Część najpierw wałowałam na prostokąt , kładłam ser na połowę ,a druga połowa była ponacina. Te bułkowe to odrywałam kawałek , wałkiem potraktowałam , do środka ser i w dłoni formowałam taką bułkę.
Megi , że tak nieśmiało napomknę . Może byś wstawiła ten przepis w artykułach ? Bo to naprawdę przepis krok po kroku , wiele pań ma problemy z ciastem drożdżowym . Co jakiś czas pojawia się na forum prośba o radę .
Hmm tym razem wasze opinie przeczytałam mężowi,bo to jego robótka ... pestkowanie śliwek i ułożenie na ciachu . Gdyby nie on .. to przecież klapa na całego .. ))))
Niestety wspomnienia z wczoraj - dziś już nic nie zostało :( Trzeba jutro coś nowego upiec :) Drożdżówka ze śliwkami Megi65 i lekki torcik z jogurtową masą i malinami Wkn ;)
ostatnio zrobiłem klasyczny deser na wakacje - pudło lodów o smaku cafe latte, bita śmietana, owoce, sos czekoladowy i do pucharków. żonie smakowało, dzieciaki też nie prostestowały (z pełnymi ustami trudno się protestuje) mało zachodu a radochy mnóstwo :)
Na 100% zrobię tego Pysia, szczególnie, że akurat mam w lodówce kartonik śmietany kremówki. Jutro nie da rady, ponieważ goszczę takiego gościa, który nie jada żadnych produktów mlecznych, ale Pyś będzie czekał w kolejce na początek najbliższego tygodnia!
Megi hihihi, wierzysz w cuda??? Chociaż kto wie, podobno co siedem lat zmieniają się smaki i upodobania :))). Powiem Tobie , że ciacho pyyyyszne, no ale Aga zdolna jest , się wie :)) Jak przylecisz to Ty mi ciacho a ja Tobie ...jagnięcinkę hahahah,
Moją pierwszą spaliłam, że czarny dym walił z piekarnika, potem wychodziły ciapki, teraz może być. Dupa rośnie od niej ale bezę uwielbiam. Grzech wart siłowni. :D
Co najmniej tyle wagowo cukru ile białek. I jeśli na kruchym to około 1-1.20 godz. na 130-140 stopni. Jeśli sama beza to więcej cukru i jeszcze niższa temp. Ta wyszła tak chrupka, że mi sie połamała przy wyjmowaniu, ale co tam. :)
Białko to ok. 35-40 g czyli miałaś koło 200 g białka. Czyli jak na ciasto, na wierzch to 200 g cukru (niepełna szklanka), jak na samodzielną bezę to dałabym od 1 do 1.5 szklanki. Ubijam na sztywno ale, żeby się nie zaczęła "rwać" na kawałki piana, przeczytałam, że to się nazywa "miękki czubek". A potem partiami cukier, nie cały na raz i po każdej partii dobrze zmiksować. Jak beza na cieście się upiecze to spoko, ciasto pod nią na bank jest też upieczone. I tyle. Chyba że ktoś chce coś dodać. :)
Chciałam dać świeże, wcześniej blanszując je w syropie cukrowym, ale w końcu sięgnęłam po puszkę, ponieważ przypomniałam sobie, że pod koniec września lub października jej termin ważności się kończy. No i nie oszukujmy się, pracy też przy puszkowych brzoskwiniach mniej - nie trzeba obierać, tylko odsączyć i pokroić, co przy pieczeniu sernika o godzinie 22 wieczorem jest dość istotne ;)
Pyszne!!! :) Mam wlasne jablka i tez zaczne piec roznosci z nimi. Cynamon do jablek mniammmm, ja jeszcze dodaje swiezo tluczone ziarna kardamonu do ciasta, typowo szwedzkie smaki :) Przepis wstawilas Bahati?
Ciasto:500 g maki pszennej25 g swiezych drozdzy50 g cukru60 g masla, rozpuszczonego2 jajka200 ml mleka4 g soli W mace robimy wglebienie, wsypujemy pokruszone drozdze, posypujemy 1 lyzka cukru i zalewamy kilkoma lyzkami letniego mleka, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostale skladniki (maslo na koncu) i wyrabiamy ciasto okolo 10 minut. Przykrywamy, odstawiamy do wyrosniecia na 1h lub dluzej, do podwojenia objetosci. Nadzienie jablkowe:1 kg obranych, pokrojonych jablek3 lyzki masla4 lyzki cukru W rondlu rozpuszczamy maslo. Dodajemy cukier i jablka, na srednim ogniu podgrzewamy do czasu, az jablka lekko sie skarmelizuja, zostawiamy do ostygniecia. Nadzienie cynamonowe:200 g brazowego cukru4 lyzki cynamonu50 g rozpuszczonego masla. Wyrosniete ciasto krotko wyrabiamy, rozwalkowujemy na prostokat 60x40 cm. Smarujemy maslem, posypujemy cukrem i cynamonem, rozkladamy na calej powierzchni jablka. Zwijamy. Tniemy 5 cm kawalki i ukladamy rozcieciem do gory na wylozonej papierem blasze. Przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do napuszenia. Pieczemy 15 minut w 190stC. Cieple smarujemy polewa: 150 g cukru100 g serka kremowego2-3 lyzki soku z cytryny, do smaku. Skladniki mieszamy dokladnie, do rozpuszczenia cukru.Buleczki podajemy jeszcze cieple.
Ale jestes kochana Bahati !!!! Dziekuje serdecznie za przepis! Juz skopiowalam , bo tutaj moze zginac :) Polewa superowa z serem kremowym i dodatkami, mniammm!!!
Zawsze mnie to intryguje. Co znaczy "rozcięciem do góry" w przypadku tak pokrojonego ciasta (plastrów rolady). Czy ja nie ogarniam tej kuwety i chodzi o coś innego?
Kremik prościzna ...mascarpone,kremówka i trochę kajmaku. Dodatki daktyle i orzechy. Dodałam szczyptę soli i fajnie podkreśliła smak kremu i całego ''beziaka''
Nic na razie nie wiem .. tarta ciepła, czekam aż lekko przestygnie i zawiozę na wieś. Alby my zjemy albo ... kurki będą miały kolację na słodko .. A szklana forma to było moje marzenie i ... zakupiłam w (''Piesku'' dzisiaj ''dawali'')
Wkn, ja mam też szklane i nie narzekam. Ciasto jest normalnie spieczone, ale nie przypalone. Raz mi tylko nie wyszło jak miałam przepis na "ekspresowe" kruche (nigdy więcej!!). Z reguły nawet ich nie smaruję, bo tłuszcz z kruchego albo z francuskiego wystarcza.
Te formy często bywają w biedrze za niewielkie pieniądze.
Pierwsze koty za płoty ...jestem zachwycona, tarta ładnie zachowuje się o we formie (dobrze się kroi , nie przywiera do dna). Spód wypieczony. Jeśli tylko znajdę formy prostokątne w moich wymiarach to bez mrugnięcia okiem wymienię na szklane ..)) Zerknij w Piesku ... dzisiaj w południe w moim pobliskim sklepie było jeszcze sporo sztuk.
A to Waćpani jest sprawczynią tego ambarasu ..Twoja tarta śliwkowa, tak mnie rozczuliła ale ..śliwki nie podobały mi się w sklepie, tylko jabłka do mnie uśmiechały się .. no to siuup wymodziłam ))
Ponad dziesiec lat uzywam takie formy.........sa super.Mozesz je na stole postawic, sa zawsze eleganckie.Mam jeszcze keksowke, prostokatna no i dwa rodzaje okraglych.U nas bywaja w Penny.Wkn............polecam.
Basiu .. to fakt, ciasta nie potrzebują patery i co bardzo istotne łatwo utrzymać w czystości (nic nie koroduje się ani nie rysuje, jeśli już to ślady na szkle mniej widoczne niż na teflonie )
Widzę, że szklana forma znów poszła w ruch - nie dasz jej się obijać, musi na siebie zapracować - i dobrze! Czekam na zdjęcie tej pięknej pychoty w przekroju!
Załapałaś się na formę ... ? Następnego dnia jeszcze 3 szt. były w sprzedaży . Tiaaa wpadłam w ''tartomanie'', małe szklane a cieszy .. Biedna moja chłopina pyta ...''znowu ciasto z twardym spodem ''.. poprawiam z kruchym, kruchym. O betonie nie ma mowy )))
Jedyny przepis na brownie, ktorego potrzebujesz. :)3 duze jajka200 g cukru3 g soli (1/2 lyzeczki)100 g masla225 g polamanaj czekolady gorzkiej (gorzkiej i mlecznej, mlecznej...jak lubisz)90 g maki pszennej35 g ciemnego kakao3 lyzki kremu czekoladowego, niekoniecznie Jajka ubijam lekko z cukrem i sola. Rozpuszczam w rondelku maslo, zdejmuje z ognia, dodaje czekolade, zostawiam na minute, mieszam. Didaje krem czekoladowy. Przestudzona mase czekoladowa przelewam do masy jajecznej, mieszam, dodaje make i kakao. Przelewam do wylozonej papierem blaszki, pieke okolo 30 minut w 180stC. Przed pieczeniem posypuje czekolada, pokruszonymi batonikami, marshmallow, polewam lekko rozpuszczonym kremem czekoladowym...za kazdym razem smakuje swietnie. :)
sama byłam bardzo mocno zdziwiona jak zobaczyłam dziadka z pieknymi jagodami. Suche, dorodne, no piekne po prostu. Pierwszy raz w zyciu kupowałam jagody we wrześniu
Ciekawe, czy dziadek w grudniu jakieś grzyby świeże będzie sprzedawał ;) A ja wczoraj zakupiłam kilka jabłek i parę gruszek - mam ochotę na biszkoptową szarlotkę z owocowym żelem i śmietanową czapą posypaną tartą czekoladą - coś podobnego piekła Megi65 ostatnio i też mi się zachciało :D
Iwciu ,obiecane ciacho (pierwszy raz od początku do końca zrobione samodzielnie). Co prawda miało być inne, ale wyszło takie hmmm... Jednak pieczenie nie dla mnie , niestety :((
Fiu fiu, fajny biszkopt przekładany jabcami i lody i w ogóle fajny deser......co narzekasz....:)) Ty po prostu stworzonaś do tworzenia czegoś innego, z tego przepisowego
Gościnnie, mini tarty z budyniem i owocami:)
Śliwkowe z Galaretką :))
Jakie puszyste, mniam:)
Tort truskawkowo-chałwowy:)
Drożdżówki z serkiem. Przepis Megi na drożdżowe klasyczne.
U............ Beata uczeń przerósł nauczyciela:)
Beata a jak je kleiłaś, że jedne bułkowe okrągłe a drugie jakieś z ząbkami?
Część najpierw wałowałam na prostokąt , kładłam ser na połowę ,a druga połowa była ponacina.
Te bułkowe to odrywałam kawałek , wałkiem potraktowałam , do środka ser i w dłoni formowałam taką bułkę.
Aaaa .....to teraz zmierz się z jagodami :)
Fajne!
Teraz to już wiem , że dzięki Megi mogę się próbować się zmierzyć .
Tylko kobito nie szalej......bo do auta nie wsiądziesz :D :D
Ładnie to nazwałaś ... ''Drożdżowe klasyczne'' Smacznego .
Wierzyłam w Ciebie ..dasz rade i dalej rozwijaj swój kunszt ''drożdżowy ''
Megi , że tak nieśmiało napomknę . Może byś wstawiła ten przepis w artykułach ? Bo to naprawdę przepis krok po kroku , wiele pań ma problemy z ciastem drożdżowym . Co jakiś czas pojawia się na forum prośba o radę .
Gorąco popieram prośbę :)
Megi wstaw instrukcję bo w końcu przyjdzie i na mnie pora
Aaaa, już są, a ja wywołałam na wyjcu, czy się pochwalisz....
Superaśne, kształtne i apetyczne....mniam
Fajne Ci wyszły bułeczki
Piękniste i apetyczne bułeczki;)
Prosto z blachy .. makowiec ze śliwkami
Jak to ślicznie wygląda !
Piękny! Też chcę!
Megi, toż to cudo, nie mogłabym się oprzeć :)
Hmm tym razem wasze opinie przeczytałam mężowi,bo to jego robótka ... pestkowanie śliwek i ułożenie na ciachu . Gdyby nie on .. to przecież klapa na całego .. ))))
Mniam :) Juz mam sliwki wegierki z za granicy:)
Ciasto "sił nieczystych" od Bahati ...u mnie z sosem wiśniowym :)
... czystych , nieczystych ale czuje dużo sił czekoladowych . )) Prawosimmo Agusiu !
Mój dylemat na dziś - megi65 czy misia :) Misiu, PW.
Idź na kompromis ... ale lepiej jedź. Bliżej masz do Misi ..zanim do mnie dojedziesz znowu ochota na małe co nie co słodkiego przyjdzie )))
U mnie tez dzis "ciasto sil nieczystych" ostatnio ulubione. :)
Głównie dla Najdroższego do pracy, drożdżówki z konfiturą z róży i śliwkami albo brzoskwiniami.
Niestety wspomnienia z wczoraj - dziś już nic nie zostało :( Trzeba jutro coś nowego upiec :)
Drożdżówka ze śliwkami Megi65 i lekki torcik z jogurtową masą i malinami Wkn ;)
Wkn torcik bravissimo
Dziękuję :) No, dobry był, szkoda, że taki mały ;)
Kruche z brzoskwiniami
Takie male co nieco.
Pychotka lub Pani Walewska. Po warstwą budyniową maznęłam masą krówkową :)
An ... ale apetyczny kąsek nam zaserwowałaś... )))
Iwcia mnie ''namówiła'' ... część ze śliwkami ,druga z jabłkami
Chyba długo Cię nie namawiała ?
Makowiec Megi
A Ty coś się tak rozszalała z wypiekami ?
Wpadłaś w jakiś trans ?
Ja też koleżanki nie poznaje ....
Tą oto metodą odchudzam Męża ..... działa! :)
Brownie z chilli i szarlotka.
O ja, o ja! O, ja bym to zjadła!
Szarlotka mniamniasta :-)
Antonówki, nektarynki, węgierki i beza :)
Biere !
Ja też chcę !
To zapraszam, dziewczyny, bo jeszcze jest. Ale już niedługo... :)
ostatnio zrobiłem klasyczny deser na wakacje - pudło lodów o smaku cafe latte, bita śmietana, owoce, sos czekoladowy i do pucharków. żonie smakowało, dzieciaki też nie prostestowały (z pełnymi ustami trudno się protestuje) mało zachodu a radochy mnóstwo :)
Pycha!
U nas dziś reszta jagodzianek pieczonych wczoraj :)
Ostatnia zjedzona :(
a skąd miałeś lody o smaku latte? bardzo lubie ten smak (jest lżejszy od kawowych) ale ciezko dostać dobre i nieprzeslodzone :/
od braci koral, takie w duzym pudelku :)
Serowo-jagodowe :)
Widziałam, weź nie kuś! Bardzo lubię jagody i ser :)
Wylazło z mojego piekarnika, w mojej kuchni, ale z rąk Agapis hihi . Ciasto kubusiowe czyli coś pysznego! Mniam!!
No rewelacja! Ja też muszę zrobić - koniecznie!
Wkn leć jutro po Pysia i do dzieła, bo naprawdę warto. Tylko zerknij na moją modyfikacje w komentarzach, może Ci się spodoba.
Na 100% zrobię tego Pysia, szczególnie, że akurat mam w lodówce kartonik śmietany kremówki.
Jutro nie da rady, ponieważ goszczę takiego gościa, który nie jada żadnych produktów mlecznych, ale Pyś będzie czekał w kolejce na początek najbliższego tygodnia!
Czekamy na Twoje smakowite foto
Dobra!
No Patii .. prawie Twoje ciacho... ))
Następnym razem będzie już solo ... prawda ?
A swoją drogą niezły z Was tandem ...
Megi hihihi, wierzysz w cuda??? Chociaż kto wie, podobno co siedem lat zmieniają się smaki i upodobania :))). Powiem Tobie , że ciacho pyyyyszne, no ale Aga zdolna jest , się wie :))
Jak przylecisz to Ty mi ciacho a ja Tobie ...jagnięcinkę hahahah,
Pati oddaje wszystkie słodkości świata za Twoją jagnięcinkę. Cud miód po prostu. Zostaw kawałeczek ciacha Adamowi hihi
Ciasto-deser Melba z truskawkami i galaretką.
Tort urodzinowy dla Chrześnicy, śmietankowo truskawkowy, z bezą i czekoladowym biszkoptem, smakował wszystkim. Wykonany wspólnie z Synową :)
Piękny Mamusiu :)
Dopisano 2016-8-28 18:3:56:
Miało być Makusiu :DNie pomyliłaś, mamusia też :D
Wiem,wiem :)
Sernik
Bahati...kurde...Ale kusisz,a ja cukier odstawiłam :D
Pani Malinowska.
Dzani super ciacho:) mnie to zawsze beza" ciapka" wychodzi..............
Moją pierwszą spaliłam, że czarny dym walił z piekarnika, potem wychodziły ciapki, teraz może być. Dupa rośnie od niej ale bezę uwielbiam. Grzech wart siłowni. :D
A co zmieniłaś w bezie, że ci z ciapki wychodzi chrupka?
Co najmniej tyle wagowo cukru ile białek. I jeśli na kruchym to około 1-1.20 godz. na 130-140 stopni. Jeśli sama beza to więcej cukru i jeszcze niższa temp. Ta wyszła tak chrupka, że mi sie połamała przy wyjmowaniu, ale co tam. :)
ja miałam 5 białek to ile cukru..5 dag czy 50 dag??????
Białko to ok. 35-40 g czyli miałaś koło 200 g białka. Czyli jak na ciasto, na wierzch to 200 g cukru (niepełna szklanka), jak na samodzielną bezę to dałabym od 1 do 1.5 szklanki. Ubijam na sztywno ale, żeby się nie zaczęła "rwać" na kawałki piana, przeczytałam, że to się nazywa "miękki czubek". A potem partiami cukier, nie cały na raz i po każdej partii dobrze zmiksować. Jak beza na cieście się upiecze to spoko, ciasto pod nią na bank jest też upieczone. I tyle.
Chyba że ktoś chce coś dodać. :)
Dzięki Dzanni
Jesień idzie, komu czekociacha z jabłkami i żurawiną? :)
Wczoraj o północy upieczony, dziś został już tylko jeden kawałek ;)
Sernik z kakao, brzoskwiniami i bezową pianką.
Bardzo apetyczny! :) Brzoskwinie swieze dalas Dorotko?
Chciałam dać świeże, wcześniej blanszując je w syropie cukrowym, ale w końcu sięgnęłam po puszkę, ponieważ przypomniałam sobie, że pod koniec września lub października jej termin ważności się kończy.
No i nie oszukujmy się, pracy też przy puszkowych brzoskwiniach mniej - nie trzeba obierać, tylko odsączyć i pokroić, co przy pieczeniu sernika o godzinie 22 wieczorem jest dość istotne ;)
Okey, dziekuje za wyjasnienie:)
Upieczony dzisiaj paj ze sliwkami i karmelowo-migdalowa polewa. Zdjecie do kitu, bo jeszcze goracy:)
Też będę piekła coś ze śliwkami - tak pyszne wczesne węgierki kupiłam. Z połowy robię powidła, ale część zostawiłam na ciacho :)
Boziuuuu... śliwki, migdały i karmel.... nieeebo w gębie musi być.
A ja bym takiego piesełka schrupała, bo słodszy jest od karmelu
Dzani, wlasnie za chwile beda goscie probowac wypiek:) Zamelduje reakcje smakowe . Ja juz probowalam i smakuje fajnie:)
Twoj czwonorog jest zajebisty :DDD
Goscie zachwyceni , wpalaszowali paj do ostatniego okruchu...hihi.
Bardzo lubię takie ciacha...wygląda bardzo apetycznie :)
Tarta ze śliwkami wygląda super - struktura ciasta bardzo fajna.
Wlasnie ciasto wyszlo na 5 z plusem:) Dalam surowe zoltko, zero wody. Rozplywalo sie w ustach:)
Przepis na ciasto to ja bardzo chętnie jak by co - mam całą miskę cudnych małych węgierek :)
Dziekuje:) Ja tez Misiu lubie wszystko co z owocami:)
Tingra, to nie mój :)
To zdjęcie z netu. Mój jest na moim zdjęciu. :) Mam podhalana.
Bulki cynamonowo-jablkowe. To bedzie moj hit na jesien. :)
Pyszne!!! :) Mam wlasne jablka i tez zaczne piec roznosci z nimi. Cynamon do jablek mniammmm, ja jeszcze dodaje swiezo tluczone ziarna kardamonu do ciasta, typowo szwedzkie smaki :) Przepis wstawilas Bahati?
A gdzie tam... Wstawie ci tu. :)
Ciasto:500 g maki pszennej25 g swiezych drozdzy50 g cukru60 g masla, rozpuszczonego2 jajka200 ml mleka4 g soli
W mace robimy wglebienie, wsypujemy pokruszone drozdze, posypujemy 1 lyzka cukru i zalewamy kilkoma lyzkami letniego mleka, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy pozostale skladniki (maslo na koncu) i wyrabiamy ciasto okolo 10 minut. Przykrywamy, odstawiamy do wyrosniecia na 1h lub dluzej, do podwojenia objetosci.
Nadzienie jablkowe:1 kg obranych, pokrojonych jablek3 lyzki masla4 lyzki cukru
W rondlu rozpuszczamy maslo. Dodajemy cukier i jablka, na srednim ogniu podgrzewamy do czasu, az jablka lekko sie skarmelizuja, zostawiamy do ostygniecia.
Nadzienie cynamonowe:200 g brazowego cukru4 lyzki cynamonu50 g rozpuszczonego masla.
Wyrosniete ciasto krotko wyrabiamy, rozwalkowujemy na prostokat 60x40 cm. Smarujemy maslem, posypujemy cukrem i cynamonem, rozkladamy na calej powierzchni jablka. Zwijamy. Tniemy 5 cm kawalki i ukladamy rozcieciem do gory na wylozonej papierem blasze. Przykrywamy i zostawiamy na 45 minut do napuszenia. Pieczemy 15 minut w 190stC. Cieple smarujemy polewa: 150 g cukru100 g serka kremowego2-3 lyzki soku z cytryny, do smaku. Skladniki mieszamy dokladnie, do rozpuszczenia cukru.Buleczki podajemy jeszcze cieple.
Ale jestes kochana Bahati !!!! Dziekuje serdecznie za przepis! Juz skopiowalam , bo tutaj moze zginac :) Polewa superowa z serem kremowym i dodatkami, mniammm!!!
Super!
Zawsze mnie to intryguje. Co znaczy "rozcięciem do góry" w przypadku tak pokrojonego ciasta (plastrów rolady). Czy ja nie ogarniam tej kuwety i chodzi o coś innego?
Fajniusie .... i jest co trzeba :jabłko, cynamon i..morze lukru .
Na życzenie dla Kochanych Małżonków )))
Megus cudo! A czym przelozony?
Kremik prościzna ...mascarpone,kremówka i trochę kajmaku. Dodatki daktyle i orzechy.
Dodałam szczyptę soli i fajnie podkreśliła smak kremu i całego ''beziaka''
Wow, krem superowy:) A sol obowiazkowa, bo balamsuje smaki:)
Megi oszaleję chyba...połknęłabym chyba całe to ciasto...wygląda wyśmienicie :)
Misiu dziękuję ale z pod rączki nie takie cudeńka wychodzą ...co ja tam .. )))
Taaak pominełam najważniejsze słowo " z pod Twojej rączki "...
eklery z musem jeżynowym, bitą kremówką i jeżynami
Krysia mistrzoskie eklery! Jezyny o matko ani jednej mi ptaki nie daly sprobowac :) Slinotok spowodowalas tymi smakami :))
Rewelacja :)
(Nie)Zwykła drożdżówka ze śliwkami i kruszonką...troszkę mniej kaloryczna...zamiast cukru użyłam erytrytolu ;)
Bardzo dobry pomysl i nie tylko dla cukrzykow:) Ja pieklam z stewia dla cukrzykow, ale wyczuwalam odmienny smak i nie bardzo mnie smakowalo.
Erytrytol nie daje dziwnego smaku w jedzeniu , no i zero kalorii:)
Tingro właśnie o te cholerne kalorie chodzi .
a dzisiaj szarlotka u mnie
Mini tarteletki z budyniem i owocami i rolada malinowa z malinami .
Obie słodkości kuszą, ale wybrałabym roladę - dawno nie jadłam ;)
Wczoraj na drugie śniadanie :)
Placuszki ryżowe z jabłkami i brzoskwiniami
Z radości ,że zakupiłam szklaną formę do tarty ... zwykła jabłkowa tarta
Dobrze się w niej spód przyrumienia?
Mam tylko metalowe formy do tart - jeszcze nie nabyłam żadnej ceramicznej ani szklanej.
Nic na razie nie wiem .. tarta ciepła, czekam aż lekko przestygnie i zawiozę na wieś.
Alby my zjemy albo ... kurki będą miały kolację na słodko ..
A szklana forma to było moje marzenie i ... zakupiłam w (''Piesku'' dzisiaj ''dawali'')
Wkn, ja mam też szklane i nie narzekam. Ciasto jest normalnie spieczone, ale nie przypalone. Raz mi tylko nie wyszło jak miałam przepis na "ekspresowe" kruche (nigdy więcej!!). Z reguły nawet ich nie smaruję, bo tłuszcz z kruchego albo z francuskiego wystarcza.
Te formy często bywają w biedrze za niewielkie pieniądze.
No powiem Ci, że jeszcze w mojej Biedrze nie widziałam, będę "lukać" :)
Pierwsze koty za płoty ...jestem zachwycona, tarta ładnie zachowuje się o we formie (dobrze się kroi , nie przywiera do dna). Spód wypieczony. Jeśli tylko znajdę formy prostokątne w moich wymiarach to bez mrugnięcia okiem wymienię na szklane ..))
Zerknij w Piesku ... dzisiaj w południe w moim pobliskim sklepie było jeszcze sporo sztuk.
W sklepie z pieskiem mówisz - chyba jutro zajrzę i pendem nabendem :)
Co to jest sklep Piesek?
As ...podpowiedź : piesek ma w zębach torbę na zakupy ....i wszystko jasne .. ))
Netto to jest, as :D
Dzięki wielkie. Nie wiedziałam bo w moim województwie chyba nie ma.
As to jest sklep w którego logo jest czarny piesek z koszykiem w mordce.
Ja i dużo moich znajomych tak określamy ten sklep zamiast "NETTO"
Dziękuję
Tarta slinka leci Megus :) !!!
A to Waćpani jest sprawczynią tego ambarasu ..Twoja tarta śliwkowa, tak mnie rozczuliła ale ..śliwki nie podobały mi się w sklepie, tylko jabłka do mnie uśmiechały się .. no to siuup wymodziłam ))
No, no megi .........tarta grzechu warta :)
A ja na diecie do soboty........weselicho :)
Ponad dziesiec lat uzywam takie formy.........sa super.Mozesz je na stole postawic, sa zawsze eleganckie.Mam jeszcze keksowke, prostokatna no i dwa rodzaje okraglych.U nas bywaja w Penny.Wkn............polecam.
Basiu .. to fakt, ciasta nie potrzebują patery i co bardzo istotne łatwo utrzymać w czystości (nic nie koroduje się ani nie rysuje, jeśli już to ślady na szkle mniej widoczne niż na teflonie )
Uwielbiam szklane formy do pieczenia:) Ta duza do bab przytargana z Hameryki 28 lat temu:)) W keksowkach pieke chleby, pasztety i inne wypieki .
Ja tylko z pytaniem w kwestii prawnej ... czy są już spadkobiercy tych ''caculków''..bo jakby co to ja nieśmiało paluszek do góry ..))
Haha Megus, zaraz dopisze Ciebie do testamentu, tylko jeszcze troche musisz poczekac cierpliwie:)))
a takich babkowych to nigdy nie widziałam. Pozostałe mam i korzystam. Bardzo je lubię
ta gladka babkowa byla kupiona w Niemczech, ta druga w Stanach:) Tez je wszystkie lubie i lubie widziec co sie dzieje w czasie pieczenia.
Takich "babkowych" to jeszcze nie mam.............musze sie rozejrzec.
ta gładka to chyba na wieniec frankfurcki by była dobra ?
Oczywiscie Krysiu :)
Pyszne ciasto Dzaniny.
Już widziałam w komentarzach - fajnie, że się pochwaliłaś :)
Basiu, bardzo mi miło, że posmakowało. :)
Wspomnienie po serniczku, który był tak mały, że wyglądał jak mazurek ;)
Tarta ze śliwkami wjechała do piekarnika
Widzę, że szklana forma znów poszła w ruch - nie dasz jej się obijać, musi na siebie zapracować - i dobrze! Czekam na zdjęcie tej pięknej pychoty w przekroju!
Załapałaś się na formę ... ? Następnego dnia jeszcze 3 szt. były w sprzedaży .
Tiaaa wpadłam w ''tartomanie'', małe szklane a cieszy ..
Biedna moja chłopina pyta ...''znowu ciasto z twardym spodem ''.. poprawiam z kruchym, kruchym.
O betonie nie ma mowy )))
Już na powierzchni ...
...i na talerzyku )))
Widziałam w przepisach, miodziłam się w komentarzu :D
O mamusiu...wykończysz mnie Megi......super.
Agnieś .. no proszę ... ja przy Tobie to mogę garnki w Twojej kuchni szorować ...))
Czasem coś tam wymodzę ...nie mniej dziękuję za miłe słówka ..
Madziu co Ty opowiadasz...wiele rzeczy nauczyłam się od Ciebie...słowo... :)
zaś szarlotka ;) Tym razem pomarańczowa
Serowe z malinami.
Moje popisowe brownies. :) najlatwiejsze, najszybsze i niezawodne.
Przepysznie wyglada, a przepis gdzies jest?
Jedyny przepis na brownie, ktorego potrzebujesz. :)3 duze jajka200 g cukru3 g soli (1/2 lyzeczki)100 g masla225 g polamanaj czekolady gorzkiej (gorzkiej i mlecznej, mlecznej...jak lubisz)90 g maki pszennej35 g ciemnego kakao3 lyzki kremu czekoladowego, niekoniecznie
Jajka ubijam lekko z cukrem i sola. Rozpuszczam w rondelku maslo, zdejmuje z ognia, dodaje czekolade, zostawiam na minute, mieszam. Didaje krem czekoladowy. Przestudzona mase czekoladowa przelewam do masy jajecznej, mieszam, dodaje make i kakao. Przelewam do wylozonej papierem blaszki, pieke okolo 30 minut w 180stC. Przed pieczeniem posypuje czekolada, pokruszonymi batonikami, marshmallow, polewam lekko rozpuszczonym kremem czekoladowym...za kazdym razem smakuje swietnie. :)
Super!Bahati dzieki..........a ten krem czekoladowy, to jakis gotowiec?
Na przyklad Nutella. :)
Resztkowe jabłkowe .... )))
Dzika malina
Megi nie piecz tyle bo ludziska się utuczą :)Te Twoje wypieki to niby takie same tylko czapeczkę maja inną
i kremik cuś inny .... raz na twarogu, raz na budyniu, raz z kremóweczką araz z masacrpone, a czapusie to zawsze sezonowe ..
Ale piękny kawałek ciacha........:))
Ten środeczek jest taki sernikowy czy cuś???
A podziękować..to lekki kremik waniliowy
Na razie sam biszkopt...jutro bedzie tort
Chętníe zobaczę torcik
wczoraj kupiłam piekne jagody. No to dzisiaj był mus upiec jagodzianki
Skąd Ty wzięłaś jagody?! U nas już sama paćka na krzakach wisi
sama byłam bardzo mocno zdziwiona jak zobaczyłam dziadka z pieknymi jagodami. Suche, dorodne, no piekne po prostu. Pierwszy raz w zyciu kupowałam jagody we wrześniu
Ciekawe, czy dziadek w grudniu jakieś grzyby świeże będzie sprzedawał ;)
A ja wczoraj zakupiłam kilka jabłek i parę gruszek - mam ochotę na biszkoptową szarlotkę z owocowym żelem i śmietanową czapą posypaną tartą czekoladą - coś podobnego piekła Megi65 ostatnio i też mi się zachciało :D
Mam nadzieję, że to nie są wilcze jagody:D
żyję i dobrze się mam, więc to nie wilcze ;)
Dobra, zrobiłam, pożarliśmy, i tyle Wam powiem, że pyszne jest i powtórki obowiązkowe!
Tarta kakaowa że śliwkami i kruszonką...zamiast cukru użyłam erytrytolu (0 kalorii).
migdałowe ciasto z imbirem i gruszkami
Wygląda pysznie
Tarta śliwkowo czekoladowo kajmakowa z chrupiącą polewą miodową, ha!
Lekkie ciacho z brzoskwiniami, pod galaretką oprószone tartą skórką z limonki, a w cieście domowy ekstrakt cytrynowy:))
Iwciu ,obiecane ciacho (pierwszy raz od początku do końca zrobione samodzielnie). Co prawda miało być inne, ale wyszło takie hmmm... Jednak pieczenie nie dla mnie , niestety :((
NIE WIERZĘ!!!
Michał, nooo ja sama w stuporze trwam , ale wiesz, smakuje wszystkim, dziwne... No i cud, że nie wyszła "listewka" noo nie???
Fiu fiu, fajny biszkopt przekładany jabcami i lody i w ogóle fajny deser......co narzekasz....:))
Ty po prostu stworzonaś do tworzenia czegoś innego, z tego przepisowego
Tort truskawkowo-chałwowy:)
Krem chałwowy rewelacja:)))
Takie jakieś malinowe te truskawy
Truskawki są w kremie, a maliny to...dekoracja..nie wiedziałam że to takie trudne do zrozumienia.
Mniam, mniam........Pycha :)
Ale chyba za mało drożdży dałaś bo jakies małe.........zdjęcie
I jak zrobiłas masy?
Iwett...pierwszy krem to bita smietana i truskawki w rozpuszczonej galaretce....a drugi krem to..
chałwa z masłem według przepisu Izaa_y ..
krem pyszny...
Imbirowy sernik z jogurtu bałkańskiego, z karmelizowanymi gruszkami
Oooooo ja Cię! Czuję, że to mój smak:)
Expresowe brownies wg.Bahati..............przepyszne.
Słodka kontynuacja tutaj (KLIK) zapraszamy:)
Słodka kontynuacja tutaj :)
http://wielkiezarcie.com/forum/14739595110494106798