koniecznie!

  • Autor: Agapis Data: 2016-08-24 22:46:37

    Wkn leć jutro po Pysia i do dzieła, bo naprawdę warto. Tylko zerknij na moją modyfikacje w komentarzach, może Ci się spodoba.

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-24 23:24:07

    Na 100% zrobię tego Pysia, szczególnie, że akurat mam w lodówce kartonik śmietany kremówki. 
    Jutro nie da rady, ponieważ goszczę takiego gościa, który nie jada żadnych produktów mlecznych, ale Pyś będzie czekał w kolejce na początek najbliższego tygodnia!

  • Autor: Agapis Data: 2016-08-24 23:53:46

    Czekamy na Twoje smakowite foto

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-25 07:51:58

    Dobra!

  • Autor: megi65 Data: 2016-08-25 22:03:25

    No Patii .. prawie Twoje ciacho... ))
    Następnym razem będzie już solo ... prawda ?
    A swoją drogą niezły z Was tandem ...thumbsup

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-08-25 22:15:11

    Megi hihihi, wierzysz w cuda??? Chociaż kto wie, podobno co siedem lat zmieniają się smaki i upodobania :))). Powiem Tobie , że ciacho pyyyyszne, no ale Aga zdolna jest , się wie :))
    Jak przylecisz to Ty mi ciacho a ja Tobie ...jagnięcinkę hahahah,

  • Autor: Agapis Data: 2016-08-26 10:43:58

    Pati oddaje wszystkie słodkości świata za Twoją jagnięcinkę. Cud miód po prostu. Zostaw kawałeczek ciacha Adamowi hihi

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-08-28 06:48:04

    Ciasto-deser Melba z truskawkami i galaretką.

  • Autor: makusia Data: 2016-08-28 15:06:36

    Tort urodzinowy dla Chrześnicy, śmietankowo truskawkowy, z bezą i czekoladowym biszkoptem, smakował wszystkim. Wykonany wspólnie  z Synową :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-28 16:49:48

    Piękny Mamusiu :)

    Dopisano 2016-8-28 18:3:56:

    Miało być Makusiu :D

  • Autor: makusia Data: 2016-08-28 18:42:44

    Nie pomyliłaś, mamusia też :D

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-28 18:44:42

    Wiem,wiem :)

  • Autor: Bahati Data: 2016-08-28 15:36:51

    Sernik

  • Autor: misia123 Data: 2016-08-28 16:51:08

    Bahati...kurde...Ale kusisz,a ja cukier odstawiłam :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-29 09:40:37

    Pani Malinowska.

  • Autor: soraja Data: 2016-08-29 09:49:35

    Dzani super ciacho:) mnie to zawsze beza" ciapka" wychodzi..............

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-29 11:35:45

    Moją pierwszą spaliłam, że czarny dym walił z piekarnika, potem wychodziły ciapki, teraz może być. Dupa rośnie od niej ale bezę uwielbiam. Grzech wart siłowni. :D

  • Autor: soraja Data: 2016-08-29 12:26:52

    A co zmieniłaś w bezie, że ci z ciapki wychodzi chrupka?

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-29 12:47:25

    Co najmniej tyle wagowo cukru ile białek. I jeśli na kruchym to około 1-1.20 godz. na 130-140 stopni. Jeśli sama beza to więcej cukru i jeszcze niższa temp. Ta wyszła tak chrupka, że mi sie połamała przy wyjmowaniu, ale co tam. :)

  • Autor: soraja Data: 2016-08-29 12:49:07

    ja miałam 5 białek to ile cukru..5 dag czy 50 dag??????

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-08-29 13:02:18

    Białko to ok. 35-40 g czyli miałaś koło 200 g białka. Czyli jak na ciasto, na wierzch to 200 g cukru (niepełna szklanka), jak na samodzielną bezę to dałabym od 1 do 1.5 szklanki. Ubijam na sztywno ale, żeby się nie zaczęła "rwać" na kawałki piana, przeczytałam, że to się nazywa "miękki czubek". A potem partiami cukier, nie cały na raz i po każdej partii dobrze zmiksować. Jak beza na cieście się upiecze to spoko, ciasto pod nią na bank jest też upieczone. I tyle.
    Chyba że ktoś chce coś dodać. :)

  • Autor: soraja Data: 2016-08-29 13:09:44

    Dzięki Dzannibow

  • Autor: Wkn Data: 2016-08-31 10:02:15

    Jesień idzie, komu czekociacha z jabłkami i żurawiną? :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-01 22:08:23

    Wczoraj o północy upieczony, dziś został już tylko jeden kawałek ;) 
    Sernik z kakao, brzoskwiniami i bezową pianką.

  • Autor: tingra Data: 2016-09-01 23:12:36

    Bardzo apetyczny! :) Brzoskwinie swieze dalas Dorotko?

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-02 08:38:38

    Chciałam dać świeże, wcześniej blanszując je w syropie cukrowym, ale w końcu sięgnęłam po puszkę, ponieważ przypomniałam sobie, że pod koniec września lub października jej termin ważności się kończy. 
    No i nie oszukujmy się, pracy też przy puszkowych brzoskwiniach mniej - nie trzeba obierać, tylko odsączyć i pokroić, co przy pieczeniu sernika o godzinie 22 wieczorem jest dość istotne ;)

  • Autor: tingra Data: 2016-09-02 14:36:27

    Okey, dziekuje za wyjasnienie:)

  • Autor: tingra Data: 2016-09-01 23:15:05

    Upieczony dzisiaj paj ze sliwkami i karmelowo-migdalowa polewa. Zdjecie do kitu, bo jeszcze goracy:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-02 08:40:21

    Też będę piekła coś ze śliwkami - tak pyszne wczesne węgierki kupiłam. Z połowy robię powidła, ale część zostawiłam na ciacho :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-09-02 09:04:55

    Boziuuuu... śliwki, migdały i karmel.... nieeebo w gębie musi być.

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-02 10:17:45

    A ja bym takiego piesełka schrupała, bo słodszy jest od karmelu smart

  • Autor: tingra Data: 2016-09-02 14:38:52

    Dzani, wlasnie za chwile beda goscie probowac wypiek:) Zamelduje reakcje smakowe . Ja juz probowalam i smakuje fajnie:)

    Twoj czwonorog jest zajebisty :DDD

  • Autor: tingra Data: 2016-09-03 17:46:43

    Goscie zachwyceni , wpalaszowali paj do ostatniego okruchu...hihi.

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-03 18:29:06

    Bardzo lubię takie ciacha...wygląda bardzo apetycznie :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-03 20:38:43

    Tarta ze śliwkami wygląda super - struktura ciasta bardzo fajna.

  • Autor: tingra Data: 2016-09-04 10:26:36

    Wlasnie ciasto wyszlo na 5 z plusem:) Dalam surowe zoltko, zero wody. Rozplywalo sie w ustach:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-04 11:35:12

    Przepis na ciasto to ja bardzo chętnie jak by co - mam całą miskę cudnych małych węgierek  :)

  • Autor: tingra Data: 2016-09-04 10:24:37

    Dziekuje:) Ja tez Misiu lubie wszystko co z owocami:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-09-05 08:10:47

    Tingra, to nie mój :)
    To zdjęcie z netu. Mój jest na moim zdjęciu. :) Mam podhalana.

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-03 09:40:14

    Bulki cynamonowo-jablkowe. To bedzie moj hit na jesien. :)

  • Autor: tingra Data: 2016-09-03 17:38:41

    Pyszne!!! :) Mam wlasne jablka i tez zaczne piec roznosci z nimi. Cynamon do jablek mniammmm, ja jeszcze dodaje swiezo tluczone ziarna kardamonu do ciasta, typowo szwedzkie smaki :) Przepis wstawilas Bahati?

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-03 17:42:28

    A gdzie tam... Wstawie ci tu. :) 

    Ciasto:500 g maki pszennej25 g swiezych drozdzy50 g cukru60 g masla, rozpuszczonego2 jajka200 ml mleka4 g soli
    W mace robimy wglebienie, wsypujemy pokruszone drozdze, posypujemy 1 lyzka cukru i zalewamy kilkoma lyzkami letniego mleka, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostale skladniki (maslo na koncu) i wyrabiamy ciasto okolo 10 minut. Przykrywamy, odstawiamy do wyrosniecia na 1h lub dluzej, do podwojenia objetosci. 
    Nadzienie jablkowe:1 kg obranych, pokrojonych jablek3 lyzki masla4 lyzki cukru
    W rondlu rozpuszczamy maslo. Dodajemy cukier i jablka, na srednim ogniu podgrzewamy do czasu, az jablka lekko sie skarmelizuja, zostawiamy do ostygniecia.
    Nadzienie cynamonowe:200 g brazowego cukru4 lyzki cynamonu50 g rozpuszczonego masla.
    Wyrosniete ciasto krotko wyrabiamy, rozwalkowujemy na prostokat 60x40 cm. Smarujemy maslem, posypujemy cukrem i cynamonem, rozkladamy na calej powierzchni jablka. Zwijamy. Tniemy 5 cm kawalki i ukladamy rozcieciem do gory na wylozonej papierem blasze. Przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do napuszenia. Pieczemy 15 minut w 190stC. Cieple smarujemy polewa: 150 g cukru100 g serka kremowego2-3 lyzki soku z cytryny, do smaku. Skladniki mieszamy dokladnie, do rozpuszczenia cukru.Buleczki podajemy jeszcze cieple.

  • Autor: tingra Data: 2016-09-03 17:52:00

    Ale jestes kochana Bahati !!!! heart Dziekuje serdecznie za przepis! Juz skopiowalam , bo tutaj moze zginac :) Polewa superowa z serem kremowym i dodatkami, mniammm!!!

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-03 20:39:15

    Super!

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-09-05 08:14:47

    Zawsze mnie to intryguje. Co znaczy "rozcięciem do góry" w przypadku tak pokrojonego ciasta (plastrów rolady). Czy ja nie ogarniam tej kuwety i chodzi o coś innego?

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-04 09:15:42

    Fajniusie .... i jest co trzeba :jabłko, cynamon i..morze lukru wink2 .

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-03 13:44:10

    Na życzenie dla Kochanych Małżonków )))

  • Autor: tingra Data: 2016-09-03 17:40:11

    Megus cudo! A czym przelozony?

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-04 09:20:19

    Kremik prościzna ...mascarpone,kremówka i trochę kajmaku. Dodatki daktyle i orzechy.
    Dodałam szczyptę soli i fajnie podkreśliła smak kremu i całego ''beziaka''

  • Autor: tingra Data: 2016-09-04 10:38:26

    Wow, krem superowy:) A sol obowiazkowa, bo balamsuje smaki:)

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-03 18:27:23

    Megi oszaleję chyba...połknęłabym chyba całe to ciasto...wygląda wyśmienicie :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-04 09:22:39

    Misiu dziękuję ale z pod  rączki nie takie cudeńka wychodzą ...co ja tam .. )))happy

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-04 15:25:29

    Taaak pominełam najważniejsze słowo " z pod Twojej rączki "...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-03 16:36:35

    eklery z musem jeżynowym, bitą kremówką i jeżynami

  • Autor: tingra Data: 2016-09-03 17:44:06

    Krysia mistrzoskie eklery! Jezyny o matko ani jednej mi ptaki nie daly sprobowac :) Slinotok spowodowalas tymi smakami :))

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-03 18:25:49

    Rewelacja :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-03 19:22:41

    (Nie)Zwykła drożdżówka ze śliwkami i kruszonką...troszkę mniej kalorycznadevilish...zamiast cukru użyłam erytrytolu ;)

  • Autor: tingra Data: 2016-09-04 10:36:48

    Bardzo dobry pomysl i nie tylko dla cukrzykow:) Ja pieklam z stewia dla cukrzykow, ale wyczuwalam odmienny smak i nie bardzo mnie smakowalo.

    Erytrytol nie daje dziwnego smaku w jedzeniu , no i zero kalorii:)

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-05 17:41:50

    Tingro właśnie o te cholerne kalorie chodzi wink.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-04 11:54:41

    a dzisiaj szarlotka u mnie

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-09-04 14:16:32

    Mini tarteletki z budyniem i owocami i rolada malinowa z malinami .

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 07:52:40

    Obie słodkości kuszą, ale wybrałabym roladę - dawno nie jadłam ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 09:05:03

    Wczoraj na drugie śniadanie :) 
    Placuszki ryżowe z jabłkami i brzoskwiniami

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 17:35:11

    Z radości ,że zakupiłam szklaną formę do tarty ... zwykła jabłkowa tarta

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 17:38:42

    Dobrze się w niej spód przyrumienia? 
    Mam tylko metalowe formy do tart - jeszcze nie nabyłam żadnej ceramicznej ani szklanej.

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 17:44:43

    Nic na razie nie wiem .. tarta ciepła, czekam aż lekko przestygnie i zawiozę na wieś.
    Alby my zjemy albo ... kurki będą miały kolację na słodko ..happy2
    A szklana forma to było moje marzenie i ... zakupiłam w (''Piesku'' dzisiaj ''dawali'')

  • Autor: matani Data: 2016-09-05 19:21:06

    Wkn, ja mam też szklane i nie narzekam. Ciasto jest normalnie spieczone, ale nie przypalone. Raz mi tylko nie wyszło jak miałam przepis na "ekspresowe" kruche (nigdy więcej!!). Z reguły nawet ich nie smaruję, bo tłuszcz z kruchego albo z francuskiego wystarcza.

    Te formy często bywają w biedrze za niewielkie pieniądze.

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 19:28:58

    No powiem Ci, że jeszcze w mojej Biedrze nie widziałam, będę "lukać" :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 20:03:07

    Pierwsze koty za płoty ...jestem zachwycona, tarta ładnie zachowuje się o we formie (dobrze się kroi , nie przywiera do dna). Spód wypieczony. Jeśli tylko znajdę formy prostokątne w moich wymiarach to bez mrugnięcia okiem wymienię  na szklane ..))
    Zerknij w Piesku ... dzisiaj w południe w moim pobliskim sklepie  było jeszcze sporo sztuk.

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 20:10:32

    W sklepie z pieskiem mówisz - chyba jutro zajrzę i pendem nabendem :)

  • Autor: as Data: 2016-09-05 20:23:12

    Co to jest sklep Piesek?

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 20:32:42

    As ...podpowiedź : piesek ma w zębach torbę na zakupy ....i wszystko jasne .. ))

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-05 21:11:42

    Netto to jest, as :D

  • Autor: as Data: 2016-09-05 22:50:47

    Dzięki wielkie. Nie wiedziałam bo w moim województwie chyba nie ma.

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-06 04:40:39

    As to jest sklep w którego logo jest czarny piesek z koszykiem w mordce. 
    Ja i dużo moich znajomych tak określamy ten sklep zamiast "NETTO"

  • Autor: as Data: 2016-09-06 08:49:14

    Dziękuję

  • Autor: tingra Data: 2016-09-05 20:39:10

    Tarta slinka leci Megus :) !!!

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 20:58:53

    A to  Waćpani jest sprawczynią  tego ambarasu ..Twoja tarta śliwkowa, tak mnie rozczuliła ale ..śliwki nie podobały mi się w sklepie, tylko jabłka do mnie uśmiechały się ..happy no to siuup wymodziłam ))

  • Autor: iwett Data: 2016-09-06 09:46:11

    No, no megi .........tarta grzechu warta :)
    A ja na diecie do soboty........weselicho :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-05 20:15:47

    Ponad dziesiec lat uzywam takie formy.........sa super.Mozesz je na stole postawic, sa zawsze eleganckie.Mam jeszcze keksowke, prostokatna no i dwa rodzaje okraglych.U nas bywaja w Penny.Wkn............polecam.

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 20:36:14

    Basiu .. to fakt, ciasta nie potrzebują patery i co bardzo istotne łatwo utrzymać w czystości (nic nie koroduje się ani nie rysuje, jeśli już to ślady na szkle mniej widoczne niż na teflonie )

  • Autor: tingra Data: 2016-09-05 20:38:12

    Uwielbiam szklane formy do pieczenia:) Ta duza do bab przytargana z Hameryki 28 lat temu:)) W keksowkach pieke chleby, pasztety i inne wypieki .

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-05 21:01:00

    Ja tylko z pytaniem w kwestii prawnej ... czy są już spadkobiercy tych ''caculków''..bo jakby co to ja nieśmiało paluszek do góry ..)) thumbsup

  • Autor: tingra Data: 2016-09-05 21:25:51

    Haha Megus, zaraz dopisze Ciebie do testamentu, tylko  jeszcze troche musisz poczekac cierpliwie:)))

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-05 21:01:45

    a takich babkowych to nigdy nie widziałam. Pozostałe mam i korzystam. Bardzo je lubię

  • Autor: tingra Data: 2016-09-05 21:28:56

    ta gladka babkowa byla kupiona w Niemczech, ta druga w Stanach:) Tez je wszystkie lubie i lubie widziec co sie dzieje w czasie pieczenia.

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-06 11:38:46

    Takich "babkowych" to jeszcze nie mam.............musze sie rozejrzec.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-07 21:04:55

    ta gładka to chyba na wieniec frankfurcki by była dobra ?

  • Autor: tingra Data: 2016-09-07 22:08:01

    Oczywiscie Krysiu :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-06 11:30:28

    Pyszne ciasto Dzaniny.

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-06 12:26:23

    Już widziałam w komentarzach - fajnie, że się pochwaliłaś :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-09-07 06:15:12

    Basiu, bardzo mi miło, że posmakowało. :)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-07 18:28:48

    Wspomnienie po serniczku, który był tak mały, że wyglądał jak mazurek ;)

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-08 15:03:48

    Tarta ze śliwkami wjechała do piekarnika

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-08 16:08:24

    Widzę, że szklana forma znów poszła w ruch - nie dasz jej się obijać, musi na siebie zapracować - i dobrze! Czekam na zdjęcie tej pięknej pychoty w przekroju!

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-08 16:14:08

    Załapałaś  się na formę ... ? Następnego dnia jeszcze 3 szt. były w sprzedaży .
    Tiaaa wpadłam w ''tartomanie'', małe szklane a cieszy ..happy
    Biedna moja chłopina pyta ...''znowu ciasto z twardym spodem ''.. poprawiam z kruchym, kruchym.
    O betonie nie ma mowy )))

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-08 16:08:46

    Już na powierzchni ...

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-08 17:55:30

    ...i na talerzyku )))

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-09 16:41:48

    Widziałam w przepisach, miodziłam się w komentarzu :D

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-09 21:24:15

    O mamusiu...wykończysz mnie Megi...shocked2...super.

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-09 22:11:35

    Agnieś .. no proszę ... ja przy Tobie to mogę garnki w Twojej kuchni szorować ...))happy2
    Czasem coś tam wymodzę ...nie mniej dziękuję za miłe słówka ..

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-09 22:17:04

    Madziu co Ty opowiadasz...wiele rzeczy nauczyłam się od Ciebie...słowo... :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-10 11:34:40

    zaś szarlotka ;) Tym razem pomarańczowa

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-09-11 17:59:45

    Serowe z malinami.

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-11 20:52:03

    Moje popisowe brownies. :) najlatwiejsze, najszybsze i niezawodne.

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-11 21:50:45

    Przepysznie wyglada, a przepis gdzies jest?

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-12 11:20:25

    Jedyny przepis na brownie, ktorego potrzebujesz. :)3 duze jajka200 g cukru3 g soli (1/2 lyzeczki)100 g masla225 g polamanaj czekolady gorzkiej (gorzkiej i mlecznej, mlecznej...jak lubisz)90 g maki pszennej35 g ciemnego kakao3 lyzki kremu czekoladowego, niekoniecznie
    Jajka ubijam lekko z cukrem i sola. Rozpuszczam w rondelku maslo, zdejmuje z ognia, dodaje czekolade, zostawiam na minute, mieszam. Didaje krem czekoladowy. Przestudzona mase czekoladowa przelewam do masy jajecznej, mieszam, dodaje make i kakao. Przelewam do wylozonej papierem blaszki, pieke okolo 30 minut w 180stC. Przed pieczeniem posypuje czekolada, pokruszonymi batonikami, marshmallow, polewam lekko rozpuszczonym kremem czekoladowym...za kazdym razem smakuje swietnie. :)

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-12 12:07:54

    Super!Bahati dzieki..........a ten krem czekoladowy, to jakis gotowiec?

  • Autor: Bahati Data: 2016-09-12 12:17:30

    Na przyklad Nutella. :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-13 21:19:55

    Resztkowe jabłkowe .... )))

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-16 13:55:53

    Dzika  malina

  • Autor: mggi63 Data: 2016-09-16 13:58:24

    Megi nie piecz tyle bo ludziska się utuczą :)Te Twoje wypieki to niby takie same tylko czapeczkę maja inną wink3

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-16 14:42:32

    i kremik cuś inny .... raz na twarogu, raz na budyniu, raz z kremóweczką araz z masacrpone, a czapusie to zawsze sezonowe ..

  • Autor: iwciaG Data: 2016-09-16 15:44:24

    Ale piękny kawałek ciacha........:))

    Ten środeczek jest taki sernikowy czy cuś???

  • Autor: megi65 Data: 2016-09-16 16:27:24

    A podziękować..to lekki kremik waniliowy

  • Autor: soraja Data: 2016-09-16 19:02:20

    Na razie sam biszkopt...jutro bedzie tort bow

  • Autor: mggi63 Data: 2016-09-16 19:53:24

    Chętníe zobaczę  torcik happy

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-16 21:04:03

    wczoraj kupiłam piekne jagody. No to dzisiaj był mus upiec jagodzianki

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-16 22:53:31

    Skąd Ty wzięłaś jagody?! U nas już sama paćka na krzakach wisi wacky

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-17 08:36:36

    sama byłam bardzo mocno zdziwiona jak zobaczyłam dziadka z pieknymi jagodami. Suche, dorodne, no piekne po prostu. Pierwszy raz w zyciu kupowałam jagody we wrześniu

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-17 09:21:56

    Ciekawe, czy dziadek w grudniu jakieś grzyby świeże będzie sprzedawał ;)
    A ja wczoraj zakupiłam kilka jabłek i parę gruszek - mam ochotę na biszkoptową szarlotkę z owocowym żelem i śmietanową czapą posypaną tartą czekoladą - coś podobnego piekła Megi65 ostatnio i też mi się zachciało :D

  • Autor: as Data: 2016-09-17 22:02:31

    Mam nadzieję, że to nie są wilcze jagody:D

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-18 09:59:49

    żyję i dobrze się mam, więc to nie wilcze ;)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-17 10:06:56

    Dobra, zrobiłam, pożarliśmy, i tyle Wam powiem, że pyszne jest i powtórki obowiązkowe!

  • Autor: misia123 Data: 2016-09-17 10:10:48

    Tarta kakaowa że śliwkami i kruszonką...zamiast cukru użyłam erytrytolu (0 kalorii)devilish.

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-17 15:36:44

    migdałowe ciasto z imbirem i gruszkami

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-09-17 19:43:52

    Wygląda pysznie

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-18 18:28:20

    Tarta śliwkowo czekoladowo kajmakowa z chrupiącą polewą miodową, ha!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-09-19 13:47:27

    Lekkie ciacho z brzoskwiniami, pod galaretką oprószone tartą skórką z limonki, a w cieście domowy ekstrakt cytrynowy:))

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-09-19 18:45:42

    Iwciu ,obiecane ciacho (pierwszy raz od początku do końca zrobione samodzielnie). Co prawda miało być inne, ale wyszło takie hmmm... Jednak pieczenie nie dla mnie , niestety :((

  • Autor: Gluba666 Data: 2016-09-19 19:54:46

    NIE WIERZĘ!!! tongue

  • Autor: patrycja1 Data: 2016-09-19 19:59:16

    Michał, nooo ja sama w stuporze trwam shocked3, ale wiesz, smakuje wszystkim, dziwne... No i cud, że nie wyszła "listewka" noo nie???

  • Autor: iwciaG Data: 2016-09-19 21:02:13

    Fiu fiu, fajny biszkopt przekładany jabcami i lody i w ogóle fajny deser......co narzekasz....:))
    Ty po prostu stworzonaś do tworzenia czegoś innego, z tego przepisowego devilish

  • Autor: soraja Data: 2016-09-21 19:39:05

    Tort truskawkowo-chałwowy:)

    Krem chałwowy rewelacja:)))bow

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-09-21 20:56:55

    Takie jakieś malinowe te truskawy chinese

  • Autor: soraja Data: 2016-09-22 08:29:44

    Truskawki są w kremie, a maliny to...dekoracja..nie wiedziałam że to takie trudne do zrozumienia.laugh4

  • Autor: balbisia19 Data: 2016-09-22 11:20:15

    No bo do mnie to trzeba DUUZYMI literami gadac blush

  • Autor: iwett Data: 2016-09-22 08:28:13

    Mniam, mniam........Pycha :)

    Ale chyba za mało drożdży dałaś bo jakies małe.........zdjęcie devilish

    I jak zrobiłas masy?

  • Autor: soraja Data: 2016-09-22 08:33:41

    Iwett...pierwszy krem to bita smietana i truskawki w rozpuszczonej galaretce....a drugi krem to..

    chałwa z masłem według przepisu Izaa_y ..

    krem pyszny...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-09-24 15:52:17

    Imbirowy sernik z jogurtu bałkańskiego, z karmelizowanymi gruszkami

  • Autor: dorotaibasia Data: 2016-09-24 17:24:10

    Oooooo ja Cię! Czuję, że to mój smak:)

  • Autor: Basialis Data: 2016-09-24 18:07:22

    Expresowe brownies wg.Bahati..............przepyszne.

  • Autor: makusia Data: 2016-09-24 23:07:17

    Słodka kontynuacja tutaj (KLIK) zapraszamy:)

  • Autor: Wkn Data: 2016-09-25 22:22:20

    Słodka kontynuacja tutaj :)
    http://wielkiezarcie.com/forum/14739595110494106798

Przejdź do pełnej wersji serwisu