Tak mi się zachciało takiego dania, bo dawno nie robiłam i oprócz jabłek dorzuciłam jeszcze inne owocki. I tak podjadałam sobie ten ryżyk przez cały dzionek, aż najadłam się do syta. Tego typu słodkości, to u mnie je tylko damska część rodzinki, bo mężczyźni, to typowi mięsożercy, więc takich dań nie tykają. :)
A ja mam od mamy. Fakt swoje lata świetności ma już za sobą, ale nadal mi służy i jest lepsza od wszystkich innych razem wziętych. :D I mam nadzieję, że jeszcze przetrwa wiele następnych lat. :)
Lea dziekuje! :) Wykombinowalam bardzo fajny przepis, ciasto pycha, borowki ucierane lekko na surowo z cukrem. Jablka soczyste, kwasne nie obierane ze skory. Wyszlo pyszniaste :) Zaczelam wstawiac przepis i mi wszystko poszlo w sina dal...nie mam pojecia z jakiej przyczyny?
Dzięki :) Tak są w nim jabłka, śliwki, orzechy, rodzynki, goja, kakao i przyprawy korzenne, cynamon, a na wierzchu wymiąchałam taką masę i jogurtowo-bananową z kleikiem ryżowym i wiórkami kokosowymi...
.. śmiem twierdzić ,że podmieniona Dżani . Ale już na serio... fajnie ,że przełamała obawy i podaje nam takie ''szlachetne'' kąski a nie przegląd szafy i trach na blachę z napisem - zdrowe )))
Wszyscy tu robią przeglądy różnych szaf i trach na blachę z dziwnymi nazwami, ale za to niezdrowe i zacierają ręce, żeby się tylko dobrze sprzedawały :D
Dokładnie!!! Wniosek wypływa taki, że szkoda czasu i atłasu!! Tym bardziej, że przepisy staram się pisać szczegółowo i starannie. Za to takie gówno, jak ostatni przepis na szybkie powidła... jak najbardziej... JEST!
Ależ apetyczna tarta .... w jakimś jajeczno - śmietanowym sosie albo na budyniu ? Prawdaż ?
No to lecimy serialem ''jabkowym''.... moja rolada już w ''pieluszcze'' (ściereczce) studzi się . ''Przy takiej pogodzie tylko kęs dobrego ciasta z jabsem pomoże'' .
Wczoraj wróciłam wcześniej do domu wiec zaszalałam: racuchy Zofii z ponad kilogramem jabłek i zawijaski z ciasta buchtowego megi65. Zgrzeszyłam wczoraj strasznie przeciw dietom wszelkim :)
Tarta z jabłkami,migdałami i sosem waniliowo-cynamonowym :) ...na dno ciasto francuskie,2 jabłka pokrojone na cząstki,garść pokruszonych migdałów...sos 3 jajka,150 ml śmietany kremówki,cukier waniliowy,trochę cukru białego,cynamon...jabłka zalane sosem i oprószone brązowym cukrem...pieczone 40 min. w 200 stopniach :)
Miło mi gościć w wątku megi65 :) Coś na kształt tortu nr 2 w tym roku, bez okazji, z czystej zachcianki i przyjemności ;) Jutro zobaczymy, co tam w środku :) Dekorowanie nie jest moją mocną stroną... Oczyma wyobraźni widzę spływającą purpurę, to byłby prawdziwy, wampirzy czad :)
Serial sernikowy trwa ... Kolejny odcinek i odsłona .. ))) Moje poczynania kuchenne cały czas śledził ''Alfred'' mój kolega kuchenny. Dlatego chciałam Wam go przedstawić - biedak teraz moknie na deszczu ))
Profiterloki są malusie ptysie z czapeczką polewy czekoladowej a moje są ... różniste proszę Pani a biorąc pod uwagę ,że to moja premiera jestem zadowolona . Przepis oczywiście do ''stuningowania ''
Aaaaa.... oki, naprawdę nie wiedziałam. Może dlatego, że ja zawsze w wersji mini produkuję. A Najlepszy właśnie zobaczył Twoje zdjęcie (znaczy ptyśków) i już "by zjadł". No i co jutro mam robić? Ptysie, żeby po pracy się dosłodził, biedaczek. A miałam babeczki....
W takim razie jutro machnę roladę jabłkowo-gruszkową na cieście orzechowym albo biszkopcie piernikowym z polewą kakaową - w oczekiwaniu na przepis ptysiowy :D
Pozazdroszczone. Nie tak kształtne ale pyszniaste... spakowane w pudełeczko na ostatnią podróż w życiu . Nie wiedzą, bidoki, że już do domu nie wrócą :(
No proszę jakie apetyczne ptysiole ,kształtem nie przejmuj się. Szczęśliwi Twój ślubny może zabrać do pracy a ja do pracy na wynos produkuję muffinki, bo to najlepiej trzyma fason. ))
W takim razie patrz do woooliii My też bardzo lubujemy wszelakie serniki i ostatnio dopracowałam pod nasz gust recepturkę, więc trza upewniać się, że każda kombinacja dobrze wypadnie
A 'lista składowa' z instrukcją tworzenia ślicznego serniczka będzie, czy mam ślinić się 'na sucho'? W chwili wolnej, podziel się proszę swoim odkryciem. :))
U nas 'diabelsko' słodka szarlotka na spodzie krucho-drożdżowym (Krystyny), z długaśnymi paluchami (czarownicy) na wierzchu. Mogłam jabłka zabarwić galaretką na diabloczerwony kolor, albo inny upiorny, ale zgapiłam się :(( Może za rok rodzinkę postraszę .
Moje najnowsze pudełka i własnoręcznie zrobione pralinki. 3 nadzienia : z masłem orzechowym, kokos i adwokat i wg mnie najlepsze - galaretka żurawinowa i agrest z nutellą. Myslę, że niebanalny prezent ?
Iwett, zdolniacha z Ciebie :-) Pięknie i dekoracyjne pudełeczka, a także zasmaczyste pralinki jak najlepsze delicje. Zupełnie na bogato. Znakomite na prezent.. :-):-)
Dziękuję Ci Lea :) Właśnie zastanawiałam sie co w gości zabrać a na wies jechaliśmy na Wszystkich no i tak sobie umyśliłam :) Za to dostałam jajka prosto od swoich kurek hehe........co swoje to swoje .
No dobra. A technicznie jak to robisz..., że i czekolada i nadzienie się mieści w takiej maluśkiej foremce? Bo mam takie silikonki malutkie ale chyba paluchy nie te. :)
No właśnie Dżani te foremki nie są takie malutkie. Mierzyłam 4 x 4 cm. Kiedyś robiłam w nich serniczki z galaretką na górze w 3 kolorach. Efekt.......piorunujący :). Śliczne!
Czekolade rozpuszczam i smaruję pędzelkiem raz. Do lodówki i znowu smaruje. Potem nadzienie no i na góre znowu rozpuszczona czekolada. Przepis z WZ od paptysi (czy jakoś tak). Czyli nie paluchy tylko pędzelek . Dzieki za miły komentarz. Jakbys miała robić to zrób te z agrestem. PYSZNE! W przyszłym roku zrobie sobie tone agrestu do słoików.:)
Czekolady nabyte w sklepie Dino (gorzka) a biała z Lidla ale ta nie pamiętam ile kosztowała ale tez niedroga. Jak bede w tygodniu w Dino to kupie bo nazwy nie patrzyłam. Zresztą Wkn jak przeglądałam stare posty nt. pralinek to podobno od foremek zależy jakie wychodzą. Silikonowe ponoć najlepsze.
Wkn to sieć prawdopodobnie na kujawsko-pomorskim i mazowieckie. Czy gdzie indziej nie wiem? W zachodniopomorskiem na pewno nie było. Aaaa kupiłam znowu .....cena......skłamałam niechcący - 1, 69 jednak.
Dzięki iwett ...Kiedyś mama mnie zabierała do cukierni i kupowała ptysia a ja anielsko zadowolona dyndałam na krześle nóżkami a teraz .... sytuacja dokładnie jest odwrotna .
Czasem dynda , jak usiądzie na ''brzeszku'' krzesła (a krzesła mamy duże i masywne ) przy jej wzroście 150cm i wadze piórkowej Uwielbia kiedy zasiadamy przy stole przy niedzielnym podwieczorku .. To taki mój cotygodniowy ''dzień matki'' .
Ha, wszystko, co Zosine, jest przesmaczne - a więc, domagamy się przepisu. Drożdże mam, mąkę mam, mleko też, mak również (niestety biały, ale to da się naprawić ;))
U mnie jutro musowo w końcu coś słodkiego - dziś miałam piec i znowu skończyło się na planowaniu :/ Dobrze, że choć herbatę z cukrem udało się wypić, bo inaczej to... armageddon - weekend bez słodkiego? Zgroza!
No Kochana ... lubię takie zagadki gdzie jest kremik .. Widocznie to są ptysiaki na light . Zerknij proszę na drugi rząd od lewej ... taki kawałeczek żółtego kremiku wygląda ... Widzisz ?
Zaczynamy nowy słodki wątek .
Na dobry początek tarta -chrup - chrup w jesiennym słonku ..
Ciacho wygląda super, zjadam oczami Madziu:)
Dziękuję za kontynuacje...
Ciasteczka z maslem orzechowym.
Oooo, też uwielbiam - w adwent będę piekła - cudownie kruszeją i długo zachowują świeżość.
Mega apetyczne zdjęcie!
ciastka z dżemem pomaranczowym, z przepisu Agaty. Pyyyyyyyyyyszne bardzo
Czekoladki nadziewane.
Kostka gruszkowo-jabłkowa
Pozazdrościłam i też z jabłuchami zrobiłam ;)
Rogaliki według przepisu izaa_a .....pyszne
Właśnie podziwiałam w komentarzach - i Twoje i autorki. Narobiłyście smaku!
A ja sie zastanaiałam na Twoim, z jabłkami.....ale kupiłam drożdze i obiecałam mężowi
Soraja... ależ masz śliczniusie to dziecię. :)
To soraja szczęście umieściła w avatarze ???
Dziekuję Dzaninko:) Tak Mggi to Moje największe szczęście
Cudna istotka :D
Ryż zapiekany z owocami :)
Mniam, dawno nie jedliśmy, tylko u nas to danie obiadowe, bardzo lubimy;)
Pysznej est taki ryż z owocami. :)
Tak mi się zachciało takiego dania, bo dawno nie robiłam i oprócz jabłek dorzuciłam jeszcze inne owocki. I tak podjadałam sobie ten ryżyk przez cały dzionek, aż najadłam się do syta. Tego typu słodkości, to u mnie je tylko damska część rodzinki, bo mężczyźni, to typowi mięsożercy, więc takich dań nie tykają. :)
Mam taką samą brytfankę od babci :D
A ja mam od mamy. Fakt swoje lata świetności ma już za sobą, ale nadal mi służy i jest lepsza od wszystkich innych razem wziętych. :D I mam nadzieję, że jeszcze przetrwa wiele następnych lat. :)
Buchnęłam buchty drożdżowe
Już się przysiadam. Powidła z rumem pewnie :)
Dzięki Megusia, zaświeciło słońce :)
Zonk Kochana...tym razem tylko z cymkiem
Ooo, ale buchate.....znaczy puchate i apetyczne:))
Mega apetyczne, porywam i się nie pytam :)
Zapraszam na ciacha i kawę :)
zwykła szarlotka
Drożdżówki przytulaski
Buchty z przepisu Mego65...rewelacyjne,puszyste :) ...u mnie polane przed pieczeniem polewą z mleka,masła, brązowego cukru i cynamonu.
Dopisano 2016-10-9 12:30:31:
Przepraszam i poprawiam Megi65 :)Szybkościowiec od Wkn...
jabłka i śliwki...
Noo przed obiadem tyla juz pochlonelaś ?
Nieładnie!!!
Ale ładny ekspresowiec :)
Obiad już w piekarniku....wskoczył zaraz po cieście
hihihi to nie ja....to On..tyle wygryzł:)
Fajniusie wyszło
Dziękuję
Mego też fajnie ... cieszę się Tobie przypadły do gustu buchty ... ))
Placek jablkowo-borowkowy. Ciasto bez proszku do pieczenia:)
Ale fajniusi ...
Dzieki Megus:) A jaki smaczny:)
No to się przecież rozumie ... i pikne i smaczne .
Nie daj się wklepuj jeszcze raz, do skutku ... ))
Hehe, Megus :) Jeszcze raz sprobuje:)
Tingro, śliczne ciasto i taki zdrowy wypiek :)
Lea dziekuje! :) Wykombinowalam bardzo fajny przepis, ciasto pycha, borowki ucierane lekko na surowo z cukrem. Jablka soczyste, kwasne nie obierane ze skory. Wyszlo pyszniaste :) Zaczelam wstawiac przepis i mi wszystko poszlo w sina dal...nie mam pojecia z jakiej przyczyny?
Ależ ja wam zazdroszczę czasu na tworzenie takich cudeniek. Piękny i zapewne smaczny. :)
Trzeba się z pracy zwolnic
No... i narobić dzieciaków. Tylko na to już za późno. :P
Jeszcze nie za późno :D Ostatni dzwoneczek !
Pochlebczyni! :DDD
Dzwoneczek........No to będzie na święta Ale prezent
Ciasto "Jesienny Swing" :-)
Fajne.....ale co to?
Orzechy widze, jabłka .......???
Dzięki :) Tak są w nim jabłka, śliwki, orzechy, rodzynki, goja, kakao i przyprawy korzenne, cynamon, a na wierzchu wymiąchałam taką masę i jogurtowo-bananową z kleikiem ryżowym i wiórkami kokosowymi...
Super kruche babeczki z makiem, węgierkami i bezikami.
Dżani jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności .. ...
Babeczki jak marzenie, na dwa gryzy z konkretnym smakiem )))
Megi napisałaś tak jakby Dżani nie potrafiła piec ciast Toż to baba z krwi i kości!
Mggi, a pamiętasz, że jeszcze niedawno nic nie chciałam i nie bardzo umiałam upiec?
Dżani bo Ty po prostu nie wierzyłaś w swoje mozliwosci
Tyż prawda. Ale wiesz... praktycznie wciąż tych wypieków nie jem. :) Za to Najlepszy zaczął.
.. śmiem twierdzić ,że podmieniona Dżani .
Ale już na serio... fajnie ,że przełamała obawy i podaje nam takie ''szlachetne'' kąski a nie przegląd szafy i trach na blachę z napisem - zdrowe )))
Wszyscy tu robią przeglądy różnych szaf i trach na blachę z dziwnymi nazwami, ale za to niezdrowe i zacierają ręce, żeby się tylko dobrze sprzedawały :D
Błagam... wymiękłam, megi. Trafna uwaga!
Piękne i na pewno smaczne !
Dzanino kradnę pomysł:)
Super babeczki hmmm z makiem, jeszcze nie robiłam..oczywscie piekłaś wszystko razem?
Oczywiście. I, oczywiście, wstawiłam dokładny przepis.... ale go, tez oczywiście, nie widać. :(
Dzani, mnie przepis zapisany nagle przerobil sie na hieroglify...caly tekst i w roznych kolorach znakow :)))
.... czyli maczkiem z babeczek .. :))
....hihihi....!!!!:))))))
Dokładnie!!! Wniosek wypływa taki, że szkoda czasu i atłasu!! Tym bardziej, że przepisy staram się pisać szczegółowo i starannie. Za to takie gówno, jak ostatni przepis na szybkie powidła... jak najbardziej... JEST!
Dzani
No co? U mnie co na sercu, to na języku.
U mnie jablkowo:)
Ależ apetyczna tarta .... w jakimś jajeczno - śmietanowym sosie albo na budyniu ? Prawdaż ?
No to lecimy serialem ''jabkowym''.... moja rolada już w ''pieluszcze'' (ściereczce) studzi się .
''Przy takiej pogodzie tylko kęs dobrego ciasta z jabsem pomoże'' .
Megus tak sos z Creme fraiche z jajkami , no i obowiazkowo jablka podsmazone lekko na masle ze swiezo mielonymi ziarnami kardamonu.
Rolada mowisz? To sie dosiade!
U mnie tez nie ciekawie za szybami
Ależ cudnie kusi....kolorami:))
A jakie dobre Iwciu
Obiecana rolada w dwóch wersjach :light i ...kalorycznie :))
Super Megus, jedno i drugie pozarlam
Pysznych,słodkich jabłek dostałam duużo...jest szarlotka z cynamonową kruszonką...jabłka tak słodkie,że nie dodawałam do nich cukru :)
Dobra, dobra a nasz przydział to gdzie ?
Poproszę o kawałek kruchego jabłkowego cuda na talerzyku ...
Super zdrowa szarlotka :)
Wafle Z Masą (galaretkowo-śmietanową)
Aaaa więc tak kusisz...hmmmm. jeden talerz mój :))
Wczoraj wróciłam wcześniej do domu wiec zaszalałam: racuchy Zofii z ponad kilogramem jabłek i zawijaski z ciasta buchtowego megi65. Zgrzeszyłam wczoraj strasznie przeciw dietom wszelkim :)
No Moja Droga ...ale poszalałaś kuchennie. Wypieki bardzo apetyczne )))
Diety zostaw ''zdrowym '' ...
Śmiem twierdzić,że zaczynasz być przodownica w wypiekach i nic Ci nie straszne :)
Tarta z jabłkami,migdałami i sosem waniliowo-cynamonowym :) ...na dno ciasto francuskie,2 jabłka pokrojone na cząstki,garść pokruszonych migdałów...sos 3 jajka,150 ml śmietany kremówki,cukier waniliowy,trochę cukru białego,cynamon...jabłka zalane sosem i oprószone brązowym cukrem...pieczone 40 min. w 200 stopniach :)
odwrócone ciasto z borówką brusznicą
Młodzież upiekła bo dostała zapotrzebowania :)
Serniczek na zimno z malinami z mojego ogródeczka
Tingreczce podoba sie Twoj serniczek na zimniutko :DDDD
... z malineczkami...
Lody czekoladowe. Bez jaj, bez maszyny, bez krysztalow lodu. Gotowe w 3 godziny. :)
Mniam:)
Szarlotka
Miło mi gościć w wątku megi65 :)
Coś na kształt tortu nr 2 w tym roku, bez okazji, z czystej zachcianki i przyjemności ;) Jutro zobaczymy, co tam w środku :)
Dekorowanie nie jest moją mocną stroną...
Oczyma wyobraźni widzę spływającą purpurę, to byłby prawdziwy, wampirzy czad :)
Mniam...:))
... w środku - krem czeko i spirytusowe wiśnie, a biały kremik ze śnieżką na warstwie dżemu z czarnej porzeczki :)
Mmmm...ciemne z wiśniami to zdecydowanie warstwa dla mnie:))) Zjem duuży kawałek Twojego, pysznego tortu.....już jadę, wstawiaj kaffę ;)))
Fajnie ,że pieczesz torty bez okazji ... a deko jak najbardziej udane, wygląda jak ażurek
Kurde.... a mnie się bardzo podoba!
napiekłam kruchych rożków
Jakie one śliczne!
Warkocze drożdżowe z twarogiem i marmoladą pigwową . Hmm ten drugi to raczej kucyk .
Ciasteczka z m&m'sami.
Dopisano 2016-10-24 21:4:50:
Zapomniałam dodać że z przepisu ilka76Sernik Dwukolorowy
Iwciu, kawałek dla mnie podrasuj polewą czeko :)
....a ja jestem mniej wymagająca ....poproszę soute
Dla Was Wszystko Dziewczyny.....wedle życzenia:)) ...Ooo i kaffę podam, a co...;)))
Resztka :)
No proszę Koleżanki ... dla nas resztki ?? ... Dobra mogą być, bo bardzo apetyczna ''końcówka''
Ciutkę "poszarpana", bo nauczyłam darmozjadów, że "w tej blaszce się nie kroi nożem!!!!!!!" :)
Używają drewnianej łopatki do dzielenia ciast.
Serial sernikowy trwa ... Kolejny odcinek i odsłona .. ))) Moje poczynania kuchenne cały czas śledził ''Alfred'' mój kolega kuchenny. Dlatego chciałam Wam go przedstawić - biedak teraz moknie na deszczu ))
Uuuu.....tak się zasępił na ten sernik cudowny ;))
Świetny ten Alfred - może ma ochotę na jakieś ziarenka, a Ty tylko ser i ser jak z bajki ;)
Alfred to miejscowy rabuś orzechów włoski.... jak go znam to brzusio miał pełne, że nawet odgłos miksera go nie peszył ))
miodowo-orzechowe, przekładane masą serową
Muffinki dwukolorowe
Jesienny deser...szarlotka na kruchym spodzie,z cynamonową kruszonką :)
Ptysiaki z krem adwokatowym - czyli coś pomiędzy ptysiami a profiteroles.
A czym się różnią ptysie od profiterolków???????? Oprócz bardziej fikuśnej nazwy, oczywiście....
Profiterloki są malusie ptysie z czapeczką polewy czekoladowej a moje są ... różniste proszę Pani a biorąc pod uwagę ,że to moja premiera jestem zadowolona .
Przepis oczywiście do ''stuningowania ''
Aaaaa.... oki, naprawdę nie wiedziałam. Może dlatego, że ja zawsze w wersji mini produkuję. A Najlepszy właśnie zobaczył Twoje zdjęcie (znaczy ptyśków) i już "by zjadł". No i co jutro mam robić? Ptysie, żeby po pracy się dosłodził, biedaczek. A miałam babeczki....
No cóż ... babeczki jak to babeczki ... poczekają
Żądam przepisu, bo wyglądają przefantastycznie - będę powtarzać!
U nas dziś proste ciasteczka owsiane z baaardzo gorzką czekoladą :)
Obiecuję dopracować i wklepię .. )) Dzisiaj Alfred nie asystował mi w kuchni, za to mąż dumnie nakładał... czapeczki.)))
W takim razie jutro machnę roladę jabłkowo-gruszkową na cieście orzechowym albo biszkopcie piernikowym z polewą kakaową - w oczekiwaniu na przepis ptysiowy :D
Pozazdroszczone. Nie tak kształtne ale pyszniaste... spakowane w pudełeczko na ostatnią podróż w życiu . Nie wiedzą, bidoki, że już do domu nie wrócą :(
No proszę jakie apetyczne ptysiole ,kształtem nie przejmuj się.
Szczęśliwi Twój ślubny może zabrać do pracy a ja do pracy na wynos produkuję muffinki, bo to najlepiej trzyma fason. ))
A on muffinek do otworu gębowego nie bierze :)
Stąd też to poszukiwanie babeczek idealnych, które nie smakują jak muffiny.
Ja jak piekę babkę na Wielkanoc to daje też do malutkich foremek i są dobre. Moja siostra też tak robi. Dzieciom bardzo smakują.
Taaaa... tylko ja niezupełnie potrafię upiec dobrą babkę. :( A jak długo pieczesz takie maluchy?
Nie pamiętam czasu. Obserwuję przez szybę i jak wydaje mi się, że są dobre to sprawdzam wykałaczką.
Dżani takie maleństwa to wystarczy ze 25 minut piec i gotowe :)
Takie Ci wyszły równiutkie jak pod szablon byś działała :)
Drugie śniadanie w świąteczny dzień szczególne musi być :)
Rogaliki tyciusie :)
Sernik Z Rodzynkami na ciemnym spodzie ciasteczkowym....
dla najmłodszego będzie podawany z polewą czekoladową :))
Uwielbiam serniczki ,miammm! Smaki dzieciństwa.Ale tylko popatrzeć zostało :)
W takim razie patrz do woooliii
My też bardzo lubujemy wszelakie serniki i ostatnio dopracowałam pod nasz gust recepturkę, więc trza upewniać się, że każda kombinacja dobrze wypadnie
A 'lista składowa' z instrukcją tworzenia ślicznego serniczka będzie, czy mam ślinić się 'na sucho'?
W chwili wolnej, podziel się proszę swoim odkryciem. :))
U nas 'diabelsko' słodka szarlotka na spodzie krucho-drożdżowym (Krystyny), z długaśnymi paluchami (czarownicy) na wierzchu. Mogłam jabłka zabarwić galaretką na diabloczerwony kolor, albo inny upiorny, ale zgapiłam się :(( Może za rok rodzinkę postraszę .
Będzie, będzie.....ale daj mi trochę czasu :)) A ten czas zagarniaj kawałek:))
Rarytaśny i gładki jak stół bilardowy ...
dzięki
Jeszu, jaki czudowny!!
dzięki
....i pyszniasty tysz:))
Piękniastyczny Ci wyszedł. :)) Właśnie serniki są moimi najbardziej ulubionymi ciastami i zajmują sławetne I miejsce w moim ciastowym rankingu.
Moje najnowsze pudełka i własnoręcznie zrobione pralinki.
3 nadzienia : z masłem orzechowym, kokos i adwokat i wg mnie najlepsze - galaretka żurawinowa i agrest z nutellą.
Myslę, że niebanalny prezent ?
Iwett, zdolniacha z Ciebie :-) Pięknie i dekoracyjne pudełeczka, a także zasmaczyste pralinki jak najlepsze delicje. Zupełnie na bogato. Znakomite na prezent.. :-):-)
Dziękuję Ci Lea :)
Właśnie zastanawiałam sie co w gości zabrać a na wies jechaliśmy na Wszystkich no i tak sobie umyśliłam :)
Za to dostałam jajka prosto od swoich kurek hehe........co swoje to swoje .
Super iwett..smaczniusie:)
a foremki gdzie nabyłaś( ukradłaś)
Nieee co Ty soraja....ja nie kradne prawie......:D
W PGR-ze mi zrobili na specjalne zamówienie , hihi :))
..........a przepis na pralinki ?????????
A przepis taki ......co w lodówce znajdziesz ....hihi.
Ale mięso odpada .
A tak poważnie :
1. Mascarpone + biała czekolada + masło orzechowe
2. łyżka kremówki + baton duży Milky Way + 1/2 tabliczki białej czekolady + łyżka masła + advokat + wiórki kokosowe ( tutaj można o wieeele zredukować :))
3. Agrest (myślałam ,że to wiśnie ale pesteczki coś mi nie pasowały :) + nutella a druga połowa galaretka żurawinowa rozpuszczona w soku z agrestu.
A no i same pralinki - rozpuszczona czekolada gorzka i biała.
No dobra. A technicznie jak to robisz..., że i czekolada i nadzienie się mieści w takiej maluśkiej foremce? Bo mam takie silikonki malutkie ale chyba paluchy nie te. :)
No właśnie Dżani te foremki nie są takie malutkie. Mierzyłam 4 x 4 cm.
Kiedyś robiłam w nich serniczki z galaretką na górze w 3 kolorach.
Efekt.......piorunujący :). Śliczne!
Czekolade rozpuszczam i smaruję pędzelkiem raz.
Do lodówki i znowu smaruje.
Potem nadzienie no i na góre znowu rozpuszczona czekolada.
Przepis z WZ od paptysi (czy jakoś tak).
Czyli nie paluchy tylko pędzelek .
Dzieki za miły komentarz.
Jakbys miała robić to zrób te z agrestem. PYSZNE!
W przyszłym roku zrobie sobie tone agrestu do słoików.:)
Boziu... widzisz, jak to człowiek sam na takie proste rozwiązanie nie wpadnie. Tez mam takie ok. 4 cm - dla mnie to maciupcie. :D
Jako,ze ja nie słodka babeczka to jednak praliny w Twoim wykonaniu mnie urzekły :) Brawo iwett !
Bardzo miło mi to słyszeć.:)
Dziękuję Ci mggi.
Cudne te pralinki i super pudełka :) Chętnie bym się pisała na taki prezent :)
Ale fajniusie czekoladki, przypominają belgijskie a to tymczasem wielkopolskie .
Częstuję się tylko pralinką z gorzkiej czekolady. )))
Dzieki dziewczyny!
Megi dalej na diecie ?
Aaaa kochanienka nie wielkopolskie tylko kujawsko-pomorskie
Iwett .... no popatrz zrobiłam z Ciebie moją sąsiadkę a Ty ''rodaczka''
Dieta .. owszem ... jem na co mam ochotę ... ))
Fajowo megi.....tak trzymaj......
Mam wszystkie Twoje przepisy na ciacha i zawsze wiem, że mogę na Ciebie liczyć.
Ale Urodziwe:))
Nooo takie prezenty, to ja rozumiem:)))
Ojjj, ależ to piękne! Bardzo wykwintny prezent, i naprawdę wyjątkowy ze względu na ilość własnej pracy i serca włożonego!
O maaaamo... Iwett ale cuda...przepiękne wszystko.
Oj ......dziekuje Wam Wszystkim baaardzo serdeczecznie :)
Myslę, że taka ilość miłych słów podbudowuje do dalszych działań :)
No, kurde. Szacun, dziewczyno!
Wow, naprawdę wyglądają dobrze. Sam próbowałem kilka razy robić pralinki, ale nie zawsze wychodziło, więc podwójnie doceniam Twoją pracę :)
Wow! Miluchno ale 1 x robiłam i to z czekolady za 1,49 więc albo mam szczęście albo taka zdolna , hehe
chyba zdolna :)
Pisz natychmiast, co to za czekolada za 1,49 zł, że tak dobrze wychodzi!
Czekolady nabyte w sklepie Dino (gorzka) a biała z Lidla ale ta nie pamiętam ile kosztowała ale tez niedroga.
Jak bede w tygodniu w Dino to kupie bo nazwy nie patrzyłam.
Zresztą Wkn jak przeglądałam stare posty nt. pralinek to podobno od foremek zależy jakie wychodzą. Silikonowe ponoć najlepsze.
Ja chyba z innego świata jestem - zupełnie nie kojarzę sklepów Dino.
Wkn to sieć prawdopodobnie na kujawsko-pomorskim i mazowieckie.
Czy gdzie indziej nie wiem?
W zachodniopomorskiem na pewno nie było.
Aaaa kupiłam znowu .....cena......skłamałam niechcący - 1, 69 jednak.
A ja myślałam że tylko w Wielkopolsce
Ptysiaki dla mojej mamy ... tym razem z kremem z białek zaparzanych o smaku cytrynowym .
Megi ja chce byc Twoją mamą.......!!!!
Piekne jak zawsze....
Dzięki iwett ...Kiedyś mama mnie zabierała do cukierni i kupowała ptysia a ja anielsko zadowolona dyndałam na krześle nóżkami a teraz .... sytuacja dokładnie jest odwrotna .
No nie mów, że mama dynda nóżkami ?
Czasem dynda , jak usiądzie na ''brzeszku'' krzesła (a krzesła mamy duże i masywne ) przy jej wzroście 150cm i wadze piórkowej
Uwielbia kiedy zasiadamy przy stole przy niedzielnym podwieczorku .. To taki mój cotygodniowy ''dzień matki'' .
Fajnie........miło jak rodzina sie tak trzyma razem i szanuje :)
Zazdroszcze :)
Ale faktycznie mama mikra.
Igrasz sobie z moimi uczuciami.... tylki jeszcze nie przyszły. :(
połówki jabłek zapieczone w cieście
Wczoraj poczycione córce i synowi dla klasy na poczęstunek z okazji urodzin :)
Jeeeny jakie cudne! Super pomysł!
A możesz opisać co tam jest nie bede zgadywać.
Za długo by trwało :)
Już piszę szyszki, pieguski i muffinki z niebieskim kremem i na to żelki tęczowe
Śliczne!!! Mam nadzieje ,że dzieciaczki zadowolone.
Gratuluję pomysłu
Super!!! Apetyczne i Urodziwe :))
Śliczne estetyczne fotki a smak zapewne taki sam , jak nie lepszy .
aż sama się zdziwiłam że takie fajne zdjęcia wyszły, dzieci zadowolone - bardzo chwaliły swojskie ciastka :)
Cudeńka :)
Takie tam ... ))
Nie piekłem, kupiłem, zapraszam na Rogale Świętomarcińskie :)
Tak na szybko...gofry z dżemem ananasowym :)
Takie ciasteczko. :)
Dopisano 2016-11-12 18:16:9:
W srodku ciasto waniliowe przelozone dzemem z owocow lesnych, krem. Calosc,poza etykietka i zakretka, jadalna. :)Po pokrojeniu:
Świetne - gdzieś to już widziałam - rewelacyjny pomysł.
Mi Mlode zdjecie z netu pokazaly. "Mamo, umiesz takie zrobic?" No baaa. :D
Bahati jesteś mistrzem !
Eeee tam... :) lubie takie male wyzwania. :D
Jak zwykle skromna
Eeeeee... ja bym to lepiej zrobiła! Ktoś wątpi?
A tak poważnie.... dziewczyno! Rzuć to wszystko w cholerę i zostań moją żoną! Oficjalnie Cię proszę o rękę. Przy świadkach!
W koncu!!! Tyle czekalam na te chwile!!! Tak, tak, tak!!!
Zosiny rogal .. nie mylić z Marcinem
Aaaleee nadzianyyy
Takiego kapustą kiszoną na pewno nie musiałabym zagryzać hehe
Megi to z ciasta francuskiego ?
Powiem tak po kujawsku ... ''galanty'' ale absolutnie z ciasta drożdżowego - takie co się łapką wyrabia i ... dużo serca się wkłada ))
Ale piękny ten rogal. Moje swietomarcinskie, kupne oczywiście się przy nim chowają. Wtrzachnelabym aż milo :)
Balbisiu .. to nie mój tylko mojej siostry... ale trzyma długo, chyba za jutrzejsze śniadanie podziękuję .. )))
Ha, wszystko, co Zosine, jest przesmaczne - a więc, domagamy się przepisu.
Drożdże mam, mąkę mam, mleko też, mak również (niestety biały, ale to da się naprawić ;))
Full-wypas ! :)
U nas również królują rogaliki. Popełnione z przepisu ani_wiosenki. Jak w tytule bardzo kruchutkie i smaczniutkie.
U mnie jutro musowo w końcu coś słodkiego - dziś miałam piec i znowu skończyło się na planowaniu :/
Dobrze, że choć herbatę z cukrem udało się wypić, bo inaczej to... armageddon - weekend bez słodkiego? Zgroza!
Do wyboru... Z ciasta krucho-drożdżowego...rogaliki z nadzieniem orzechowym i ślimaki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Misiu Ty to hurtowo widzę od razu podchodzisz do tematu :)
U mnie dużo chętnych na słodkości...a ostatnio mało piekę ze względu na siebie...coby nie kusiło.
Kruche rogaliczki na zdrowo z czarnuszką i sezamem ( farsz marmolada pigwowa i twarożek waniliowy )
i na niezdrowo z cukrem trzcinowym ..
Jeszcze ciepłe rogaliki /sztuk 33/ z dżemem z czarnej porzeczki, bez lukru, czyli prawie dietetyczne ;)
Keks???
Ptysie
Fajne te ptyśki :) Mniammm . A nadzienie jest ?
Nadzienie jest zwykle budyniowe i polane czekolada .
Pycha! Pewnie już nie ma ?
Fajne ptysiaki .... ja tam nadzienie dostrzegałam i tak stawiałam na klasykę budyniowego kremu.
Gdzie, gdzie megi widzisz???
Tak porządnie zrobione, ze nic nie widzę!
Pewnie strzykawką ?
No Kochana ... lubię takie zagadki gdzie jest kremik .. Widocznie to są ptysiaki na light .
Zerknij proszę na drugi rząd od lewej ... taki kawałeczek żółtego kremiku wygląda ... Widzisz ?
Hahaaa....faktycznie .........niżej też widzę.
Wiesz megi to jak z grzybami......bez okularów nic nie znajdę
Rewelacja :)
Ja zaś ostatnio nie mam ochoty na słodycze i odrzuca mnie od wszelkich wypieków na słodko :)
Szarlotka :))
Mmmmm... wpadłaś i nawet ciacha nie zostawiłaś :( Nie to nie, sama sobie wezmę, a co hihihi!
zagadana byłaś......
Oooo, ale fajna - całkiem jak mój ukochany pleśniak z jabłkami :P
Chyba też se upiekę, a co :))
Zielony koktajl :)
Wczoraj na życzenie najmłodszego...murzynek :)
Aż u mnie pachnie, a polewa jak marzenie łasucha - super połysk , chyba można przejrzeć się w niej?
Smośka ... polewa jak polewa mistrzowska ale ta ''śrebrna taca '' to ma w sobie coś .... )))
Meguś taca stara jak świat.
Jakie miłe słowa...dziękuję :)
Piegusków napiekłam
Zapachniało świętami...murzynek...Tym razem z jabłkami, dużą ilością orzechów włoskich,nutą cynamonu i polewą czekoladową :)
Kontynuacja tutaj http://wielkiezarcie.com/forum/13071634719309632612 Zapraszamy :)