Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasta,desery i słodkie przekąski c.d., tylko

  • Autor: megi65 Data: 2016-11-27 11:28:55

    Zaczynamy nowy ''stary'' wątek )))) .
    Dzisiaj pachnie u nas alidabowy makowiec...pyszny )))

  • Autor: Bahati Data: 2016-11-27 11:44:53

    Cuuudo. :) u mnie rysiowa szarlotka.

  • Autor: makusia Data: 2016-11-27 11:55:49

    Zjadłabym kawałeczek:)

  • Autor: megi65 Data: 2016-11-27 14:00:29

    Już widzę Ryśkowe paluszki jak kładzie kruszonkę i jej zaangażowanie aby było wszędzie równo.smug2

  • Autor: Bahati Data: 2016-11-27 15:00:21

    Oczywiscie. :) Duze obieraja i scieraja jablka, Rys miesza z przyprawami, ja robie ciasto, mlodziez naklada nadzienie, piane, Rys kruszonke. Pozniej stoja przy piekarniku i czekaja. Upieczone ciasto wedruje na parapet, zeby szybciej ostyglo przy otwartym oknie. :) Cala trojka robi herbatke, zapalaja swieczki w salonie i wtedy nastepuje uroczyste pozarcie szarlotki. :)

  • Autor: makusia Data: 2016-11-27 11:55:21

    Mniami, ślinka leci;)shocked3

  • Autor: iwett Data: 2016-11-27 13:35:04

    U mnie dzisiaj pianka czekoladowa na orzechowym spodzie z wisniami i galaretką (wynalazek:)).

  • Autor: iwett Data: 2016-11-27 13:45:42

    Megi a taki makowiec na święta z białym makiem ???

  • Autor: megi65 Data: 2016-11-27 13:50:19

    Iwett ... może być . Jak mnie pytasz o pozwolenie to pozwalam - upiecz thumbsup.

  • Autor: mariolan76 Data: 2016-11-27 16:54:41

    Szarlotka

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-12-01 08:34:56

    Oooo! Taką to bym zjadła. :)

  • Autor: makusia Data: 2016-11-27 17:05:32

    Ma i ja słodkości :) Mężuś wcina i mruczy, czyli smakują, muffiny z gorzka czekoladą ze skórką pomarańczy...

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-12-01 08:39:04

    5-minutowe z przyprawą do piernika polane bialą czekoladą. I.... kokosanki by basia19 - rewelacyjne.

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-01 09:12:15

    Szarlotka......znowu ;))

  • Autor: ja-żaba Data: 2016-12-06 08:06:28

    Pierniczki norymberskie:)

  • Autor: soraja Data: 2016-12-11 11:23:39

    rolada jabłkowa z morelami. . . 

  • Autor: Bahati Data: 2016-12-11 11:41:50

    Lekko koslawe paczki z dzemem truskawkowym. :)

    Dopisano 2016-12-11 12:9:28:

    A co to zdjecie takie nalesnikowate? :D az tak brzydkie nie byly!!!

  • Autor: makusia Data: 2016-12-11 14:49:37

    Nie są brzydkie, są mega apetyczne ;)

  • Autor: Bahati Data: 2016-12-11 15:11:44

    Kilka pojechalo do Mediolanu. :)

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-12-11 11:53:53

    wcale nie umawiałyśmy się z Bahati laugh2 ale też mam pączki. Przepis genialnie prosty, bo bez zaczynu i bez wyrastania ciasta

  • Autor: soraja Data: 2016-12-11 11:56:50

    Dziewczyny pączki jak marzenie . Krystyna podziel sie przepisem. . .

  • Autor: Krystyna911 Data: 2016-12-11 12:08:51

    podzieliłam się ;) Zajrzyj do mnie

  • Autor: soraja Data: 2016-12-11 13:52:54

    Dziekuje, . Zajrzalam

  • Autor: makusia Data: 2016-12-11 14:50:34

    smash oszaleję, zjadłabym takiego :)

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-11 17:50:34

    I się zaczęło...gwiazdeczki,aniołki,renifery,dzwoneczki,choinki...kruche ciasteczka maślane,śmietankowo-waniliowe i korzenne :) Kocham ten czas :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-13 11:43:50

    Nutellowa  stefanka ... ))

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-12-13 12:06:44

    Ooooo, megi!!!! Ooooo!! Zjadłabym!... ale nie mam cierpliwości do placuszków.
     :(

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-13 13:04:44

    Jaka cierpliwość , jakie placuszki  Dżani ???.... herbatniki jak karty do gry w Piotrusia układasz i malujesz masą . Ot i po robocie )))

  • Autor: soraja Data: 2016-12-14 17:31:18

    pierniczki, teraz czektają na małą "dekoratorkę" 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2016-12-15 10:44:38

    Aaaa... widzisz!

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-15 17:29:59

    Podjadamy sobie od kilku dni:))

  • Autor: mggi63 Data: 2016-12-16 12:30:23

    A Wy łakomczuszki jedne smash

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-18 10:00:51

    Jest zima, no to jedziemy na zimno  - sernik na karmelowy na zimno z musem malinowym na tle zimowym wink2)))

  • Autor: anrubi Data: 2016-12-18 13:18:05

    Moje pyszności - śliczności wink3

    P.S.

     W 2016 roku Początek astronomicznej zimy - najkrótszy dzień roku wypada 21. grudnia, kalendarzowa 22.

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-18 14:38:51

    Wow...oj megi ale pychota :)

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-18 15:03:12

    Dzięki Misiu za dobre słowo ... Twoje  śliweczki bardzo apetyczne, bardzo lubię połączenie suszonej śliwki i czekolady .)))

  • Autor: iwett Data: 2016-12-18 14:56:19

    O jenyyy .....jakie cudo rolleyes2!
    Megi masz to gdzies w przepisach a jak nie to mogłabyś podać.wacko

  • Autor: megi65 Data: 2016-12-18 15:01:01

    Nie mam w przepisach ... ma na razie ciasto w głowie (ćwiczę pamięć ) i w lodówce ... wink3))

  • Autor: iwciaG Data: 2016-12-18 16:20:42

    Łooo, cudeńko urodziwe i kuszące :)))))

  • Autor: misia123 Data: 2016-12-18 14:40:41

    Śliwki suszone zatopione w mlecznej czekoladzie :)

  • Autor: makusia Data: 2016-12-25 16:07:26

    3 Bit, strucla makowa, sernik z morelami, orzeszki i pierniki :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-02 11:40:21

    Tort czekoladowy z kremem kokosowym i whisky :)

  • Autor: iwett Data: 2017-01-02 11:54:17

    Lea.......szalejesz kobieto !devilish
    Ale cudo......musi być pycha :)
    Tylko robiłaś to wcześniej czy jakaś imprezka dzisiaj ?
    A możesz zdradzić przepis na krem ?

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-04 01:06:56

    Iwett, zaszalałam, a jak... happy2 Imprezka była że hej... balloonguitarist Faktycznie tort wyszedł przepyszny, zwłaszcza z tą %-wą podkrętą... happy Cały przepis wstawiłam już do moich przepisów, więc możesz lukać do woli, a jeszcze lepiej, to sobie zrobić i popieścić podniebienie takim smakołykiem... :)

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-01-08 12:00:06

    Poosiemnastkowe pyszności. Jest jeszcze sernik i pianka z winogronami i galaretką

  • Autor: iwett Data: 2017-01-08 16:27:40

    Fajna ta pianka smiley2
    Z jakiego przepisu robiłaś?

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-01-08 16:31:35

    Pytasz o które ciacho? To ciemne to brzdąc, a to drugie to Kubuś z delicjami produkcji mojej kuzynki

  • Autor: iwett Data: 2017-01-08 16:36:07

    Aaaa.....myslałam, że to ciemne to pianka a to brzdąc happy
    To chodzi mi o brzdąca.

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-01-08 17:04:58

    Brzdąc to na śmietanie robiłam. Na WŻ jest podobny przepis, nazywa się brzdąc poznański ( użytkownika esob1 ). Kremówkę podgrzewam z cukrem i kakao, do rozpuszczenia składników, potem chlodze przez noc w lodówce. Następnego dnia smietane ubijam i zelatynę daje już po ubiciu kremówki ( rozpuszczoną w trochę wody ), a nie tak jak jest w tym przepisie przed chlodzeniem. 

  • Autor: iwett Data: 2017-01-08 17:19:55

    Wielkie dzięki! 
    Popatrze, poszukam.
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin smash drummer

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-01-08 17:37:32

    Dziękuję, ale osiemnastka to mojej chrzesniaczki. Ja to już kolejna zaczęłam ( i bynajmniej nie druga niestety

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-10 17:08:36

    Grzane piwko :)

  • Autor: pwyso Data: 2017-01-11 12:28:43

    ciasteczka z ciasta francuskiego (gotowego) bo szybciej i rogaliki drożdżowe ...

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-11 21:04:13

    Mój Sernik...z pyszną polewą czekoladową wg. ewka63

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-14 08:11:56

    Faworki. :)

  • Autor: mggi63 Data: 2017-01-14 10:38:50

    Paczusie...

  • Autor: Krystyna911 Data: 2017-01-15 12:17:20

    faworki na mascarpne

  • Autor: Rzymianka Data: 2017-01-15 12:29:09

    A przepis gdzie ?  , bo mam ochotę :). Pozdrawiam !

  • Autor: pwyso Data: 2017-01-15 19:26:40

    ale ładny ....devilish

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-15 18:35:22

    Jabłecznik ''musowy''

  • Autor: as Data: 2017-01-15 19:08:32

    Megi robiłaś z gotowego musu? Co do musu dawałaś by zgęstniał po upieczeniu?

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-15 20:02:22

    Tak z gotowego, który sama zrobiłam happy2 ...jesienią.
    Do musu dodałam suchą galaretkę i kisiel. Szczegóły znajdziesz poniżej. ))
    http://wielkiezarcie.com/przepisy/jablecznik-jak-ze-sklepu-14458166024186764910

  • Autor: as Data: 2017-01-15 20:05:46

    Dzięki

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-16 10:17:37

    Słodka Zosieńka

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-16 12:57:17

    No nie!!!!!! Żądam na ten tychmiast namiarów! bigcry

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-16 19:30:06

    Obiecuję, że podam przepis smiley2

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-17 08:38:04

    Bardzo pięknie proszę i niecierpliwie czekam z jęzorem do pasa. :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-16 22:24:30

    Cynamonowe zawijasy. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-16 23:10:47

    Drożdżowa babka bananowo-cynamonowa odrywana z nadzieniem bananowo-czekoladowo-orzechowym :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-18 13:15:47

    Kawałek babki odrywanej :)

  • Autor: bahus Data: 2017-01-18 18:13:52

    Pyszny jabłecznik...

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-19 09:07:12

    Tiramisu z owocami lesnymi i pierwszymi truskawkami w tym roku. :)

  • Autor: soraja Data: 2017-01-19 11:33:32

    O rety! Bahati i te Twoje wypieki i desery.... Super:))))

  • Autor: goplana2 Data: 2017-01-19 18:13:51

    Murzynek

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-01-20 12:06:36

    Szarlotka

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-20 14:33:27

    A na wynos można? laugh2

  • Autor: mggi63 Data: 2017-01-20 17:11:35

    Mozna bo ja bez pytania wzielam grin

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-21 15:49:52

    Gruszkowo-galaretkowe

  • Autor: goplana2 Data: 2017-01-24 16:30:44

    Sernik waniliowy na ciescie francuskim z polewa czekoladowa.

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-24 20:50:30

    A gdzie to cudo można 'namierzyć'. Brzmi pysznie, aż ślinka cieknie :P

    Ja już na półmetku ciasta sezamowo-chałwowego - upiekłam 2 blaty: z sezamem, wiórkami.
    Jutro masy, składanie wieżowca (wyszło wyższe i mam zagwozdkę bo tortownica jest niska) inquisitive.

    Dopisano 2017-1-27 17:2:11:

    Nie polecam tego ciasta z WŻ-et, za suche i gdyby nie ciapki polewy truflowej, to niezbyt smaczne.
    Ale przecie nie wyrzucę - tyle roboty i masełko do sezamu, czhałwy - szkoda.
    Nasączam %%-mi i jakoś wchodzi ...

  • Autor: goplana2 Data: 2017-01-25 09:40:52

    Smosiu, nic prostszego.Ciasto francuskie ponakluwac,na to ser z dodatkami jak do sernika z tym,ze z prawdziwa wanilia,a po upieczeniu i wystudzeniu polewa czekoladowa.blush

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-25 11:37:06

    Dzięki wielkie :))
    Muszę upiec koniecznie, moje smaki waniliowo - czekoladowe, do tego ciasto francuskie pycha.

  • Autor: goplana2 Data: 2017-01-25 12:09:54

    Zapomnialam dodac,ze zanim wylozysz ser, ciasto francuskie nalezy podpiec do zarumienienia. Polecam,bo  sernik jest szybki w wykonaniu no i bardzo smaczny antlers

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-25 13:07:04

    O tym właśnie myślałam - podpiekać czy wylać ser na surowe. Fajnie, już wiem. Dzięki jeszcze raz :))

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-01-24 17:57:14

    Mój prościuch  z borówkami

  • Autor: as Data: 2017-01-26 19:43:25

    Ciastka dwuskładnikowe upieczone przez syna.

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 11:28:12

    As.......nie ma możliwości aby ciastka były 2-składnikowe ?
    Mąka i co jeszcze......jajko, masło czy woda ?  cheesy

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-27 11:36:05

    Woda. :)
    A tak poważnie, to sama jestem ciekawa przepisu.

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 11:48:10

    Nawet jak Mojemu piekę ciastka bo lubi te a'la suchary Beskidzkie to jest :
    mąka, woda, sól i kminek.......ha i już masz 4 składniki. grin

  • Autor: tingra Data: 2017-01-27 12:30:18

    O nie masz racji:))) Oplatek jest z 2 skladnikow: woda i maka....devilish

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-27 12:37:43

    Ale woda jest z dwóch składników... devilish

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-27 12:40:22

    A ja nie do ciebie odpisywalam, a z milosci i przyzwyczajenia i tak pod ciebie sie podpielo!!!
    PS. Z ta woda, jak zwykle, masz racje. :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-27 12:41:32

    A ja właśnie rozkminiałam, o co chodzi. Wyszło mi, że jednak do mnie i wiem o co chodzi. bucktooth

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 12:41:39

    Kranówa?

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-27 12:37:18

    A banany i otreby czy platki owsiane? Da sie. Mozna nawet uznac za zdrowe. Tylko nie upieram sie, ze za smaczne tez sie da. :D

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-27 12:42:42

    Muszę Słońcu Memu Stefana pokazać, bo coś gadał o uratowanych szczeniakach a nie wie, jak dorosły wygląda.

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-27 18:43:46

    Pamietaj, ze moj jest sredni. Znaczy duzy. Sa jeszcze mniejsze i te gigantyczne, ktore sa naaaajpiekniejsze. :)

  • Autor: Beata500 Data: 2017-01-27 18:37:05

    Chyba jednak są . Znalazłam przepis , banany i płatki owsiane . Tylko jaki to ma smak , nie bardzo wiem.

  • Autor: as Data: 2017-01-27 19:42:40

    płatki owsiane i starte jabłka. Zamiast jabłka mogą być rozgniecione banany. Wymieszać. Poczekać by płatki namokły. Formować małe spłaszczone kulki. U nas surowe ciastko miało 40 gram ale mogą być nawet 20 gramowe. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni 15- 20 min.
    Ciastka są bez mąki,jajek, cukru ani tłuszcz.

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 19:49:55

    Aaaa dzięki as za odpowiedź bo nijak nie mogłam pojąć devilish
    Czyli Bahati wygrała.......Brawooo !!!!!!
    Bardzo zdrowe i mało kaloryczne.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-01-29 17:42:00

    Czyli dziewczyny trafiły. I jak, dobre to?

  • Autor: as Data: 2017-01-29 20:35:46

    Dzieciom smakuje. Dla mnie za mało słodkie.

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-01-27 14:47:40

    A ja myśle ze to czekolada i jajka . Czy mam racje? Kiedyś widziałam cos takiego .

  • Autor: wysmakowane.pl Data: 2017-01-27 15:04:00

    A ja ostatnio odkryłam rewelacyjny przepis na domowy sękacz. Cieszy i smakowo i wizualnie. Pychota :)

  • Autor: tingra Data: 2017-01-27 21:04:52

    A ty nic niczego nie odkrylas !!! Bezczelnie chcesz zrobic reklame wlasnego blogu i uwazasz nas za idiotow...wrrrrrr!!!!

  • Autor: wysmakowane.pl Data: 2017-02-02 15:30:36

    Tingra, odkryłam, bo robiłam sękacz kolejny raz i dopracowałam przepis tak, że jest już moim zdaniem naprawdę idealny. :)

  • Autor: Smosia Data: 2017-02-02 21:46:22

    Dziękuję za zaproszenie.
    A nie mogłabyś tego przepisu wstawić na WŻ-et? Bieganie po różnych blogach jest strasznie czasochłonne. Jest ich zbyt wiele, a co gorsze są do siebie bardzo podobne. :((

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 18:01:49

    Sernik z wiśniami.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-27 19:20:08

    Bardzo ,,elegancki" i apetyczny:))

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 19:53:48

    Dzięki iwcia cheesy
    Zajeżdżam swój nowy mini piekarnik  laugh4
    A co bo gwarancja sie skończy i co ...trza wypróbować na wszystkie strony, hehe :))

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-27 20:32:30

    I wiśnie lubię, i kokos wielbię :P
    Do tego ślicznie równiuteńki - po prostu cuuudo.
    Oj konkurencja coraz wyżej poprzeczkę 'wypieka'...
    Odpadam w przedbiegach/'przedpiekach' embarassed

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 20:40:25

    Kochana.dzieki :)
    Tylko to nie ja a mój nowy piekarnik parowy takie "cuda" robi, hahaa 
    Faktycznie para dla sernika stworzona i drożdzówy.
    Dzięki Smakosiu !

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-27 21:46:21

    Pięknie wygląda :) Mój smaczek, mniam... :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-01-27 18:33:35

    Małe pączki z ricottą. ( No dobra!!! Pączusie!!! Dla tych, ktorzy lubia zdrobnienia ;D )

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-27 19:19:17

    ja lubię, ja lubię zdrobnienia......i pączusie   

  • Autor: Lea2 Data: 2017-01-27 21:55:40

    I ja razem z Tobą, tez lubię zdrobnionka... i pączusie również, ale nie bardzo mogę pałaszować, bo organizm się buntuje, a szkoda... thumbsupguitarist

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-27 20:38:56

    Kto nie lubi mini pączków (pasuje?) ... :D Ten łże!
    No tak, pączkowanie już niebawem.
    Warto poćwiczyć (ja poćwiczę silną wolę i zapcham się 'suchelcem' sezamowo-chałwowym) bigcry.

  • Autor: iwett Data: 2017-01-27 20:42:25

    Smakosiu ja czytałam w opiniach...że twarde ciacho ?
    A może trza było je jak piernik w folie owinąć i dodac jabłko do środka ?

  • Autor: Smosia Data: 2017-01-27 20:47:11

    Jestem smośka, ale co tam ...
    A widzisz, nie pomyślałam o tym, czekałam aż samo skruszeje. I guzik :((
    Pocieszające jest to, że mniej go zjem i wiosną będę smuklejsza laugh4

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-28 15:23:04

    Jogurtowo - malinowe

  • Autor: iwett Data: 2017-01-28 17:32:45

    Megi jak zwykle cymesik grin
    A skądes malinki świeże wzięła ???sneaky
    Pychota!!!

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-28 20:28:25

    Iwett.. dzięki za dobre słowo smiley2..Ciasto na cito ale nawet fajnie wyszło ..))
    A maliny .. maliny z dolnej półki z zamrażalnika . Samodzielnie w sierpniu zrywałam ot i wsio happy

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-01-28 18:58:01

    Mniam az mi ślinka pociekła . A obiecałaś nam przepis na ta słodka Zosieńke i co nie ma czy ja zle widzę .

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-28 20:31:02

    No cóż...słowo się rzekło i .. zabieram się za wklepanie przepisu .
    Mariolan dziękuję ,że trzymasz rękę na ... pulsie kuchennym wink2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-30 08:07:03

    Sporo chętnych do jednego kawałka, ale co tam.....i ja się dosiądę, bo kusi okrutnie :))) Mniam.

  • Autor: megi65 Data: 2017-01-30 09:39:32

    Iwciu ... akurat z myślą o Tobie jest zakamuflowałam kawałek ciacha w lodówie ... smug2))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-01-30 09:48:09

    Mmmm.....miło mi Bardzo, jesteś niezastąpiona, prawdziwa kumpelka, Ty wiesz czego mi trzeba Meguś :))))

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-01-30 07:53:08

    Jest karnawał, są chrusty:)

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-01-30 11:14:57

    Ciasto jogurtowe z jabłkami i kruszonka

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-01 11:50:40

    Takie tam drożdżowe kręciołki ... )))

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-01 20:06:22

    ...nikt nie widzi? ....odrywam dwa, aaa coo, na jutro śniadaniowo do koffi ;))

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-01 21:34:41

    Iwciu .. Ty to masz intuicje... wszystkie bułeczki powędrowały do pracy (cześć polukrowałam)  i reszta czeka sobie spokojnie na jutro do cafe. Mikro jest to 10-15s i .. drożdżóweczka jak marzenie shy.

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-01 20:56:05

    Ojojoj...ale pychotarolleyes4.

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-04 22:12:51

    Sernik w cytrynowej czekoladzie ))

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-02-05 14:53:58

    Słodkie cudaki

  • Autor: Krystyna911 Data: 2017-02-05 21:08:28

    karpatkę upiekłam. Krem mocno waniliowy, wzmocniłam spirytusem i ajerkoniakiem domowym

  • Autor: makusia Data: 2017-02-14 14:19:24

    Na sam widok ślinka mi leci, karpatki nie jadłam dawnooooooooooo.

  • Autor: Bahati Data: 2017-02-07 17:52:37

    Scones. Truskawki i smietanka. Ekspresowe i pyszne. :)

  • Autor: tingra Data: 2017-02-13 18:55:01

    Piekne!

  • Autor: Krystyna911 Data: 2017-02-11 21:16:45

    Szarlotka orzechowa

  • Autor: as Data: 2017-02-11 22:03:44

    ciasto z jabłkami upieczone przez syna. 
    Tydzień temu ciasto kokosowe upieczone przez syna. 
    Zaczyna mi się to podobać.

  • Autor: balbisia19 Data: 2017-02-12 20:58:58

    Super że się Synuś udziela w kuchni. Gratuluję As pomocnika 

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-02-13 05:48:03

    Też by mi się podobało. :)

  • Autor: makusia Data: 2017-02-14 14:20:14

    Brawo dla synka, rośnie pociecha dla przyszłej żonki :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-02-13 21:45:33

    Kardamonowe buleczki. :)

  • Autor: makusia Data: 2017-02-14 14:20:56

    A co tam, wirtualnie jedna mogę :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-14 20:25:48

    Deserek :)

  • Autor: makusia Data: 2017-02-15 23:49:31

    Oj, mniami, coś więcej o tym deserku? Wygląda bardzo smacznie ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-16 00:23:14

    To prosty deserek. Na samym dole grapefruit czerwony odfiletowany i pokrojony w mniejsze kawałki, a następnie jogurt naturalny zmiksowany z dojrzałym bananem, zielona warstwa, to drobno pokrojone kiwi i znowu jogurt z bananem. A na wierzchu obrane mandarynki i deserek posypany  prażonym naturalnym sezamem :)

  • Autor: makusia Data: 2017-02-16 01:07:17

    No teraz to już mam jęzorek do pasa :))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-16 10:11:32

    No to teraz koniecznie trzeba taki deserek zrobić :))

  • Autor: Bahati Data: 2017-02-15 12:57:21

    Pączki. :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-15 13:49:35

    ...ja tu widzę jeden....... Niby jak mamy się podzielić tongue3

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-02-15 16:11:28

    ...Iwcia, zabierz te łapy!!! Ryś ma dzisiaj urodziny, to dla NIEJ!!!

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-15 18:02:12

    przecież mnie tu wcale nie było i w ogóle to nie ja.....

  • Autor: makusia Data: 2017-02-15 23:50:12

    Żarłok laugh4

  • Autor: as Data: 2017-02-16 16:19:17

    rogaliki drożdżowe

  • Autor: Bahati Data: 2017-02-16 18:00:38

    Tabliczka wszystkiego najgorszego. ;)

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-19 12:43:19

    Pijaczyna wink2

  • Autor: iwett Data: 2017-02-19 13:09:19

    Hehe..........coś dla mnie happy2..........
    A co to?

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-02-19 16:05:13

    Moje pierwsze pączusie  zrobione samodzielnie

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-19 19:46:53

    Brawo Ty thumbsup

  • Autor: mariolan76 Data: 2017-02-19 22:37:35

    Brawo ja !

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-02-20 12:06:41

    Łomatko! Takie, jak uwielbiam. Wysmażone na ciemny brąz (nie toleruję jasnych pączków) i obtoczone na ciepło w cukrze pudrze. Mniam po tysiąckroć!!!! Ja chyba jutro zrobię po raz kolejny.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-02-22 22:38:37

    Zawijane bułeczki :)

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-26 15:56:39

    Tiramisu truskawkowe

  • Autor: misia123 Data: 2017-02-26 15:59:20

    O mamo...wygląda rewelacyjnierolleyes4.

  • Autor: iwett Data: 2017-02-26 16:21:49

    No, no megi zaszalałaś........Pyszka......mniamrolleyes4

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-26 17:14:17

    Megi suwmiarka mierzysz i odcinasz kawaleczki,ze takie rowniutkie :-D

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-26 20:08:27

    Dziękuję za miłe słowa ... Kobietki ale to było szaleństwo wymuszone.Truskawki  i herbatniki włoskie czekały do zagospodarowania ..a  biszkopt wspólnie z mężem niteczką przecięty smug2.
    Reszta już bez poziomicy )))

  • Autor: tingra Data: 2017-02-26 23:06:07

    Jak zwal tak zwal smash....ten wypiek nie ma prawa nazywac sie Tiramisu !!! Kurcze nastepne wcielenie bedzie pewnie z miesem wolowym i whiskey....wrrrr!!! Napewno bardzo smaczny ten kawalek pieknie ucietego placka, ale na litosc niebios nazwij to ciastem truskawkowym a la megi a nie Tiramisu!!!

    Polecam przeczytac autentyczny przepis na Tiramisu , co dzisiaj w sferze internetu nie powinno byc zadna trudnoscia! Wkurza mnie niesamowicie nazywanie potraw , wypiekow "a la" jako autentyczne ,mimo , ze sa niezgodne z receptura pochodzaca z danej kulinarii!!! WRRRRR

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-27 07:52:19

    Ja użycie słowa a'la uważam za stosowne właśnie, tam gdzie ,,wytwór" ma przypominać to coś z nazwy, ale nie jest idealną kopią, idealnym wykonaniem itd.
    Jednak sugeruje podobieństwo do oryginalnego przepisu, naprowadza czytelnika przepisu na tory smakowe (jeżeli zna potrawę).

    Poniżej definicja.....

    à la (w rodzaju, na sposób, jak)
    à la [wym. a la] «wykonany tak, by przypominał kogoś lub coś, np. cielęcina à la flaczki»

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-01 08:39:09

    Iwciu, a gdzie widzisz "a'la"? Poważnie pytam, bo może mi coś umknęło.

    A niech tam.... dodam jeszcze, że moje oczy też ta nazwa "ubodła".
    Megi65... wymyślająca przepiękne, poetyckie nazwy dla swoich ciast...  a tu nagle "tiramisu truskawkowe"... :(

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 08:57:21

    W nazwie Megi nie ma, ale Tingra wypowiedziała się tysz na temat tego w nazewnictwie...

    Cyt. ,,Wkurza mnie niesamowicie nazywanie potraw , wypiekow "a la" jako autentyczne ,mimo , ze sa niezgodne z receptura pochodzaca z danej kulinarii!!!"

    I ja bardziej do tego się wypowiedziałam...:)) Bo jeśli się używa a la to właśnie dlatego, że nie jest to przepis autentyczny, a na wzór....

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-01 11:38:35

    Rację masz, kobito!

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:14:46

    Niestety nie zrozumialas, albo ja sie niewlasciwie wyrazilam. Mnie chodzilo o to, ze gdyby bylo "a la" w tytule , to moglabym nie reagowac. To ciasto nie ma nawet prawa nazywac sie "a la", bo nie ma nic wspolnego  z "tiramisu". Pozdrawiam.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 10:26:58

    Iwciu, zgadzam się z Tobą całkowicie... Właśnie z nazewnictwem, to tak jest jak napisałaś. Zresztą nie rozumiem tego, że komuś przeszkadza nazwa taka czy inna. To zwykle czepianie się... Autorka ciasta miała taki pomysł na swoje ciasto, więc nazwała go sobie tak jak jej się podobało i tyle... :)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 10:29:31

    Dokładnie....nazwała tak jak jej się podobało, a i zamieściła notatkę w przepisie, że nie ma na myśli ,,prawdziwego" o tej nazwie ciacha......;)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-01 10:31:07

    To nie jest takie proste. Zalozmy, zapraszasz gosci na impreze w danym stylu. Na przyklad planujesz dania jednej z kuchni swiata. Wpisujesz klasyczne nazwy potraw i...jakie zdziwienie gdy podajesz dumna zupelnie inne potrawy niz powinnas, bo ktos napisal "golabki" a zrobil kapisniak ale tak mu sie skojarzylo przy gotowaniu i tak sobie nazwal.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 10:33:32

    Ale czytając przepis widzisz, że.......
    zamieściła notatkę w przepisie, że nie ma na myśli ,,prawdziwego" o tej nazwie ciacha......;)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-01 10:35:15

    Nie odnosze sie do przepisu megi, tylko ogolnie do nazewnictwa.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 11:08:11

    Tak to ja rozumiem.....
    Nazewnictwo zaprowadzi mnie nowicjuszkę do przepisu, o którym nie mam pojęcia i jeśli autor nie udzieli wyjaśnienia, że jedynie wzorując się na oryginale stworzył swój misz masz, nie będę świadoma, że robię niewłaściwy przepis......Ufffff ;))

    wink2

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:40:08

    Prawidlowo rozumiesz:)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-01 11:47:42

    Cóż... mam wrażenie, że gdyby nie chodziło o Megi... dyskusja wyglądałaby inaczej.... :) bo co wolno wojewodzie...

  • Autor: iwett Data: 2017-03-01 11:54:17

    Dżani ........a jak mam nazwać naleśniki  nadziewane budyniem z serkiem i bananem z polewą kukułkową?
    Ja se nazwałam krócej.......banamarama.....hehe......i kto mi zabroni ???  devilish
    No chyba, że kto znajdzie w google prawdziwą nazwę której ja nie znam  sneakylaugh4

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-01 12:06:32

    Kukuła z bananem... że się tak wyrażę... lipsrsealed2

  • Autor: iwett Data: 2017-03-01 13:13:57

    Haahaaa ........dobrelaugh4
    Ale to przepis na męską stronkę, że się tak wyraże devilishdevillaugh4

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:38:32

    Dokladnie Dzani ....thumbsup

  • Autor: megi65 Data: 2017-03-04 20:22:18

    Aj Dżani  jak ja tam wojewoda ... upss odmieniam prawidłowo ''wojewodzina'' ... co właściwej nazwy ciasta ''ni ma '' laugh4.

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:42:18

    Notatka zostala zamieszczona po mojej "uwadze" na nazwe wypieku... :D

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 15:46:29

    Tego nie wiem ,nie wnikam.....Jest!

  • Autor: megi65 Data: 2017-03-04 20:16:48

    Tingro ... Absolutnie tak nie było ... Najpierw zrobiłam focie i  na talerzyku Wam podałam tiramisu truskawkowe i zabierałam się zaraz za wklepanie przepisu . 
    Byłam lekko zdziwiona ,że nie doczytałaś przepisu a ściślej mego prologu do recepturki. Tam od razu jest wyjaśnione ))))
    No nic... się nie stało ... trochę przy ciastku było dyskusji ot i wszystko. Nie wiedziałam ,ze taka dyskusja się rozbujała... jak w polskim parlamencie happy2..
    Pozdrawiam wieczorowo i wiosennie ))
    Czuwaj !!!

  • Autor: tingra Data: 2017-03-05 12:44:03

    Megus, wierze Ci :)

    Fajnie, ze wrocilas do zywych, bo sie nerwilam i nie tylko ja :)))

    Zaloz nowy watek, bo ten dluuugi sie zrobil i czestuj nas wspanialosciami ....pamietaj tylko, ze czuwamlaugh4

    Pozdrawiam slonecznie i zimowo (u mnie) heart

  • Autor: megi65 Data: 2017-03-05 18:09:44

    Tingro cały czas byłam żywa ale zarobiona po pachy i nie zerkałam na słodki wątek..
    Owszem ale tylko na ''tacki'' czyli fotki kto co słodkiego stworzył ...
    Dyskusji absolutnie nie widziałam i dopiero wczoraj doczytałam smash.
    A dzisiaj na zrobiłam cytrynowca pyszny ale ale ten nieszczęsny budyń...jak ech jak nie budyń (((

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-05 20:24:39

    Noooo.......to Bahus miał rację z tym budyniem hmm sneaky

    Cieszę się, że jesteś......i jak zawsze zdystansowana ;))

  • Autor: patrycja1 Data: 2017-03-03 14:08:21

    Chyba nie rozumiem, to po co tak nazwała...? , żeby w notatkach do notatek prostować...??....

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 10:44:49

    A dla mnie, to jest proste. Każdy robi tak jak uważa i jak mu w duszy gra... Jeżeli robię imprezkę, to tylko w takim stylu jaki mi pasuje, a czy to komuś odpowiada czy nie, to już jego sprawa... Nie każdemu wszystko musi się podobać i albo się dostosuje i zaakceptuje, to co jest albo może przenieść się gdzie indziej... Jego wybór... :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-01 11:30:55

    Czasem czlowiek chce sprobowac czegos nowego, czegos, czym zachwycaja sie ludzie w innym kraju. Czasem kokezanka wraca z wycieczki i opowiada, ze jadla potrawe x i byla wysmienita. Znajdujesz przepis na potrawe x z drugiego konca swiata, liczysz, ze sie sie przekonasz, czy zachwyt byl zasadny i po jakims czasie opowiadasz, ze jadlas x zrobione z tego i tego...robiac z siebie debila, bo ta potrawa jest zupelnie czyms innym. Zaufalas komus, kogo poniosla ulanska fantazja przy nazywaniu potrawy. :D

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 12:37:00

    Rozumiem, ale każdy podchodzi do tego inaczej. Jeżeli chciałabym skosztować oryginalnej potrawy w danym kraju, to chętnie bym to zrobiła będąc w tym kraju. I nie opieram się na opinii innych w sprawie smaku czy też nazwy danej potrawy. Sprawdzam potrawę pod względem smakowym... Nie wnikam w nazewnictwo, bo to dla mnie najmniej ważne... Sama lubię bawić się w przerabianie  potraw, bo lubię różnorodność... Cenię sobie kreatywność... :D

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:37:01

    Bahati , dokladnie wytlumaczylas o co mnie chodzi, dziekuje bardzo! :) Niestety tutaj to walka z wiatrakami, bo przeciez "wolna amerykanka" w nazywaniu potraw jest nagminna na WZ i nie latwo przekonac kogos, ze powinien ze wzgledu na publikowanie trzymac sie prawdy. Nie mowiac juz wlasnie o tych nie majacych pojecia o tym, ze sa oszukani bzdurnymi nazwami nie autentycznego przepisu.

    Zwracam uwage na niewlasciwe przepisy zamieszczane w kuchni szwedzkiej, ktora ja zalozylam na WZ i oczywiscie otrzymuje przewaznie odpowiedz, ze sie czepiam nie wiadomo po co i o co smash

    Pozdrawiam:)

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 15:44:47

    Cyt. ,,Zwracam uwage na niewlasciwe przepisy zamieszczane w kuchni szwedzkiej, ktora ja zalozylam na WZ i oczywiscie otrzymuje przewaznie odpowiedz, ze sie czepiam nie wiadomo po co i o co smash"

    Hahaha..... Po to żeby było wszech obecne poruszenie / przemyślenie ;)) Ogółem ruch na WŻ ;))

  • Autor: iwett Data: 2017-03-01 15:47:34

    iwcia ale ja sie boje, że nasza kochana megi już żadnego przepisu nie zamieści albo każdy nazwie 
    n/n  sad2

  • Autor: iwciaG Data: 2017-03-01 15:52:19

    Megi to silny zawodnik o wybitnym talencie ,,ciachowym"......nie takie rzeczy i z nie takimi dawała radę hihi..... Pewnikiem doceni otwartą pogawędkę, otwartą i twórczą przez większość i będzie tworzyć nadal smaczne cuda dla nas.....;))

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:54:31

    E tam iwett, nasza "megus" silna kobita, nie boj sie .....bow

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:48:43

    Hahaha Iwcia :))) thumbsup

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 15:20:52

    Lea , dla Ciebie wsia ryba jakie nazewnictwo nadaje autor , dla mnie to brak szacunku wobec innych. We wlasnej ksiazce mozna nazywac ten wypiek "kanapka rybna", ale jak sie cokolwiek publikuje obowiazuja inne zasady nadawania  nazw. Pozdrawiam.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 20:15:53

    Tingro, właśnie Autorka czyli w tym wypadku Megi nazwała swój wypiek tak jak uważała i właśnie umieściła ten przepis we własnej książce. A poza tym nigdzie nie widziałam zasad, które miałyby obowiązywać w nadawaniu nazw własnemu wypiekowi. I zgadzam się z tym o czym wyżej napisała Iwcia, a wytłumaczyła dokładnie w czym rzecz... Pozdrawiam :)

  • Autor: tingra Data: 2017-03-01 22:44:10

    Lea, nie rob ze mnie idiotki, bo na to nie zasluzylam whip  Musze wierzyc, ze rozumiesz o co mi chodzi , ze rozumiesz roznice miedzy wlasnym zeszytem z przepisami a publikacja na forum.

    Rozumiesz prawdopodobnie roznice miedzy nazwaniem WLASNEGO wypieku jak sie ma ochote a nazwaniem tego przekladanca serowego Tiramisu? Bo jak nie,  to rozmawiam z przedszkolakiem, a to nie ma zadnego sensu.... Pozdrawiam:)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-01 23:52:21

    Tingro, rozumiem, że każdy ma swoje zdanie na dany temat i właśnie ja takie mam. I nikt mnie nie zmusi do tego żebym przytakiwała czemuś, co jest dla mnie oczywiste. Natomiast nie zrozumiała  jest dla mnie Twoja irytacja i robienie wielkiego hałasu o nazwę własnego przepisu na ciasto, które Autorka nazwała tak jak jej się skojarzyło i spodobało. Każdy kto założył konto na WŻ-cie ma własną książkę z przepisami, którymi może się dzielić z innymi użytkownikami udostępniając swoje przepisy lub zatrzymując je tylko do własnej dyspozycji. Należy się cieszyć, że taka osoba jak Megi, która znakomicie piecze swoje wspaniałe ciasta ma ochotę i czas, żeby przekazywać swoje przepisy i prezentować swoje wypieki, jak również ma prawo do własnego nazewnictwa swoich wyrobów. A jak się komuś nie podoba dana nazwa w jakimś przepisie, to po prostu niech na nią nie patrzy i omija żeby go nie drażniła, bo przecież nie ma co się bać, że go nazwa ugryzie i zrobi kuku. Dalsza dyskusja w tym temacie jest dla mnie zbędna... Pozdrawiam :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-02 06:44:17

    Dla mnie przepis udostepniany jest jak produkt na polce sklepowej. Jesli zwykle mleko nazwe mlekiem sojowym, postawie na polce w ladnym opakowaniu, to klient co prawda moze porownac sklad z innymi produktami i przekonac sie, ze to mleko jest krowie. Moze tez skusic sie ladnym opakowaniem, zaufac producentowi bez czytania skladu i umrzec z powodu reakcji alergicznej. Watpie, zeby ktos nie obwinil producenta na podstawie tego, ze "mial fantazje". W moim zeszycie w szufladzie moge sobie nazwac skrzydelka pieczone koktailem truskawkowym. W moim zeszycie, w mojej szufladzie, nie udostniac innym.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 10:04:52

    Na szczęście WŻ, to portal kulinarny, a nie sklep. Zarówno na tym jak i też na innych tego typu portalach jest multum różnych przepisów z "fantazyjnym nazewnictwem" i każdy może sobie przeglądać i wybrać produkt, który mu odpowiada. Wszystkie przepisy są dostępne i każdy może wybrać sobie taki jaki mu pasuje. Jak również każdy z przepisów zawiera opis wykonania ze składnikami, tagami, grupami i zdjęciami, więc przeglądając dany przepis widać wszystko jak na dłoni z czego się składa i jak wygląda. I w związku z tym nie ma mowy o żadnej pomyłce. Może się skusić i zrobić samodzielnie swój wypiek lub zrezygnować i wybrać inny odpowiedni dla siebie. :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-02 11:07:49

    thumbsup

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-02 06:34:07

    Czyli jak sernik nazwę makowcem i przepisem podzielę sie z innymi, to będzie ok?chinese

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 10:31:28

    Możesz sobie nazwać swój wyrób jak chcesz, ale tutaj musisz się liczyć z tym, że niektórzy z dziką rozkoszą naskoczą na Ciebie żeby Ci porządnie dopiec...  Chyba że jesteś na tyle odważna i nie będziesz się obawiała nazwać swojego przepisu inaczej niż tego ktoś oczekuje, to ok. A jeżeli jednak się rozmyślisz, to lepiej schowaj swój zeszycik z przepisikami upiększony finezyjnym nazewnictwem głęboko do szuflady, gdzie będzie sobie bezpiecznie leżał z daleka od wielkiego świata, i tak żeby nikt ich nigdy nie zobaczył, bo będzie wielka draka na 102 i więcej fajerek..  :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-02 11:23:08

    No właśnie się zastanawiam, skąd ta wielka draka o przepis.... w której (nawiasem mówiąc0 ty też bardzo aktywnie uczestniczysz. :)
    A najlepsze, że główna zainteresowana wcale nie jest zainteresowana dyskusją... jak sądzę.
    A wy się kłócicie... i kłócicie...
    Idę wklepać i nazwać przepis.

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-02 11:36:52

    Mi na przyklad zupelnie nie chodzi o przepis megi. Mi chodzi o to, ze jak na przyklad zamowie stek a dostane marchewke z groszkiem to sie wku...rze. :) No ale czy tylko uzytkownik WZ moze miec fantazje a kucharz juz nie? ;)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-02 11:54:04

    Nie przegadasz. Nie zauważyłaś, że tingra coś napisała ze dwa razy, ty się odezwałaś. A obrońcy piszą i piszą i piszą i walczą w jakże słusznej sprawie. Kuśwa, jakbym wiadomości z obrad rządu oglądała.
    Życzę piszącym tyle wytrwałości w walce w słuszniejszych sprawach. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 13:16:21

    Wiesz, są takie powiedzenia, że: "Racja jest jak d..a, każdy ma swoją" i "Kto nie z Mieciem tego zmieciem"... Tak to bywa tego rodzaju dysputach... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 13:09:58

    Przykładów na nazewnictwo różnych przepisów jest ogrom. I taki na przykład Sernik, który w oryginale powinien składać się ze składnika podstawowego jakim jest właśnie ser biały czyli twaróg... A niestety tak jest, że niektórzy używają innych składników w ogóle nie mających nic wspólnego z serem ani tym bardziej z nazwą, jak np. tofu lub kaszę, i też opatrują ten wypiek nazwą Sernik. Każdy się inspiruje różnymi produktami, przepisami cz tez nazwami i tworzy swoje nowe wytwory, które kojarzą mu się czasem z podobnym wyrobem. I właśnie z takich kreatywnych inspiracji własnych twórców powstają niezwykłe z nazwy i wyglądu wyroby, które znane są później na całym świecie. I czy się to komuś podoba czy też nie, to każdy jest autorem własnego przepisu, jak również może swój wytwór tak nazwać jak mu się żywnie podoba... :)

  • Autor: Rzymianka Data: 2017-03-02 13:41:08

    Są przepisy klasyczne i  przepisiki. Nazwy potraw znanych na całym świecie nie powinny być zmieniane i upiększane, bo to wprowadza chaos. Przepisiki w kajeciku własnym - owszem.

    "....każdy jest autorem własnego przepisu, jak również może swój wytwór tak nazwać jak mu się żywnie podoba... " , oczywiście, tylko przykładowa nazwa potrawy "Tyramisu" została już przez kogoś użyta i jest jego własnością.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 14:25:07

    Ja już wcześniej wypowiedziałam się na ten temat i nie zamierzam tego dalej wałkować...
    Mam swoje zdanie na ten temat i przy nim pozostanę, a tym masz swoje...
    A jeżeli to Cię tak bardzo interesuje i znasz tego kogoś, którego nazwa została użyta i jest jego własnością, to namierzaj wszystkich, którzy "niewłaściwie czy też niesłusznie" według Ciebie jej używają czy też nadużywają, i to tam do tej osoby skieruj swoje wszelkie spostrzeżenia... :)

  • Autor: tingra Data: 2017-03-03 00:04:17

    Wniosek z tej "dyskusji" jest wedlug mnie jeden. Brak wiedzy u niektorych o orginalnych , zastrzezonych nazwach produktow , dan, wypiekow. Ignoracja do multum , wrecz glupota i na to nikt nie poradzi Rzymianka, ani Ty ani ja, niestety!

    Po co ma sie ktos wysilac , zasiegac wiedzy? Wystarczy przeciez nazwac ser Parmezan osypkiem , ser jak ser i komu to moze przeszkadzac???

    Ty i ja wiemy jakie nazewnictwo potraw jest poprawne, ale nastepne pokolenie , nowicjusze w kuchni przyjma kazda nazwe potraw jako prawidlowa i orginalna.....:((((

    Tutaj widocznie chaos jest mile widziany :)))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-03 06:08:48

    Tingra, kochana daj na luz...ja swego czasu walczylam ze stylistyka,ortografia i lista skladnikow na WZ to walka z wiatrakami.W obecnej chwili  mlodzi ida na skroty i nie zwracaja uwagi na szczegoly.Kto chce to czywiscie trzyma sie scisle regul i nie tylko kulinarnych.Nie mamy na to wplywu bo kazdy z nas jest inny,ma inny charakter,nawyki i wychowanie.Na WZ jest totalny balagan od wiekow.Przepisy w kategoriach to jeden mix a nazewnictwo rowniez bo np. coz to za flaki z zoladkow czy kurczaka ? Jeden totalny balagan,ktory tworzy rowniez sam admin.Probowalam kiedys pomoc makusi ulozyc jak nalezy przepisy...z dobrej woli...ale to robota do nieprzerobienia.Przede wszystkim nikt tego nie ogarnial od poczatku,nie czuwal nad  tym i jest jak jest a nawyki tez pozostaly.Mnie to juz po prostu nie wzrusza...szkoda zdrowia na takie rzeczy raczej zostawie na gorsze czasy wink2

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-03 10:52:36

    A ja dodam,l że wyluzujmy i skończmy, bo, najprawdopodobniej, robimy megi przykrość.... a kto jak kto, ale ona sobie nie zasłużyła. Buziak, megi. :)

    A ja wczoraj piekłam wieczorem drożdżówki z: ser+nutella+wiśnie lub ser+konfitura cytrynowa+wiśnie. Jak coś zostało, to zdjęcia będą. Kiepskie ale będą. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-03 12:03:06

    Też jestem tego zdania... :)

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 12:48:12

    Ja się nie kłócę, a jedynie wyrażam własne zdanie i mam do tego prawo. Jak również mam prawo uczestniczyć aktywnie w tym czy też innym wątku, nie uważasz ? Nikomu tu się nie dogodzi, jeżeli uczestniczysz aktywnie w jakiejkolwiek dyskusji to źle, a jak siedzisz cicho i się nie odzywasz, to też niedobrze, bo wtedy jest się mało aktywnym... I w jaki sposób by to ująć w słowa, to wychodzi na to, że zawsze będzie coś nie w porządku i nie tak... :)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-02 12:58:14

    Lea, chodziło mi o to, że ta nazwa nie jest warta aż tak wielkiej dyskusji tutaj, w tym wątku. A dyskusja zrobiła się wybitnie jednostronna.
    Ja w tym wątku oczekuję pięknych zdjęć przesmacznych ciast, na widok których cieknie ślinka, a nie kłótni.
    A zresztą... nieważne.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 13:28:31

    Dżanina, widzisz, że czasem komuś coś nie pasuje i jątrzy. I chyba niektórzy lubią tą adrenalinę... No właśnie, ten wątek powinien opływać właśnie w takie apetyczne fotki i kierować na ciekawe przepisy, które ktoś z ochotą wstawia, prezentuje i poświęca na to kawałek swojego uszczkniętego czasu, ale tak się zastanawiam, czy w takim układzie w ogóle warto to robić... :)

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-02 12:59:08

    Masz rację, tylko dlaczego wielka nieobecna tak nagle zacichła ...
    Porwała ją wichura czy co? U nas wieje jak na dworcu w Zakopcu:((.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-02 13:32:08

    Kto ma rację, ten stawia kolację... wiseguy Pewnie ma swoje zajęcia... i może łapie ten wiatr... wink3

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-03 06:05:04

    Smosiu, a dziwisz się, że zacichła? A po co miałaby uczestniczyć w tej burzy? W szklance wody zresztą...

  • Autor: Smosia Data: 2017-02-27 08:59:38

    Megi zrobiła to celowo, by ożywić wątek i teraz pewnie chichra się przed monitorem.
    Oj zadziora z Ciebie Meguś, fajnie przynajmniej coś się dzieje w ten piękny poniedziałkowy poranek :)).

    Dopisano 2017-3-1 11:35:42:

    Megi - pobiłaś rekord (od poniedziałku do środy) w tym wątku. Chyba jeszcze żadne ciacho nie miało tak długich i wnikliwych analiz :DD.
    Ciekawe czy ktoś przebije Twoją '3-dniówkę'? 2thumbsup
    Miłego, słonecznego dzionka :))

    Dopisano 2017-3-2 12:48:9:

    Moje gratulacje - 4-ty dzień, a dyskusja wrze na całego.
    Czy zaliczy 5-teczkę ???

    Pozdrowionka, trzymajmy się ciepło - pogoda skisła i straszy znowu zimą.

    Dopisano 2017-3-3 11:48:39:

    lipsrsealed2

    Słoneczne pozdrowionka :))

  • Autor: megi65 Data: 2017-02-27 10:08:31

    Smośka .. bingo )) Rozgryzłaś mnie. Prowokacja była niezamierzona ot tak wyszło .Miałam już napisane ''Tiramisu truskawkowe .. powiedzmy i buźka uchachana'' ale doszłam do wniosku a zrobię na poważanie.
    Poczekam komu się nie spodoba przepis i wskaże jedynie prawidłowy przepis a mnie postawi do kąta laugh4
    Polecam się na przyszłość jako dyletantka i matoł kuchenny wink2.

  • Autor: iwciaG Data: 2017-02-27 10:15:39

    Hahaha......moja Ty ,,pozytywna wariatko" 2thumbsup

    Uściski posyłam:))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-02-27 10:24:59

    Haha pociesz sie moja droga megi,ze takich jak Ty sa miliony co to z oryginalu smia tworzyc podrobe laugh4

  • Autor: Bahati Data: 2017-02-27 11:37:46

    tiramisu to nie tylko smak kawy. Robie truskawkowe, czekoladowe, z owocami lesnymi, ananasowe...ale..zawsze na bazie bardziej klasycznego kremu (z jajkami) lub bardziej nowoczesnej mody czyli ze smietana, bez jaj. Megi, twoj przekladaniec serniczkowo-truskawkowy jest bardzo przyjemny dla oka. :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-02 12:52:42

    A wystarczyło napisać "Tiramizu .......hehee happy2

  • Autor: Smosia Data: 2017-03-02 18:39:35

    U nas nazwę (lodów) przekręcamy na 'Tyraj misiu'. Tiramizu bardziej wykwintnie brzmi, nawet od oryginału - zastrzeż i opatentuj, bo ci ukradną :D.

  • Autor: iwett Data: 2017-03-02 18:51:49

    No i patrzaj......wpisałam z ciekawości w googielka to tiramizu i ni ma .....smug
    Od razu wyskoczyło za to Tiramisu....cheesy
    No to nazwe mam ....hmnnn teraz tylko by trza jakie ciacho pod to....... hehelaugh4.
    Musze do megi uderzyć......hihih :D

  • Autor: Krystyna911 Data: 2017-02-26 20:59:59

    Placek z orzechami

  • Autor: ja-żaba Data: 2017-03-01 06:42:10

    Miałam 10 gramów drożdży, które nie mogły się zmarnować;)  Powstały więc bułeczki baaardzo mleczne:)
    Baaardzo, bo zamiast mleka 3,5% użyłam skondensowanego 10%.

  • Autor: tingra Data: 2017-03-02 23:22:42

    O jakie fajne ci wyszly! Przepis wstawisz? Mam puszki kondensowanego mleka i nigdy mi na mysl nie przyszlo uzyc zamiast mleka o nizszym procencie tluszczu:) Czlowiek uczy sie cale zycie i nigdy nie jest za pozno:)))

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-03 11:53:51

    Serniczek wiosenny :)

  • Autor: iwett Data: 2017-03-04 09:41:35

    Co prawda już dawno po tłustym czwartku ale ja sobie zdjęcia zbieram i potem wrzucam dlatego tak często...... raz na pół rokulaugh4
    Ale żeby nie było, że nie robiłam devilish
    Moje faworki i pączki z budyniem i jagodami z polewą kukułka+nutella (coś mi ostatnio ta polewa baaardzo posmakowała hehe grin)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-06 09:30:07

    Specjalnie tak późno umieściłaś...   żeby nikt nie mógł się poczęstować. Sknerusico jedna! :D

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-04 15:29:36

    Ciacho bez pieczenia. Budyn, domowa masa krowkowa z mascarpone, kremowka, herbatniki.

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-06 09:30:57

    Oooo!!! To ciasto to musi być tłuste. bucktooth Zjadłabym!

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-10 18:26:59

    Koktajl jarmużowo-owocowy :)

  • Autor: Bahati Data: 2017-03-10 19:52:57

    Cynamonki z philadelphiowym lukrem. Moje ukochane. :)

  • Autor: misia123 Data: 2017-03-11 19:20:18

    Szarlotka z bitą śmietaną i cukrem pudrem :)

  • Autor: as Data: 2017-03-11 22:39:08

    muffinki jabłkowo, kakaowo cynamonowe zrobione przez syna.

  • Autor: Lea2 Data: 2017-03-16 15:42:13

    Dzisiaj u mnie koktajlowo... :) Na życzenie M koktajl mieszany, a dla reszty koktajle dwuwarstwowe.  daisy

  • Autor: as Data: 2017-03-16 15:56:46

    Tarta jabłkowa zrobiona przez syna z tego przepisu http://wielkiezarcie.com/przepisy/najlatwiejsza-tarta-z-jablkami-30017378.

  • Autor: megi65 Data: 2017-03-16 19:27:23

    Fajnie as ,że przepis podajesz ale my chcemy zobaczyć kawałek tarty aby ... młodemu pogratulować happy
    Aparatów tel. z funkcją foto u Ciebie przecież dostatek .. ))

  • Autor: as Data: 2017-03-16 21:14:45

    Proszę bardzo.

  • Autor: megi65 Data: 2017-03-16 21:23:25

    Bardzo dziękuje ... ciasto apetyczne, syn zdolny i mama robi fajne fotki ))
    (Następnym razem jedno ujęcie cyknij  en face ...)))

  • Autor: mggi63 Data: 2017-03-16 21:59:47

    As, gratuluje zdolnego syna :-) No i Twoja w tym zasluga oczywiscie :-)

  • Autor: Dżanina Fonda Data: 2017-03-17 08:39:31

    Ja to raczej rzadko kogoś chwalę, ale pozazdrościć takiego dzieciaka. thumbsup

  • Autor: makusia Data: 2017-03-17 11:38:45

    Pysznie wygląda ciacho:) Przekaż synkowi nasze pochwały, zasłużył :) 2thumbsup

  • Autor: makusia Data: 2017-03-17 11:54:19

    Kontynuacja: http://wielkiezarcie.com/forum/13843276536827237417

Przejdź do pełnej wersji serwisu