Wczoraj o godz. 19 telefon " zapowiadający się " a w domu 2 jabłka, kompot z wiśni, twarda margaryna w lodowce...... więc tylko coś kruchego na proszku - ale wyrobilam sie do północy
Lea 2 - nadzienie do naleśników - rozumiem, że banany rozgniecione z twarożkiem - jakiś cukier / zapach ?
Mariateresa, tak banany rozgniecione, pokropione sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i wymieszane razem z serem i dodatkiem miodu mniszkowego zamiast cukru. Oczwiście dosłodzić możesz czym chcesz według własnego uznania. :) Dobra gospodyni, to zawsze ukręci choćby z niczego coś dobrego... :)
Dziś już za ciemno na zrobienie zdjęcia. Jak jutro nie zapomnę to zrobię. Jutro mam zabiegany dzień bo syn i córka jadą na długi (ponad 6 godzinny) turniej szachowy, a syn nie ma nawet jeszcze prowiantu kupionego bo dowiedział się dopiero dziś po godzinie 20 o tym, że bedzie grał w tym turnieju.
Megi to na wypadek jak byś miała ochotę spróbować :) Spód zrobiony z herbatników,orzeszków ziemnych i masła. Masa serowa połączona z masłem orzechowym. Wierzch to polewa z mlecznej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych :) Spód... 2 op herbatników pettit bery zmiksować w rozdrabniaczu z garścią orzechów ziemnych,dodać 100g roztopionego masła i jeszcze chwilkę miksować, do połączenia składników.Masą wylepić tortownicę. Masa serowa... 1 kg twarogu sernikowego zmielonego 5 szt. jajek 300 g cukru 250 ml śmietany 12% 400g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 2 budynie śmietankowe Zmiksować razem wszystkie składniki : twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, cukier, budynie i masło orzechowe na gładką masę. Masę wylać do tortownicy i piec sernik ok 1 godziny w 180 stopniach. Polewa ... 2 mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością śmietany kremówki.Na ostudzony sernik wylać polewę i posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi .
:) Urocza psia morduchna:) Przepis nie jest z WŻ, ale jeśli masz ochotę, to tutaj go przedstawiam:)
biszkopt z 3 jajek lub okrągłe biszkopciki
0,75 l. soku pomarańczowego 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru kostka masła
0,5 l. śmietany kremówki 2 op. śmietan-fix Tortownicę (26 cm. średnicy) wykładamy biszkopcikami lub, jak wcześniej napisałam, pieczemy biszkopt z 3 jajek. Na soku pomarańczowym gotujemy budynie i do gorącego "wkręcamy" dobrze schłodzone masło.Masę wylewamy na biszkopt, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki, co by nam stężała. Ubijamy kremówkę, wykładamy na masę, posypujemy kakao i gotowe. Szybko, łatwo i całkiem smacznie:)
Bahati ja tam słodziła Ci nie będe, foto w bikini tez odpada, bo na wieloryba nikt nie uszył, kasy brak więc nie da rady Ci zapłacić, ale jakbyś tak przez zupełny przypadek i w pełni nieświadomie uznała, że jednak coś Cię podkusi i okażesz odrobine litości, to podeślij biednej kobiecie (czyli mnie, to tak dla jasności ) przepis na to cudeńko.
Dopisuję dalszą część komentarza, ponieważ nie wiem dlaczego tak się dzieje, że nie wstawia się cały tekst tylko kawałek... :( As, jesteś wspaniałą mamą, że uczysz dzieci samodzielności, bo to bardzo im się przyda w dorosłym życiu...
Dopisano 2017-4-3 13:2:15:
I znowu nie ma dalszej części komentarza... Napradę nie wiem co się dzieje... :(
Aaaa to ja wczoraj miałam to samo :) Ostał mi sie jeden wiekszy homo 400g dorzuciłam kremówke i milky waya tyle ,że niepotrzebnie zrobiłam spód muffinkowy. Tak za mną chodziły te muffiny to se mysle zrobie 2 w 1. Ale co tam ......wciągnie sie
Można sobie w różny sposób midyfikować. Ja zrobiłam bez żadnego spodu, bo już nie chciało mi się dłużej bawić. I dodałam jeszcze ugotowane ziemniaki i kaszę mannę. Wyszedł równy jak stół... :)
A co nie mogię, jak Bahati może, to ja też mogię se chcieć... Wszystkiego nie pożre, nie będę taka i zostawię parę okruszków dla innych, niech sobie też posmakują... No i widzisz, jaka jestem szczodra...
Mggi, a widzisz, że ja postawiłam całą blaszkę + jeszcze talerzyk z dużym kawałkiem sernika i nazwano mnię chitrą, bo chciałam inszego pokosztować, ale okruszkami też się podzieliłam... Mogę dać nawet talerzyk do wylizania, a niech tam mają...
No taka tajemnica,ze akurat nanalezy pisac na priv :-D To Ci iwett odpowiem,ze niektorym wlasnie jak widac przeszkadza moja aktywnosc zgodnie m.in.z tym co napisalas bo tak to odbieram....no coz towarzystwo to sobie dobieramy w domu a tu jak komus nie pasi to moze opuscic teren
E tam .......zupełnie o co inne chodziło z Basią ....co Ty taka przewrażliwiona. A przecież wiesz, że nie wyświetla sie czerwona 1 tzn. nie zawsze więc trza sie jakoś poinromować o liście i gdzieś to napisać. Jeżeli Basi nie ma na Wyjcu no to tutaj napisała. A nie sądzę aby Cie zainteresował puder do twarzy naczynkowej.
Łeł to Ci zazdroszcze bo ja bez tony podkładu to z chałupy nie wyjde nawet do ogródka bo jeszcze nie daj Boże listonosz nadjedzie , heheee I Basia poleciła mi fajny puder ale dość kosztowny i nie wiadomo jaki odcień obrać.
Dżani to nie biszkopty,tylko herbatniki...na spód ciemne herbatniki (kakaowe),masa budyniowa,jasne herbatniki,masa krówkowa(kajmak)jasne herbatniki,masa budyniowa kawowa(do mleka dodałam kawę rozpuszczalną),ciemne herbatniki,bita śmietana z 36-tli i na wierzchu kakao...na wierzchu miała być starta mleczna czekolada,ale domowe łasuchy mi zeżarły :)
Misia, którą cukiernie obrobiłaś ? Biedne chłopaki pewnie teraz wstają o 5 rano żeby pobiegać ale nie dziwie sie takim łakociom tez bym nie odpusciła, he he
Iwett chłopaki-wszyscy trzej na siłkę co drugi dzień latają,najstarszy od 2 miesięcy,reszta dużo dłużej...A ciacha są dwa mojej produkcji sernik krakowski i ten przekładaniec,o który pytała Dżani...reszta to prezent wymienny od mamy przyszłej synowej.
Oooo to weselicho Ci sie szykuje, nooo nooo .....Gratuluję....przyszłej synowej takiej tesciowej i na odwrót. Kiedy ślub ? A chłopakom powiedz, że zamiast płacić to u mnie 2 ha do przekopania , hehe :D:D A ten co sie hajta to młodszy czy starszy ? (no ja jak zwykle ciekawska :)) A jaki prezent wymienny ? Z ciasta na ciasto czy syna heheee :D
Hahahaha rozbawiłaś mnie z tym prezentem, ona mi swoje ciacha i ja jej swoje.Dzieciory na razie się nie hajtają (chociaż...z nimi nigdy nic nie wiadomo),chyba mają zamiar razem zamieszkać.Coś o maju mówili.
No to niech im się wiedzie Nie ma to jak się sprawdzić na skrzyżowaniu "pranie męskich skarpetek X zespół napięcia i całodniowy foch". Nie ma potem zdziwienia, gorzkich żali i rozwodu po roku.
Urodzinowy...Nie wyszło tak jak chciałam,ale to debiut,nowe doświadczenie... Następnym razem będę mądrzejsza...ale smak-myślę,że dobry...bita śmietana z białą czekoladą,konfitura wiśniowa,owoce,czekolada
Wygląda dobrze, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ja w przyszłym tygodniu będę się zmagać z tortem... na I Komunię św. wnuczki... już mam "stresa giganta", ale skoro się podjęłam, nie ma wyjścia, zresztą chcę go zrobić, a trochę adrenaliny nie zaszkodzi chyba..
Hoho misia smakowitości .............a ta czekolada spływająca właśnie rewelacja. A czyje urodzinki ? Ile komu pękło ? A biszkopt taki żółty......pewnie jajca od teściowej , hehe
Iwett dzięki :) ...czekolada miała słynąć,ale do połowy,takie zacieki miały być...jajca od teściowej oczywiście...a pękło potrójnie hahaha- mi ,starszemu synowi i jego dziewczynie...mi oczywiście najmniej,tylko 18.
Upiekłam biszkopt z dwóch jajek, nań wyłożyłam krem budyniowo-śmietankowy z przepisu miodunka 18 http://wielkiezarcie.com/przepisy/karpatka-z-boskim-i-lekkim-smietankowym-kremem-30025505. Kilogram rabarbaru pociachałam na małe słupki, zagotowałam 0,5 litra nektaru wiśniowego z 4 łyżkami cukru, wrzuciłam rabarbar. W 100 ml. nektaru wiśniowego rozrobiłam 2 budynie śmietankowe, dodałam do rabarbaru, zagotowałam. Rozciapoliło mi sie to trochę (wrrr, wcale nie chciałam), wydało zdecydowanie za rzadkie, więc wsypałam jeszcze galaretkę o smaku owoców leśnych. Kiedy rabarbar wystygł, wylałam go na masę śmietankową i wsadziłam ciacho do lodówki na całą noc. Koniec:)
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)
Dopisano 2017-5-25 17:41:31:
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, bitej kremówki, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)
Dopisano 2017-5-25 17:43:34:
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, bitej kremówki, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)
Dopisano 2017-5-25 17:48:27:
Znowu coś jest nie tak chyba moim iphonem, bo wstawiłam zdjęcia u żadne nie poszły, ale tekst zapisał się podwójnie, ech...
Tiaaa Iwciu ..co ja tam mogę...jestem szeregową kucharką i nie wychodzę przed szereg . Bardziej zakurzony i chyba już wyschnięty na kość jest wątek .. Redakcja poleca ... chyba za chwilę roczek stuknie ...
Ciacho z archiwum, bo u mnie tylko soki warzywne
Ale wątek za długi i trza otworzyć nowy ;)
*Torcik na zimno z brzoskwiniami
Na zimno to ja już daaawno, ale soczki Makusiu są jak najbardziej OK :)
U mnie sfinalizowanie zachcianki:
Pyszne zachcianki:)
z ostatnich 3 tygodni
1. orzechowa szarlotka
2. Orzechowiec ze starego przepisu
3. Pysznotka wisniowa
smacznie u ciebie:)
Dzisiejszy deser : mus czekoladowy z avokado z crunch-em z solonych, prazonych orzechow ziemskich z platkami owsianymi+miod. Posypany wiorkami gorzkiej czekolady. Czekolada +avokado smaczne polaczenie:)
Orzechy ziemskie a co to za orzechy bo nie znam ? Chodzi o ziemne?
Bo to sa takie extra NIEZIEMSKIE , znaczy prosto z Virginia orzechy :))))) Oczywiscie chodzi o orzechy ziemne :)
Rozumiem Najsmaczniejsze !
a dzisiaj najzwyklejszy sernik. Z ganache
Makowczyk drożdżowy popełniony w afekcie ..)))
Lecem do Ciebie.
Misiu,nie lataj tylko dawaj tu swoje Racuchy gdzie pytam ???
Mggi w wątku śniadaniowym są.
Przepraszam juz biegne! :-D
Szarlotka zrobiona przez syna. Z moja małą pomocą.
Super As...brawa dla syna :)
As, rosnie mistrz cukiernictwa u Ciebie :-)
Dzięki dziewczyny. Tylko co raz wyżej synowie podnoszą poprzeczkę. Wymyślają co chcą zrobić, a ja muszę im przepisy znaleźć.
As, tylko pozazdrościć:) Masz zdolne dzieci! W ich wieku, to ja nawet do gazówki nie podchodziłam;)
U nas 3 bit bez pieczenia z przepisu bogdzi
Sadystka. :D Ja sobie obiecałam, że do świąt NIC!
Teraz to sadystka, a pamiętasz, kto podsunął mi przepis pod nos?
A nie pamiętam. :D
Naleśniki kokosowe z nadzieniem bananowo-serowym :)
Wczoraj o godz. 19 telefon " zapowiadający się " a w domu 2 jabłka, kompot z wiśni, twarda margaryna w lodowce...... więc tylko coś kruchego na proszku
- ale wyrobilam sie do północy
Lea 2 - nadzienie do naleśników
- rozumiem, że banany rozgniecione z twarożkiem - jakiś cukier / zapach ?
Mariateresa, tak banany rozgniecione, pokropione sokiem z cytryny żeby nie ściemniały i wymieszane razem z serem i dodatkiem miodu mniszkowego zamiast cukru. Oczwiście dosłodzić możesz czym chcesz według własnego uznania. :)
Dobra gospodyni, to zawsze ukręci choćby z niczego coś dobrego... :)
DZIĘKUJĘ Lea2 - w sobotę mam "na przechowaniu" przedszkolaka i zrobię takie na podwieczorek. Miód mniszkowy mnie przerasta, ale użyję innego.
Twoje ostatnie zdanie -
- bo Polki zawsze coś ukręcą choćby z niczego - Pozdrawiam !
Chalka. Mega puchata. Posypana makiem i migdalami. :)
ciasto cappuccino zrobiłam
Mniam...lubię wszelkie kawowe ciasta :)
Muffinki kakaowe z budyniem i czekoladą. Tym razem syn zrobił całkiem sam bo nie było mnie w tym czasie w domu.
Suuuper :) As liczyłam na zdjęcie :)
Dziś już za ciemno na zrobienie zdjęcia. Jak jutro nie zapomnę to zrobię. Jutro mam zabiegany dzień bo syn i córka jadą na długi (ponad 6 godzinny) turniej szachowy, a syn nie ma nawet jeszcze prowiantu kupionego bo dowiedział się dopiero dziś po godzinie 20 o tym, że bedzie grał w tym turnieju.
To życzę powodzenia dzieciaczkom :)
Wstawiam zdjęcia. Z reszty ciasta powstała ładna babka
Sernik mocno orzechowy...z dodatkiem masła orzechowego,polewą z mlecznej czekolady i uprażonymi orzechami :)
Oj takiego serniczka nie jadałam ... )))
Megi to na wypadek jak byś miała ochotę spróbować :)
Spód zrobiony z herbatników,orzeszków ziemnych i masła. Masa serowa połączona z masłem orzechowym. Wierzch to polewa z mlecznej czekolady i pokruszonych orzeszków ziemnych :)
Spód... 2 op herbatników pettit bery zmiksować w rozdrabniaczu z garścią orzechów ziemnych,dodać 100g roztopionego masła i jeszcze chwilkę miksować, do połączenia składników.Masą wylepić tortownicę.
Masa serowa...
1 kg twarogu sernikowego zmielonego
5 szt. jajek
300 g cukru
250 ml śmietany 12%
400g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
2 budynie śmietankowe
Zmiksować razem wszystkie składniki : twaróg, jajka, kwaśną śmietanę, cukier, budynie i masło orzechowe na gładką masę. Masę wylać do tortownicy i piec sernik ok 1 godziny w 180 stopniach.
Polewa ... 2 mleczne czekolady roztopić w kąpieli wodnej z niewielką ilością śmietany kremówki.Na ostudzony sernik wylać polewę i posypać rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi .
Bardzo dziękuję za recepturkę .. zapisana w kajeciku
Balladyna )))
Piękna panienka pośród pól......
Aleeeeż, ona się do mnie szyderczo uśmiecha, hmmmm......
Połknęłabym w całości :)
mafinki
Sam upiekles ?
Zapomniane ciasto Lambada:)
Ojojoj..... możesz zdradzić z czyjego przepisu?
:) Urocza psia morduchna:)
Przepis nie jest z WŻ, ale jeśli masz ochotę, to tutaj go przedstawiam:)
biszkopt z 3 jajek lub okrągłe biszkopciki
0,75 l. soku pomarańczowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki cukru
kostka masła
0,5 l. śmietany kremówki
2 op. śmietan-fix
Tortownicę (26 cm. średnicy) wykładamy biszkopcikami lub, jak wcześniej napisałam, pieczemy biszkopt z 3 jajek.
Na soku pomarańczowym gotujemy budynie i do gorącego "wkręcamy" dobrze schłodzone masło.Masę wylewamy na biszkopt, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki, co by nam stężała.
Ubijamy kremówkę, wykładamy na masę, posypujemy kakao i gotowe.
Szybko, łatwo i całkiem smacznie:)
Pani!!! Dziękuję. :)
Muffiny bananowo-czekoladowe, na jutrzejsza wycieczke Mlodych. :)
Czekoladowa lazania. :)
Lo mamo, zaraz zezre telefon
Nooo kochana jak ja nieciastowa to pochlonelabym bez namyslu ! Robi wrazenie :-)
O rany cudne .
Bardzo ładnie prosze o przepis .
Dzieki . Myślałam ze bedzie trudniejsze .
Włosi mają czekoladowy 'makaron'? :D Jak nie, to dzięki Polce już go mają - super- piękne.
ło matko...super
To jest to, o czym pisałaś na wyjcu? Mmmmm..... do zmałpowania.
Czy ja też mogę poprosić o ten przepis ?
A to musisz prosić Bahati. :)
Bahati ja tam słodziła Ci nie będe, foto w bikini tez odpada, bo na wieloryba nikt nie uszył, kasy brak więc nie da rady Ci zapłacić, ale jakbyś tak przez zupełny przypadek i w pełni nieświadomie uznała, że jednak coś Cię podkusi i okażesz odrobine litości, to podeślij biednej kobiecie (czyli mnie, to tak dla jasności ) przepis na to cudeńko.
No i wez tu sie czegos dorob, czlowieku!!! :D
Moim kosztem!! Moim!! Ze mną to inna sprawa i to pochwalam nawet
sernik z mlekiem w proszku na kawowym murzynku
Śmietanowiec na biszkopcie zrobiony przez drugiego syna
Pysznie wygląda. BRAWO dla syna!
Kurczę, as, szacun dla dzieciaków i dla ciebie - za wychowanie.
As, masz zdolne dzieci i możesz być z nich dumna
Dopisano 2017-4-3 12:59:37:
Dopisuję dalszą część komentarza, ponieważ nie wiem dlaczego tak się dzieje, że nie wstawia się cały tekst tylko kawałek... :(As, jesteś wspaniałą mamą, że uczysz dzieci samodzielności, bo to bardzo im się przyda w dorosłym życiu...
Dopisano 2017-4-3 13:2:15:
I znowu nie ma dalszej części komentarza... Napradę nie wiem co się dzieje... :(Dziekuję Wam wszystkim za miłe słowa.
As, utalentowane dzieci masz ! I widac,ze sie rozwijaja kulinarnie :-)
Murzynki. Słodkie wspomnienie drogi ze szkoły do domu
Ale to nie fotoszop ???
O kurde ..... na kartonie też są 3 sztuki i też takie użarte..
- ale przysięgam iwett że to mój talerzyk !
A może taką użartą kupiłaś? :)
A zdradzisz przepis na te pyszne murzynki? :)
Oła!!!! Te, z dupy pawiana!
Wow! Ale bym sobie zjadla takigo murzynka :)
Smoothie owocowe z pokrzywą, kurkumą i chia...
Koktajl owocowo-ziołowy
Dzisiaj Portokalopita według cmok_wawelski. Jak dla mnie pychotaaaa!
Poplątałam jęzor od nazwy , ale za to odgryzłam sobie na pocieszenie spory kawał
Ja mam do tej pory jęzor poplątany Częstuj się śmiało. ..dokroję. Z sorbetem z mango to czysta kaloryczna poezja
Babeczka Madziulki na cito ..
Wiem juz , ze nie powinnam tu wchodzic ;) Babeczka rewelacyjna :)
Serniczek odzyskowy :)
A jaki to "odzyskowy"?
Taki z któtko terminowych serków wiejskich granulowanego i jogurtów po przeglądzie lodówkowym... :)
Aaaa to ja wczoraj miałam to samo :)
Ostał mi sie jeden wiekszy homo 400g dorzuciłam kremówke i milky waya tyle ,że niepotrzebnie zrobiłam spód muffinkowy. Tak za mną chodziły te muffiny to se mysle zrobie 2 w 1.
Ale co tam ......wciągnie sie
Można sobie w różny sposób midyfikować. Ja zrobiłam bez żadnego spodu, bo już nie chciało mi się dłużej bawić. I dodałam jeszcze ugotowane ziemniaki i kaszę mannę. Wyszedł równy jak stół... :)
Ale pomyslowa jestes :-)
Dziękuję, czasem jakieś ciekawe pomysły wskakują mi do głowy...
Na szybciora muffiny.
Fajniuchne, puszyste muffinki... :)
Lea, muffinki to takie szybki slodkosci i zawsze sie udaja :-)
Mggi, szybko się robi i szybko znikają... :)
Tak :-)
Mggi biorą jedną cichaczem :)
O! Ciuchotko to zrobilas :-)
Sernik krakowski z lukrem...troszkę na spróbowanie, reszta ląduje w zamrażarce na święta.
O nie kochana ! Z tej reszty to tu na moj talerzyk poprosze kawaleczek
I proszę dla mnie kawalątek ukroić...:) Co jak co, ale sernika nie przepuszczę... mniammmm :)
Jak bonie dydy. Aleś chitra. Wczoraj swój upiekłaś, a dzisiaj się pchasz do misiowego. A inni????
A co nie mogię, jak Bahati może, to ja też mogię se chcieć... Wszystkiego nie pożre, nie będę taka i zostawię parę okruszków dla innych, niech sobie też posmakują... No i widzisz, jaka jestem szczodra...
Ja bym nie zostawila. Druga droga do pelni pazernosci przed toba, kochana. :)
Czasem troszkę mnie poniesie i rzucę parę okruszków, a niech tam mają i znają moje miętkie sercunio...
Szyszunie. :)
Super kuleczki ryżowe... Wieki ich nie robiłam, nie wspominając już o degustacji...
Pierwszy raz znalazlysmy ryz. :) Mamooo, pamietasz takie szyszki? Dokupilysmy paczke toffee i deser dzis robila Mloda2. :)
Masz już fajne pomocniczki, które Ci dużo zrobią i pomogą... :)
Brawa dla pomocnicy ! :-D
Czyli dla mnie. Odwinelam kilka cukierkow i uformowalam ze 2 kulki. :)
Super
Oj i ja robilam chyba w ciemnogrodzie
Ostatnio robilam je 9 lat temu. :) Mloda ma dobra pamiec.
Sezon rabarbarowy uważam za otwarty : rzewień z jabłkiem i żurawiną pod bezową pierzyną .
Magi,sezon rabarbaroway made in... ? :-D
No wiesz mgg-oś wszystko czarnoziem kujawski... zbiór wiosenny. Tylko ćwikła z kopczyka
Łeee... mój dopiero z ziemi wyłazi. :(
A mój też już moźna uźywać... :)
Mam dwie odmiany ... jedna biała wczesna już obecna druga malinowa dopiero budzi się ))
Super, a ja mam niestety jedną odmianę i chcę nabyć więcej, bo ta którą mam jest zbyt kwaśnawa, a chciałabym mieć czerwone i słodsze... :)
Ja mam czerwonego śpioszka. :)
Bardzo mniamniuśne ciacho, które woła żeby się nim jak najszybciej zająć i włożyć do gębusi... :)
Lea, tu same sknerusy sa bo postawia jedno ciasteczko i wszystkich czestuja :-D
Mggi, a widzisz, że ja postawiłam całą blaszkę + jeszcze talerzyk z dużym kawałkiem sernika i nazwano mnię chitrą, bo chciałam inszego pokosztować, ale okruszkami też się podzieliłam... Mogę dać nawet talerzyk do wylizania, a niech tam mają...
Lea .. masz nosa .. maślany smak robi swoje . Jakby co to podziel się z mgg-ośką
Megi,Ty mi tu nie profanuj nicka i dawaj drugi kawalek ciasteczka,nie kombinuj !
Nic z tego ...pomyśl .. waga, zakwaszenie organizmu,apteczny kawałek wystarczy .
Basta .... !!!
Niegrzeczna megusia !
Megusia, mam się dzielić tym jedniuteńkim kawalątenieczkiem ? A gdzie resztę ciacha schowałaś, przyznaj się tu zaraz, no ?
Lea, juz nie dopominaj sie bo i tak nic z tego.Upieczesz sama i mnie poczestujesz
Mggi, a pewnie, że niedługo upiekę i oczywiście poczęstuję Cię takim wielgachnym kawałem + gratis okruszynki...
Nooo i gites ! :D
napoleon u mnie. Dobryyyyyyyyyyyy
Nie watpię,że smaczniutki :)
Szarlotka królewska... ktoś chętny
JA!!!
Patuniu to szybciutko póki Darek wszystkiego nie opędzluje :D
I jaaaa !!!
Zapraszam
A to jestem ! :-D
Mggi63...........Ty to wszędzie jesteś
iwett, bardzo spostrzegawcza jestes
Właściwie to nie wiem jak to zrozumieć............???
Bo wiem ,że niektórym działam na nerwy ale też może mam nadzieje w drugą strone.........???
Odpowiedz napisalam na PV.
Dziękuję Basiu.......odczytałam rano i bardzo mi miło.
Dobrego dnia życzę i Spokojnych, Wesołych Świąt !!!
No taka tajemnica,ze akurat nanalezy pisac na priv :-D To Ci iwett odpowiem,ze niektorym wlasnie jak widac przeszkadza moja aktywnosc zgodnie m.in.z tym co napisalas bo tak to odbieram....no coz towarzystwo to sobie dobieramy w domu a tu jak komus nie pasi to moze opuscic teren
E tam .......zupełnie o co inne chodziło z Basią ....co Ty taka przewrażliwiona.
A przecież wiesz, że nie wyświetla sie czerwona 1 tzn. nie zawsze więc trza sie jakoś poinromować o liście i gdzieś to napisać.
Jeżeli Basi nie ma na Wyjcu no to tutaj napisała.
A nie sądzę aby Cie zainteresował puder do twarzy naczynkowej.
Zdrcydowanie by mnie nie inyetesil ! Mam buzke jak pupcia niemowlaka
Łeł to Ci zazdroszcze bo ja bez tony podkładu to z chałupy nie wyjde nawet do ogródka bo jeszcze nie daj Boże listonosz nadjedzie , heheee
I Basia poleciła mi fajny puder ale dość kosztowny i nie wiadomo jaki odcień obrać.
A ja mogę tylko polewę obdżeżreć z góry...... do mnie ona jakoś tak przemawia
Ja chętna...wygląda rewelacyjnie :)
Och, jak dawno nie robiłam. :)
Babka z rabarbarem, gruszkami i bakaliami... :)
Mniami......ale lukier zaraz cały z niej spłynie, bo bockiem leży, to może wyzwolę ją od tego nieszczęścia i zjem
Hahaha, nie zdążyłaś, nie zdążyłaś jej podnieść, bo już babeczki ni ma ;))
A proszę Cię bardzo... :))
Ja juz czekam z talerzykiem
Nadstawiaj talerzyk i ukrój sobie duży kawałek..
Oszzzzzz kurde...chociaż okruchy poproszę .
Nie ma sprawy. bierz nawet wszystkie okruszki...
Syn zrobił ptasie mleczko z brzoskwiniami i galaretką
Syn zrobił pierwszy raz gofry, a córka bitą śmietanę
Naleśniki suzette.
Ciacha :)
Misiu, a cóż to za cudo z biszkoptami w środku?
Dżani to nie biszkopty,tylko herbatniki...na spód ciemne herbatniki (kakaowe),masa budyniowa,jasne herbatniki,masa krówkowa(kajmak)jasne herbatniki,masa budyniowa kawowa(do mleka dodałam kawę rozpuszczalną),ciemne herbatniki,bita śmietana z 36-tli i na wierzchu kakao...na wierzchu miała być starta mleczna czekolada,ale domowe łasuchy mi zeżarły :)
Dzięki. O to mi chodziło. Wygląda pysznie, smakuje pewnie też pysznie. Zapiszę i zrobię.
Misia, którą cukiernie obrobiłaś ?
Biedne chłopaki pewnie teraz wstają o 5 rano żeby pobiegać ale nie dziwie sie takim łakociom tez bym nie odpusciła, he he
Iwett chłopaki-wszyscy trzej na siłkę co drugi dzień latają,najstarszy od 2 miesięcy,reszta dużo dłużej...A ciacha są dwa mojej produkcji sernik krakowski i ten przekładaniec,o który pytała Dżani...reszta to prezent wymienny od mamy przyszłej synowej.
Oooo to weselicho Ci sie szykuje, nooo nooo .....Gratuluję....przyszłej synowej takiej tesciowej i na odwrót. Kiedy ślub ?
A chłopakom powiedz, że zamiast płacić to u mnie 2 ha do przekopania , hehe :D:D
A ten co sie hajta to młodszy czy starszy ? (no ja jak zwykle ciekawska :))
A jaki prezent wymienny ? Z ciasta na ciasto czy syna heheee :D
Hahahaha rozbawiłaś mnie z tym prezentem, ona mi swoje ciacha i ja jej swoje.Dzieciory na razie się nie hajtają (chociaż...z nimi nigdy nic nie wiadomo),chyba mają zamiar razem zamieszkać.Coś o maju mówili.
No to niech im się wiedzie Nie ma to jak się sprawdzić na skrzyżowaniu "pranie męskich skarpetek X zespół napięcia i całodniowy foch". Nie ma potem zdziwienia, gorzkich żali i rozwodu po roku.
Wspomnienia poświąteczne: Czekolazania od Bahati obsmarowana chałwówką z bakaliami.
Pysznie wyszło :)).
Kremówka wadowicka :)
Łoo matko....Lea,piekłas,kupiłas ?
To autentyczna kremówka prosto z Wadowic... Pyszna :)
Okoniny...A cudna.
Dopisano 2017-4-27 19:4:46:
Miało być.. o kurde...Ale cudnaTaka kremowa pychotka... :)
Jeeejjj ... jadę do Wadowic, trudno...
Jedź i kup sporo kremówek, bo są pychotkowe... :)
Piekna i apetyczna :)
Drozdzowy warkocz(z orzechowym maslem) wg. gosia76, pyszny.
Czekoladowo-cytrynowe ale 1 porcja starcza na tydzień chyba :)
Iwett jakie cudo.
Bajaderki.
Misia jakie cudo
Jak ja Cię lubię....
Ale cymesik ......
Pani Makowska ... ))
Muffinki z robionymi powidlami w srodku :)
Drożdżowe z rabarbarem ...
Oeeeeesu...ale mi narobiłaś smaka...pychota :)
Urodzinowy...Nie wyszło tak jak chciałam,ale to debiut,nowe doświadczenie... Następnym razem będę mądrzejsza...ale smak-myślę,że dobry...bita śmietana z białą czekoladą,konfitura wiśniowa,owoce,czekolada
Wygląda dobrze, a smakuje pewnie jeszcze lepiej. Ja w przyszłym tygodniu będę się zmagać z tortem... na I Komunię św. wnuczki... już mam "stresa giganta", ale skoro się podjęłam, nie ma wyjścia, zresztą chcę go zrobić, a trochę adrenaliny nie zaszkodzi chyba..
Czekolada mi za bardzo spłynęła,mogłam jeszcze chwilę poczekać,aż bardziej stężeje :)
Jeśli chodzi o smak...wszyscy stwierdzili,że rewelacyjny.
Bylam swiecie przekonana, ze tort w srodku jest czekoladowy :)
Nie tylko Ty nadiu...a tu bum...niespodzianka .
Hoho misia smakowitości .............a ta czekolada spływająca właśnie rewelacja.
A czyje urodzinki ? Ile komu pękło ?
A biszkopt taki żółty......pewnie jajca od teściowej , hehe
Iwett dzięki :) ...czekolada miała słynąć,ale do połowy,takie zacieki miały być...jajca od teściowej oczywiście...a pękło potrójnie hahaha- mi ,starszemu synowi i jego dziewczynie...mi oczywiście najmniej,tylko 18.
Misiu najlepszego w te 18 lat aby ich było zawsze dużo ale żebys zawsze wyglądała jak 18-stka.
Bardzo dziękuję Iwett
Tydzień temu oreo z galaretka a dzisiaj na szybko babka waniliowo czekoladowa
Same pychoty :))
Rabarbarowa zachciewajka:)
Apetyczna zachciewajka :)
Dziękuję:)
Jak zrobiona, to "zaspokajajka".
Upiekłam biszkopt z dwóch jajek, nań wyłożyłam krem budyniowo-śmietankowy z przepisu miodunka 18 http://wielkiezarcie.com/przepisy/karpatka-z-boskim-i-lekkim-smietankowym-kremem-30025505. Kilogram rabarbaru pociachałam na małe słupki, zagotowałam 0,5 litra nektaru wiśniowego z 4 łyżkami cukru, wrzuciłam rabarbar. W 100 ml. nektaru wiśniowego rozrobiłam 2 budynie śmietankowe, dodałam do rabarbaru, zagotowałam. Rozciapoliło mi sie to trochę (wrrr, wcale nie chciałam), wydało zdecydowanie za rzadkie, więc wsypałam jeszcze galaretkę o smaku owoców leśnych. Kiedy rabarbar wystygł, wylałam go na masę śmietankową i wsadziłam ciacho do lodówki na całą noc. Koniec:)
Tort 3-piętrowy :)
Ja tu widzę 'wieżowiec tortowy' .
Ciacho że hej, tylko ściągi brak ...
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)
Dopisano 2017-5-25 17:41:31:
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, bitej kremówki, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)Dopisano 2017-5-25 17:43:34:
Dziękuję Ci za wpis oraz to, że jako jedyna zauważyłaś "tak niepozorny torcik... :) Już Ci odpowiadam jaka jest jego zawartość. Tort był dość spory. Biszkopt dolny czyli kakaowy na tortownicę 26 cm, a następne na 24 cm i 18 cm. Na dole biszkopt kakaowy posmarowany nasączony mocną kawą i likierem Irish Meadow, potem posmarowany powidłami śliwkowymi, a na to masa zrobiona z sera białego zmiksowanego z dodatkiem wanilii, białej czekolady, bitej kremówki, żelatyny i masy krówkowej. Dwa górne to jasne biszkopty, a n nich ta sama masa, ale bez masy krówkowej, ale zamiast niej dodatek drobno pokrojonego manga z puszki... :)Dopisano 2017-5-25 17:48:27:
Znowu coś jest nie tak chyba moim iphonem, bo wstawiłam zdjęcia u żadne nie poszły, ale tekst zapisał się podwójnie, ech...Wstawiam jeszcze raz zdjęcia...
Bursztynowe .. )))
Megi, tym cudnym ciachem, to już mogłaś spokojnie nowy wątek otworzyć
Tiaaa Iwciu ..co ja tam mogę...jestem szeregową kucharką i nie wychodzę przed szereg .
Bardziej zakurzony i chyba już wyschnięty na kość jest wątek .. Redakcja poleca ... chyba za chwilę roczek stuknie ...
Skromna Kobitka z Ciebie. Dla mnie jesteś mega mega mega Megi
....Ty wiesz ;))))))))
Dla mnie mego jesteś wielka,od Ciebie wiele się nauczyłam .
No Kobietki przywołuje Was do porządku i dyskusji merytorycznej ... to jest wątek o ciachu na talerzyku a nie o ''jakiejś tam Megi''
To nie jakaś tam Megi...to WIELKA Megi .
Zaczynamy nowy http://wielkiezarcie.com/forum/11055644682285854855